FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Side Mount - gałki z boku czy z góry? :)

undefine - 19-09-2016, 22:51
Temat postu: Side Mount - gałki z boku czy z góry? :)
Hej.
Zaczynam zabawę z SM. Skrzydło i uprząż xdeepa. SS - pomarańczka. Do tej pory nurkowałem na pożyczonych S80. Automaty - DST z piątym portem gdzie wpinałem skrzydło i SS.

Do większości nurkowań potrzebuję odpowiednika 12-15l butli(partnerzy), w jaskinie się nie pcham. Mam jedną lekką stalową butlę 7l (poniemiecką od zestawu tlenowego) z zaworem umieszczonym z boku w lini prostej z gwintem(http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=42106). Mam też drugi identyczny płaszcz do którego planowałem dokupić taki sam zawór(by mieć obie butle identyczne).

Zaworu niestety nie mogę znaleźć - jedyne co to 4l butle na ebay z interesującym mnie zaworem. Mogę ewentualnie kupić i podmienić.

Mam za to nowy zawór stożkowy z gałką z góry. I z tego co wiem nie ma problemu by dokupić drugi taki. I w tym momencie podczas ostatniego nurka zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej zmienić w obu butlach zawory na takie z gałką od góry? I tak przy gałce z boku nie zaczepię butli gumą bungee o kruciec zaworu (skoro go nie ma)

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

martin - 20-09-2016, 08:53

Podejrzewam ze masz butle z starymi zaworami. Wstaw fotki ostemplowwnia butli - tylko przeciagnij stemple flamastrem, zeby mozna bylo odczytac.
anarchista - 20-09-2016, 09:04

Bez wychodzenia z domu mam zawory z osią pokrętła wzdłuż osi butli i prostopadle.
Na zdjęciu masz DDR zawór Medicintechnik.

pozdrawiam rc

undefine - 20-09-2016, 12:15

martin napisał/a:
Podejrzewam ze masz butle z starymi zaworami. Wstaw fotki ostemplowwnia butli - tylko przeciagnij stemple flamastrem, zeby mozna bylo odczytac.

Butle aktualnie w legalizacji, więc fotek nie zrobię. Ale to stare niemieckie fasery (?) - 200atm ciśnienia roboczego i gwint stożkowy.

martin - 20-09-2016, 12:19

undefine napisał/a:
gwint stożkowy

Jak podejrzewalem. Spojrz tutaj:

http://www.dive-nautec.de...onisch/Air-230/

anarchista - 20-09-2016, 12:31

undefine napisał/a:
Ale to stare niemieckie fasery (?) - 200atm ciśnienia roboczego i gwint stożkowy.
DDR chodził na 200 at dużo wcześniej niż Polska. Faser wszedł w końcu lat 80 w 200 at w butlach 7 l, w 4 l x 200 at dla sprzętu strażackiego byli wcześniej.
Pięknie "martin" wpuścił Ciebie w ceny europejskie za nowe zawory.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 20-09-2016, 12:37 ]
Jeszcze pytanie, czy powietrze przechodząc przez zawór wzdłuż osi butli, jest bardziej toksyczne, niż w poprzek ? Skoro zwykle reduktor jest przykręcony prostopadle do osi butli.

pozdrawiam rc

RobikP - 20-09-2016, 21:25

Uważam, że skoro masz w domu 2 różne zawory, to powinieneś spróbować właśnie z dwoma różnymi. Wtedy wyjdą w praniu ich zalety i wady.
Pływając z butlą z zaworem pionowym, osobiście podpinam flaszkę do deringu piersiowego karabinkiem górnym butli i dodatkowo łapię bungee za zawór (zapinam karabinek, bo nie ufam, czy butla się utrzyma na bungee w razie awarii lub nieprawidłowego wpięcia dolnego karabinka butli). Przy zaworze bocznym zrobiłbym podobnie (nie miałem jednak okazji takiego zaworu używać). Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić.

anarchista - 20-09-2016, 22:16

RobikP napisał/a:
Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić.
Zdecydowanie mniejszy problem z odkręcaniem z powodu większego momentu siły, butla to długie ramie. Zawór w osi, to ramie równe jedynie promieniowi, trzeba przytrzymać. Częściej spotykałem uszkodzone wrzeciono w zaworze "poziomym" dodatkowo łatwiej o coś uderzyć i odkręcić butlę. Jaskiniowcy francuscy jeszcze mają ochronę na zawór. Wtedy odkręcanie to jeszcze większy cyrk.

pozdrawiam rc

undefine - 20-09-2016, 22:30

RobikP napisał/a:
Uważam, że skoro masz w domu 2 różne zawory, to powinieneś spróbować właśnie z dwoma różnymi. Wtedy wyjdą w praniu ich zalety i wady.
Pływając z butlą z zaworem pionowym, osobiście podpinam flaszkę do deringu piersiowego karabinkiem górnym butli i dodatkowo łapię bungee za zawór (zapinam karabinek, bo nie ufam, czy butla się utrzyma na bungee w razie awarii lub nieprawidłowego wpięcia dolnego karabinka butli). Przy zaworze bocznym zrobiłbym podobnie (nie miałem jednak okazji takiego zaworu używać). Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić.

No właśnie się zastanawiałem czy ktoś może przerabiał taki wariant i ma porównanie pod kątem mocowania i łatwości kręcenia, czy też samemu sprawdzać eksperymentalnie :-) Zawsze to łatwiej uczyć się na czyiś błędach ;)

Niby z bocznym łatwiej kręcić, ale z drugiej strony wydaje mi się że nie zamontuje się stabilnie na bungee łapiąc za samą gałkę. Na gałce od góry - wydaje mi się to łatwiejsze. Ale może mi się wydaje :-)

[ Dodano: 20-09-2016, 22:32 ]
martin napisał/a:
undefine napisał/a:
gwint stożkowy

Jak podejrzewalem. Spojrz tutaj:

http://www.dive-nautec.de...onisch/Air-230/

Są, ale ciut poza moim budżetem :-) Butle chcę użyć bo mam je "po taniości", a 119 euro za zawór to więcej niż do tej pory kosztowały mnie obydwie butle wraz z serwisem i ekstra zawór do jednej :-)

Ale dzięki - warto wiedzieć że takie są ;)

[ Dodano: 20-09-2016, 22:50 ]
anarchista napisał/a:
RobikP napisał/a:
Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić.
Zdecydowanie mniejszy problem z odkręcaniem z powodu większego momentu siły, butla to długie ramie.

oo... właśnie. O tym nie pomyślałem. Czyli na plus dla bocznego :-)
Cytat:

Zawór w osi, to ramie równe jedynie promieniowi, trzeba przytrzymać. Częściej spotykałem uszkodzone wrzeciono w zaworze "poziomym" dodatkowo łatwiej o coś uderzyć i odkręcić butlę. Jaskiniowcy francuscy jeszcze mają ochronę na zawór. Wtedy odkręcanie to jeszcze większy cyrk.

Uszkodzone wrzeciono - dlaczego? Od uderzenia?

anarchista - 20-09-2016, 23:09

undefine napisał/a:
Od uderzenia?
Dokładnie z tego powodu, skończyło się wymianą wrzecion na Faser, mają większą średnicę i uszczelnianie na krawędzi wciskającej się w teflon. DDR ma uszczelnienie na płaskiej powierzchni, u mnie była wżerka i subtelnie ciekło.

pozdrawiam rc

undefine - 22-09-2016, 00:35

Znalazłem na ebay butle 4l z zaworem poprzecznym stożkowym. Z przesyłką za ~100pln. Jak będzie w dobrym stanie i mądrzejsi stwierdzą że jest ok to użyję - argument o łatwości odkręcania mnie przekonał :-)