| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Side Mount - gałki z boku czy z góry? :)
undefine - 19-09-2016, 22:51 Temat postu: Side Mount - gałki z boku czy z góry? :) Hej.
Zaczynam zabawę z SM. Skrzydło i uprząż xdeepa. SS - pomarańczka. Do tej pory nurkowałem na pożyczonych S80. Automaty - DST z piątym portem gdzie wpinałem skrzydło i SS.
Do większości nurkowań potrzebuję odpowiednika 12-15l butli(partnerzy), w jaskinie się nie pcham. Mam jedną lekką stalową butlę 7l (poniemiecką od zestawu tlenowego) z zaworem umieszczonym z boku w lini prostej z gwintem(http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=42106). Mam też drugi identyczny płaszcz do którego planowałem dokupić taki sam zawór(by mieć obie butle identyczne).
Zaworu niestety nie mogę znaleźć - jedyne co to 4l butle na ebay z interesującym mnie zaworem. Mogę ewentualnie kupić i podmienić.
Mam za to nowy zawór stożkowy z gałką z góry. I z tego co wiem nie ma problemu by dokupić drugi taki. I w tym momencie podczas ostatniego nurka zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej zmienić w obu butlach zawory na takie z gałką od góry? I tak przy gałce z boku nie zaczepię butli gumą bungee o kruciec zaworu (skoro go nie ma)
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
martin - 20-09-2016, 08:53
Podejrzewam ze masz butle z starymi zaworami. Wstaw fotki ostemplowwnia butli - tylko przeciagnij stemple flamastrem, zeby mozna bylo odczytac.
anarchista - 20-09-2016, 09:04
Bez wychodzenia z domu mam zawory z osią pokrętła wzdłuż osi butli i prostopadle.
Na zdjęciu masz DDR zawór Medicintechnik.
pozdrawiam rc
undefine - 20-09-2016, 12:15
| martin napisał/a: | | Podejrzewam ze masz butle z starymi zaworami. Wstaw fotki ostemplowwnia butli - tylko przeciagnij stemple flamastrem, zeby mozna bylo odczytac. |
Butle aktualnie w legalizacji, więc fotek nie zrobię. Ale to stare niemieckie fasery (?) - 200atm ciśnienia roboczego i gwint stożkowy.
martin - 20-09-2016, 12:19
| undefine napisał/a: | | gwint stożkowy |
Jak podejrzewalem. Spojrz tutaj:
http://www.dive-nautec.de...onisch/Air-230/
anarchista - 20-09-2016, 12:31
| undefine napisał/a: | Ale to stare niemieckie fasery (?) - 200atm ciśnienia roboczego i gwint stożkowy.
| DDR chodził na 200 at dużo wcześniej niż Polska. Faser wszedł w końcu lat 80 w 200 at w butlach 7 l, w 4 l x 200 at dla sprzętu strażackiego byli wcześniej.
Pięknie "martin" wpuścił Ciebie w ceny europejskie za nowe zawory.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 20-09-2016, 12:37 ]
Jeszcze pytanie, czy powietrze przechodząc przez zawór wzdłuż osi butli, jest bardziej toksyczne, niż w poprzek ? Skoro zwykle reduktor jest przykręcony prostopadle do osi butli.
pozdrawiam rc
RobikP - 20-09-2016, 21:25
Uważam, że skoro masz w domu 2 różne zawory, to powinieneś spróbować właśnie z dwoma różnymi. Wtedy wyjdą w praniu ich zalety i wady.
Pływając z butlą z zaworem pionowym, osobiście podpinam flaszkę do deringu piersiowego karabinkiem górnym butli i dodatkowo łapię bungee za zawór (zapinam karabinek, bo nie ufam, czy butla się utrzyma na bungee w razie awarii lub nieprawidłowego wpięcia dolnego karabinka butli). Przy zaworze bocznym zrobiłbym podobnie (nie miałem jednak okazji takiego zaworu używać). Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić.
anarchista - 20-09-2016, 22:16
| RobikP napisał/a: | | Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić. | Zdecydowanie mniejszy problem z odkręcaniem z powodu większego momentu siły, butla to długie ramie. Zawór w osi, to ramie równe jedynie promieniowi, trzeba przytrzymać. Częściej spotykałem uszkodzone wrzeciono w zaworze "poziomym" dodatkowo łatwiej o coś uderzyć i odkręcić butlę. Jaskiniowcy francuscy jeszcze mają ochronę na zawór. Wtedy odkręcanie to jeszcze większy cyrk.
pozdrawiam rc
undefine - 20-09-2016, 22:30
| RobikP napisał/a: | Uważam, że skoro masz w domu 2 różne zawory, to powinieneś spróbować właśnie z dwoma różnymi. Wtedy wyjdą w praniu ich zalety i wady.
Pływając z butlą z zaworem pionowym, osobiście podpinam flaszkę do deringu piersiowego karabinkiem górnym butli i dodatkowo łapię bungee za zawór (zapinam karabinek, bo nie ufam, czy butla się utrzyma na bungee w razie awarii lub nieprawidłowego wpięcia dolnego karabinka butli). Przy zaworze bocznym zrobiłbym podobnie (nie miałem jednak okazji takiego zaworu używać). Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić. |
No właśnie się zastanawiałem czy ktoś może przerabiał taki wariant i ma porównanie pod kątem mocowania i łatwości kręcenia, czy też samemu sprawdzać eksperymentalnie Zawsze to łatwiej uczyć się na czyiś błędach
Niby z bocznym łatwiej kręcić, ale z drugiej strony wydaje mi się że nie zamontuje się stabilnie na bungee łapiąc za samą gałkę. Na gałce od góry - wydaje mi się to łatwiejsze. Ale może mi się wydaje
[ Dodano: 20-09-2016, 22:32 ]
Są, ale ciut poza moim budżetem Butle chcę użyć bo mam je "po taniości", a 119 euro za zawór to więcej niż do tej pory kosztowały mnie obydwie butle wraz z serwisem i ekstra zawór do jednej
Ale dzięki - warto wiedzieć że takie są
[ Dodano: 20-09-2016, 22:50 ]
| anarchista napisał/a: | | RobikP napisał/a: | | Wydaje się, że bocznymi łatwiej byłoby kręcić. | Zdecydowanie mniejszy problem z odkręcaniem z powodu większego momentu siły, butla to długie ramie.
|
oo... właśnie. O tym nie pomyślałem. Czyli na plus dla bocznego
| Cytat: |
Zawór w osi, to ramie równe jedynie promieniowi, trzeba przytrzymać. Częściej spotykałem uszkodzone wrzeciono w zaworze "poziomym" dodatkowo łatwiej o coś uderzyć i odkręcić butlę. Jaskiniowcy francuscy jeszcze mają ochronę na zawór. Wtedy odkręcanie to jeszcze większy cyrk.
|
Uszkodzone wrzeciono - dlaczego? Od uderzenia?
anarchista - 20-09-2016, 23:09
| undefine napisał/a: | | Od uderzenia? | Dokładnie z tego powodu, skończyło się wymianą wrzecion na Faser, mają większą średnicę i uszczelnianie na krawędzi wciskającej się w teflon. DDR ma uszczelnienie na płaskiej powierzchni, u mnie była wżerka i subtelnie ciekło.
pozdrawiam rc
undefine - 22-09-2016, 00:35
Znalazłem na ebay butle 4l z zaworem poprzecznym stożkowym. Z przesyłką za ~100pln. Jak będzie w dobrym stanie i mądrzejsi stwierdzą że jest ok to użyję - argument o łatwości odkręcania mnie przekonał
|
|