FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Gralmarine LED 8 czy KX1

heyway - 30-09-2016, 15:19
Temat postu: Gralmarine LED 8 czy KX1
Witajcie

Mam pytanie do bawiacych sie w filmowanie pod woda. Do tych traktujacych to powaznie tez :)
Chodzi mi po glowie zakup Gopro. Docelowo planuje miec kamere, obiektyw macro i zastanawiam sie nad swiatlem do zestawu - Gralmarine LED 8 wideo albo KX wideo 1 LED. KX wideo 3 LED odrzucilem z powodu krotkiego czasu swiecenia.
Nie jestem pewien czy KX bedzie wystarczajaco silna zeby oswietlic obiekt w odleglosci ok. 3 m, a w druga strone - czy LED 8 nie bedzie zbyt silna przy filmowaniu z odleglosci 0,5 m.
Na pierwszy rzut oka LED 8 wydaje sie korzystniejszym zakupem, mam latarke Grala odpada wiec zakup akumulatora, glowica plus eo cord powinny zalatwic sprawe. Ale najczesciej bede filmowal podwodne zyjatka, z odleglosci 0.5 - 1 m. Czy LED 8 nie bedzie przepalal kadru przy takim uzyciu?

PawelF76 - 03-10-2016, 08:58

Bawię się obiema opcjami. Mam 4szt kx narrow video i led 8 video. Pierwsza opcja jest świetna z bliska w dzień i nie przepala planu natomiast led 8 video doskonale oświetla plan od około 0,5-0,6m. Z bliższej odległości uświadczysz wielką białą plamę na filmie. Za to przy pomocy 1sztuki led 8 video szeroko oświetlisz plan. Obie opcje za to świetnie sprawdzają sie w zamkniętych przestrzeniach powodując iż we wraku bądź grocie robi się dzień. Kx narrow na nocnym nurkowaniu daje radę ale w dzień w przejrzystych wodach jej światło wytraci się po ok 1m od filmowanego obiektu. Dla przykładu filmiki z nocnego z KX narrow i drugi link led 8 video.
https://m.youtube.com/watch?v=p4IsyOgKkZ0

https://m.youtube.com/watch?v=apvyoq1L5e0

Czas świecenia KX narrow ( 1 led) to około 50 min ale po około 20-25 min światło nieco blednie.

heyway - 03-10-2016, 15:24

Wielkie dzieki PawelF76.
Znacznie mi to rozjasnilo temat latarek :)

Zastanawiam sie jeszcze nad Hi-Maxami X8 albo X9, cenowo, w porownaniu do Grali wypadaja lepiej niz dobrze.
Ciekawe jak z jakoscia.

Shibuya - 07-10-2016, 12:07

Cytat:
Ale najczesciej bede filmowal podwodne zyjatka, z odleglosci 0.5 - 1 m.

Przy tych odległościach spokojnie mogę polecić Ci Hi-Maxa.
Mam taki zestaw http://hi-max.pl/produkt/zestaw-fotovideo-2-x8
W prawdzie przeważnie używam go do zdjęć, ale przy filmowaniu z bliska też się sprawdza.
Wkleję Ci kilka zdjęć z tym oświetleniem.

Chorwacja - więc woda czyściutka

A teraz Zakrzówek, czyli gorsze warunki.
Zdjęcia wybrałam takie, na których widać, gdzie kończy się światło i zaczynają ciemności :)

Ponieważ pisałeś o żyjątkach, tu młodziutki jesiotr z Zakrzówka

Na koniec Bałtyk z tymi lampami.

Moim zdaniem do zdjęć/video z bliska nie ma sensu szukać czegoś innego.

heyway - 07-10-2016, 13:25

Dziekuje Shibuya.
Dostalem od Roberta z Hi-Max propozycje przetestowania takiego zestawu, szkoda byloby nie skorzystac :)
Z ciekawosci - jakim sprzetem robilas pokazane zdjecia?

Shibuya - 07-10-2016, 15:51

Tym bardziej skorzystaj. A jak będziesz chciał przetestować na Zakrzówku to chętnie dołączę :)
Zdjęcia były robione kompaktami w obudowie Olympus xz-2 i Nikon J4

pmk - 07-10-2016, 22:11

Nikon 1 J4 to nie kompakt tylko bezlusterkowiec ;)
Shibuya - 08-10-2016, 11:14

Olympus to kompakt :P