| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Dość nietypowe pytanie
alpin - 11-10-2016, 19:46 Temat postu: Dość nietypowe pytanie Przede wszystkim witam wszystkich, jeśli założyłem temat w złym miejscu to z góry przepraszam i proszę o info gdzie go założyć.
Mam dość nietypowe pytanie: nie nurkujemy, wręcz przeciwnie, zajmujemy się pracami na wysokościach. Pracujemy m.in. przy czyszczeniu silosów i zbiorników przemysłowych, mamy zapytanie o wyczyszczenie jednego z nich mocnym środkiem chemicznym. Sama maska p-gaz z filtrami tym razem nie wystarczy, konieczne jest użycie aparatów powietrznych i stąd moje pytanie do fachowców.
Większość sprzedawców poleca aparaty przenośne typu Drager/Auer/Fenzy - używane m.in. przez strażaków i wszystko byłoby ok, ale tu niestety czas pracy na butli jest dość krótki, żeby wyczyścić kilka silosów w zakładzie musielibyśmy mieć kilkadziesiąt butli; logistycznie i finansowo to dość drogi temat.
Pytanie czy nie kojarzy ktoś systemu podobnego do tego: Aparat powietrzny AT-47 Bryza. Aparaty przenośne nie za bardzo mieszczą się w otworach rewizyjnych silosów, stąd lepsze byłyby stacjonarne, większe aparaty z długim wężem (coś jak dawniej hełmy nurkowe). Może ktoś, coś, gdzieś widział i podzieli się informacjami.
Z góry dziękuję i przepraszam za długość postu
pawlos1976 - 11-10-2016, 21:31
rebreather tlenowy.
Piotr Stańczuk - 11-10-2016, 21:42
któryś z forumowiczów chyba pracuje w firmie specjalizującej się w takich usługach
mroovka - 11-10-2016, 22:02
Do systemów wymienionych przez Ciebie dodałbym jeszcze AGA/Interspiro.
W pracach podwodnych stosuje się rozwiązanie takie, że na powierzchni pracuje
sprężarka, a powietrze do nurka leci wężem, czyli dokładnie to, o co pytasz.
http://www.interspiro.com...ACE-SUPPLY.aspx
https://www.kirbymorgan.c...-communications
DarekS - 11-10-2016, 22:09
To są koszty duże.
Pomyślcie żeby pożyczyć maksimum flaszek i zrobić bank.
jackdiver - 11-10-2016, 22:27 Temat postu: Re: Dość nietypowe pytanie
| alpin napisał/a: |
Może ktoś, coś, gdzieś widział i podzieli się informacjami.
Z góry dziękuję i przepraszam za długość postu |
Przemysłowa butla 50l nabita do 200bar powietrzem + reduktor powietrzny + odpowiednia dł węża spawalniczego + drugi stopień automatu oddechowego.
Pozdrawiam Jacek
alpin - 11-10-2016, 22:33
Istotnie, nie jest to tani biznes, na szczęście. Wiem doskonale że kilka tysięcy trzeba w to włożyć, pytanie tylko jak wydać, żeby wydać dobrze
anarchista - 11-10-2016, 22:35
| pawlos1976 napisał/a: | | rebreather tlenowy. | To najgorsze rozwiązanie, gorący wilgotny czynnik oddechowy. | alpin napisał/a: | | ale tu niestety czas pracy na butli jest dość krótki, żeby wyczyścić kilka silosów w zakładzie musielibyśmy mieć kilkadziesiąt butli; logistycznie i finansowo to dość drogi temat. | Jest też wersja wężowa, czyli sprężarka nisko ciśnieniową z filtrowanym do celów oddechowych. Lub system zasysania powietrza napędzany dużą butlą z powietrzem, wtedy mamy do dyspozycji więcej niż mieści się w butli, Faser miał coś takiego, również wężowy system. Skafanderek przeciwchemiczny pełny. Butle strażackie można ładować, nawet na plecach użytkownika.
pozdrawiam rc
DarekS - 11-10-2016, 22:47
Wybierz taki system którego będziesz mógł później się pozbyć.
Sprężarki jaką pokazałeś raczej nikt nie odkupi ale butle albo bank pewnie tak.
Do szczęścia potrzebne Ci maski i reduktory i żeby to zrobić po taniości poszukaj strażackiego AP2 albo APS3, powinni mieć np. w agencjach mienia wojskowego lub na allegro.
Pozbywasz się butli na rzecz banku lub sprężarki.
http://allegro.pl/butla-a...6537530505.html
anarchista - 11-10-2016, 23:01
| DarekS napisał/a: | Do szczęścia potrzebne Ci maski i reduktory i żeby to zrobić po taniości poszukaj strażackiego AP2 albo APS3, powinni mieć np. w agencjach mienia wojskowego lub na allegro.
Pozbywasz się butli na rzecz banku lub sprężarki. | Są na Allegro zestawy 2x4 l Auer strażacki, z pierwszym i drugim stopniem, koszt 250 zł, brakuje manometru (który posiadam).
To co podlinkowałeś też jest fajne, jest też maska. | DarekS napisał/a: | | Sprężarki jaką pokazałeś raczej nikt nie odkupi ale butle albo bank pewnie tak. | Jak kupią membranową, to nawet nie będzie problemu z mocnym filtrowaniem tylko wodę oddzielić. Mogą też bezsmarową, oczywiście 2 sztuki. Po jednej pracy się zamortyzują.
pozdrawiam rc
alpin - 11-10-2016, 23:05
| Cytat: | | Jest też wersja wężowa, czyli sprężarka nisko ciśnieniową z filtrowanym do celów oddechowych | Znalazłem coś takiego: Turbo-flo Razem z całym zestawem to sporo kasy, ale mniej więcej o to mi chodzi.
| Cytat: | Wybierz taki system którego będziesz mógł później się pozbyć.
Sprężarki jaką pokazałeś raczej nikt nie odkupi ale butle albo bank pewnie tak. |
Mieliśmy już kilka zapytań o prace tego typu, w związku z brakiem sprzętu odpuściliśmy temat, ale wiem, że sprzęt nie jest "jednorazowy" i nie będziemy musieli go sprzedawać.
| Cytat: | | Do szczęścia potrzebne Ci maski i reduktory i żeby to zrobić po taniości poszukaj strażackiego AP2 albo APS3, powinni mieć np. w agencjach mienia wojskowego lub na allegro. | Nie znam się w temacie, więc może głupio, ale zapytam: czy taki kilku(nasto)letni sprzęt jest w sprawny i można mu zaufać ? Ewakuacja z dna zbiornika w normalnym środowisku może trwać dobrych kilka minut, szanse na pomoc są marne.
[/quote]
DarekS - 11-10-2016, 23:09
Dowiedz się w Ramirencie czy nie mają czegoś takiego. Po co masz kupować jak można wypożyczyć
anarchista - 11-10-2016, 23:12
| alpin napisał/a: | czy taki kilku(nasto)letni sprzęt jest w sprawny i można mu zaufać ? Ewakuacja z dna zbiornika w normalnym środowisku może trwać dobrych kilka minut, szanse na pomoc są marne.
| Do serwisu powinienieś oddać, wtedy masz czysto w papierach. Czas używania to pół roku, czas leżenia to 1 rok, od daty serwisu. Jeżeli wejdziesz w Auer to jest kilka serwisów. Natomiast strażacy mają ostre przepisy dotyczące czasu służby sprzętu. Tu może być ograniczenie prawne. Na pewno to 10 lat, czy 20 pewności nie mam. | alpin napisał/a: | | Znalazłem coś takiego: Turbo-flo | To koszt 2-3 innych wariantów.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 11-10-2016, 23:14 ]
| alpin napisał/a: | Ewakuacja z dna zbiornika w normalnym środowisku może trwać dobrych kilka minut, szanse na pomoc są marne.
| Dlatego proponuję Auera, będzie zapas powietrza na 30-40 min. Dostarczasz wężem jak braknie przechodzi na zapas na plecach i wychodzi z miejsca pracy.
pozdrawiam rc
alpin - 12-10-2016, 00:07
| Cytat: | | Natomiast strażacy mają ostre przepisy dotyczące czasu służby sprzętu. | Część sprzętu do prac alpinistycznych (np. uprząż) należy zgodnie z prawem wymieniać co 5 lat, stąd moja dociekliwość.
| Cytat: | | Dostarczasz wężem jak braknie przechodzi na zapas na plecach i wychodzi z miejsca pracy. |
Rozumiem, że mówisz o głównym źródle ze sprężarki, a zasilaniu awaryjnym z butli ? Jeśli tak, to ma sens, widzę, że 3M robi specjalne konwertery do swoich masek, choć widziałem też gości pracujących na podobnych robotach w hełmach do piaskowania
pawlos1976 - 12-10-2016, 08:25
[quote="anarchista"] | pawlos1976 napisał/a: | | rebreather tlenowy. |
To najgorsze rozwiązanie, gorący wilgotny czynnik oddechowy.
Możesz rozwinąć poza ceną, są małe poręczne nie potrzebują węży banków powietrza co generuje miejsce i wagę co podnosi koszty transportu.
PZDR
anarchista - 12-10-2016, 09:43
| pawlos1976 napisał/a: | Możesz rozwinąć poza ceną, są małe poręczne nie potrzebują węży banków powietrza co generuje miejsce i wagę co podnosi koszty transportu.
| Dłuższy wariant. Człowiek traci ciepło na kilka sposobów, jednym z nich jest odparowanie wody w płucach. Psy tylko tak mogą tracić ciepło. Oddychając w tleniaku mamy gorący wilgotny czynnik oddechowy. Czyli zablokowany mechanizm termoregulacyjny. Pod wodą mamy dużą utratę ciepła dlatego to nie stanowi problemu. Dlatego tleniaki górnicze mają układy chłodzenia i temperatura jest ograniczana do 35 st C. Lecz jest furtka może być podany gorący czynnik oddechowy pod warunkiem że jest suchy tu dopuszczalna temperatura to 50 st C. Powietrze w OC jest suche i dużo chłodniejsze, butle kompozytowe gorzej przewodzą ciepło i nawet w skwarze nie ma problemu z jego podgrzewaniem.
pozdrawiam rc
Piotr Stańczuk - 12-10-2016, 10:02
| alpin napisał/a: | | Cytat: | Nie znam się w temacie, więc może głupio, ale zapytam: czy taki kilku(nasto)letni sprzęt jest w sprawny i można mu zaufać ? Ewakuacja z dna zbiornika w normalnym środowisku może trwać dobrych kilka minut, szanse na pomoc są marne.
|
|
Przy pracach w pomieszczeniach zamkniętych jest wymóg by na zewnątrz stał cały czas saport umożliwiający ewakuację, a pracownik pracujący wewnątrz posiadał uprząż z liną zamocowaną po drugiej stronie umożliwiającą wyciągnięcie "wewnetrznego"
pawlos1976 - 12-10-2016, 11:33
| anarchista napisał/a: | | pawlos1976 napisał/a: | Możesz rozwinąć poza ceną, są małe poręczne nie potrzebują węży banków powietrza co generuje miejsce i wagę co podnosi koszty transportu.
| Dłuższy wariant. Człowiek traci ciepło na kilka sposobów, jednym z nich jest odparowanie wody w płucach. Psy tylko tak mogą tracić ciepło. Oddychając w tleniaku mamy gorący wilgotny czynnik oddechowy. Czyli zablokowany mechanizm termoregulacyjny. Pod wodą mamy dużą utratę ciepła dlatego to nie stanowi problemu. Dlatego tleniaki górnicze mają układy chłodzenia i temperatura jest ograniczana do 35 st C. Lecz jest furtka może być podany gorący czynnik oddechowy pod warunkiem że jest suchy tu dopuszczalna temperatura to 50 st C. Powietrze w OC jest suche i dużo chłodniejsze, butle kompozytowe gorzej przewodzą ciepło i nawet w skwarze nie ma problemu z jego podgrzewaniem.
pozdrawiam rc |
Tylko górnicy pracują w wysokich temperaturach. silosy stoją na powierzchni jeżeli w nich jest temperatura taka jak teraz 8 stopni, to czy to jest problem czy pomoc.
Pozdrawiam
anarchista - 12-10-2016, 11:48
| pawlos1976 napisał/a: | | Tylko górnicy pracują w wysokich temperaturach. | Mówiłem o regulacjach z Polskiej Normy, kiedyś ją linkowałem, teraz jest nie dostępna. W wodzie masz dużą utratę ciepła, w powietrzu dużo gorszą, wapno sodowane podczas wiązania CO2 wydziela ciepło i parę wodną. To powód wprowadzania układów chłodzących w powierzchniowy sprzęt. OC jest wolne od takich problemów. Nie wspominałem u roboczym sprzęcie w obiegu zamkniętym AirElite MSA-Auer ma masę tlenotwórczą i radiator z wiatraczkiem zasilanym z akumulatora do chłodzenia tlenu. Masa tlenotwórcza pochłania parę wodną.
http://s7d9.scene7.com/is...e%204H%20-%20GB
Tego im do pracy nie polecam, lecz do Warszawskiego Metra na początku wprowadzono sprzęt Faser potem wycofano i weszli w ten sprzęt.
pozdrawiam rc
alpin - 15-10-2016, 00:31
| Piotr Stańczuk napisał/a: | | alpin napisał/a: | | Cytat: | Nie znam się w temacie, więc może głupio, ale zapytam: czy taki kilku(nasto)letni sprzęt jest w sprawny i można mu zaufać ? Ewakuacja z dna zbiornika w normalnym środowisku może trwać dobrych kilka minut, szanse na pomoc są marne.
|
|
Przy pracach w pomieszczeniach zamkniętych jest wymóg by na zewnątrz stał cały czas saport umożliwiający ewakuację, a pracownik pracujący wewnątrz posiadał uprząż z liną zamocowaną po drugiej stronie umożliwiającą wyciągnięcie "wewnetrznego" |
Owszem, ale ewakuacja 100 kg nie trwa minutę czy dwie, nawet jeśli zareagujesz natychmiast masz odpowiednie przeszkolenie i idealne warunki (czyt. treningowe). W rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej, wyciągnięcie kogoś z 20m silosa może potrwać kilka'naście minut w zależności od sytuacji, wiedzy i organizacji.
anarchista - 15-10-2016, 08:09
| alpin napisał/a: | | wyciągnięcie kogoś z 20m silosa może potrwać kilka'naście minut w zależności od sytuacji, wiedzy i organizacji. | W PN dotyczącej sprzętu ochronnego masz np. konieczność zapewnienia czynnika oddechowego nie przytomnej osobie, strażacy mają również sygnalizację bezruchu. Wchodzisz w dużą ilość przepisów, które dla prokuratora i inspektora BHP musisz spełniać.
pozdrawiam rc
alpin - 16-10-2016, 10:22
Wiem, dlatego pytam jak zrobić to bezpiecznie na 120%.
|
|