FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Portal z miejscówkami i obiektami sportowymi

kkojot - 14-10-2016, 12:50
Temat postu: Portal z miejscówkami i obiektami sportowymi
Witam wszystkich forumowiczów :)

Niedawno zbudowałem portal, dzięki któremu użytkownicy mogą z łatwością znaleźć miejsca do realizowania swoich ekstremalnych pasji. Działa on w taki sposób: wchodzimy na stronę, wybieramy kategorie, które nas interesują (np. freeride, downhill, snowpark, skoki na linie, bungee, ściany wspinaczkowe itp), zbliżamy mapę do obszaru, który nas ciekawi i możemy w łatwy sposób przejrzeć zdjęcia, filmy i komentarze miejscówek w danym rejonie. Oczywiście zarejestrowany użytkownik ma możliwość dodawania tych treści i miejsc.

W serwisie znajduje się również kategoria Nurkowanie. Można więc dodawać nurkowiska z dokładną lokalizacją ze współrzędnych GPS.

Chciałbym zapytać co sądzicie o takim portalu i czy byłby przydatny dla nurków?

Adres portalu na razie nie podaję, nie chcę zostać zablokowany. Zainteresowani znajdą go w moim profilu. Chciałbym poznać opinię osób zarówno szukających takich miejsc, jak i tych, którzy te miejsca znają. Czy chcieliby się podzielić informacją o ich lokalizacji? Udostępnić zdjęcia i filmy przedstawiające jak one wyglądają?

Wojtek.

xaltuton - 14-10-2016, 17:08

Nie wiem czy nie istnieja podobne strony (nie szukalem) ale pomysl wydaje mi sie ciekawy
i uzyteczny jako zbior informacji w jednym miejscu. Co do userfriendly jesli chodzi o wygode uzywania wyglada niezle (nie rejestrowalem sie wiec bez zalogowania), ale brakuje mi zwyklego wyszukiwania np. po jakimkolwiek stringu a nie tylko nazwie miejscowki.

Jesli chodzi o nurkowanie (ale nie tylko) byc moze warto byloby rozwazyc filtrowanie nie tylko po kategoriach, ale takze innych rzeczach - np. w nurkowaniu po maks. glebokosciach, dostepnosci nurkowiska brzeg/lodz itp., tak, zeby latwiej mozna bylo odnalezc interesujace nas (i w naszym zasiegu) miejsca. To z kolei wymagaloby rozbudowania portalu o dadatkowe rekordy, ale w zamian uzytecznosc wzrasta wielokrotnie.

kkojot - 14-10-2016, 20:00

Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Jeśli chodzi o podobne strony to rzeczywiście znalazłem stronkę z mapką nurkowisk w Polsce i szczegółowym ich opisem. Jednak strona nie umożliwiała podzielenia się swoją opinią, zdjęciem, filmem.

Założeniem mojego portalu było, tak jak to określiłeś, "zbiór informacji w jednym miejscu". Czyli np. chcę ponurkować, mogę dojechać do 300 km, szybko przeglądam miejsca, opis, opinie, filmy i zdjęcia. Jednak żeby było to możliwe, ktoś te treści musi dodać, a tu jest pewien problem :D bo ciężko jest użytkowników do tego zachęcić.

xaltuton, masz tutaj duży staż na forum. Być może dzieliłeś się z użytkownikami zdjęciami z nurkowania, filmami na youtubie? Czy chciałbyś dodać takie miejsce na portalu?

Wyszukiwanie po tekście to dobry pomysł i pewnie w ramach rozbudowy portalu to wdrożę. Szczegóły obiektów z danej kategorii, takie jak głębokość nurkowiska itp., to też bardzo dobry pomysł, jednak wymaga sporych zmian. Jeżeli portal się rozkręci to postaram się coś takiego zaimplementować :)

Dzięki za wszelkie opinie, uwagi, krytyki. Są mi one potrzebne do dostosowania portalu dla użytkowników :)

radomex - 15-10-2016, 11:16

Mi brakuje krótkiej informacji o obiekcie po najechaniu na jego ikonę. Przy dużym zagęszczeniu ikon, nie każdy będzie miał ochotę klikać na każdą ikonę i być przenoszonym na kolejną stronę.
Wg mnie przydałaby się taka akcja: najeżdżam na ikonę, widzę krótki opis miejsca z ilością dodanych opinii w wyskakującym "dymku" i przenoszę kursor na kolejną ikonę. Gdy znajdę interesujący mnie obiekt - kliknięcie na ikonie przeniesie mnie na kolejną stronę ze szczegółowym opisem, opiniami itp.

kkojot - 15-10-2016, 13:10

Cześć, dzięki wielkie za uwagę ;)

Rzeczywiście czegoś tutaj brakuje, ale myślę o innym rozwiązaniu. Sprawę dymku po najechaniu ikony na mapie załatwia panel po lewej stronie. Tam mamy podgląd zdjęcia (tego z największa ilością łapek), nazwę obiektu, informację o ilości łapek obiektu, komentarzy, filmów i zdjęć. Dodatkowo ten panel jest sortowany jest wg ilości łapek, komentarzy, zdjęć i filmów.

Lista obiektów panelu bocznym jest ograniczona tylko do tych obiektów, które znajdują się w bieżącym położeniu mapy przy aktualnie wybranych kategoriach.

Czyli zamiast dymków użytkownik klika w obiekty w panelu po lewej stronie i opis mu się błyskawicznie zmienia. To samo dotyczy galerii zdjęć i filmów. Planuję dodać przy opisie i w galerii link "Pokaż na mapie", który po kliknięciu przewinie nam stronę na mapę i wyróżni aktualnie przeglądany obiekt.

I jeszcze jedna poprawka będzie wdrożona niedługo. Czyli po najechaniu ikonki na mapie obiekt jest wyróżniany po lewej stronie w panelu. Obecnie to nie działa do końca dobrze i muszę to poprawić :)

xaltuton - 16-10-2016, 12:57

kkojot napisał/a:

Wyszukiwanie po tekście to dobry pomysł i pewnie w ramach rozbudowy portalu to wdrożę. Szczegóły obiektów z danej kategorii, takie jak głębokość nurkowiska itp., to też bardzo dobry pomysł, jednak wymaga sporych zmian. Jeżeli portal się rozkręci to postaram się coś takiego zaimplementować :)

IMHO wyszukiwanie po dowolnej frazie jest kluczowe. Znam jakies informacje o nurkowisku ale nie pamietam jego nazwy. W tej wersji portalu nie poradze sobie szybko z jego odzukaniem bo moge szukac tylko po nazwie, ktorej akurat nie znam :) Albo szukam wszystkich nurkowisk na Malcie gdzie sa wraki dostepne z brzegu i lezace nie glebiej niz. np. 40m. Taki filtr bylby niezwykle przydatny, bo przy duzej bazie danych zaczna sie
problemy z obsluga tych danych i dotarciem do nas interesujacych.

Moge pare wpisow zrobic np. dotyczacych Hanczy albo paru nurkowisk w Europie gdzie nurkowalem.

kkojot - 16-10-2016, 14:12

xaltuton napisał/a:
Moge pare wpisow zrobic np. dotyczacych Hanczy albo paru nurkowisk w Europie gdzie nurkowalem.

Byłbym bardzo wdzięczny ;)

Po zalogowaniu się wchodząc w Moje obiekty -> Dodaj obiekt zobaczysz podobny formularz do wypleniania jak opis obiektu ze strony głównej.

Rozumiem, że myśl jest taka: Klikam dodaj obiekt, wybieram kategorie Nurkowanie, dostaję specjalny formularz z rekordami takimi jak głębokość nurkowiska, odległość od brzegu itp.
Potem na stronie mogę skorzystać z zaawansowanego wyszukiwania, w którym wybieram kategorię Nurkowanie i mogę ustawić zakres głębokości, zakres odległości od brzegu itp.

Brzmi świetnie ;) Oznaczam priorytetem w rozbudowie portalu.

xaltuton - 20-10-2016, 07:37

Co przyswiecalo pomyslowi, zeby w trakcie tworzenia obiektu od razu nie mozna bylo dodac zdjecia tylko trzeba to robic pozniej?
kkojot - 20-10-2016, 08:02

Nie wiem, ale poprawię to :)

Dziękuję za dodanie świetnych miejsc z jeszcze lepszymi opisami i zdjęciami ;)

[ Dodano: 09-02-2017, 13:14 ]
Witam ponownie po dłuższej przerwie :)

W portalu zostało naniesione kilka poprawek z tego tematu. Obecnie planuję wdrożyć wyszukiwanie pełnotekstowe i filtrowanie po dodatkowych rekordach w danej kategorii.

Z racji tego, że nie jestem nurkiem, chciałbym skonsultować z forumowiczami po jakich rekordach filtrowanie byłoby użyteczne.

Bazując na opisach nurkowisk wybrałem takie:

Głębokość - liczba, w metrach
Widoczność - liczba, w metrach
Dostępność - lista: z brzegu/z łodzi
Średnia temperatura wody w lecie - liczba, w Celsjuszach
Średnia temperatura wody w zimie - liczba, w Celsjuszach
Jaskinia - checkbox Tak/Nie
Wrak - checkbox Tak/Nie
Możliwość wynurzenia się - checkbox Tak/Nie
Flora - lista: uboga/bogata
Fauna - lista: uboga/bogata
Woda - lista: słodka/słona/słodka i słona

Czy taka lista jest w porządku, czy może coś dodać, usunąć, zmienić?

Wojtek.