bruner - 12-11-2016, 19:21 Temat postu: ¦wiat m³odych sumówZapraszam na filmow± wycieczkê do ¶wiata m³odych sumów europejskich "skamerowanych" w kilku ró¿nych jeziorach
Gabrieljacek - 13-11-2016, 08:37 Temat postu: Re: ¦wiat m³odych sumówJak zwykle super film.
Wniosek z tego filmu - m³ode sumy to zwierzêta nadrzewne.
Pozdrawiam Jacekbudiver - 13-11-2016, 12:09 Wszystko co robisz mi siê podoba, swojskie klimary. Mam pytannie-czy s± ulepszenia przy obróbce? Pzdr. Arekbruner - 13-11-2016, 17:54
budiver napisa³/a:
Wszystko co robisz mi siê podoba, swojskie klimary. Mam pytannie-czy s± ulepszenia przy obróbce? Pzdr. Arek
Bardzo rzadko co¶ "ulepszam" - dlatego, ¿e po pierwsze, nie umiem zrobiæ tego tak by mnie zadowala³o, a po drugie wolê pokazywaæ tak jak jest - czyli tak jak ja widze to pod woda. Jak jest zielono to jest zielono, jak ciemno to ciemno, jak brazowo - to niech bêdzie br±zowo. Tak sie sk³ada, ¿e te tanie midlandy do¶c wiernie oddaj± kolory pod wod±, maj± chyba jaki¶ wewnêtrzny balans kolorów w firmware (tak przypuszczam, bo czasami nastêpuj± w surowym materiale skokowe zmiany kolorystyki przy jakiej¶ szybkiej a znacz±cej zmianie otoczenia w wodzie). Rzadko bardzo, zdarza mi siê gdy jest bardzo zielono, tak, ¿e a¿ niewyra¼nie zmieniæ balans kolorów - uwydatniæ nieco czerwony.
W tym filmie nie by³o nic zmieniane - wszystkie ujêcia s± tak jak by³y ¿ród³owo z kamerki.
Na jednym fragmencie na pocz±tku na³ozy³em dwa filmy - krzaczory w s³oñcu i suma w toni filmowanego z do³u (¿eby nie by³o nudno czytaæ). Czasami zwalniam film gdy chcê pokazaæ co¶ w zwolnionym tempie. W tym filmie nie zwalnia³em niczego.
Montujê w prostym, starym corel ulead video studio 11 z bodaj 2009 roku. Mnie w zupe³no¶ci wystarcza. Mo¿e jakbym u¿ywa³ lepszych kamer, np. gopro to mia³oby sens kombinowanie z efektami...ale z tych skromnych midlandów materia³ tez jest skromny i nie ma z czym "poszaleæ".budiver - 13-11-2016, 18:29 Dziêki za tak wyczerpuj±c± odpowied¼! Dopiero zaczynam kreciæ. Próbowa³em stabilizowaæ obraz, ale widzê ¿e traci siê na jako¹ci, wiêc zrezygnowa³em. Pzdr. Arekbruner - 15-11-2016, 09:46 Mam stabilizacjê obrazu w tych kamerkach midland xtc280. Oczywi¶cie w tej cenie jest to stabilizacja programowa. I powiem, ¿e wola³em jak jej nie by³o... w poprzednio u¿ywanych przeze mnie xtc200 nie by³o tego i obraz by³ zawsze ostry, tak¿e gdy by³ ruch szybki na ekranie. A z t± stabilizacj± to ostro¶æ pojawia siê po ma³ej chwili od zmiany kadru (czyli w moim wypadku poruszeniu znacznym g³ow±) lub przy szybkim ruchu blisko obiektywu... Wola³bym ¿eby tego nie by³o. Teraz gdy chcê ostro filmowaæ poruszaj±ce siê obiekty to muszê wodziæ obiektywem (g³ow±, oczami) za ryb± tak, ¿eby by³a mniej wiêcej stabilnie w kadrze. I szybkie ruchy mojej g³owy, b±d¼ filmowanych ryb powoduj± pojawianie siê momentów nieostro¶ci