| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIA WRAKOWE - Wraki z archiwum
Offshore - 19-11-2016, 08:40 Temat postu: Wraki z archiwum Moja ostatnia kwerenda w niemieckim archiwum przyniosła rezultat w postaci 140 stron materiału z lat 1914-1916. Materiał dotyczy niemieckich statków które zatoneły na Bałtyku w tym okresie.Większość z nich to ofiary wojny i zapór minowych.Sa tam rozprawy izb morskich, depesze armatorskie, zeznania ocalałych świadków,tabele strat wraz z pozycjami, depesze hydrograficzne, a nawet opisy wraków ( niemcy w swej skrupulatności załaczyli nawet szkic masztów parowca który zatonał na 20m głebokości i jego maszty wystawały 3m ponad lustro wody )Materiał do analizowania przez długie zimowe wieczory, ale już ze wstepnych ogledzin widze iz pare wraków zostanie dzięki tym dokumentom zidentyfikowanych a na poszukiwania paru innych trzeba bedzie wyruszyć w przyszłym sezonie.Na uwage zasługuje szczególnie jeden parowiec, którego pozycja podana w dokumencie, przeniesiona na współczesną mapę rybackich zaczepów, wskazuje na obiekt wystający ponad dno około 13metrów.
Jedna z ksiąg która musiałem przewertować ''od deski do deski''
Spis statków które zatonęły w wyniku wejscia na mine lub ataku torpedowego wraz z pozycjami zatoniecia:
Jedna z depesz armatorskich w sprawie zatonięcia parowca
romeff uk - 30-11-2016, 11:55
I jak ida poszukiwania? Nurkowales juz cos na tych wrakach? Bardzom ciekawy twoich wynikow bo podoba mi sie taka "Praca od podstaw". Troche jak poszukiwanie skarbow
Offshore - 06-12-2016, 22:24
Hej. Na razie okres sztormów, pewnie ruszymy dopiero na wiosne.
|
|