| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
ŁOWIECTWO PODWODNE - Fidel nie żyje.
jaros4 - 27-11-2016, 13:32 Temat postu: Fidel nie żyje. Jak zapewne niektórzy z nas wiedzą ,Fidel Castro był zapalonym łowcą podwodnym.Zmarł w wieku 90-ciu lat,pomimo blisko 600-set prób zamachów na jego życie i co by o nim nie mówić był postacią nietuzinkową.
waldek72 - 27-11-2016, 16:39
nietuzinkową powiadasz?
powiedź to rodzinom tysięcy jego ofiar, powiedź to ludziom którzy przez dziesięciolecia nie mogli nawet coca-coli kupić w sklepie, nie mogli wyjeżdżać z kuby tylko mogli z niej uciec.
Mucha - 27-11-2016, 16:44
Wierzysz w te brednie o ponad 600 zamachach? Please
100 tyś ludzi wymordowanych, ponad 10 razy tyle uciekło z kraju, wpędził Kubę w skrajną nędzę, samemu gromadząc niemały majątek. Dobry komuch to martwy komuch.
jaros4 - 27-11-2016, 20:31
Ok,niech będzie 60-siąt prób zamachu.Mogło byc nawet sześć.
Przypomnę jednak że przed Fidelem Kuba nie była rajem,przynajmniej dla zwykłego człowieka,rządy Battisty to również terror i bezprawie,i tylko dzięki temu rewolucja tak szybko opanowała tę wyspę.Potem klęska amerykanów w Zatoce Świń,i próba permanentnej blokady ,z resztą bezskutecznej,a to tylko 150 km od Florydy.Co by nie mówić,facet dawał radę i nie rok czy dwa a całe dekady a taki Nixon czy Reagan to nie byli zwykli "nice guys"
Z drugiej strony -owszem też oglądałem "Człowieka z blizną"...W tej chwili uciec ze swego kraju prubuje cała Ameryka Środkowa.
I jeszcze jedno,Koledzy nie oceniamy ustroju,mówimy o człowieku...
adamjoker - 28-11-2016, 00:42
Jaros - Ty poważnie? Hitler też przeżył poważny zamach, lubił malować. Na pewno był postacią nietuzinkową. Nie oceniając go oczywiście za II WŠ, obozy, nazizm, holocaust. A i zdemaskował pierwsze kłamstwo smoleňskie. Żarty się trzymają Ciebie
Aleksander - 28-11-2016, 06:07
Jaros, ty zawodowym kolaborantem jesteś czy z przekonania?. Najpierw nocne wilki a teraz Castro.
Henry - 28-11-2016, 07:48
| jaros4 napisał/a: | | ,facet dawał radę i nie rok czy dwa a całe dekady a taki Nixon czy Reagan to nie byli zwykli "nice guys" |
Jaro ! jajca sobie robisz ? Prawda ?
jaros4 - 28-11-2016, 08:03
Kochani,ja wiem że pewne rzeczy są nie do obrony,ale by pociągnąc ten temat dalej powiem tak,hitler,stalin i reszta nie byli łowcami podwodnymi
Inaczej na rzecz patrzac ,nie ma czegoś takiego jak prawda absolutna,a u nas jak zwykle,od lewa do prawa,najpierw ci żli,a ci dobrzy,teraz to samo tylko odwrotnie.Od siebie dodam że zawsze z rosjanami miałem jak najlepsze kontakty i oby tak pozostało.Przyszłość pokaże jak będzie,niestety nie mamy na to żadnego wpływu,jak w każdej republice bananowej(patrz ziemniaczanej)o naszej przyszłosci zadecydują za nas
nuras5 - 29-11-2016, 10:03
| jaros4 napisał/a: | | ,hitler,stalin i reszta nie byli łowcami podwodnym |
Co nie czyni ich świętymi - Castro po prostu lubił też mordować osobiście nawet ryby - nie łowił na bezdechu.
anarchista - 29-11-2016, 10:28
| Aleksander napisał/a: | | Jaros, ty zawodowym kolaborantem jesteś czy z przekonania? | Zwykła fascynacja siłą brutalnością ze sznytem indywidualizmu.
pozdrawiam rc
jaros4 - 29-11-2016, 13:40
Tak,Fidel strzelal do ryb w sprzecie scuba,to fakt,ale bylo to w czasach gdy nikt sie nie przejmowal ekologia a zasoby ryb w morzach i oceanach wydawaly sie owczesnym nieskonczone.Jak bardzo sie mylili,widzimy dopiero dzis.
Przyznam ze napisalem ten temat troche z przekory,majac nadzieje na wywolanie kolejnej gownoburzy gdzie kazdy chetny moglby dac upust swoim niezwykle prawym pogladom.Jakze sie zawiodlem,nawet ten wariat z "pietra wyzej" nie dodal,jak zwykle, swoich trzech groszy.
Bo coz ja moge wiedziec o Kubie,ze el Komandante mial fajna brode,lub co najwyzej, tyle ze dzieckiem bedac nasi rodzice wystawali w wielogodzinnych kolejkach za pomaranczami i bananami w czasie okoloswiatecznym, a redaktor Broniarek objezdzal Polske ze swoimi kolejnymi odczytami o amerykanskiej rewolucji i niestety byla to jedna z niewielu mozliwosci by choc na chwilke popatrzec co tam sie dzieje w tym innym,lepszym swiecie.
nuras5 - 29-11-2016, 19:07
| jaros4 napisał/a: | | bedac nasi rodzice wystawali w wielogodzinnych kolejkach za pomaranczami i bananami w czasie okoloswiatecznym, |
Do dziś pamiętam komunikaty TV, że już wypłynął statek z pomarańczami z Kuby i będą na Święta.
anarchista - 29-11-2016, 22:32
| Aleksander napisał/a: | | Jaros, ty zawodowym kolaborantem jesteś | Jest też klasa "użyteczny idiota".
pozdrawiam rc
jaros4 - 29-11-2016, 23:27
no chłopie,ale taki wniosek to minimum 10 postów za pózno
Jest jeszcze jeszcze jedna klasa
Bezużyteczny idiota
tak samo jak ten twój niby patent.Podobnej miary pomysły miewa 85 %populacji siedząc rano na sraczu,tylko nikomu nie przychodzi do głowy by od razu biegac z tym do Urzędu Patentowego
anarchista - 30-11-2016, 14:51
| jaros4 napisał/a: | | tak samo jak ten twój niby patent. | Nie mam niby patentu, jest przeszedł drogę typową ekspert poszukiwał czy jest to znane w stanie techniki, czy jest to nieoczywiste rozwiązanie. Patenty mam.
| jaros4 napisał/a: | | Podobnej miary pomysły miewa 85 %populacji siedząc rano na sraczu,tylko nikomu nie przychodzi do głowy by od razu biegac z tym do Urzędu Patentowego | Jedni chodzą do Teatru inni do Filharmonii, jeszcze inni do Biblioteki, Jeżeli Ty w takiej sytuacji doznajesz olśnienia, to można Tobie życzyć żebyś tak 10 razy dziennie, miał okazję do olśnień.
Niestety najgorzej wyglądamy w statystykach ilości zgłoszeń. Mimo że już kilka razy w swoim życiu miałeś okazję jeszcze nic nie popełniłeś. Kapusta, śledzie mleko, kiełbasa na zimno, jakaś kombinacja pomoże i uda się silnik rakietowy wynaleźć.
Czego szczerze będę gratulował, jak już przejdziesz procedury w uprp.pl .
Wracając do Fidela, kolejny oprawca który nie doczekał się osądzenia.
pozdrawiam rc
jaros4 - 30-11-2016, 19:20
Wygląda na to ,że już od dłuższego czasu cierpisz na takie twórcze zaparcie.
anarchista - 30-11-2016, 23:09
| jaros4 napisał/a: | | Wygląda na to ,że już od dłuższego czasu cierpisz na takie twórcze zaparcie. | Dziękuję ze się przyznajesz do niemocy TFURCZEJ.
U mnie zastoju nie ma.
pozdrawiam rc
jaros4 - 01-12-2016, 08:02
Brak zastoju w sensie produkcji g...na
Wracajac do Fidela,nie mam problemu z zakwalifikowaniem go do konkretnej kategorii,a przynajmniej nie takiego problemu jaki maja europejscy liderzy,co moge wytlumaczyc jedynie ich hippiesowskim rodowodem lat "dzieci kwiatow"lat siedemdziesiatych.
filip - 18-12-2016, 21:41
trudno oceniać Fidela pewno chciał dobrze [pochodził z bogatej rodziny więc nie musiał gonić za kasą] władza zmienia ludzi....przy okazji dwa filmy z zawodów na Kubie lata 60 -te ,sporo ryb pływa ,no ale wtedy było nas trzy miliardy.
https://www.youtube.com/watch?v=Ua5BdU83K7k
https://www.youtube.com/watch?v=ke0SINqsAXU
[ Dodano: 12-01-2021, 20:51 ]
temat mocno stary,ale ostatnio oglądałem na netfixe serial dokumentalny o kubie sporo jest też o Fidelu ,myślę że warto zobaczyć jest też na cda
https://www.cda.pl/video/16466987c
|
|