| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Kenia Mombasa - Południowe wybrzeże
Piotr B. - 12-12-2016, 14:38 Temat postu: Kenia Mombasa - Południowe wybrzeże Zainteresowanym przedstawiam syntetyczne ujęcie informacji dotyczących Centrum Nurkowego oraz możliwości nurkowania.
Paradoksalnie, w Kenii nurkowanie jest jednym z mniej popularnych sportów wodnych. Zdecydowany prym wiodą inne rodzaje aktywności, takie jak: kitesurfing, windsurfing i wszelkiej maści sporty motorowodne. Na południowym wybrzeżu Mombasy udało mi się odnaleźć tylko jedną bazę nurkową. Umiejscowiona jest w miejscowości Ukunda, około 30 km na południe od Mombasy - w kierunku na Zanzibar. Dokładna lokalizacja to hotel Diani Sea Lodge.
Informacje podstawowe o bazie:
Właścicielem Bazy jest Niemiec. Spokojnie można -prócz języka Goethego- porozumiewać się w języku angielskim. Udało mi się nauczyć miejscowych kilka słów po polsku. Miejsca nurkowe (z opisem), cenniki oraz inne opłaty dostępne są na zdjęciach – które zamieszczam.
Inne informacje:
1. W Bazie dostępne są tylko butle 12 itrowe;
2. Zawory DIN. Przejściówki Yoke na życzenie;
3. Nitroxu nie ma;
4. Sprzęt (do wypożyczenia) wiekowy, ale dobrze utrzymany i czysty. Wśród producentów króluje Mares;
5. Zaskoczeniem jest formuła nurkowań jednodniowych: wyprawy rozpoczynają się około godziny 8 rano – jeden rejs – jedno nurkowanie. Powrót około 13 do Bazy – by samemu zjeść obiad. Około 15 drugie wyjście w morze na drugie nurkowanie. Powrót około godziny 17. Na statku dostępna jest tylko woda i owoce – nic więcej;
6. Ceny NIENOGOCJOWALNE! Liczba dni liczba uczestników/zorganizowane grupy – to wszystko nic. Nie mam mowy o żadnych dodatkowych upustach prócz tych, zawartych w ofercie (na zdjęciach);
7. Atmosfera przyjazna.
xaltuton - 13-12-2016, 08:06
A spod wody jakie wrazenia?
Piotr B. - 13-12-2016, 11:11
Witaj,
No niestety - pod wodą nudno. Woda bardzo ciepła (30 stopni), przejrzystość na poziomie ok. 40 metrów. Rafa uboga z widocznie mniejszą fauną.
jack-bielawa - 13-12-2016, 11:31
W swoim czasie jak tam byłem, przewodnik zaprowadził nas na koniec podwodnego klifu i tam pokazały się rekiny z pozostałymi informacjami zgadzam się z "przedmówcami".
JanW - 13-12-2016, 21:15
No niezłe te ceny. Powalają. W lutym wybieramy się na ferie w okolice Mombasy - interesuje mnie baza Peponi Diverse. Na razie mam takie info o cenach :
(all prices in Euros)
For Certified Divers / Dive Packages:
• 1 Dive (rental equipment) 50,-
• 1 Dive (using own equipment) 40,-
• 6 Dive Package (rental equipment) dive six – pay only five 250,-
• 6 Dive Package (using own equipment) dive six – pay only five 200,-
• 10 Dive Package (rental equipment) dive ten – pay only eight 400,-
• 10 Dive Package (using own equipment) dive ten – pay only eight 320,-
|
|