| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Oltesvik - Norwegia
PawelF76 - 20-12-2016, 21:25 Temat postu: Oltesvik - Norwegia Pierwszy z serii krótkich filmików o miejscach w norweskim Rogalandzie. Postaramy się wyszukać miejsca do których dojazd jest łatwy a samo miejsce nie wymaga dodatkowych kosztów łodzi i przewodników. Mamy nadzieję, że ktoś będzie chciał skorzystać dzięki tym klipom. Pierwszy filmik to ściana fiordu w Oltesvik. Miejsce zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych nurków. Bardzo fajne miejsce do fotografii makro i filmowania. W pobliżu wodospad Manafossen i Glopedalsura. Pobliski Frafjord oferuje domki noclegowe i świetne warunki wędkarskie. Służymy informacją o nabijaniu gazów.
https://www.youtube.com/watch?v=k9zKztyrswY
Miłego oglądania...
koz - 20-12-2016, 22:38
Fajne, dzięki.
Możesz podesłać jakieś info o nurkowaniu w pobliżu Trondheim. Raczej z bazą lub kimś lokalnym ze sprężarką i szpejownią, będę leciał więc nie zabiore flaszek i ołowiu.
Może być na priv
Furtor3 - 21-12-2016, 08:24
Świetnie to wygląda, też bardzo chętnie bym ponurkował w Norwegii słyszałem że jest tam niepowtarzalnie .
xaltuton - 22-12-2016, 08:58
Fajne, kontynuujcie
BTW - jak jest z nurkowaniem w fiordach w sensie pozwolen? Powiedzmy, ze jade sobie samochodem, podoba mi sie jakis fiord, znajduje zjazd nad sama wode i moge
bez problemu nurkowac zakladajac, ze nie wjezdzam komus na podworko?
PawelF76 - 22-12-2016, 17:09
Dokładnie tak. Musisz tylko mieć partnera. Nurkujesz gdzie chcesz chyba że jest to wyraźnie zabronione. Jeśli nie ma tablic i zakazów- chulaj dusza.
wiecznychlopiec - 22-12-2016, 17:31
| PawelF76 napisał/a: | | Musisz tylko mieć partnera. |
dlaczego? nurki solo są zabronione?
PawelF76 - 22-12-2016, 20:22
Stoi w przepisach nurkowych norweskich, że nurkowanie w pojedynkę jest zabronione. Nie znalazłem niczego co by określało doświadczonych i uprawnionych samodzielnych nurków więc dotyczy to wszystkich. Tak w skrócie krótki wypis:
Pamiętaj o zasadach!
Nurkowie wybierający się do Norwegii muszą pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
1. Nie wolno nurkować w pojedynkę.
2. W większości akwenów nurkowanie jest dozwolone (wyjątkiem są obszary wojskowe, prywatne). W przypadku terenów portowych należy uzyskać zgodę zarządcy portu. W razie wątpliwości, co do możliwości nurkowania na danym akwenie, należy spytać lokalnych policjantów.
3. W przypadku nurkowania z kuszą nie należy strzelać do ryb takich jak łosoś, pstrąg i węgorz. Zabroniony jest również połów homarów.
4. Butle tlenowe, z którymi nurek schodzi pod wodę muszą posiadać ważny atest.
5. Surowo zabronione jest zabieranie czegokolwiek z wraku, przy którym pływamy. W przypadku, gdy uda się nurkowi odnaleźć nowy zatopiony statek, powinien o tym fakcie poinformować lokalny komisariat.
6. Miejsce nurkowania (zarówno z brzegu, jak i z łodzi) powinno być oznaczone specjalną, biało-niebieską flagą.
budiver - 23-12-2016, 14:46
Zazdroszcze norwegom! Wskakujesz do wody i masz takie widoki!
PawelF76 - 23-12-2016, 15:36
Śmiało mogę stwierdzić, że urlop nurkowy nie musi być mega drogi. Chętnie odpowiem co i jak.
budiver - 23-12-2016, 15:57
Nurałem kiedyś w Bu. Tanie nurkowanie jest znane- sprężarka w adoptowanym Busie i cała zabawa! Pzdr. Arek
PawelF76 - 23-12-2016, 16:59
Super, więc mam nadzieję, że pomożemy chętnym w wyborze miejsca na ciekawe nurkowanie za zupełną darmochę. Dołożę starań co do wyboru filmowanych miejsc i postaramy się wybrać atrakcyjnie zarówno nurkowo jak i turystycznie. W pobliżu słynne szlaki, Kjerag bolten i Preikestolen. Może akurat ktoś coś znajdzie dla siebie. Również pozdrawiam i spokojnych rodzinnych świąt w kraju i masę nurkowych przygód w 2017!
Sebiriusz - 23-12-2016, 21:04
| PawelF76 napisał/a: | | Super, więc mam nadzieję, że pomożemy [...] |
...a w bliskim sąsiedztwie OSLO jest co po co nurać?
PawelF76 - 24-12-2016, 15:27
Jak chodzi o Oslo to nie mam pojęcia gdzie tam podjechać na fajnego nura za free. Na pewno coś jest... może to pomoże:
http://dykkepedia.com/wiki/Kategori:Østlandet
woland66 - 24-12-2016, 17:16
super film i doskonale dobrana muza
PawelF76 - 24-12-2016, 18:12
Dziękuję. Wkrótce ciąg dalszy. Pozdrawiam.
|
|