| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - powietrze do suchych rekawic
plamczak1979 - 21-12-2016, 12:57 Temat postu: powietrze do suchych rekawic witam,
zakupilem za grosze nowy suchy skafander neoprenowy scubapro everdry4, planuje zakup suchych rekawic i tak sie teraz zastanawiam nie ma pierscieni ale czy jest mozliwosc zakupienia suchych rekawic https://www.cnoctopus.pl/...ta-subgear.html cos takiego zeby dobrze dolegaly do skory,wcisnac pod manszete i doprowadzic powietrze plasikowa cienka rurka. probowal ktos z was cos takiego,czy jestem w tym przypadku skazanu na rekawice 5mm mokre.
Pozdrawiam.
wiecznychlopiec - 21-12-2016, 13:13
czemu nie założysz na manszety pierścieni? w cenie 200 zł można często na komisie nurkowym kupić
plamczak1979 - 21-12-2016, 13:53
| wiecznychlopiec napisał/a: | | czemu nie założysz na manszety pierścieni? w cenie 200 zł można często na komisie nurkowym kupić |
manszeta jest neoprenowa nie wiem czy jest taka mozliwosc nigdy tego nie przerabialem.
grol - 21-12-2016, 14:05
Kup pierścienie i załóż suche rękawice. Większość da się zamontować na manszety neoprenowe. NP. na DT ktoś sprzedaje system Santi za 200 zł.
A te podlinkowane rękawice to koszmar ubierania i rozbierania, szczególnie zmarźniętymi rękami. Koledzy, którzy się na to skusili, wywalili po kilku nurkach.
TomM - 21-12-2016, 14:16 Temat postu: Re: powietrze do suchych rekawic
| plamczak1979 napisał/a: | | probowal ktos z was cos takiego |
Tak. Przed laty miałem skafanderek $pro (laminat) z bardzo skomplikowanym wykończeniem rękawa (manszeta lateksowa+zarękawek neoprenowy). Pływałem z suchymi rękawicami na manszety + rurki, ubieranie tego to było niezłe wyzwanie, ale po kilku próbach nauczyłem sie samodzielnie to robić, tak, że nikt na mnie nie czekał ani nie pomagał. Rękawice były badziewne, więc po jakimś czasie były poprzebijane, najpierw łatałem, potem załozyłem na neoprenowe zarękawki checkupy. Było OK, tyle, że po jakimś czasie zarękawki zaczęły cieknąć, więc wyprułem oryginalne wykończenie rękawa w całości - manszety oraz zarękawki i wkleiłem manszety stożkowe. Na to założyłem checkupy i tak ten skafander pływał juz do końca swojej kariery...
Można założyć niektóre systemy pierścieni na neoprenowe manszety, ale po pewnym czasie będzie przeciekać...
Fiktor - 21-12-2016, 14:22
| grol napisał/a: | | Większość da się zamontować na manszety neoprenowe. NP. na DT ktoś sprzedaje system Santi za 200 zł. |
Magic Rings nie pasują na neoprenowe manszety. Nie uszczelnią się na szyciu ani na wierzchu i będą za grube.
https://www.youtube.com/w...UXM5oE0&index=2 (application 2 i 6)
TomM - 21-12-2016, 19:55
Ogólnie na neopren można założyć system, który mocuje się o-ringami, z tym, że bez przewlekania "tam i z powrotem" jak na stożkowych, tylko "na wprost". Trzyma, ale po pewnym czasie neopren się odgniata i na szyciu podcieka.
dlugix - 22-12-2016, 06:45
Ja do tego skafandra założyłem manszety lateksowe - i system rękawic wybierasz jaki Ci pasauje.
anarchista - 22-12-2016, 08:41
| Fiktor napisał/a: | | Magic Rings nie pasują na neoprenowe manszety. Nie uszczelnią się na szyciu ani na wierzchu i będą za grube. | Jak się nie stosuje właściwej technologii, to można pisać takie teksty. Dzianinę na neoprenie można uszczelnić.
pozdrawiam rc
plamczak1979 - 22-12-2016, 16:14
Wie ktoś z was gdzie w opolskim lub na Śląsku można te manszety na lateksowe przerobić i rękawice z
pierscieniami założyć?
Fiktor - 23-12-2016, 10:15
| anarchista napisał/a: | | Fiktor napisał/a: | | Magic Rings nie pasują na neoprenowe manszety. Nie uszczelnią się na szyciu ani na wierzchu i będą za grube. | Jak się nie stosuje właściwej technologii, to można pisać takie teksty. Dzianinę na neoprenie można uszczelnić. |
Możliwe.
Zasugerowałem się filmem (filmami) od Santi: tam oring ląduje na tkaninie, a to się chyba nie uszczelni "samo" (szczególnie na szyciu)? Jak tam zapewnić szczelność?
anarchista - 23-12-2016, 12:23
| Fiktor napisał/a: | | Jak tam zapewnić szczelność? | Wypełnić dzianinę klejem SC 4000. Na początku rozcieńczony, potem gęsty. Tak samo jak klejenie rękawka lateksowego, do neoprenowego skafandra.
pozdrawiam rc
Fiktor - 23-12-2016, 12:31
| anarchista napisał/a: | | Fiktor napisał/a: | | Jak tam zapewnić szczelność? | Wypełnić dzianinę klejem SC 4000. Na początku rozcieńczony, potem gęsty. Tak samo jak klejenie rękawka lateksowego, do neoprenowego skafandra. |
Jeszcze pozostaje pytanie: czy Magic Rings (w tym oring na warstwie kleju) będą dobrze działać na manszecie neoprenowej, która jest grubsza od tych z innego materiału.
anarchista - 23-12-2016, 12:40
| Fiktor napisał/a: | | czy Magic Rings (w tym oring na warstwie kleju) będą dobrze działać na manszecie neoprenowej, która jest grubsza od tych z innego materiału. | Jest elastyczna i nie jest porowata po wypełnieniu klejem. Kolejna półka to naklejenie paska lateksu, czyli fragmentu rękawka. Wtedy możesz system zakładać na bardzo zimne wody i zdejmować na ciepłe.
pozdrawiam rc
Jaroslaw - 04-02-2017, 15:36 Temat postu: Re: powietrze do suchych rekawic Ja używam takich rękawic. Przed założeniem suchacza zakładam dziane rękawiczki. Potem Suchacz, taż że rękawiczka dziana jest przykryta na nadgarstku uszczelką rękawa. Na końcu rękawica sucha, której uszczelką przkrywam uszczelkę suchacza. Trochę upierdliwe, na poczętku, ale pewne i tanie. A powietrze przesącza się do dłoni przez dzianinę.
al_fik - 04-02-2017, 19:27
i nie przesącza Ci sie woda przez takie połączenie?. Pytam, bo brak pierścieni i wymiana gazowa w łapkach - brzmi kusząco
Maciek Kos - 05-02-2017, 01:54
| Cytat: | i nie przesącza Ci sie woda przez takie połączenie?. Pytam, bo brak pierścieni i wymiana gazowa w łapkach - brzmi kusząco
|
Woda sie nie przesacza ani troche ale ubieranie tego jest naprawde upierdliwe, przed duze Ó
al_fik - 05-02-2017, 08:39
przerabiałem, jeszcze za piankowych czasów ...
Haw - 07-02-2017, 04:08
jak skafander jest nowy i w zalozeniu ma posluzyc z min. 200 nurkow to wkleilbym pierscienie. jednorazowo moze wyjdzie drozej, ale jak przedziurawisz rekawice (a przedziurawisz), to kolejna para kosztuje cos okolo 20zl, a nie kolejne 200 czy tam 180. wiec po 200 nurkowaniach bedziesz juz do przodu na inwestycji (o wygodzie rozwiazania nie wspomne).
Jaroslaw - 10-02-2017, 22:32
| al_fik napisał/a: | i nie przesącza Ci sie woda przez takie połączenie?. Pytam, bo brak pierścieni i wymiana gazowa w łapkach - brzmi kusząco |
Nie przesącza...prawdę powiedziawszy takie uszczelnienie uważam za pewniejsze niż pierścieniowe.
A zakładanie wymaga wprawy.
https://www.youtube.com/watch?v=K3OTjow1ZMg
Filmik poglądowy
al_fik - 11-02-2017, 11:38
ubieranie już przerabiałem
|
|