FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - PADI OWD - Sprawdziany wiedzy z ksiazki

Efcia - 24-01-2017, 07:56
Temat postu: PADI OWD - Sprawdziany wiedzy z ksiazki
Witam szanowne grono,

pozwolilam sobie zalozyc ten watek coby moc liczyc na Wasze wsparcie i wiedze :)

Jak pisalam w Powitalni - szykuje sie do szkolenia OWD. Zaczelam od przerabiania materialow/teorii z ksiazki :)

Jako, ze w tych testach na koniec kazdego rozdzialu nie ma odpowiedzi wiec prosilabym szanowne grono o zerkniecie czy material z pierwszego rozdzialu opanowalam :P

Jesli mam byc szczera to nie do konca jestem pewna pytania 11 :)

W zalaczniku pytania i moje odpowiedzi.

Jesli popelnilam blad to akurat bedzie dobra okazaj do przedyskutowania :)

Pozwole sie jeszcze tutaj zapytac - czy moze ktos z kolegow mieszkajacych w Niemczech ma ksiazke OWD Manual w jezyku niemieckiem do wypozyczenia?

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 11:27
Temat postu: Re: ŻAŁOŚĆ -PADI OWD - Sprawdziany wiedzy nurków PADI
Efcia napisał/a:
Witam szanowne grono,

pozwolilam sobie zalozyc ten watek coby moc liczyc na Wasze wsparcie i wiedze :)

Jak pisalam w Powitalni - szykuje sie do szkolenia OWD. Zaczelam od przerabiania materialow/teorii z ksiazki :) ?

Znakomicie, że się uczysz.
Ale pomyśl o zmianie organizacji szkoleniowej.

Jak widzisz Twój plik ściagnięto wiele razy ale NIKT nie potrafił udzielić Ci odpowiedzi..
To jest właśnie poziom nurków PADI....

Wszystkie Twoje odpowiedzi są prawidłowe. Odpowiedziałaś tak jak Cię uczono.
Ale tak naprawdę jedna z odpowiedzi jest ZŁA.
W TYCH testach PADI jest POWAŻNY BŁĄD...
I zrobienie tak jak tam ZALECAJĄ może się skończyć dla Ciebie BARDZO nieprzyjemnie..

Tu jest nurków PADI na pęczki. Jak widać NIC nie umieją.
Są też INSTRUKTORZY PADI. I to Z NAJWYZSZYMI możliwymi stopniami.
Ciekawe co oni napiszą...
Moim zdaniem nic, lub będzie kolejna kompromitacja...

Jak wiesz Niemcy BARDZO sobie cenią jakość, wszystko musi być wykonane porządnie.
Dotyczy to również nurkowania.
Dlatego właśnie tu bardzo popularny jest system SSI.
www.divessi.com
Wejdź na stronę, łatwo znajdziesz bazy na całym świecie (i oczywiście w Niemczech).

A teraz szkolenie.
Zapytaj się Niemców o ich opinię o SSI.
Możesz się zacząć uczyć za darmo i porównać podręczniki, testy..

Jak to zrobić.
Na stronie SSI rejestrujesz się:

https://www.divessi.com/online_training

Dostajesz dostęp do darmowych kursów + filmy..
Możesz dowolnie zmieniać języki kursów....
Oczywiście są testy, automatycznie sprawdzane przez komputer + podaje właściwą..

I teraz robisz tak: pytań jest wiele, jak pomylisz się COFASZ się o stronę w przeglądarce.
To spowoduje, że wrócisz na sam początek testów. Zaczniesz od nowa. Ale pytania teraz będą inne. I rozwiązujesz... Aż uzyskasz 100%
Potem tej samej metody możesz używać aby przypomnieć sobie posiadaną wiedzę..

Napisz czy skorzystałaś i jak Ci się spodobało...

Pozdrowienia z bardzo słonecznego Sharm. Dziś 25 C, błękitne niebo, cudowne słońce. Brak wiatru...
Oczywiście zupełny spokój.
Są Niemcy - groszowe przeloty... Warto skorzystać...

W niemieckiej bazie w Sharm kurs OWD kosztuje połowę tego co w Niemczech. Masz GWARANTOWANE nawet 12 nurkowań na rafach.. A nie moczenie się w basenie...
I nurkujesz na bajecznie kolorowych rafach w ciepłej wodzie a nie basenie i mętnym jeziorku. Wiosną?
--
Jan D.

Master Instructor SSI CMAS** Instructor
Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer
Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003

To bazy blisko Ciebie...

[Details for Dive Center: 700178] Distance 1 km / 1 mil.
Tauchcenter Karlsruhe 76133 Karlsruhe
Herrenstr. 31-33
Germany
Phone +49 (721) 23239
Email www.tauchcenter-karlsruhe.de Dive Center
[Details for Dive Center: 700515] Distance 26 km / 16 mil.
Diversland 76661 Philippsburg
Rote-Tor Strasse 58
Germany
Phone +49 (7256) 925768
Email www.diversland.eu Dive Center

[Details for Dive Center: 700730] Distance 31 km / 19 mil.
Aqua-Michl
Michael Hambsch 68794 Oberhausen-Rheinhausen
Wilhelmstr. 22
Germany
Phone +49 (7254) 8018
Email www.aqua-michl.de Dive Center

[Details for Dive Center: 700729] Distance 34 km / 21 mil.
Tauchschule Alexander Fritzenschaft
Froschmann 67346 Speyer
Schwerdstr. 40
Germany
Phone +49 (6232) 811 785
Email www.froschmann.net [Tauchschule Alexander Fritzenschaft @ Facebook] Dive Center

Efcia - 24-01-2017, 12:28

Kurs PADI OWD dostalam "pod choinke". Wiec nie mam za bardzo wyboru ze zmiana. Kurs rozpoczynam 17.02.
Wydaje mi sie, ze jak wszedzie sa kursy i "kursy". Duzo a wrecz bardzo duzo zalezy i od instruktora i od ucznia. Ten pierwszy - czy bedzie mu zalezalo na przekazaniu wiedzy a uczen czy bedzie chcial sie uczyc, dowiadywac, zrozumiec i cwiczyc.
Ja naleze do tych osob, ze draza temat. Jak czegos nie rozumiem - szukam odpowiedzi, pytam, czytam literature, staram sie podpytywac doswiadczonych.
Nie interesuje mnie nauka po "lebkach".

A co do testu. Sciagnieto go widze 62 razy. Moze sie po prostu nikomu nie chce na to zerknac albo odpisac. I z taka ewentualnoscia musze sie liczyc.

AHA. I to nie jest test na egzamin PADI. Jakby ktos sie juz cieszyl, ze cos znalazl. Raz jeszcze zaznaczam - przerabiam material z ksiazki i testy i quizy z ksiazki. To nie jest PADI Egzamin :)

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 12:42

Efcia napisał/a:
Kurs PADI OWD dostalam "pod choinke". Wiec nie mam za bardzo wyboru ze zmiana. Kurs rozpoczynam 17.02....

A co do testu. Sciagnieto go widze 62 razy. Moze sie po prostu nikomu nie chce na to zerknac albo odpisac. I z taka ewentualnoscia musze sie liczyc.

AHA. I to nie jest test na egzamin PADI. Jakby ktos sie juz cieszyl, ze cos znalazl. Raz jeszcze zaznaczam - przerabiam material z ksiazki i testy i quizy z ksiazki. To nie jest PADI Egzamin :)

To poproś aby zapłacili Ci zamiast za kurs PADI SSI..
Cena będzie ta sama w Niemczech.

Ciekawy masz sposób myślenia .

Po to ściągali aby NIE "ZERKNĄĆ" I NIE ODPISAĆ?
Toż to JEDNA STRONA!!!

I jak napisałem, jest tam BARDZO poważny błąd.

Ciekawe - tak jak napisałem czy Forumowicze będą potrafili go znaleźć.
I oczywiście Twój instruktor PADI... Bo jak sadzę kursu nie zmienisz...

Efcia - 24-01-2017, 12:57

Nie wiem czy uda sie zmienic czy przede wszystkim uda sie odzyskac pieniadze.
A tam gdzie mam miec PADI szkolenie nie widzialam zeby byly szkolenia SSI.

Co do bledu to jestem ciekawa. Czy za jakis czas powiesz mi (nawet na PW) gdzie jest ten blad? Nawet jesli wg materialow szkoleniowych PADI wszystko jest ok?

wiecznychlopiec - 24-01-2017, 13:03

jakby z tych podręczników SSI wywalić obrazki i inne bezdety reklamowe to będzie gorzej niż podręczniki Padi, mniej merytorycznej treści. Zresztą jest problem z podręcznikami ogólnie, zasób wiedzy jest ubogi bo musi go przyswoić dorosła osoba jak i 12 latek... tak naprawdę jest to niezbędne minimum.

na Jana nie zwracaj uwagi to taki forumowy Macierewicz...

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 13:08

Efcia napisał/a:
Nie wiem czy uda sie zmienic czy przede wszystkim uda sie odzyskac pieniadze.
A tam gdzie mam miec PADI szkolenie nie widzialam zeby byly szkolenia SSI.

Co do bledu to jestem ciekawa. Czy za jakis czas powiesz mi (nawet na PW) gdzie jest ten blad? Nawet jesli wg materialow szkoleniowych PADI wszystko jest ok?

OCZYWISCIE, że powiem!
Jak możesz myśleć inaczej?
Ale najpierw sprawdzimy co umieją forumowicze. I Twój instruktor.
RADZĘ zapytaj go TERAZ. Bo to też sprawdzi co ON umie...

Efcia - 24-01-2017, 13:22

Dlatego ja staram sie przyswajac wiedze juz przed kursem. Szukac, czytac, rozmawiac. Jestem wrecz chlonna wiedzy. Aczkolwiek musze przyznac, ze podrecznik PADI a szczegolnie wprowadzenie dzialalo na mnie jak plachta na byka. Nie wiem kto projektowal rozlozenie tej ksiazki ale Wprowadzenie czytalo sie bardzo ciezko. Ale czym dalej w las a raczej glebiej w wode :P tym latwiej. Rozdzial 1 przeczytany nawet nie wiem kiedy :)

A z moim instruktorem spotkam sie w polowie lutego :)
A on polskiego raczej nie zna :P

radomex - 24-01-2017, 13:23

Odp.13
U wielu nurków liczy się b.marka
Odp.15
Da się, ale nigdy bym nie skorzystał

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 13:30

Efcia napisał/a:
Dlatego ja staram sie przyswajac wiedze juz przed kursem.
A on polskiego raczej nie zna :P

Robisz to prosto: ten sam test rozwiazujesz w języku niemieckim i wysyłasz DO BAZY z prośbą o sprawdzenie i mnie również...

I zobaczymy co napiszą..

Jak CERTYFIKOWANY NUREK może nie wiedzieć podstawowych spraw z kursu OWD a co dopiero INSTRUKTOR.

A właśnie się przekonujesz iż MOŻE..
I to MASOWE ZJAWISKO...

Za co płacisz pieniadze? Za kawałek plastiku czy wiedzę aby sobie KUKU nie zrobić...

Efcia - 24-01-2017, 13:38

Ksiazke w jezyku niemieckim mam w jakiejs skroconej wersji (?) i tam tych testow identyczbych jak w pl wersji nie ma. Sa inne pytania. No chyba ze jest ktos na forum kto ma Padi OWD Manual w wersji niemieckiej ;)
A w skroconej wersji - tam tabela RDP jest w jakiejs dziwnej wersji (?). Tamtej tabeli to juz w ogole nie rozumiem. Komiczne ;)

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 13:43

Efcia napisał/a:
Ksiazke w jezyku niemieckim mam w jakiejs skroconej wersji (?) i tam tych testow identyczbych jak w pl wersji nie ma. Sa inne pytania. No chyba ze jest ktos na forum kto ma Padi OWD Manual w wersji niemieckiej ;)
A w skroconej wersji - tam tabela RDP jest w jakiejs dziwnej wersji (?). Tamtej tabeli to juz w ogole nie rozumiem. Komiczne ;)

Zobacz ile kosztuje przysięgłe tłumaczenie strony.
Może warto?

Aaaa. Ja mam w centrum przecież.. I niemieckiego Course Directora... (to najwyższy stopień instruktorski PADI).. Hi, hi
Ale zobaczymy czy inni z forum pomogą z testem niemieckim..
I innymi sprawami ----- BŁĄD...
Bo to jest w języku polskim.

Efcia - 24-01-2017, 14:03

@Jan

Kolega @radomex dobrze odpowiedzial wyzej?

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 14:07

Efcia napisał/a:
@Jan

Kolega @radomex dobrze odpowiedzial wyzej?

Nie

Mucha - 24-01-2017, 14:36

Dobrze masz odpowiedzi. Ja mam wątpliwości do do pytanie 14 tego, bo nie oddawałbym od razu automatu do serwisu, a sam próbował dojść co go boli ;)
Ale nie wiem jakie w tym wypadku ma podejście PADI.
A bełkotu i samoreklamy bezrobotnego frustrata o organizacji nie słuchaj, instruktor który będzie umiał dobrze nauczyć Cię podstaw jest najważniejszy.
A czy to będzie PADI, IANTD TDI czy inne organizacje, jest na tym etapie rozwoju rzeczą drugorzędną :)

kraken - 24-01-2017, 14:51

Efcia, coś nie idą do ciebie chyba wiadomości na priva.
Wyślij mi maila na kraken@kraken.pl
MSC

Scaner - 24-01-2017, 19:16

wiecznychlopiec napisał/a:

na Jana nie zwracaj uwagi to taki forumowy Macierewicz...

:beer3:

Jan Dudzinski - 25-01-2017, 11:25

radomex napisał/a:
Odp.13
U wielu nurków liczy się b.marka
Odp.15
Da się, ale nigdy bym nie skorzystał

Czasami w testach jest wymagane aby użyć dokładnie takiego słowa jak w podręczniku.

Co do podłączenia - być może wiedza o tym iż istnieją przejciówki DIN - INT i INT-DIN jest dopiero udzielana na wyzszych stopniach - kursach PADI Jak np. Divemaster..

I być może w tym wypadku odpowiedź "nie da się" podłączyć regulatora DIN do butli INT jest prawidłowa.

Ale nie o ten błąd mi chodzi..

A jak widać do tej pory nawet "sławny" instruktor NAUI i PSAI "leży" z wiedzą...
Żenada....

Większego wstydu organizacji nie można przynieść.

Pytania z pierwszej, najbardziej podstawowej cześci podręcznika OWD...

[ Dodano: 25-01-2017, 12:34 ]
kraken napisał/a:
Efcia, coś nie idą do ciebie chyba wiadomości na priva.
Wyślij mi maila na kraken@kraken.pl
MSC

I jak dostałaś odpowiedź od kogokolwiek na temat błędu?

[ Dodano: 25-01-2017, 12:43 ]
Mucha napisał/a:
Dobrze masz odpowiedzi. Ja mam wątpliwości do do pytanie 14 tego, bo nie oddawałbym od razu automatu do serwisu, a sam próbował dojść co go boli ;)
Ale nie wiem jakie w tym wypadku ma podejście PADI.
A bełkotu i samoreklamy bezrobotnego frustrata o organizacji nie słuchaj, instruktor który będzie umiał dobrze nauczyć Cię podstaw jest najważniejszy.
A czy to będzie PADI, IANTD TDI czy inne organizacje, jest na tym etapie rozwoju rzeczą drugorzędną :)

Ty nawet PODSTAW wiedzy nie masz matołku.. Nie mówiąc o problemach z myśleniem w ogóle...
To pytania z PIERWSZEJ części PODSTAWOWEGO podręcznika OWD.
Ci ludzie się zastanawiają czy jest lewa i prawa płetwa.
A budowa regulatora i jego serwisowanie??????
Na jakich kursach PADI uczą serwisowania regulatorów?

I co ciekawe NIKT nie poprawił Twoich głupot...

Efcia - 25-01-2017, 11:56

Momemnt, moment.

Pytanie 15 brzmi...
Nie ma mozliwosci...

A to jest falsz bo jest mozliwosc tylko musisz miec przelotke.

Jan Dudzinski - 25-01-2017, 12:01

Mucha napisał/a:

Rozumiem iz sam do tego doszedłeś czy też ktoś Ci o tym powiedział?

AAA! Sam Martin rozczytuje się w tym watku..
Jak na razie potrafi tylko wlepiać ostrzezenia.

To łatwe....
Ciekawy powód: wątek.
Być może chodzi o naśmiewanie się z wiedzy i głupot które wypisują polscy "mistrzowie" nurkowania (z forum)

1 martin Dzisiaj 11:49 http://forum-nuras.com/viewtopic.php?p=378117

Bo z odpowiedzią na pytanie o błąd już idzie mu dużo gorzej...

Błyśniesz wiedzą wśród innych z pierwszgo dnia kursu OWD?
Ty zdaje się jesteś zaawansowanym nurkiem technicznycm... Same szczyty wiedzy.. Prawda?

Ops... Pomyliłem się.
według tego co napisałeś o sobie w opisie reprezentujesz poziom Stopień: SealTeam

Czyli pytania nie było. To nie Twój poziom..

7kwiatek7 - 25-01-2017, 12:32

Moim zdaniem wszystkie odp. prawidłowe.
Efcia - 25-01-2017, 12:32

Kurcze - az mam obawy wrzucac test z rozdzialu 2... skoro ten watek wzbudza tyle niezdrowych emocji...
Mucha - 25-01-2017, 13:08

Dudziński, masz mnie w ignorowanych więc jakim cudem mnie czytasz.
Co do mojej odpowiedzi, zauważyłeś emota na końcu zdania? Czy odbiór przekazu pisanego za trudna sprawa być dla Jana koziarza.
Do wyboru organizacji doszedłem sam, robiąc kursy u różnych instruktorów, którzy byli zrzeszeni w różnych federacjach i od każdego mogłem się nauczyć czegoś innego.
Instruktor jest ważny, federacja mniej.
Miałem ignorować trola i dałem się znowu wciągnąć w gatkę która prowadzi do podwyższenia ego frustrata.

wiecznychlopiec - 25-01-2017, 13:23

może wszystkich usunął z ignorowanych bo nie miał z kim gadać już :D
martin - 25-01-2017, 13:26

Jan Dudzinski napisał/a:
Jak na razie potrafi tylko wlepiać ostrzezenia.

Uspokoisz sie sam, czy potrzebujesz jeszcze dwoch ostrzezen?

grol - 25-01-2017, 14:08

Efcia napisał/a:
az mam obawy wrzucac test z rozdzialu 2... skoro ten watek wzbudza tyle niezdrowych emocji...

Emocje wzbudza jeden osobnik (jak wiele już razy). Uznaje, że zadyma i egotyzm to dobry sposób na marketing swojej działalności (zasada medialna: nie jest ważne czy dobrze czy źle - byle z nazwiskiem).
Kończy się to gdy wszyscy zignorują jego zaczepki (rzadko) albo dostanie 3 paski. On i drugi osobnik to pewien folklor forum, niestety męczący...

maciek811 - 25-01-2017, 14:48

Efcia napisał/a:
Kurcze - az mam obawy wrzucac test z rozdzialu 2... skoro ten watek wzbudza tyle niezdrowych emocji...

Dawaj kolejne :ping:

Crypturgus - 25-01-2017, 14:52

Lecę po popcorn.
M.
PS Ciekawe czy super-duper instruktor ma nie nadal w ignorowanych.

Efcia - 25-01-2017, 14:58

Druga czesc bedzie pewnie w niedziele albo poniedzialek. Musze pierw skonczyc czytac, pozniej obejrzec filmik i na ewentualne watpliwosci, pytania poszukac odpowiedzi :) Albo badz co badz czesc 2 bedzie za kilka dni :)
Mucha - 25-01-2017, 23:15

Efcia napisał/a:

Poczekaj aż dojdziesz do tematu który się zwie NDL i dekompresja :ok2: :ping:

Efcia - 25-01-2017, 23:20

Mam sie zaczac bac? ;)
grol - 25-01-2017, 23:55

Efcia napisał/a:
Mam sie zaczac bac?

Raczej przyjąć, że forum to bardziej miejsce dyskusji o praktyce niż budowanie podstaw wiedzy czy nabywanie umiejętności. I zaakceptować istnienie trolli...

Efcia - 26-01-2017, 08:06

grol napisał/a:
Raczej przyjąć, że forum to bardziej miejsce dyskusji o praktyce niż budowanie podstaw wiedzy czy nabywanie umiejętności. I zaakceptować istnienie trolli...

O prowadzeniu forum, uzeraniem sie z "Trollami" moglabym napisac ksiazke i wrecz doktoryzowac sie. Mam w tym doskonale doswiadczenie. Niestety.

Ale jesli pozwolisz to mam odmienne zdanie jesli chodzi o nauke, budowaniu podstaw wiedzy etc. Wydaje mi sie, ze Forum wlasnie do tego sluzy. Mniej doswiadczeni, czy wrecz "mlody" narybek uczy sie od bardziej doswiadczonych. To jest wydaje mi sie najlepszy sposob nauki. I czy tyczy sie to teorii czy praktyki... Kto jak nie bardziej doswiadczeni wyjasnia mi np. jakies niejasnosci jesli chodzi o teorie? A dobrze opanowana teoria to wiekszy sukces lepiej opanowac praktyke. Ja przynajmniej wychodze z takiego zalozenia.

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 08:48

grol napisał/a:
Efcia napisał/a:
Mam sie zaczac bac?

Raczej przyjąć, że forum to bardziej miejsce dyskusji o praktyce niż budowanie podstaw wiedzy.

Jakiej praktyce?
Że kolejny raz po zrobionych błędach przeżyłeś?

Przecież WIDAĆ CZARNO NA BIAŁYM iż nie macie PODSTAW z PIERWSZEJ LEKCJI OWD !!!!!

bell23 - 26-01-2017, 08:49

w kwestii NDL i dekompresja:
musisz przyjąć że :
1. dekompresja to bardziej pewne założenia niż teoria
2. każde nurkowanie jest dekompresyjne ( czyli w każdym następuje odsycenie tkanek)
3. oprócz łopatologicznego opanowania tabeli RCP dobrze jest zrozumieć samą dekompresję jako odsycenie tkanek- tu kłania się wiedza z forum , czyli trzeba poszukać odpowiednich postów i je przeczytać ze zrozumieniem, odsiewając 90% dygresji.. :)

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 08:54
Temat postu: MUCHA - TY CHAMIE !!!!
Mucha napisał/a:
Dudziński,Jana koziarza

Jana Koziarza?

TY CHAMIE !!!!

Chociażby to:
Pochwal się wiedzą jaka jest minimalna głębokość na którą uczestnik kursu musi zanurkować w wodach otwartych PADI a jaka w np. SSI aby mógł uzystać cetryfikat OWD?

Ile trzeba mieć nurkowań aby uzyskać w PADI AOWD?
A ile w SSI? Stopień Advanced - Nurek ZAAWANSOWANY...

I to jest nic?
Żadna róznica między organizacjami?

Efcia - 26-01-2017, 09:00

bell23 napisał/a:
w kwestii NDL i dekompresja:

Do tego rozdzialu jeszcze nie dotarlam :) . Jak pisalam w innym watku - ja probuje zrozumiec a nie wykuc na deche. Stad moje, dla niektorych moze wydawaloby sie, banalne pytania.
Dla mnie zorumienie to podstawa. Wole zeby szkolenie trwalo u mnie dluzej ale chce miec pewnosc, ze zrozumialam, naumialam sie i praktyki i teorii.

Nie spodziewalam sie, ze ten watek wzburzy az tyle (niezdrowych) emocji.

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 09:01

Efcia napisał/a:
Mam sie zaczac bac? ;)

Dokładnie tak.

Zobacz sama jaki jest poziom wiedzy uczestników.

Jedna strona tekstu - jest byk z poziomu PIERWSZEJ LEKCJI OWD.
Jak Piszę może skończyć się BARDZO NIEPRZYJEMNIE.

I NIKT do tej pory ani z instruktorów ani nurków dowolnego stopnia nie potrafi go znaleźć.

Dostałaś link do darmowego szkolenia SSI.
Czy to w języku polskim czy niemieckim czy innym.

czy chociaż zajrzałaś tam, zarejestrowałaś się i zobaczyłaś co tam jest na kursie?

NIE. Prawda?

A teraz napisz dlaczego, skoro jesteś tak zainteresowana pochłanianiem wiedzy?
Tym bardziej iż jest to Twój NAJWAŻNIEJSZY kurs NURKOWANIA W ZYCIU.

Efcia - 26-01-2017, 09:41

Jan Dudzinski napisał/a:
czy chociaż zajrzałaś tam, zarejestrowałaś się i zobaczyłaś co tam jest na kursie?

To Cie zaskocze. Tak - zarejestrowalam sie. Z ciekawosci zeby zobaczyc roznice.

[ Dodano: 26-01-2017, 09:43 ]
Jan Dudzinski napisał/a:
I NIKT do tej pory ani z instruktorów ani nurków dowolnego stopnia nie potrafi go znaleźć.

To moze w koncu powiedz gdzie ten blad? A nie wytykaj innym niewiedzy. To inni tez sie czegos nauczy skoro twierdzisz, ze nie umieja. Po to chyba Forum jest?

WS5 - 26-01-2017, 09:45

Jan Dudzinski napisał/a:

Zazwyczaj tego typu testy sa idiotycznie ukladane, bez powiazania z materialem (omawianym w nim problemem), ktory sprawdzaja sa czesto bez sensu.

np. w tym tescie punkt 10, pewnie ma sprawdzac co innego, ale pierwsza rzecza, ktora bym zrobil majac problem z oddychaniem / pobieraniem powietrza (po ew. pokazaniu partnerowi, ze cos nie tak) to sprawdzenie, czy jeszcze powietrze jest w butli, a nie ma takiej odpowiedzi do wyboru :)

Efcia - 26-01-2017, 09:50

Cytat:
np. w tym tescie punkt 10, pewnie ma sprawdzac co innego, ale pierwsza rzecza, ktora bym zrobil majac problem z oddychaniem / pobieraniem powietrza (po ew. pokazaniu partnerowi, ze cos nie tak) to sprawdzenie, czy jeszcze powietrze jest w butli, a nie ma takiej odpowiedzi do wyboru :)

Tam zalozyli, ze to zostalo sprawdzone :) Ja tak odbieram to pytanie :P

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 09:54
Temat postu: Re: MUCHA - TY CHAMIE !!!!
Jan Dudzinski napisał/a:
Mucha napisał/a:
Dudziński,Jana koziarza

Jana Koziarza?

TY CHAMIE !!!!

napisz mi Martinie,
czy jak będę się do Ciebie zwracał KOZIARZU uznasz to za obraźliwe czy też nie?
Bo uznaleś iż użyty ten zwrot do mnie nie jest. Tak?
I wieloktorne sugestie iż jestem zoofilem...
To też nic wg. moderatorów?

1 martin Dzisiaj 10:29 "TY CHAMIE !!!! "

[ Dodano: 26-01-2017, 11:03 ]
WS5 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

Zazwyczaj tego typu testy sa idiotycznie ukladane, bez powiazania z materialem (omawianym w nim problemem), ktory sprawdzaja sa czesto bez sensu.

Nie, mi chodzi o co innego. I BYK jest DUŻY a nie jakieś szczególiki.

Poza tym PIERWSZĄ rzeczą jaką robisz gdy brakuje powietrza to SPOJRZENIE NA MANOMETR.
Nie zapomnij, że przyczyny mogą być różne.
Masz przecież oktopus. Prawda?

Ponieważ jak pisałem mam BARDZO DUŻE doświadczenie więć historiami mogę sypać jak z rękawa..

Otóż kiedyś regulator podał mi wodę.
Zachłysnąłem się mocno i było zupełnie nieciekawie.. Skurcze, nie mogłem sięgnąć po oktopus...
Głębokość ok. 20 m Park Narodowy Ras Mohhamad... Oj tak.... DOBRZE to pamiętam.
Dookoła mnie 6 nurków PADI nawet ze stopniami Rescue reszta Advanced ZAAWANSOWANI. Polacy szkoleni w Polsce.
Są w odległości wszyscy o DWA metry ode mnie.
NIKT się nawet NIE RUSZYŁ aby pomóć.
To, że zyję to cud..
Przeżyłem dzięki zachowaniu spokoju w sytuacji grożącej śmiercią i treningowi bezdechów... I ktoś na górze chciał bym żył...
Szczególny nacisk na trening bezdechów był kładziony na moim pierwszym kursie nurkowania w życiu. CMAS/KDP * w Polsce. Wiedza i umiejetności z niego nie raz sie przydały... A tego w PADI nie ma oj nie ma...
Po nurkowaniu podchodzą: widzieliśmy, że masz problemy ale już wszystko dobrze?

--
Jan D.

wiecznychlopiec - 26-01-2017, 10:27
Jan Dudzinski napisał/a:

Zachłysnąłem się mocno i było zupełnie nieciekawie.. Skurcze, nie mogłem sięgnąć po oktopus...
Dookoła mnie 6 nurków PADI nawet ze stopniami Rescue reszta Advanced ZAAWANSOWANI. Polacy szkoleni w Polsce.
To, że zyję to cud..

trzeba było sobie zapasowy automat zamocować na gumce na szyi ....aaa no tak przecież ciebie taka konfiguracja przerasta. Ten szczęśliwy przykład pokazuje jak bzdurny jest pomysł automatu zapasowego gdzieś tam daleko dyndającego.

w zależności od tego jak byś się zachowywał rozważyłbym czy do ciebie podpłynąć, jesteś samodzielnym nurkiem więc usuń awarie... czyżbyś nie potrafił? Do spanikowanego nurka się nie podpływa... tym bardziej nie daje swojego automatu... przykra sprawa ale prawdziwa, w pewnych okolicznościach i tak mu nie pomożemy a do tego sami możemy mieć poważne kłopoty. Spanikujesz jesteś trupem - nazywajmy rzeczy po imieniu im dalej w nurkowanie tym trzeba sobie bardziej z tego zdawać sprawę. Żeby komuś pomóc to nurek musi wykazywać minimum przytomności umysłu, nawet w bardzo trudnej sytuacji.

a z 20m mogłeś wywalić na powierzchnie na bezdechu... tym bardziej, że chwaliłeś się swoimi osiągami w tej dziedzinie, ale to pewnie kolejne twoje konfabulacje

Sebiriusz - 26-01-2017, 11:14

Może nie miejsce, ale może komuś pewna oczywista sprawa umknęła.

Ćwiczyliśmy z kolegami na platformie. Po znaku braku powietrza dawca ładnie do mnie podpłynął i ...przywalił mi automatem w dziób :bee; poprawiłem chwyt i wziąłem oddech. On w tym czasie przeszedł na swój zapas (z pod szyi i na gumce :ping: ) Pokazuje mi że nie ma powietrza/coś nie tak.
Koniec ćwiczeń. Przeszedłem na swój zapas. Oddałem mu jego główny, który działał i szykowałem swój do przekazania. Stan powietrza OK.

Co się okazało.
Automat zapasowy podawał wodę. Partnur się zakrztusił.
Przy tej awarii skuteczne i wystarczające było wciśnięcie bypassu. Woda była wypierana i można było oddychać.
Okazało się też jak istotne i po co jest sprawdzanie sprzętu przed wejściem.
:marl:

:pa:

Efcia - 26-01-2017, 11:26

Kiedys, kiedys jak jeszcze nurkowalam za dzieciaka z ojcem... szkolenia LOKowskie... to przy szkoleniu byly i takie akcje, ze ojciec zrywal mi maske z twarzy (wyuczenie reakcji, pierwszy odruch panika i w gore).. naumial mnie - tylko spokoj mnie uratuje :)
Tak samo bylo ze zakrecal butle z powietrzem... tez wycwiczenie zachowan. Zeby nie panikowac, bo panika mnie zabije.
Tak samo zawsze powtarzal zeby jezykiem blokowac jak np. wypadl mi automat i wkladalam na nowo - zeby sie nie zakrztusic. Sposoby wkladania automatu jak wypadnie jak bede pod woda... tego mnie wyuczyl.. mam nadzieje, ze to zostalo nadal w glowie i sercu :)

wiecznychlopiec - 26-01-2017, 11:27

Sebiriusz napisał/a:
Może nie miejsce, ale może komuś pewna oczywista sprawa umknęła.

Ćwiczyliśmy z kolegami na platformie. Po znaku braku powietrza dawca ładnie do mnie podpłynął i ...przywalił mi automatem w dziób :bee; poprawiłem chwyt i wziąłem oddech.

to chyba norma ;) w realnej sytuacji, głęboko i bez maski trzeba uważać na oczy, przydają się też porządne anatomiczne ustniki typu apeks a nie g.... do zagryzania. W realnej sytuacji taki ustnik doprowadził do poważnego opicia się wody - trzeba było go poprawiać, żeby zmieścić do ust itd. zrobiło się niewesoło, potrzeba było kolejnych kilku oddechów uspokojenia sytuacji i dalszej spokojnej ewakuacji do domu.

Sebiriusz napisał/a:

On w tym czasie przeszedł na swój zapas (z pod szyi i na gumce :ping: ) Pokazuje mi że nie ma powietrza/coś nie tak.

powinniście zacząć dzielić się jednym automatem.

Sebiriusz napisał/a:

Okazało się też jak istotne i po co jest sprawdzanie sprzętu przed wejściem.

trzeba wyrobić sobie nawyk wszystkich drilli przy wchodzeniu nawet na "szuwarowe nurkowanie". Trochę to męczące i czasem śmiesznie wygląda jak radośnie obok ciebie do wody wskakują a ty kolejną minutę spędzasz na sprawdzeniu każdego elementu sprzętu. Najgorzej latem 30 stopni, woda 22, a ty masz na sobie 400 bo idziesz na "poważnego nurka" ;) pozwala to jednak nie zapomnieć o sprawdzeniu ten jeden krytyczny raz akurat kiedy wydarzy się naprawdę sytuacja braku gazu.

Efcia napisał/a:
Kiedys, kiedys jak jeszcze nurkowalam za dzieciaka z ojcem... szkolenia LOKowskie... to przy szkoleniu byly i takie akcje, ze ojciec zrywal mi maske z twarzy (wyuczenie reakcji, pierwszy odruch panika i w gore).. naumial mnie - tylko spokoj mnie uratuje :)
Tak samo bylo ze zakrecal butle z powietrzem... tez wycwiczenie zachowan. Zeby nie panikowac, bo panika mnie zabije.
Tak samo zawsze powtarzal zeby jezykiem blokowac jak np. wypadl mi automat i wkladalam na nowo - zeby sie nie zakrztusic. Sposoby wkladania automatu jak wypadnie jak bede pod woda... tego mnie wyuczyl.. mam nadzieje, ze to zostalo nadal w glowie i sercu :)

takie atrakcje to teraz raczej na szkoleniu tech i to też tylko u pewnej grupy instruktorów. Podejrzewam, że za takie akcje na kursie podstawowym instruktor miałby poważne kłopoty... a szkoda, zerwanie maski jest niestety bardzo częste właśnie na początku, kiedy wszyscy na około machają płetwami bez ładu i składu.

mi_g - 26-01-2017, 11:37

Efcia, musisz tez pamiętać o jednej rzeczy:
Wiedza to jedno a umiejętność odpowiedzi na pytania testowe to drugie.
Czasem nadmiar wiedzy czasem szkodzi i nie ułatwia. Dlatego u nas ostatnio jest tyle narzekania że szkoły uczą umiejętności rozwiązywania testów a nie wiedzy. Przykład:
Efcia napisał/a:
Momemnt, moment.
Pytanie 15 brzmi...
Nie ma mozliwosci...
A to jest falsz bo jest mozliwosc tylko musisz miec przelotke.

Odpowiedz brzmi "fałsz" (o ile masz przy sobie przejściówkę), prawda(gdy jej nie masz)
Jak zapytasz nurka czy da się zamocować wąż LP do portu HP pewnie odpowie "fałsz" bo gwinty niezgodne, no ale jak masz przejściówkę... (albo klej, albo tokarkę o drukarce 3D nie wspominając) to oczywiście można.

Zapewne kraken odpowie ci "jak należy odpowiedzieć na pytania testowe"

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 11:42

Efcia napisał/a:

To prawdziwe powiedzenie:

To powiedział chyba jeden w wielkich wodzów Chińskich:

Najlepsze historie (porady) jak przeżyć piszą ci którzy przeżyli...

A to inny cytat, pomoże być może zrozumieć dlaczego w takiej formie a nie innej piszę na forum:

“The moral man does something,
and when no one responds
he rolls up his sleeves and uses force.”
― Lao Tzu, Tao Te Ching

martin - 26-01-2017, 11:43

Jan Dudzinski napisał/a:

Sprobuj - dowiesz sie bardzo szybko :P

Mieciu - 26-01-2017, 11:47
Jan Dudzinski napisał/a:

To, że zyję to cud..

Rozumiem że nawet podstaw OWD nie opanowałeś?
http://tinyurl.com/hak65m7 szczegolnie punkt 4C. Z tego co piszesz to pływasz dokładnie w takiej rekreacyjnej konfiguracji...

W jaki sposób sygnalizowałeś 'swoje kłopoty' ? podpłynąłeś te 2m do kogoś czy czekałeś aż się ktoś domyśli czemu po szyi się drapiesz :D
To się ćwiczy na owd i aowd...

Janie może już nic nie pisz, bo strasznie się zbłaźniłeś tym opisem jak 'mało nie umarłeś' ;-)

Nie wiem kto Ci dał super hiper master platinum instruktora skoro w sytuacji do ogarnięcia dla przeciętnego OWD/AOWD dałeś :000:

Popatrz jak radzi sobie owd wyszkolony w padi z ok 18-20 nurkami na koncie w razie niespodziewanego OOG
https://www.youtube.com/watch?v=1GxcRxvUISU

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 11:56

martin napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

Nie widzę ostrzeżenia u wiadomej osoby Mucha.

WIĘC PYTAM WPROST:

CZY TO JEST OBRAŹLIWE CZY NIE?

I JEŚLI JEST OBRAŹLIWE WYJAŚNIENIE NA FORUM: DLACZEGO TEJ OSOBIE MODERATORZY NIE PRZYZNALI OSTRZEŻENIA?

[ Dodano: 26-01-2017, 13:03 ]
[quote="Mieciu"]
Jan Dudzinski napisał/a:

Zachłysnąłem się mocno i było zupełnie nieciekawie.. Skurcze, .......
Janie może już nic nie pisz, bo strasznie się zbłaźniłeś tym opisem jak 'mało nie umarłeś' ;-)

Widzę iż postanowiłeś wystartowaćw konkursie na "najgłupszą wypowiedź na forum".

Brawo!
Na razie pierwsze miejsce...

A może konkurs na to:
Który z moderatorów NIE powinien być moderatorem?
czy ten który grozi pobiciem czy może ten który wybiórczo taktuje te same słowa jako obraźliwe albo nie w zależności do kogo są skierowane?
Czy też moderator który za jedno "przewinienie" daje TRZY ostrzeżenia i zakaz pisania co jest ABSOLUTNIE NIEZGODNE Z REGULAMINEM TEGO FORUM?

Ustawienia ostrzeżeń:
- Zablokowanie możliwości pisania postów po wartości ostrzeżeń: 3
.........
- Moderatorzy mogą dodawać ostrzeżenia: Tak
- Moderatorzy mogą edytować ostrzeżenia dodane przez innych: Nie
- Maksymalna wartość ostrzeżenia dodanego przez moderatora to: 1

Efcia - 26-01-2017, 12:12

mi_g napisał/a:
Czasem nadmiar wiedzy czasem szkodzi i nie ułatwia. Dlatego u nas ostatnio jest tyle narzekania że szkoły uczą umiejętności rozwiązywania testów a nie wiedzy.

Ale mnie nie interesuje wyuczenie klucza.
Przy takich pytaniach na wlasciwym tescie na pewno napisalabym:
pyt. 15 Falsz ale z dopiskiem trzeba miec przelotke
pyt. 10: Pierw sprawdzic czy jest powietrze w butli a dopiero po upewnieniu sie, ze jest to odpowiedz c.

A tak z ciekawosci sie zapytam, bo i ten watek ucieka strasznie w bok.

Jak wyglada test na PADI OWD? Chodzi mi czesc teoretyczna? Test - ile pytan? Czy quizy do tego? Przeliczanie tablic RDP (oj chcialabym :)) ? :)

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 12:20

mi_g napisał/a:
Czasem nadmiar wiedzy czasem szkodzi i nie ułatwia. Dlatego u nas ostatnio jest tyle narzekania że szkoły uczą umiejętności rozwiązywania testów a nie wiedzy

dlaczego tak jest?
Bo "zlośliwy" nauczyciel za dużo wymaga od biednych dzieci...
Więc testy - dla wszystkich jednakowe..
Dalej matołki nie radzą sobie?
Znowu winny nauczyciel!!!!

I on dostaje po głowie czy pensji..
Więc co robi "uczony" w ten sposób.

Znając testy podczas "nauki" podaje im gotowe rozwiazania testów...

I rodzice szczęściwi. jakie to madre dziecko mamy, same piątki a i szkoła jaka dobra.
Tak , tam potrafią dobrze uczyć..
Zgryz jest wtedy gdy piątkowy "geniusz" ma coś powiedzieć np. w języku angielskim...
lub rozwiązać najprostrze zadanie gdzie trzeba POMYŚLEĆ..

Co zresztą szeroko jest prezentowane w tym wątku.
Dalej NIKT nie potrafi znaleźć błędu...

[ Dodano: 26-01-2017, 13:28 ]
[quote="Efcia"]
mi_g napisał/a:
Wiedza to jedno a umiejętność odpowiedzi ..... to drugie.

Jak wyglada test na PADI OWD? Chodzi mi czesc teoretyczna? Test - ile pytan? Czy quizy do tego? Przeliczanie tablic RDP (oj chcialabym :)) ? :)

Test jest tak ułożony aby niemalże każdy zdał po zapoznaniu się z książką, video w ciagu JEDNEGO DNIA.

Tak własnie są prowadzone kursy PADI w niektórych centrach.
Obejrzenie WSZYSTKICH części wideo jednego dnia + trochcę zajęć w basenie nastepnie tego samego dnia egzamin (oczywiście zdany) a potem juz tylko nurkowania.. Dalsze dwa dni. Cztery nurkowania wszystkieg..
I GRATULUJEMY!!!! Jesteście ZNAKOMITYMI nurkami PADI!!!!!
Idzie Wam tak wspaniale, że może OD RAZU byście przystapili do dwudniowego kursu PADI NUREK ZAAWANSOWANY? AOWD?
Wtedy to dopiero będziecie umieli nurkować!!
I jaki szacunek wśród znajomych z powodu posiadanego CERTYFIKATU PADI !!!!!

A tak wyglada kurs SSI w Sharm:

OWD SSI EKSKLUZYWNY, INTENSYWNY KURS W BARDZO MAŁEJ GRUPIE

4 dniowy kurs dla początkujących (teoria, wykłady wykłady każdego dnia kursu, prezentacje multimedialne).

12 pełnych nurkowań (zamiast wymaganych 4) w morzu na rafach w tym 6 z łodzi plus nielimitowana nauka snorklowania oraz w prezencie Licencje SSI Snorkeling Diver oraz SSI Try Scuba Diver !!!!

Nurkujecie na bajecznych rafach już od pierwszego dnia kursu!

W cenie wypożyczenie kompletnego sprzętu nurkowego ( ABC - płetwy, maska, rurka. Butla + powietrze, pas balastowy, jacket, automat oddechowy - główny
i zapasowy drugi stopień "octopus", manometr, głębokościomierz, skafander ), DiveLog - dziennik nurkowań, Training Record..

Uwaga! Zgodnie z standardami SSI student musi mieć podczas nurkowań "urządzenie do pomiaru czasu". Tego nie zapewniamy

Minimum 3 maksimum 4 osoby na kursie (zamiast 8 dopuszczonych przepisami na jednego instruktora pod wodą).

Uwaga! Dowolne 3-4 osoby! Nie trzeba się zgłaszać grupą!

Dodatkowe koszty: podręcznik, licencja.

Licencja OWD SSI uprawnia do samodzielnego nurkowania do głębokości 18m z partnerem

wiecznychlopiec - 26-01-2017, 12:42

jak już wielokrotnie napisano ty i twoi znajomkowie "po fachu" robicie wszystko po minimum... nie każdy kurs tak wygląda, niezależnie od federacji, wystarczy wybrać odpowiedniego instruktora, jak najmniej podobnego do ciebie.

Ty już swoich kursantów pokazałeś, no przynajmniej tych, których nie zostawiłeś na morzu...

@Efcia
masz dobre podstawy i dobre nastawienie, szybko zobaczysz, że większość rzeczy jakie zawierają podręczniki na początku to straszne uogólnienia a część jest już bzdura i można inaczej, bezpieczniej.

Efcia - 26-01-2017, 13:31

W ksiazkach nie da sie wszystkiego opisac. Bo bylaby to lektura bez konca.
Rozumiem te pytania, jak np. pisalam wyzej 10 i 15. Ale sa one dla mnie na zasadzie odpowiedz z dopiskiem ale.. odpowiedzi np. c ale wczesniej trzeba zrobic to i to.
Nie zamierzam robic wg klucza tylko myslec. Najwyzej obleje test glowny :)

Co do kursu na ktory sie wybieram. Mamy 10 h teorii. Wczesniej dostalam ksiazke zebym sie zapoznala, w razie jakichs pytan zebym smialo pytala. Po teorii plan jest ze przechodzimy na basen.
Cwiczenia na basenie mam ustalone na zasadzie "dopoki nie opanuje konkretnego zadania/cwiczenia nie idziemy dalej" (mam intstruktora tylko dla siebie :P ). Wiec ciezko mi stwierdzic czy kurs bedzie trwal miesiac czy 2 :)

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 13:38

Efcia napisał/a:

Co do kursu na ktory sie wybieram. Mamy 10 h teorii. .....
Cwiczenia na basenie mam ustalone na zasadzie "dopoki nie opanuje konkretnego zadania/cwiczenia nie idziemy dalej" (mam intstruktora tylko dla siebie :P ). Wiec ciezko mi stwierdzic czy kurs bedzie trwal miesiac czy 2 :)

Naprawdę nie masz się co martwić.
GWARANTUJĘ CI IŻ PÓJDZIE CI IDEALNIE i w dwa dni opanujesz PERFEKCYJNIE WSZYSTKIE WYMAGANE STANDARDAMI PADI UMIEJĘTNOŚCI.
Dowiesz się też iż tak zdolnej i mądrej uczennicy te centrum od swojego założenia nie miało...

A tak w ogóle to czytałaś Standardy PADI i wiesz co jest wymagane, co instruktor powinien wykonać?

martin - 26-01-2017, 13:43

Jan Dudzinski napisał/a:

Daj mi linka na post - widocznie nie zauwazylem.

Jan Dudzinski - 26-01-2017, 13:52

martin napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

Daj mi linka na post - widocznie nie zauwazylem.

Mucha

Kraj:
Netherlands

Wysłany: Wczoraj 14:08
Dudziński, masz mnie w ignorowanych więc jakim cudem mnie czytasz.
Co do mojej odpowiedzi, zauważyłeś emota na końcu zdania? Czy odbiór przekazu pisanego za trudna sprawa być dla Jana koziarza.
Do wyboru organizacji doszedłem sam, robiąc kursy u różnych instruktorów, którzy byli zrzeszeni w różnych federacjach i od każdego mogłem się nauczyć czegoś innego.
Miałem ignorować trola i dałem się znowu wciągnąć w gatkę która prowadzi do podwyższenia ego frustrata.

wiecznychlopiec - 26-01-2017, 13:55

ale to tylko taki nieszkodliwy przydomek jaki masz na tym forum: "Jan koziarz", coś jak "Jan Miękki Miecz" - postać zupełnie historyczna :D
Efcia - 26-01-2017, 14:01

Jan Dudzinski napisał/a:
A tak w ogóle to czytałaś Standardy PADI i wiesz co jest wymagane, co instruktor powinien wykonać?

Tak czytalam. Mam plan co bedziemy robic na cwiczeniach praktycznych. Rozpisane b. dokladnie.

Zadam Ci pytanie - dlaczego Ty tak atakujesz wszystkich? Sprawia Ci to radosc, przyjemnosc?

I wrzucasz wszystkie szkolenia (oprocz SSI) do wspolnego worka czyt. "zle szkolenia".
Wszystko zalezy od instruktora, osrodka i podejscia do nauki kursanta.
Nie mozesz powiedziec, ze wszystkie osrodki szkolace w systemi PADI sa zle, bo nie masz takiej wiedzy i raczej nie bedziesz mial.
Swoim podejsciem, zachowaniem wrecz zniechecasz do szkolen SSI. I bez obrazy ale jakbym miala trafic na takiego instruktora jak Ty to spieprz... bym czym predzej gdzie pieprz rosnie. I nie wazne ile by mial tytulow, certyfikatow.
Dla mnie w szkoleniu tez jest wazny dobry kontakt z instruktorem, dobre podejscie, tlumaczenia a nie prowokowanie. Siedzisz po drugiej stronie monitora i cieszysz sie jak glupi, ze zamieszanie robisz? ze sobie ulzyles obrazajac innych i mowiac jacy to oni sa nie wyuczeni. Na polityka bys sie nadal... jest taka jedna partia, ktora z checia przyjmuje takie osoby jak Ty. Mialbys wprawdzie konkurencje w postaci p. Pawlowicz.

A serio - czy pod woda tez sie tak zachowujesz? Dla mnie instrukor powinien byc spokony, wywazony...

Tyle z siebie. Nie wiem czy to tutaj praktykowane ale jesli tak to prosze moderatora o ogarniecie watku i wywalenie odpowiedzi nie zwiazanych z tematem.

Dziekuje.

martin - 26-01-2017, 14:03

Ja nie widze powodu do reakcji.
Jan Dudzinski - 26-01-2017, 14:11

martin napisał/a:
Ja nie widze powodu do reakcji.

czyli nazwanie mnie KOZIARZEM jest wg. Ciebie w porządku?

Zadałem to pytanie wcześniej:

NAPISZ WPROST CZY NAZWANIE KOGOŚ KOZIARZEM JEST OBRAŹLIWE CZY TEŻ NIE..

martin napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

WIĘC PYTAM WPROST:

CZY TO JEST OBRAŹLIWE CZY NIE?

I JEŚLI JEST OBRAŹLIWE WYJAŚNIENIE NA FORUM: DLACZEGO TEJ OSOBIE MODERATORZY NIE PRZYZNALI OSTRZEŻENIA?

I co sądzą na ten temat uczestnicy forum?
Co sądzą o TYM moderatorze i innych moderatorach i co sądzą o wypowiedzi Muchy?

[ Dodano: 26-01-2017, 15:18 ]
Efcia napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

Tak czytalam.

Dziekuje.

Tak? Czytałaś? To powiedz JAK ONE WYGLĄDAJĄ?

I z pewnoscią napiszesz po kursie czy miałem rację widząc w szklanej kuli - przyszłość. Czyli Twój kurs.

Czy też gwarantują nielimitowaną ilość nurkowań w jeziorze aż poczujesz się pewnie np. na 18 m jako NUREK SAMODZIELNY?
Zdolna do wykonania takiego nurkowania z partnerem o TAKIM SAMYM doświadczeniu jak Ty. Tylko we dwójkę. samodzielnie....

A tam jest CIEMNO, ZIMNO i PONURO.
I do domu daleko....

Bo takie oświadczenie podpisuje instruktor i osoba końcżąca kurs.

I zapoznaj się z tymi informacjami i zdaniem wybitnych specjalistów:
(szczególnie końcowa część tekstu jest ciekawa dla Ciebie)

https://de.wikipedia.org/wiki/Advanced_Open_Water_Diver

To z reklamy NIEMIECKIEJ bazy PADI (Dressel Divers):

The PADI Open Water Diver course is a certification course for a lifetime of independent diving! Internationally recognized the PADI Open Water Diver certification is the most popular and complete course in the world.This certification allows you the freedom to dive without needing the company of a professional.

Also, once you have completed this course you are immediately eligible to start the PADI PADI Advanced Diver.

Widzisz? Oni już WIEDZĄ, że mimo iż nawet kursu OWD nie rozpoczęłaś JUŻ NADAJESZ SIĘ NA ZAAWANSOWANEGO NURKA PADI

wiecznychlopiec - 26-01-2017, 14:23

Jan Dudzinski napisał/a:

I co sądzą na ten temat uczestnicy forum?

- myślę, że szkodzisz... bardzo szkodzisz... głównie SSI ale jesteś elementem folkloru tego forum :D , choć czasem trzeba cię utemperować

Jan Dudzinski napisał/a:

Co sądzą o TYM moderatorze i innych moderatorach

współczuje roboty z takimi osobami jak ty, poza tym :beer3:

Jan Dudzinski napisał/a:

i co sądzą o wypowiedzi Muchy?

:beer3: :beer3: :beer3:

Mucha spoko gość mówi tak jak jest, nie ma co się obrażać na "frywolne" przydomki, nie sądzisz, że pasuje "Jan koziarz" - nie wiem jakie masz z tym skojarzenia, coś tam wspominałeś o jakiejś nie bardzo koszernej miłości do zwierząt, ale myślę, że chodzi o twoją upartość. Z drugiej strony jeśli odbierasz to inaczej to może coś w tym jest - powinieneś jakiegoś lekarza odwiedzić? medycyna postępuje ciągle, dużo rzeczy można teraz leczyć itd.

:pigs:

kozass - 26-01-2017, 14:47

Yyy jak to się mawia - "Uderz w stół..." , " Głodnemu chleb... " czy może " Kto z kim przystaje..." :pigs:
Jan Dudzinski - 26-01-2017, 14:51

kozass napisał/a:
Yyy jak to się mawia - "Uderz w stół..." , " Głodnemu chleb... " czy może " Kto z kim przystaje..." :pigs:

Przsłowia fajne KOZASS?

Crypturgus - 26-01-2017, 15:30

edit: poprawiłem cytat.

Efcia napisał/a:
Swoim podejsciem, zachowaniem wrecz zniechecasz do szkolen SSI. I bez obrazy ale jakbym miala trafic na takiego instruktora jak Ty to spieprz... bym czym predzej gdzie pieprz rosnie. I nie wazne ile by mial tytulow, certyfikatow.

To bardzo osobliwy osobnik, warto na niego uważać. Mnie nazwał kiedyś debilem, bo na filmikach, które przedstawił, nie widziałem jak pięknie trzyma trym, jak bosko wygląda pod wodą. Problem w tym, że na tych kilku filmikach, łącznie było go widać kila sekund, głownie jako freedivera. Naobrażał, nawymyślał, gdy poprosiłem o wskazanie, w której sek. widać jak pięknie wisi w toni, obraził się i dodał mnie do ignorowanych. Nawet pisałem maila do jego firmy z pytaniem czy mnie przeprosi, ale mnie zał. Dla mnie SSI jest skreślone przez tego człowieka. Swoją drogą, to nawet myślałem, żeby napisać do SSI że taki się tu panoszy i wszystkich obraża. Później przyszła refleksja - skoro są tu instruktorzy SSI i nikt nie reaguje, to może tak jest w SSI. Będę omijał łukiem.

M.

Turlogh - 26-01-2017, 16:35

Janek tracisz Efcię. Szybko zdjęcie pleców wrzucaj! To na pewno zadziała.
kraken - 26-01-2017, 17:08

Tak ogólnie (bo szczegółowe standardy ma instruktor) możesz standardy kursu OWD PADI poczytać tutaj:
http://www.nurkopedia.pl/...ater_Diver_PADI

A tutaj podobnie AOWD :
http://www.nurkopedia.pl/...ater_Diver_PADI

MSC

Efcia - 26-01-2017, 17:21

@kraken

Dokladnie mam taka rozpiske tylko ze w jezyku niemieckim.

TomKur - 26-01-2017, 18:37

Jan Dudzinski napisał/a:
Poza tym PIERWSZĄ rzeczą jaką robisz gdy brakuje powietrza to SPOJRZENIE NA MANOMETR.

Ponieważ jak pisałem mam BARDZO DUŻE doświadczenie więć historiami mogę sypać jak z rękawa..

To, że zyję to cud..
Przeżyłem dzięki zachowaniu spokoju w sytuacji grożącej śmiercią i treningowi bezdechów... I ktoś na górze chciał bym żył...
Szczególny nacisk na trening bezdechów był kładziony na moim pierwszym kursie nurkowania w życiu. CMAS/KDP * w Polsce. Wiedza i umiejetności z niego nie raz sie przydały... A tego w PADI nie ma oj nie ma...

--
Jan D.

Uuuu Jana Platynowa dobrze że żywa jest.
Jana na manometra patrzy jak nie mieć gaz, widać że ona platynowa. Moja jak nie mieć gaz - bo krokodyl w Nil ugryzł zawora i zakręcić - to zygu zygu robić na szyja i podpływać szybka do innego czaaarnego nurka coby dał gaza. Moja pływać w dwa butla i pierw sprawdzać ta druga wenża na szyja, jak klops - zygu zygu i brać od innego nurek gaza. A jak jedna butla - od razu zygu zygu.
Jana czekała pewno, aż drugie nurka sama się domyślić, że Jana ma skurcza, zachłyśnięta (ciekawe czemu?) i dziwić się, że druga nurka go olała. Do tego dochodzić brak zwisa pozioma Jana w woda - Jana uprawiać pewno "aktywny" trym i pływalność.
Moja mieć duuuuużo plastika nurkowa - moja podrywać na plastika córki innych mzimzu. Może niech Jana też spróbować tak robić, to o koza mniej będzie mowa. Moja zawsze gadać instruktora, nie patrzeć federacja. Moja kolega z wioska instruktora trzy federacja - kursa robić taka sama, kursanta wybierać jaka chce plastika. On sroga instruktora, duuuuuża w woda z krokodyla i hipopotama nurkować na kursa.
Moja pozdrawia Twoja.
Mzimzu

Scaner - 26-01-2017, 18:59

martin napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

:aaa:

Crypturgus - 26-01-2017, 19:13
Jan Dudzinski napisał/a:

No tak, wtedy jest czas żeby sprawdzić manometr. Nie żeby robić to na bieżąco, nie żeby wtedy był czas na rozkminy w stylu:
"Kurcze, mano pokazuje, że mam gaz, a ja jednak nie mam. Ho, ho, jak to mogło się stać, hmmm.. No nie mam pojęcia. Czas podpłynąć do partnera, może On mi pomoże."
lub
"O kurka wodna, przecież mano pokazuje, że nie mam gazu, jejku jejku, sprawdzę czy jest w octopusie. O też nie ma, kurka wodna, jak to się stało?? No dobrze, płynę do partnura oddalonego o całe DWA metry!"
Oczywiście, ja się nie znam.

Jan Dudzinski napisał/a:

BARDZO DUŻE to raczej ego :D

Jan Dudzinski napisał/a:

A to nie tak, że wtedy napieramy do partnura?
Kurde, bo jeśli gaz się skończył w butli to w octopusie też go nie będzie, chyba, że się mylę. A mogę, nie jestem taki super-duper instruktorem.

Jan Dudzinski napisał/a:

A zespoły jak tworzone? 2 + 2 + 3?

Jan Dudzinski napisał/a:

Faktycznie, tylko wysoce wyszkolony nurek na bezdechu zrobi DWA metry.
Pewnie to wynika z tego, że wcześniej sprawdzał ile ma gazu w butli, później szamotał się "szukając" własnego octopusa, no i w końcu ruszył po ratunek.

Jan Dudzinski napisał/a:

Może wystarczyłoby pokazać im znak nurkowy?
Jan Dudzinski napisał/a:

To, że zyję to cud..

Może warto jednak ogarnąć nurkowanie partnerskie, kontrolę gazu na bieżąco, nauczyć się znaków i potrenować bezdechy na 4m

Sebiriusz - 26-01-2017, 22:49

Właśnie skończyłem oglądać fajny film - tu też się nieźle akcja rozwija.

:humor:

wiecznychlopiec - 26-01-2017, 23:10
Jan Dudzinski napisał/a:

BREDZISZ!

pierwszą rzeczą jest złapanie łapą za zawór i sprawdzenie czy się nie zakręcił np. o strop, lód, nadbudówkę czy inną część wraku z jednoczesnym zasygnalizowaniem partnerowi problemu światłem, po zwróceniu jego uwagi pokazanie znaku braku gazu lub po prostu wyjęcie mu automatu z ust, od początku kierujemy się w stronę partnera i zbliżamy do niego.

jak masz singla pomijasz grzebanie przy zaworze...

Co daje ci informacja z manometru? dalej nie masz gazu... wskazówka manometru może pokazywać cokolwiek... skutek jest ten sam. Istnieje duża szansa, że brak gazu spowodowany jest awarią manometru. czas ucieka...

co nie zmienia faktu, że realna sytuacja "skończenia się gazu" jest raczej wynikiem błędów popełnionych już wcześniej.

to są podstawy OWD... w każdej federacji - masz wyraźnie pokazać partnerowi znak BRAK GAZU a nie grzebać przy manometrze... oblałeś właśnie ćwiczenia basenowe, na kolankach, w PADI, skąd inni nurkowie mają wiedzieć od czego masz spazmy, może ci się jakiś zwierzak uwidział ładny :D

gdzie był twój partner?

zresztą Mieciu ci pokazał super film jak prawidłowo zareagować

:rozpacz:

Mucha - 26-01-2017, 23:41

Ciekawe co na to SSI że ich "most elite world instructor" ma braki w wiedzy z zakresu OWD.. :)
To może być równie niebezpieczne, jak problemy z liczeniem nurasów na łajbie :hmmm:

Maciek Kos - 27-01-2017, 00:28

Jan Dudzinski napisał/a:

W jakim celu? Przeciez nie ma powietrza.
Jan Dudzinski napisał/a:

Jakie te przyczyny, gdzie przy braku powietrza w singlu, mozna mozna rozwiazac octopusem?
Jan Dudzinski napisał/a:
Tu mozna uzyc octopusa ale to nie jest brak powietrza, tylko awaria regulatora.... ustnik, membrana, wyrwany waz...
Jan Dudzinski napisał/a:
To, że zyję to cud..
Przeżyłem dzięki zachowaniu spokoju w sytuacji grożącej śmiercią i treningowi bezdechów...

Zasygnalizowac trzeba bylo albo te DWA METRY podplynac, zamiast 20m do gory.
Jan Dudzinski napisał/a:
Jan D.

... i winda z 20m, przy 6 nurkach oddalonych o 2m... ehhh...

Jan Dudzinski - 27-01-2017, 10:27

Turlogh napisał/a:
Janek tracisz Efcię. Szybko zdjęcie pleców wrzucaj! To na pewno zadziała.

Nie wiem czy mój pomysł z wrzuceniem swojego zdjęcia był dobry.
Miał zachęcić Was do ćwiczeń i pokazanie iż to co proponuję sam robię.
Natomiast jaki był tego skutek?

Na liczne pytania: czy ćwiczycie padło ZERO odpowiedzi.

Natomiast zacząłem dostawać liczną korespondencję (w tym ze zdjęciami) od spragnionych seksu dziewcząt z propozycjami przespania się i takimi samymi od jak się okazało występujących na tym forum "na pęczki" zboczeńców.

Tak, że jak z pewnością zauważyłeś jak najbardziej ograniczyłem możliwość korespondencji ze mną na tym forum.

Na pewno pamietasz też historię z masowymi wystąpieniami "ciepłych chłopców" z forum do serwisu Fotosik aby usunąć moje zdjęcie.

Niestety mimo tego jakoś mnie znajdują.
Ostatnia propozycja przyszła dwa dni temu.

Mucha - 27-01-2017, 10:46

Jan Dudzinski napisał/a:

Ostatnia propozycja przyszła dwa dni temu.

Myślę że zdecydowanie źle to interpretujesz.
Propozycja dania ci w mordę, to nie to co ty myślisz.

Cała reszta to jedno wielkie buahahahaha.

froniu82 - 27-01-2017, 10:54

Jan Dudzinski napisał/a:
w prezencie Licencje SSI Snorkeling Diver oraz SSI Try Scuba Diver !!!!

Po cholerę komuś SSI Try Scuba gdy robi OWD?!

Natomiast to - SSI Snorkeling Diver, po prostu WYMIATA! :rozpacz:

Jan Dudzinski - 27-01-2017, 12:23

froniu82 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
w prezencie Licencje SSI Snorkeling Diver oraz SSI Try Scuba Diver !!!!

Natomiast to - SSI Snorkeling Diver, po prostu WYMIATA! :rozpacz:

Widzisz, gdybyś miał stopień nurkowy napisałbym iż jesteś ignorantem.
Ale ponieważ nie masz żadnego to skąd masz wiedzieć.
A wiec Ci wytłumaczę.

Otóż wcześniej Snorkelling SSI było to nurkowanie na zatrzymanym oddechu do 10m.
W innych organizacjach np. IANTD nazywa się to Freediving.
Jest tak samo do 10 m
I taki kurs kosztuje 200 euro lub więcej..

https://www.deeperblue.co...ining-programs/

Generalnie SSI zaczyna programy Freedivingu tam gdzie inni kończą...

Jedno z ćwiczeń na stopień to zanurkowanie na bezdechu na 15 m poczekanie 1,5 minuty i następnie wyciągniecie na płetwach "nieprzytomnego" nurka i udzielenie mu pomocy wraz z holowaniem kilkadziesiąt metrów na powierzchni.

Wielu z Was to zrobi?
Instruktorzy techniczni?
Wątpię...

Wiekszośc osób ma problemy z zanurkowaniem na trzy metry i pobyciu tam kilkunastu sekund...

Efcia - 27-01-2017, 12:28

A ja na jutro zaplanowala test z rodzialu 2 ;)
Alez sie bedzie dzialo ;) chyba kupie PopCorn ;)

froniu82 - 27-01-2017, 13:44

[quote="Jan Dudzinski
Otóż wcześniej Snorkelling SSI było to nurkowanie na zatrzymanym oddechu do 10m.
[/quote]

Może i było ale nie jest.

Program freedivingu jest tutaj - https://www.divessi.com/freediving_program

A to o czym ty piszesz jest zwykłym naciąganiem ludzi.

BitPump - 27-01-2017, 16:00

Na forum nurkowym o górach rozmawiacie?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Koziarz

Może przenieść do Hydeparku? :D

KasiaK - 27-01-2017, 18:49

martin napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

dobre ;-)

Arczi - 27-01-2017, 19:27

idę po popcorn, zapowiada się jak zwykle meeega
Efcia - 27-01-2017, 20:02

Arczi,

To wez wiecej tego PopCornu :)
Za jakas godzinke pewnie wrzuce Test z rozdzialu 2 :)
Wlasnie skonczylam go czytac. Teraz obejrze film. Po filmie test i zobaczymy ile to wzbudzi emocji :)

[ Dodano: 27-01-2017, 21:26 ]
Za spokojnie sie zrobilo :)

A wiec rozdzial 2. Sorki za jakos ale nie chce mi sie tego skanowac wiec zrobilam zdjecia :)

Przy pyt. 4 oczywiscie wczesniej zerkniecie na manometr.

wiesiek01 - 28-01-2017, 10:35

Efcia napisał/a:
A wiec rozdzial 2.

Punkt 13. - nurkujemy partnersko więc sygnalizujemy partnerowi OK a partner nam. Tak samo jak i ilość powietrza czy problemy... Autor pytania zapomniał, że nie zawsze nurkuje się w grupie i z divemasterem. :-)

Efcia - 28-01-2017, 12:07

wiesiek01 napisał/a:
Punkt 13. - nurkujemy partnersko więc sygnalizujemy partnerowi OK a partner nam. Tak samo jak i ilość powietrza czy problemy... Autor pytania zapomniał, że nie zawsze nurkuje się w grupie i z divemasterem.

No i to jest wlasnie ten problem z interpretacja pytan. Ciekawe czy na wlasciwym tescie bede mogla z boku pytania robic dopiski z uwagami czy trzeba domyslac sie co autor mial na mysli?
W tym akurat pytaniu przyjelam z gory, ze na lodce jest divemaster :)
Tak samo mialam problem maly z wyliczeniami w pytaniu bodajze 7... Nie wiem czy dobrze to wyliczylam ale jak nic 70 bar mi nie pasowalo... ale z innych odpowiedzi tylko ta byla najbardziej oczywista i mozliwa.

Mieciu - 28-01-2017, 12:14

pomyśl jeszcze raz nad 7 i 11
Turlogh - 28-01-2017, 12:21

wiesiek01 napisał/a:
Efcia napisał/a:
A wiec rozdzial 2.

Punkt 13. - nurkujemy partnersko więc sygnalizujemy partnerowi OK a partner nam. Tak samo jak i ilość powietrza czy problemy... Autor pytania zapomniał, że nie zawsze nurkuje się w grupie i z divemasterem. :-)

Moim zdaniem autor niczego nie zapomniał, nie ma tutaj sytuacji w której musimy czegokolwiek się domyślać czy cokolwiek zakładać. W tym konkretnym nurkowaniu jest divemaster. Jest jasno napisane że wynurzamy się z partnerem i pytanie dotyczy tego, jak postępujemy na powierzchni i do wyboru mamy trzy opcje.

Efcia - 28-01-2017, 12:29

Mieciu napisał/a:
pomyśl jeszcze raz nad 7 i 11

Co do 11.
Tu mialam dylemat. Powinnam sie zanurzac i wynurzac majac zawsze punkt odniesienia.. ale jesli nie ma punktu a musze sie wynurzyc? W ksiazce jest taki fragment - wiec jak powinnam tak naprawde to pytanie interpretowac? Czyli co - nie mam punktu odniesienia - to sie nie wynurzam nawet jak musze (wiem glupie i nie realne :)) ? Tutaj po raz kolejny raz wychodzi interpretacja pytan :/
Wlasciwe dla mnie jest, ze zawsze powinnam miec punkt odniesienia.. ale.. no wlasnie.

A jesli chodzi o punkt 7. Jak pisalam wyzej. Mialam malenkie problemy tutaj.

Po koleji.
Mamy butle 200 bar / 3000 psi
Rezerwa 50 bar / 500 psi
Przystanek bez. 20 bar / 300 psi
Czyli powinnismi zaczac wynurzac sie przy 70 bar / 800 psi

Na glowna czesc nurkowania moge przeznaczyc 130 bar / 2200 psi

Rozpoczynamy powrot kiedy zuzyjemy 1/3 czyli 130/3 = 43 ; 2200 / 3 = 733

Czyli rozpoczynamy powrot w momencie 157 bar / 2270 psi.

Wlasnie zauwazylam, ze pomimo tych wyliczen zaznaczylam zla odpowiedz :)
Dzieki Mieciu :) Wczoraj chyba bylo zmeczenie materialu :)

[ Dodano: 28-01-2017, 12:30 ]
Turlogh napisał/a:
do wyboru mamy trzy opcje.

I dobra opcje wybralam?

wiesiek01 - 28-01-2017, 12:50

Turlogh napisał/a:
Jest jasno napisane że wynurzamy się z partnerem i pytanie dotyczy tego, jak postępujemy na powierzchni

No więc żadna odpowiedź nie pasuje. Divemaster jest przewodnikiem, "pokazuje drogę i atrakcje" ...... To czy jest OK czy nie sygnalizuje się partnerowi w pierwszej kolejności a divemasterowi w drugiej kolejności jeśli uznamy, że sytuacja tego wymaga.

Maciek Kos - 28-01-2017, 13:11

Odpowiedz w 13 jest zaznaczona poprawnie. Divemaster niekoniecznie musi z nami nurkowac. W pytaniu chodzi o to, zeby zrozumiec, ze nalezy najpierw zadbac o ustabilizowanie sie na powierzchni, a pozniej dawac znaki w kierunku lodzi.
Turlogh - 28-01-2017, 13:23

Maciek Kos napisał/a:
Odpowiedz w 13 jest zaznaczona poprawnie. Divemaster niekoniecznie musi z nami nurkowac. W pytaniu chodzi o to, zeby zrozumiec, ze nalezy najpierw zadbac o ustabilizowanie sie na powierzchni, a pozniej dawac znaki w kierunku lodzi.

Dokładnie tak.

Maciek Kos - 28-01-2017, 15:11

Efcia napisał/a:
Co do 11.
Tu mialam dylemat. Powinnam sie zanurzac i wynurzac majac zawsze punkt odniesienia.. ale jesli nie ma punktu a musze sie wynurzyc?

Zaznaczylas poprawna odpowiedz... Nie zawsze mamy punkty odniesienia podczas nurkowania, szczegolnie w jeziorach, gdzie widocznosc moze byc ograniczona. Polegamy wtedy na przyrzadach... komputer, glebokosciomierz, kompas...

W pytaniu 6 - za system partnerski podczas nurkowania odpowiedzialna jestes Ty i Twoj partner. Czyli a i c.

Mieciu - 28-01-2017, 18:13

Maciek Kos, Serio piszesz, że na poziomie owd ogarniałeś zanurzenia i wynurzenia w toni bez punktów odniesienia?
Skaczesz na środku jeziora miejscu które dno ma na 40m i polegasz wtedy na przyrządach?
No aż takich mistrzów to ja nie widziałem...

wiecznychlopiec - 28-01-2017, 19:21

chciałbym zobaczyć kogoś po OWD czy nawet AOWD robiącego bezproblemowe wynurzenie "w toni" na komputer z zatrzymaniem na dowolnej głębokości...

oczywiście wszystko da się wyćwiczyć odpowiednio długo trenując, trzeba tylko widzieć taką potrzebę i mieć motywację.

Maciek Kos - 28-01-2017, 19:29

Mieciu - Odnioslem sie tylko do pytania z testu.
Inna sprawa, to ze nikt przy zdrowych zmyslach nie powinien zanurzac sie w toni, w jeziorze na 40m, posiadajac OWD lub male doswiadczenie.
A co do moich umiejetnosci... to tak... zanurzanie, wynurzanie i poruszanie sie wylacznie na przyrzadach opanowalem po doslownie paru nurkowaniach OWD. Bardzo mnie to poprostu interesowalo i moj instruktor swietnie potrafil mi to wytlumaczyc :) To nie zadna magia, ani sztuka niemozliwa do ogarniecia, tylko raczej zalezy od checi nauki...

A tak ogolnie, co do testow, to niektore pytania moga byc troche podchwytliwe ale w razie blednego rozwiazania, instruktor powinien wytlumaczyc i poprawic bledy. Nie mozna testow nie zdac. To nie matura :)

chciałbym zobaczyć kogoś po OWD czy nawet AOWD robiącego bezproblemowe wynurzenie "w toni" na komputer z zatrzymaniem na dowolnej głębokości...
Mozna to wycwiczyc w bardzo prosty sposob - Przy wynurzaniu w toni skupiac cala swoja uwage wylacznie na komputerze i tyle...
waterman - 30-01-2017, 09:38

z calym szacunkiem co do tego ma stopien OWD?
Mieciu - 30-01-2017, 10:12

waterman napisał/a:
z calym szacunkiem co do tego ma stopien OWD?

:-) żadna z popularnych organizacji nie podejmie się wprowadzenia do standardów OWD ćwiczeń z zanurzeń i wynurzeń w toni bez punktów odniesienia.
Przeciętny światowy nurek ''diving is fun" się zesra po drodze, zgubi partnera i wyskoczy za szybko na powierzchnię szczególnie w naszych ciemnych wodach...
Mająć dobry trym, pływalność i choć trochę wychodzącą wsteczną żabkę można już pokusić się o takie ćwiczenia, ale na kursie owd jest na to zazwyczaj za mało czasu.
Chyba trochę inaczej jest na fundach gue gdzie o ile się nie mylę są zespoły ćwiczą takie wynurzenia...
W pozostałych organizacjach pojawiało się to od advnx/ntmx jako cwiczenie deko w toni...

7kwiatek7 - 30-01-2017, 10:35

oczywiście wszystko da się wyćwiczyć odpowiednio długo trenując, trzeba tylko widzieć taką potrzebę i mieć motywację.

Wcale nie długo. Mówiąc ,,po OWD" nie można mieć na myśli czasu tuż po za zakończeniu kursu. Bo po OWD można być i kilka lat. I w zasadzie dziwię się takim ,,kamikaze" co od razu po OWD robią AOWD. Małymi krokami do przodu. Jako świeżo wyuczony nurek OWD, na swoim 3-cim nurkowaniu trenowałem sobie wynurzenie z 12 m na gł. 3-4m, zawiśnięcie przez 1 min. i zejście do 12m. Bazowałem tylko i wyłącznie na komputerze. Stwierdzam, że jest to jak najbardziej możliwe. Myślę, że osoby uczące się nurkowania w Polsce nie mają wyjścia i muszą nauczyć się bazowania na przyrządach pomiarowych.

Efcia - 30-01-2017, 11:21

Drugi rodzial w miare spokojnie przeszedl wiec wrzuce w ciagu najblizszych dni rozdzial 3. Wlasnie jestem na ostatnich stronach tego rozdzialu.

Bedzie dzis co czytac w poczekalni u lekarza :) Dzis badania dopuszczajace do nurkowania... EKG, Spiro i jakas dlugasna lista :)

Pawel71 - 30-01-2017, 11:47

Teraz to chyba OWD PADI strzela bojkę na kursie więc teoretycznie nie ma problemu z wynurzaniem się bez punktów odniesienia.
Jan Dudzinski - 30-01-2017, 12:11

Pawel71 napisał/a:
Teraz to chyba OWD PADI strzela....

Tak... Już mamy KILKA TYSIĘCY "odczytów" wątka, ponad setka w tym gro "wielce mądrych" wypowiedzi....

Szkoda, że tak nie błyskacie wiedzą i poradami "co trzeba było zrobić" w dziale "Wypadki nurkowe".

Czy już wiadomo czy wszyscy z tej trójki z wypadku (trup) na podwodnych skuterach na Zakrzówku byli pijani? A może inna przyczyna?

I dalej brak informacji: GDZIE JEST BŁĄD w PIERWSZEJ NAJBARDZIEJ PODSTAWOWEJ części testu...

Brawo!!!!

Od dawna wiadomo, ale za każdym razem się potwierdza dlaczego promocja (dział reklama na tym forum) "odpowiedz prawidłowo na jedno losowe pytanie z kursu OWD i masz dzień nurkowania za darmo" nie wypaliła.
Nie wypaliła bo od chyba PIĘCIU LAT nikt z Polaków na nią się nie zgłosił... Wszyscy wykupują "pakiety"...
Tak oceniają SAMI SWOJĄ WIĘDZĘ.

wiecznychlopiec - 30-01-2017, 12:27

"... janeczek szkodzi...."

http://www.youtube.com/watch?v=mf07ksIfmXM

:bee;

Jan Dudzinski - 30-01-2017, 12:28

Crypturgus napisał/a:
edit: poprawiłem cytat.

To bardzo osobliwy osobnik,..... Będę omijał łukiem.

M.

Ponieważ pytałeś wielokrotnie w wątkach "czy dalej jesteś na mojej liscie IGNOROWANYCH tu jest odpowiedź dla Ciebie i innych osób.
Czasami czytam posty tych osób aby ewentualnie ich "odkreslić" ale do tej pory ani razu to nie nastapiło...

Oto pełna lista:

Ten użytkownik jest na twojej liście ignorowanych
Henry Usuń użytkownika z listy ignorowanych
budiver Usuń użytkownika z listy ignorowanych
nuras5 Usuń użytkownika z listy ignorowanych
filipesku Usuń użytkownika z listy ignorowanych
Scaner Usuń użytkownika z listy ignorowanych
piotrkw Usuń użytkownika z listy ignorowanych
wiecznychlopiec Usuń użytkownika z listy ignorowanych
pawlos1976 Usuń użytkownika z listy ignorowanych
Crypturgus Usuń użytkownika z listy ignorowanych
Pawel71 Usuń użytkownika z listy ignorowanych
jankomuzykant Usuń użytkownika z listy ignorowanych
TomKur Usuń użytkownika z listy ignorowanych
Mucha

WS5 - 30-01-2017, 12:44

Jan Dudzinski napisał/a:
Od dawna wiadomo, ale za każdym razem się potwierdza dlaczego promocja (dział reklama na tym forum) "odpowiedz prawidłowo na jedno losowe pytanie z kursu OWD i masz dzień nurkowania za darmo" nie wypaliła.
Nie wypaliła bo od chyba PIĘCIU LAT nikt z Polaków na nią się nie zgłosił... Wszyscy wykupują "pakiety"...
Tak oceniają SAMI SWOJĄ WIĘDZĘ.

Hmm... zmien warunki promocji na cos typu "wyslij zapytanie o moja oferte a dostaniesz dzien nurkowania za darmo"
Jesli dalej nikt sie nie odezwie, to bedziesz chyba musial wymyslic nowa teorie dlaczego nie wypalilo ;)

Jan Dudzinski - 30-01-2017, 13:07

WS5 napisał/a:

Hmm... zmien warunki promocji na cos typu "wyslij zapytanie o moja oferte a dostaniesz dzien nurkowania za darmo"
Jesli dalej nikt sie nie odezwie, to bedziesz chyba musial wymyslic nowa teorie dlaczego nie wypalilo ;)

Widzisz, piszesz tak jak inni:
byle pisać nie mając pojecia o temacie.
Taka oferta jest u mnie od dawna. Tylko, że tak się nie nazywa.
Jestem w bardzo dobrych ekskluzywnych centrach.
I 99% Polaków nie stać na nie. Na płacenie pełnej ceny z cennika.
Zawsze było moją tradycją aby specjalnie dla Polaków dawać wyjątkowo niskie ceny - głównie za kursy (np. za kurs OWD SSI 12 pełnych nurkowań w morzu na rafach - opis - ten watek - do porównania z kursem PADI 4 nurkowania).
Ale również za "zwykłe" nurkowania.
Bazy mają oferty wypłynięć z Sharm na safari ale też z afrykańskiej części Egiptu.
To bazy angielskie, niemieckie, austriackie.
W tym jedna PADI IDC...

A tak w ogóle: Polacy już masowo latają do Sharm?
Czy też siedzą przed monitorami i oglądają YouTube na zmianę z hi, hi "innymi serwisami" ?

Chciałbyś zobaczyć jakieś aktualne filmy z raf?

Efcia - 30-01-2017, 13:14

Cytat:
I dalej brak informacji: GDZIE JEST BŁĄD w PIERWSZEJ NAJBARDZIEJ PODSTAWOWEJ części testu...

Wiesz co? Ten temat sie juz ciagnie i ciagnie i dalej nie mam od Ciebie info gdzie niby ten blad jest. Zdarze zrobic kurs OWD, paredziesiat razy ponurkowac i nadal sie pewnie nie dowiem.

Wiec jak uwazasz, ze jest blad to napisz co to za blad a nie taka zabawa w berka. Chyba wyroslam juz z takich zabaw. I o Tobie jako instruktorze to tez za dobrze nie swiadczy. Bo skoro wrzucam test z odpowiedziami i slysze, ze jest blad to chyba powinnam dostac wyjasnieie gdzie jest ten blad i dlaczego.

Maciek Kos - 30-01-2017, 14:03

Przynajmniej widac, jak bardzo waznym jest, odpowiedni wybor instruktora ;-)
Efcia - 30-01-2017, 14:07

Maciek Kos napisał/a:
Przynajmniej widac, jak bardzo waznym jest, odpowiedni wybor instruktora ;-)

Nie narzekam na tego co wybralam. Zobaczymy... czy bedzie tak do konca :) Na pewno wrazenia przekaze.
Co do Manuala PADI OWD tez juz mam kilka uwag :)

Maciek Kos - 30-01-2017, 14:17

Troche Tobie zazdroszcze, bo dobrze pamietam moj pierwszy oddech pod woda :-)
To wciaga!

Efcia - 30-01-2017, 14:21

Maciek Kos napisał/a:
Troche Tobie zazdroszcze, bo dobrze pamietam moj pierwszy oddech pod woda :-)

Powiem tak. Ja juz ten "pierwszy raz" mialam. Moj ojciec zawodowy pletwonurek i za dzieciaka i tak do 12 roku zycia spedzalo sie ogrom czasu pod woda i na szkoleniach. Ale wybralam inny sport (tanszy patrzac z perspektywy czasu :)) i sie jakos ak potoczyly losy. Latka minely. W siatkowce najwyzsza pora przejsc na emeryture sportowa (moje kolana o to wnioskuja) wiec zdecydowalam sie na nurkowanie. Gdzies ta energie trzeba spozytkowac. :)
Wiec mam nadzieje, ze moj drugi "pierwszy raz" tez bedzie nalezal do przyjemnych i nie zapomnianych :)

Arczi - 30-01-2017, 16:35

Jan Dudzinski, u Ciebie jest inna, nieco ciekawsza oferta :)
Jaka? A no taka, że jesteś na czarnej liście Egipskiego ministerstwa...
http://www.cdws.travel/diving/black-list
Nawet nie jestem ciekaw jak jest nurkować z taką osobą/centrum nurkowym

Co do tego, że nie chciał nikt się zgodzić na Twoje "losowo zadane pytanie z kursu OWD".
Jeśli mnie pamięć nie myli to była jedna chętna osoba, ale chyba nie chciałeś przystać na jego warunek/warunki?

Crypturgus - 30-01-2017, 16:39

Arczi napisał/a:

Obecnie nawet strona nie działa.
Więc lepiej mijać szerokim łukiem!

Arczi - 30-01-2017, 16:48

Crypturgus napisał/a:
Arczi napisał/a:

Jednym słowem centrum krzak, pomijając Twoją osobę Janie i tak nie skorzystałbym z centrum/bazy, o która nie ma swojej strony i ani śladu w internecie.

Crypturgus - 30-01-2017, 18:07

Arczi napisał/a:
ani śladu w internecie.

ślad jest przecież: http://www.cdws.travel/diving/black-list

Efcia - 30-01-2017, 19:48

Badania zrobione. Brak przeciwskazan. Spieometria w granicach 7.5 - 8 to duzo czy malo? EKG i inne badania OK. ;)
Siadam nad kocowka 3 rozdzialu. Jutro moze wrzuce kolejny test ;)

mi_g - 31-01-2017, 09:02

Efcia napisał/a:
Spieometria w granicach 7.5 - 8 to duzo czy malo?

Raczej dużo, choć "norma" zależy od płci i chyba od wieku.
Spirometria to nie tylko FVC (natężona pojemność życiowa) - o tej chyba piszesz, ale również inne parametry.
Tu jest trochę na ten temat

Jan Dudzinski - 31-01-2017, 10:52

mi_g napisał/a:
Efcia napisał/a:
Spieometria w granicach 7.5 - 8 to duzo czy malo?

Raczej dużo, choć "norma" zależy od płci i chyba od wieku.

Tak, norma zależy od wieku.

Powtórzę pytanie zadane w tym wątku dotyczące kursu OWD PADI.
Bo brak odpowiedzi.
Jak się domyślam nie macie na ten temat żadnego pojecia ale byc może się mylę.

Jaka jest minimalną głębokość jaką uczeń MUSI osiągnąć podczas nurkowaniań w wodach otwartych aby uzyskać certyfikat OWD PADI?

Pieknego dnia.

U mnie cudowne słońce, niebo prawie bez chmurek. Brak wiatru.
Cieplutko - klapki, szorty, t-shirt.. Czyli można się opalać..
Mam nadzieję, ze u Was też piękna pogoda...
Oczywiście zupełny spokój...

Stachul - 31-01-2017, 11:06

Zakładam bezpieczne nurkowanie.
Minimalna głebokośc 0m przynajmniej dwa razy w ciągu nurkowania - na początku i na końcu.

Pozdrawiam

Jan Dudzinski - 31-01-2017, 11:28

Arczi napisał/a:
Crypturgus napisał/a:
Arczi napisał/a:

Jednym słowem centrum krzak, pomijając Twoją osobę Janie i tak nie skorzystałbym z centrum/bazy, o która nie ma swojej strony i ani śladu w internecie.

Z tej listy:

www.divingpro.eu Jarek Ambroziak, Palma Jacek
Halabnaha Sharm El Sheikh

Następna sprawa: dwa lata temu okazało się iż to CDWS dla Ministerstwa Turystyki jet absolutnie nielegalną "imprezą" i zlikwidowaną. Ich wydawane za GRUBE pieniadze "certyfikaty przewodników nurkowania" na Synai przestały być ważne. Ludzi wywalili pieniądze w błoto. Oczywiscie kasy NIE zwrócili...
A to są GIGANTYCZNE pieniądze. Z "certyfikowanych" co rocznie centrów i przewodników + kasa pod stołem...

I oczywiście europejscy przewodnicy płacą dziesieciokrotnie? wyższą stawkę niż egipscy...

Nastepna sprawa: gdybyscie choć trochę znali język angielski zrozumielibyscie co na tej stronie jest napisane. A NIE JEST TO STRONA Mininisterstwa Turystyki tylko "prywatnego busssinesu" którego szefami byli egipscy własciciele najwiekszych centrów w Sharm, żywotnie zainteresowani WYKOŃCZENIEM W DOWOLNY SPOSÓB konkurencji.
W najlepszych latach (za Mubaraka) wykańczali po 200 centrów rocznie... Dobry wynik, prawda?
Jak Mubaraka wykopsali i oni też utracili władzę i możliwość działania w całkowitym bezprawiu.

A teraz poniewaź nie znacie angielskiego nawet na poziomie szkoły podstawowej przetłumaczę Wam co tam jest napisane:

The Ministry of Tourism accepts no responsibility for any activity booked through these organisations.

Jak pisałem to NIE JEST STRONA Ministerstwa...

Czyli:

Ministerstwo Turystyki (a które to? Chińskie, Niemieckie, Rosyjskie?) nie bierze odpowiedzialności za jakąkolwiek aktywność zarezerwowaną przez te organizacje.

I teraz tak: czy znacie JAKIKOLWIEK przykład iż wzięło odpowiedzialność i na przykład wypłaciło odszkodowania?
Na przykład za ŚMIERĆ TURYSTÓW....

I teraz co do strony ZNIŻKOWEJ www.
Otoż jesli byście zarezerwowali kurs, nurkowania NIE PŁACĄC jakiejkolwiek zaliczki, przedpłaty itp. NIE ZOBOWIĄZUJĄC SIĘ do NICZEGO, mogąc zrezygnować w DOWOLNYM MOMENCIE i DOSTALI z tego powodu GIGANTYCZNĄ ZNIŻKĘ w absolutnie legalnym, certyfikowanym itp.. centrum z topowymi instruktorami to Ministerstwo za to nie odpowiada...

Przytoczyć DOKŁADNY polski tekst jaki był na głównej stronie "zniżkowej"?

Pisałem na tej liście powyższy tekst już chyba z dwadzieścia razy..
Ale Wy się BARDZO POWOLI LUB WCALE UCZYCIE.

Dlatego kilku matołków wyladowało u mnie w "ignorowanych".
Nie mam siły czytać tego co Ci ....... wypisują..

[ Dodano: 31-01-2017, 12:32 ]
Stachul napisał/a:
Zakładam bezpieczne nurkowanie.
Minimalna głebokośc 0m przynajmniej dwa razy w ciągu nurkowania - na początku i na końcu.

Pozdrawiam

To zła odpowiedź drogi nurku OWD.

Czekam na dalsze....

już mamy ponad 3000 "odczytów" tego wątka i na razie brak odpowiedzi na zadane na początku pytanie.
Doszło drugie..
Ciekawe czy dojdzie do 6000 zanim padnie właściwa odpowiedź?
Jak sądzicie nurkowie PADI?

A czytali ten watek sami "tuzowie" instruktorscy PADI.... Hi, hi I inni.
A błąd jest "uniwersalny" ważny w każdej organizacji
To jest właśnie Wasz "poziom" i tyle warte są Wasze stopnie, certyfikaty, dyplomy itd......

Efcia - 31-01-2017, 11:36

Pol zartem pol serio to musi wejsc do tej wody zeby w ogole zdawac :p
wiecznychlopiec - 31-01-2017, 11:50

kiedy posty Jana zostaną potraktowane jako SPAM? i nielegalna reklama? czy przypadkiem za takie działania nie jest ostrzeżenie nakładane?

bo intensywność promocji samego siebie przekroczyła chyba granice przyzwoitości, już chyba w co drugim poście jest reklama swojej bazy i głównie taki jest cel tych postów. Może w takim razie właściciele FN powinni mieć jakieś profity od Jana Koziarza? po stawce 100x większej niż inne komercyjne posty ;)

Efcia - 31-01-2017, 12:21

wiecznychlopiec,

ale cos sie dzieje :P patrz jaka aktywnosc w watku :P
A to tylko OWD... :)

Pawel71 - 31-01-2017, 12:53

Czytając to co on wypisuje to już nie wiadomo czy szuka klinów czy kozi chłopiec szuka żony - bo te zdjęcia i tak dalej. Ciekawe czy coś bluźnie bo jestem na liście ignorowanych ....
wiecznychlopiec - 31-01-2017, 13:38

Efcia napisał/a:
wiecznychlopiec,

ale cos sie dzieje :P patrz jaka aktywnosc w watku :P
A to tylko OWD... :)

fajnie jakby coś więcej szło niż licznik postów ;) z drugiej strony, napisałem ci już, że to taki lokalny folklor i trzeba przywyknąć

Efcia - 31-01-2017, 14:57

lokalny folklor i trzeba przywyknąć

I tak tez uczynilam.

Siedze nad rozdzialem 3. Chce go skonczyc do konca tygodnia. A moze i szybciej. :) I zas bedzies test z rozdzialu 3 :)

dudiss - 31-01-2017, 23:19

W kwestti pytania od P. Jana,
Nie ma określonej minimalnej głębokości jaką " musi" osiągnąć kursant aby otrzymać certyfikat OWD.
Najważniejsze jest osiągnięcie takiej głębokości aby można było wykonać i zaliczyć wszystkie ćwiczenia oraz zadania zawarte w planie kursu OWD.

Do Efcia
Jeżeli trafiłaś na dobrego instruktora będzie to niezapomniany, treściwy kurs.
Powodzenia.

Pozdrawiam
A.D

Maciek Kos - 31-01-2017, 23:47

Dudiss - jest minimalna glebokosc oraz minimalna ilosc powietrza zuzytego przez kursanta, podczas nurkowania. Jak mnie pamiec nie myli, to jest to 5m. Problem w tym, ze to jest pytanie do instruktorow, a co najwazniejsze- Efcia go nie zadala. Jan powinien otworzyc osobny watek i w nim pytac, jak cos Go interesuje :-)
Sebiriusz - 01-02-2017, 08:55

dudiss napisał/a:
Jeżeli trafiłaś na dobrego instruktora będzie to niezapomniany, treściwy kurs.

...jeżeli trafisz do papraka to też będzie to niezapomniany kurs.
:pa:

Efcia - 01-02-2017, 08:57

Sebiriusz napisał/a:
...jeżeli trafisz do papraka to też będzie to niezapomniany kurs.

Tia. Tylko nie idz w strone swiatla i mnie w plastikowym worku wywioza. Chyba tylko i wylacznie pod tym wzgledem.
Mam nadzieje, ze nie zawiode sie na moim instruktorze - jak narazie wrazenia na +.

Gdzies chyba bylo mozna sprawdzic na stronie padi uprawnienia - musze poszukac mojego instruktora :)

wiecznychlopiec - 01-02-2017, 09:14

Efcia napisał/a:

Gdzies chyba bylo mozna sprawdzic na stronie padi uprawnienia - musze poszukac mojego instruktora :)

zawsze powinnaś sprawdzać przed wpłaceniem kasy kwity instruktora, żeby nie było szopki później

Efcia - 01-02-2017, 09:20

zawsze powinnaś sprawdzać przed wpłaceniem kasy kwity instruktora, żeby nie było szopki później

Kase place po :P
A serio. Sprawdzac sprawdzalam ale lokalnie opinie etc.. jeszcze na stronie PADi wyszukam.

JaSBG - 01-02-2017, 12:33

Efcia napisał/a:
Kurs PADI OWD dostalam "pod choinke". Wiec nie mam za bardzo wyboru ze zmiana. Kurs rozpoczynam 17.02.
Wydaje mi sie, ze jak wszedzie sa kursy i "kursy". Duzo a wrecz bardzo duzo zalezy i od instruktora i od ucznia. Ten pierwszy - czy bedzie mu zalezalo na przekazaniu wiedzy a uczen czy bedzie chcial sie uczyc, dowiadywac, zrozumiec i cwiczyc.
Ja naleze do tych osob, ze draza temat. Jak czegos nie rozumiem - szukam odpowiedzi, pytam, czytam literature, staram sie podpytywac doswiadczonych.
Nie interesuje mnie nauka po "lebkach".

Pozwole wtracic.
Dokoncz kurs OWD, znajdz klub nurkowy zrzeszony w VDST i kontynuuj Towja droge nurkowa. Bedziesz dobrze szkolona, poznasz wiele wspanialych ludzi i bedziesz szczesliwa. Dodatkowo bedziesz mogla raz w tygoniu brac udzial w treningu na basenie i otrzymasz bardzo dobre ubezpieczenie od wypadkow podczas nurkowania wazne na calym swiece. PADI i SSI nie roznia sie zbyt od siebie obydwie organizacje to czysta komercja.
Pod linkiem http://www.vdst.de/mitgli...ortvereine.html mozesz poszukac klubu w Twojej okolicy.
Pozdrawiam!

wiecznychlopiec - 01-02-2017, 13:02

JaSBG napisał/a:

Dokoncz kurs OWD, znajdz klub nurkowy zrzeszony w VDST

napisz coś więcej o tym zrzeszeniu, warunkach bycia uczestnikiem takiego klubu i w czym jest lepsze?

bo nie wiem czy widzisz podstawową różnicę PADI, SSI czy inne federacje to nie kluby... to organizacje, które zajmują się szkoleniem i sprzedażą kursów. Nikt nie zabrania członkom tych czy innych federacji łączyć się w kluby nurkowe i realizować wspólne działania, baseny, grupowe ubezpieczenia, wspólne wyjazdy itd.

JaSBG napisał/a:
Bedziesz dobrze szkolona,

mocne stwierdzenie, gwarantujesz wysoki poziom szkolenia u ludzi i w klubach, których nie znasz... jedyne co możesz zagwarantować to, że w twojej ocenie, klub w którym ty nurkujesz szkoli na wysokim poziomie. Reszta to pobożne życzenia.

JaSBG napisał/a:

poznasz wiele wspanialych ludzi i bedziesz szczesliwa.

to już cytat z folderu PADI ;)

martin - 01-02-2017, 13:10

napisz coś więcej o tym zrzeszeniu, warunkach bycia uczestnikiem takiego klubu i w czym jest lepsze?

VDST to odpowiednik polskiego CMAS. Czyli ludzie ktorzy sie tam spotykaja nurkuja zamiast robic pieniadze na nurkowaniu.

Wiecej znajdziesz na www.vdst.de

Reszta to pobożne życzenia.

Nie do konca. Jest roznica miedzy "szkolisz i z tego zyjesz" a "szkolisz bo lubisz".

Efcia - 01-02-2017, 13:15

Szczerze.. to juz z tymi federacjami, zrzeszeniami zaczynam miec metlik w glowie.
Zadam inne pytanie. Czy majac OWD (PADI) moge zmienic federacje, zrzrszenie czy jak to tam sie zwie na inna bez koniecznosci powtarzania tego szkolenia? Moge kontynuowac swoja dalsza nauke w innej federacji?

Tam gdzie mam szkolenie mam miesiecznie 10e i dostep do basenu, wyjazdy na nurkowania. Jeszcze musze sie dopytac o ubezpieczenie i o wypozyczenie sprzetu.

dudiss - 01-02-2017, 13:20

* Maciek Kos - odpowiedziałem na pytanie jako były świeży kursant po owd. Nie udało mi się "wyłapać" takiej informacji z podręcznika więc wziąłem je na logikę...
Jeżeli było skierowane do instruktorów i nie zadane przez Efcia - nie miejsce na nie tutaj.
Pozdrawiam
A.D

wiecznychlopiec - 01-02-2017, 13:35

martin napisał/a:
Jest roznica miedzy "szkolisz i z tego zyjesz" a "szkolisz bo lubisz".

szkole bo lubię niczego nie gwarantuje. Lubienie czegoś nie czyni cię dobrym w tej kwestii. Tak samo jak życie z nurkowania i nurkowanie 5 dni w tygodniu w tym 4 kursy nie czyni z kogoś dobrego instruktora - patrz Jan Koziarz ;)

dlatego ktoś kto w co 3 weekend szkoli bo lubi i nie dla kasy może być zarówno dobrym instruktorem jak i kiepskim i takim samym nurkiem.

z mojego doświadczenia wynika jednak, że aby być "dobrym" w swoim fachu nurkowym trzeba robić tego dużo, przede wszystkim dużo nurkować, zresztą im dalej i głębiej tym bardziej to widać. Takie osoby mają po porostu więcej doświadczenia zarówno ze swoimi nurkowaniami jak i kursantami. Na pewnym poziomie pogodzenie liczby nurkowań i szkoleń z inną pracą staje się niewyobrażalnie trudne.

Martin wybrałbyś się na kurs jaskiniowy do instruktora, który robi jeden wyjazd w roku do jaskiń? albo szkoli tmx, a sam takich nurkowań nie robi poza kursem? Przecież taki ktoś też może szkolić bo lubi, na więcej nie ma czasu bo pracuje np. w biurze.

myślę, że najlepsze połączenie to żyję z nurkowania i lubię to robić

nie chciałbym, aby mnie źle zrozumiano... nie mam na myśli tego, że osoby nie żyjące z nurkowania szkolą źle bo to jest bzdura.

Efcia napisał/a:
. Czy majac OWD (PADI) moge zmienic federacje, zrzrszenie czy jak to tam sie zwie na inna bez koniecznosci powtarzania tego szkolenia? Moge kontynuowac swoja dalsza nauke w innej federacji?
.

możesz każdy poziom szkolenia mieć praktycznie w innej federacji. Ja szkoliłem się w PADI, SDI, TDI, IANTD, planuje coś kiedyś z guowych klimatów. Wybór różnych federacji wynikał głównie z wyborów różnych instruktorów do różnych szkoleń.

martin - 01-02-2017, 13:36

Efcia napisał/a:
Czy majac OWD (PADI) moge zmienic federacje...

Tak.

Efcia napisał/a:
Tam gdzie mam szkolenie mam miesiecznie 10e i dostep do basenu...

Ceny w VDST moga byc podobne. Trzeba pogadac z konkretnym klubem.

szkole bo lubię niczego nie gwarantuje.

Mam zupelnie inne doswiadczenia. Moze dlatego, ze szkolilem sie wlasnie w klubie i wiem ile nakladu pracy wkladal instruktor, zanim pierwszy raz wszedlem do otwartej wody.

JaSBG - 02-02-2017, 14:07

W VDST nikt nie dostaje stopnia instuktora za piekne oczy. Nie ma mozliwosci w kilka miesiecy przejsc calej drogi od 0 do Intruktora tak jak to kiedys analizowano na forum w przypadku PADI.
W zwiazku z tym, ze sam jestem na ostatnim etapie do zdobycia uprawnien instruktorskich a juz wlasciwie na poziomie basenu moge szkolic kursantow, pisanie, ze szkoli co 3 tygodnie jest troche nie na miejscu. Co tydzien na basenie i tyle ile sie da w wodach otwartych staramy sie szkolic i doskonalic nurkow. I wszystko dla czlonkow klubu w ramach 10EUR miesiecznie.
Kazdy kurs komercyjny nie bedzie trwal w nieskonczonosc bo taka szkola zbankrutowala by po roku. U nas powtarzamy dane cwiczenie czy nurkowania tak dlugo, az nowicjusz bedzie je pewnie i suwerennie wykonywac.

W koncowym rozrachunku kazdy bedzie dzialal jak mu wygodniej. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Arczi - 03-02-2017, 15:54

Efcia, jak testy?
Efcia - 03-02-2017, 16:28

Arczi,

Jutro wrzuce rozdzial 3, w niedziele rozdzial 4. Nie mialam czasu siasc nad nauka bo roboty od zboja.

Jaroslaw - 04-02-2017, 15:25
Temat postu: Re: PADI OWD - Sprawdziany wiedzy z ksiazki
Wszystkie pytania oprócz 15 masz dobrze.
Nie można wkręcić pierwszego stopnie w standardzie DIN do zaworu w standardzie INT.
Zatem poprawną odpowiedzią jest "Pawda".

Efcia - 04-02-2017, 16:56

Jaroslaw,

Ale jak masz przelotke... ;)
Dzieki!

Sebiriusz - 04-02-2017, 17:38

...a jak masz komplet kluczy i zapasowy zawór :bee;
to złe podejście do rozwiązywania testów.
:beer3:

Efcia - 04-02-2017, 19:11

Ja pytanie zrozumialam tak czy jest moziwosc. jest moziwosc jak masz przelotke. ;) Juz byla wczesniej o tym dyskusja jak to interpretowac.
Turlogh - 04-02-2017, 22:34

Efcia napisał/a:
Ja pytanie zrozumialam tak czy jest moziwosc. jest moziwosc jak masz przelotke. ;) Juz byla wczesniej o tym dyskusja jak to interpretowac.

Nie ma możliwości. Chyba że....
Słyszałaś o brzytwie Ockhama? ;)

Efcia - 06-02-2017, 21:14

Rozdzial 3.

Marketing w tym rozdziale.. jest go wiecej niz wlasciej tresci... Jesli chcesz sie wiecej o tym dowiedziec zapisz sie na kurs taki i owaki.. i tak co 3 zdanie...

Aczkolwiek nie powiem.. nie jestem niektorych pytan pewna na 100% i ten rozdzial oznaczylam sobie do ponownego przeczytania i obejrzenia filmiku raz jeszcze.

Turlogh - 07-02-2017, 02:55

Nie czytałem co prawda wszystkiego - przepraszam ale mnie oczy rozbolały od tych rozmytych literek :)
Natomiast zauważyłem że 23 masz źle, nie płyniesz 12 metrów po alternatywne źródło powietrza do partnera, tylko 10 metrów do powierzchni CESą.

Efcia - 07-02-2017, 05:47

Turlogh,

Dzieki. Przanalizuje to. A dzis postaram sie zrobic lepsza jakosc tych pytan. Przy okazji 4 rozdzial musze test przygotowac zeby byl w leoszej jakosci do czytania. ;)

[ Dodano: 07-02-2017, 07:25 ]
Rozdzial 3.

Test w duzo lepszej jakosci.

[ Dodano: 07-02-2017, 07:30 ]
Sie zalacznik nie dolaczyl :)

[ Dodano: 07-02-2017, 18:41 ]
Zlituje sie ktos i örzejrzy rozdzial 3 ? Czy zrobilam jakies bledy? Umiescilam w lepszym formacie. Tak sie rozpedzulam, ze dzis zrobila rozdzial 4. Jutro z rana go umieszcze. Ale wolalabym wiedziec czy wczesniej gdzies nie zrobilam przypadkiem bledow.

Haw - 08-02-2017, 04:26

Maciek Kos napisał/a:
Jakie te przyczyny, gdzie przy braku powietrza w singlu, mozna mozna rozwiazac octopusem?
podwinieta membrana? dosc rzadkie, raz mialem prawdopodobnie taka sytuacje - automat przestal podawac gdzies w polowie wdechu, uczucie jakby ktos nozem odcial dostep do gazu. po rozebraniu i zlozeniu 2 stopnia dziala do dzis bez zastrzezen. tyle ze mialem wtedy 2 butle to przeszedlem na drugi, z jedna nie probowalbym octo tylko buddy od razu. potem ew. po uspokojeniu sytuacji mozna sprawdzic czy octo podaje.
slyszalem tez o sytuacji gdzie ktos zapomnial po serwisie wlozyc jakiejs dzwigienki w pierwszym stopniiu ktora przenosi cisnienie otoczenia dalej. no i automat przestal podawac jak sie cisnienie otoczenia wyrownalo z miedzystopniowym, ale to nie sa glebokosci dla octopusow ;)

Efcia - 08-02-2017, 10:16

Zlituje sie ktos nademna i zerknie na te rozwiazania?

Rodzial 3, 4, 5 w dobrych jakosciach do odczytu w zalaczniku. Chcialabym wiedziec czy blad gdzies zrobilam.
Bede wdzieczna, a za zerkniecie i podanie ewentualnych uwag, kiedys przy spotkaniu sie - piwo :) :piw1:

Niestety albo stety w ten sposob sie ucze :)

[ Dodano: 08-02-2017, 15:22 ]
Dziekuje za informacje te na PW i E-Maila. Juz wiem, ze jest kilka bledow (ale nie za duzo) :) Wiem, gdzie musze jeszcze tematyke powtorzyc :)

Dariusz Młynik - 10-02-2017, 20:27

Prawidłowe odpowiedzi to:
rozdział 3
15 - tylko d
17 - b,c,d,
rozdział 4
21 -a,b,c,d
Reszta dobrze.

To powinien Ci wytłumaczyć Twój instruktor w czasie zajęć teoretycznych.
Dlatego robisz to w domu, instruktor sprawdza i mówi co musisz się jeszcze poduczyć, przy okazji tłumacząc Ci to z czym masz problemy.

Pozdrawiam

Jaroslaw - 10-02-2017, 22:25

Turlogh napisał/a:
Nie czytałem co prawda wszystkiego - przepraszam ale mnie oczy rozbolały od tych rozmytych literek :)
Natomiast zauważyłem że 23 masz źle, nie płyniesz 12 metrów po alternatywne źródło powietrza do partnera, tylko 10 metrów do powierzchni CESą.

To jest test z podręcznika PADI. A PADI rzekło....nie będziesz wykonywał CESA'y z głębokości większej niż 9 metrów. Zatem poprawną jest odpowiedź ostatnia, czyli wynurzenia z dodatnią pływalnością.

Turlogh - 10-02-2017, 22:38

Jaroslaw napisał/a:
Turlogh napisał/a:

To jest test z podręcznika PADI. A PADI rzekło....nie będziesz wykonywał CESA'y z głębokości większej niż 9 metrów. Zatem poprawną jest odpowiedź ostatnia, czyli wynurzenia z dodatnią pływalnością.

Pewnie masz rację, biję się w pierś i wracam na owd :)

RobikP - 11-02-2017, 02:33

Turlogh napisał/a:
Jaroslaw napisał/a:
Turlogh napisał/a:

Pewnie masz rację, biję się w pierś i wracam na owd :)

Tobie teraz tylko OverheadWaterDiver jest potrzebny :)

Maciek Kos - 11-02-2017, 11:28

Haw - nie moze dojsc do sytuacji, zeby podwinieta membrana powodowala zablokowanie przeplywu powietrza przez automat. Wynika to z budowy automatu.
:-)

Haw - 11-02-2017, 22:44

Maciek Kos, byc moze, wtedy nie mialo to dla mnie wielkiego znaczenia wobec tego ze nie mam gazu :) , nie zmienia to tez faktu ze istnieja awarie 2 stopnia ktore mozna rozwiazac uzyciem octopusa.
Maciek Kos - 12-02-2017, 13:23

Awarie takie istnieja, przy ktorych mozna sie wspomoc octopusem, oczywiscie. W przypadku OOA, octopus jednak na nic sie nie przyda, poniewaz w nim tez nie bedzie powietrza. O to mi sie rozchodzilo :)
anarchista - 13-02-2017, 18:35

Efcia napisał/a:
Zlituje sie ktos i örzejrzy rozdzial 3 ?
Ciekawy jest punkt 10 i żaden z wariantów nie jest dobry. Zaznaczony dostateczny.
Osobiście poszedł bym do dna, płynął w bok prądu, jeśli to efekt falowania to haczył bym o dno. Bardzo efektywna technika, mało męcząca. Co nie zmienia faktu że wypłynięcie i zaznaczenie swojej obecności, to dalsze kroki. Pływanie pod prąd: szybko zmęczy, opróżni zapas powietrza.

2. pytanie ta sama technika, jeśli jest kontakt z dnem. Synek na może 4 nurkowaniu w rzece zapoznał się z haczeniem.

Oczywiście moja opinia nic nie znaczy, nurkuję 40 lat samodzielnie. Czyli tak jak się nie nurkuje. Należę do PTMiTH
Maciek Kos napisał/a:
zeby podwinieta membrana powodowala zablokowanie przeplywu powietrza przez automat.
Jak się uwolni na części obwodu to AO podaje wodę, jeśli naciśniemy i otworzymy to masz powietrze z wodą. Nie wszystkie mają pełny wydatek jak stosujemy przycisk dodawczy.
Jaroslaw napisał/a:
A PADI rzekło....nie będziesz wykonywał CESA'y z głębokości większej niż 9 metrów.
O cholera w PTTK było z 30 m.

pozdrawiam rc

Jaroslaw - 13-02-2017, 20:58

Jaroslaw napisał/a:
A PADI rzekło....nie będziesz wykonywał CESA'y z głębokości większej niż 9 metrów.
O cholera w PTTK było z 30 m.

pozdrawiam rc[/quote]

Po pierwsze to test PADI, to i odpowiedzi PADI. Ponadto nie zalecałbym 30 metrowej CESA'y nurkom właśnie robiącym kurs po którym będą mieli limit głębokości nurkowania 18metrów.

Ćwiczyliście ten manewr za 30 metrów?

anarchista - 13-02-2017, 21:16

Jaroslaw napisał/a:
Nawet jest o zagrożeniu takiego egzaminu publikacja w "Problemy Medycyny i Techniki Nurkowej " tekst P.Siermontowskiego, str 351. Wynurzenie bez oddychania z aparatu, jest z 20 m mea culpa, również na kolejny stopień.
Lecz podstawowy stopień był do 30 m.

pozdrawiam rc

TomM - 13-02-2017, 22:40

Jaroslaw napisał/a:

Ja z 21 m.

Haw - 14-02-2017, 00:43

Maciek Kos napisał/a:
W przypadku OOA
zalezy chyba od definicji OOA, czy brak gazu w butli czy w paszczy. nie wiem nawet czy jest jakis jeden ogolnie przyjety standard.
mi_g - 14-02-2017, 08:50

Jaroslaw napisał/a:
Ponadto nie zalecałbym 30 metrowej CESA'y nurkom właśnie robiącym kurs po którym będą mieli limit głębokości nurkowania 18metrów.

Program szkolenia z 2006 (akurat takie mam pod ręką) P1 (limit głębokości 20m) nie ma takiego ćwiczenia, P2 z 20m (limit 40m), P3 z 30m (limit 50m).
Ale w obecnym programie (2017) tego ćwiczenia nie ma.
Jaroslaw napisał/a:

Ja a mam tylko P2 wiec z 20m (rok 2008 albo 2009)
Tak realnie z nieco głębiej ale nie do powierzchni tylko do 4m gdzie braliśmy automat do ust i robiliśmy przystanek bezpieczeństwa. Brzmi paskudnie ale nie jest tak źle. Zdarzyły mi się później mniej przyjemne ćwiczenia na kursach.

anarchista - 14-02-2017, 08:56

mi_g napisał/a:
Ale w obecnym programie (2017) tego ćwiczenia nie ma.
Dziękuj P.Siermontowskiemu, wskazywał zagrożenia w 1977 r.

pozdrawiam rc

kozass - 15-02-2017, 07:09

Zdarzyły mi się później mniej przyjemne ćwiczenia na kursach.[/quote]
Otóż właśnie to :ping:
Ja na swoim P2 rąbałem z 30 do 5 i wydaję mi się że to widzimisię instruktora jest w każdym przypadku więc nawet jak to wykasowali z programu to i tak będą rzeżbić i słusznie zresztą .

mi_g - 15-02-2017, 08:47

kozass napisał/a:
wydaję mi się że to widzimisię instruktora

W IANTD jest takie ćwiczenie (stopnie Technical i TMX) symulujące OOG z dopłynięciem do partnera 18m na wstrzymanym oddechu. Ale pewnie w zależności od instruktora (no i trochę od kursu) płyniesz z 1,2,3 stagami albo bez, albo w ślepej masce, czasem idealnie w poziomie albo po poręczówce która leci lekko w dół, w jaskini albo wewnątrz wraku...
Można z tego ćwiczenia zrobić niezapomnianą atrakcje dla kursantów :-)

wiecznychlopiec - 15-02-2017, 09:17

mi_g napisał/a:

W IANTD jest takie ćwiczenie (stopnie Technical i TMX) symulujące OOG z dopłynięciem do partnera 18m na wstrzymanym oddechu. Ale pewnie w zależności od instruktora (no i trochę od kursu) płyniesz z 1,2,3 stagami albo bez, albo w ślepej masce, czasem idealnie w poziomie albo po poręczówce która leci lekko w dół, w jaskini albo wewnątrz wraku...

albo bez maski ;)

Mieciu - 15-02-2017, 10:00

mi_g napisał/a:

albo bez maski ;)

Ja miałem wariację ok 21m z 1stg pod pachą bez maski do wcześniej zdeponowanego i zakręconego 2 stage :-)

Jaroslaw - 15-02-2017, 10:47

Mieciu napisał/a:
mi_g napisał/a:

albo bez maski ;)

Ja miałem wariację ok 21m z 1stg pod pachą bez maski do wcześniej zdeponowanego i zakręconego 2 stage :-)

Panowie dalej zdają sobie sprawę, że wątek dotyczy kursu podstawowego nurkowania rekreacyjnego.... czy jak woli klasyk .... prawidłowego.

Maciek Kos - 15-02-2017, 16:58

Haw napisał/a:
zalezy chyba od definicji OOA, czy brak gazu w butli czy w paszczy. nie wiem nawet czy jest jakis jeden ogolnie przyjety standard.

Ja biore takie przypadki na logike. Jesli automat babluje, pluje woda do ust, czy by mi wypadl z ust, a nie moglbym go odnalezc, to skorzystalbym z octopusa i rozpoczal wynurzanie. Jesli mialbym automat w paszczy, a tu nagle "cyk" i nie mam powietrza, to nawet nie probowalbym kombinowac z octo. Wzialbym powietrze od partnera, lub ratowal sie samodzielnie za pomoca "cesa".

Co do samej cesa: W realnym momencie braku gazu, dowiemy sie sie o tym w momencie proby wziecia wdechu, czyli wtedy gdy juz organizm odczuwa potrzebe wziecia oddechu. No i teraz, gdyby zachodzila potrzeba wykonania cesa, to musimy sie jeszcze liczyc z tym, zeby doplynac do powierzchni, nie przekraczajac predkosci wynurzania. Konia z rzedem temu, komu udaloby sie to wykonac z 30m!
Cwiczenia cwiczeniami ale najwazniejsza rzecza jest do takiej sytuacji nigdy nie dopuscic. Czyli nie rozdzielac sie z partnerem lub miec jakies zapasowe zrodlo powietrza, jesli partner nie potrafi zrozumiec, zeby byl partnerem.

Haw - 16-02-2017, 04:04

Maciek Kos napisał/a:
nie przekraczajac predkosci wynurzania
w opisanej sytuacji chyba zrezygnowalbym z tego wymogu - DCS w przeciwienstwie do utopienia mozna leczyc :D .
wiecznychlopiec - 16-02-2017, 09:14

Haw napisał/a:
Maciek Kos napisał/a:
nie przekraczajac predkosci wynurzania
w opisanej sytuacji chyba zrezygnowalbym z tego wymogu - DCS w przeciwienstwie do utopienia mozna leczyc :D .

to nie DCS jest w tym wypadku zagrożeniem....

anarchista - 16-02-2017, 10:10

Maciek Kos napisał/a:
Co do samej cesa: W realnym momencie braku gazu, dowiemy sie sie o tym w momencie proby wziecia wdechu, czyli wtedy gdy juz organizm odczuwa potrzebe wziecia oddechu. No i teraz, gdyby zachodzila potrzeba wykonania cesa, to musimy sie jeszcze liczyc z tym, zeby doplynac do powierzchni, nie przekraczajac predkosci wynurzania. Konia z rzedem temu, komu udaloby sie to wykonac z 30m!
Są udokumentowane przypadki wyjścia z 90 m w ten sposób, po porzuceniu sprzętu, zmniejsza to opory ruchu. Zauważ że przy wynurzaniu ppCO2 maleje i czynnik oddechowy w płucach się rozpręża. Nie musisz jechać na wydechu w dno. Nie wolno tobie zatrzymywać wydechu z pełnymi płucami.
To dział początkujących, więc lepiej napisać jasno UCP.

pozdrawiam rc

Maciek Kos - 16-02-2017, 14:46

Haw napisał/a:
w opisanej sytuacji chyba zrezygnowalbym z tego wymogu - DCS w przeciwienstwie do utopienia mozna leczyc .

Oczywiscie lepiej ratowac sie, niz nic nie zrobic i sie utopic. Ja caly czas mam na mysli wykonanie CESA, a jak sie ja wykonuje jest opisane w podreczniku OWD. Jesli przekraczamy dozwolona predkosc wynurzania, to juz nie mamy do czynienia z CESA tylko z BUOYANT ASCENT (nie wiem jak to w polskim jezyku). Jest to najgorsze z rozwiazan i zalecane jedynie jako "ostatnia deska ratunku". Trzeba niestety liczyc sie z tragicznymi w skutkach konsekwencjami, ktore moga wystapic.

oczywiscie, ze jest... inaczej nie byloby tej calej gadaniny o predkosciach wynurzania.

anarchista napisał/a:
Są udokumentowane przypadki wyjścia z 90 m w ten sposób, po porzuceniu sprzętu, zmniejsza to opory ruchu.

Zapytam powaznie, poniewaz zawsze mnie to interesowalo. Czy podczas nurkowania, gdzie nie przekraczamy limitow bezdekompresyjnych, mozna ot tak sobie zrobic winde z np 30m, zrzucajac balast?
Bylem swiadkiem, gdy znajomej zablokowal sie zawor dodawczy suchara i wywalilo ja z zaledwie kilkunastu metrow. Doznala natychmiast choroby dekompresyjnej. Jakich predkosci nie powinno sie realnie przekraczac, podczas nurkowan rekreacyjnych? Kiedys, gdzies wyczytalem, ze 18m/min to jest sprawa umowna. Jak to z tym jest naprawde?

wiecznychlopiec - 16-02-2017, 15:11

Maciek Kos napisał/a:

oczywiscie, ze jest...

dla nurkowań na twoim poziomie AOWD i koleżanki, OWD nie jest. Szansa wystąpienia jest minimalna dla prawidłowo zrobionego nurkowania (bez ślizgania nie po NDL), za to bardzo realne jest UCP - uraz ciśnieniowy płuc, ucha, zatok itd. Wyskocz z 30m/20m do góry jak spławik, może z płuc wydmuchasz powietrze, ale drobny katar i możesz mieć pod czaszką ładny bąbel - u Krzyżaka w "medycynie..." jest zdjęcie, nie wygląda fajnie.

m.in. z tego powodu cese robi się teraz w poziomie a nie w pionie.

dla nurkowań dekompresyjnych będą różne prędkości dopuszczalne dla różnych faz nurkowania. 9/3/1 m itd. tam przekroczenie prędkości szczególnie przy nurkach tmx może nie być przyjemne.

Maciek Kos napisał/a:
mozna ot tak sobie zrobic winde z np 30m, zrzucajac balast?
Bylem swiadkiem, gdy znajomej zablokowal sie zawor dodawczy suchara i wywalilo ja z zaledwie kilkunastu metrow. Doznala natychmiast choroby dekompresyjnej.

nie, nie można, ale tak jak ci napisałem ja i anarchista, największe ryzyko stanowi co innego.

byłem również świadkiem wylotki z 50m na atersee gościa obładowanego nowym sprzętem jak choinka, poza strachem w jego oczach nic się nie stało (10min może nurkowali)

Maciek Kos - 16-02-2017, 15:40

dla nurkowań na twoim poziomie AOWD i koleżanki, OWD nie jest. Szansa wystąpienia jest minimalna dla prawidłowo zrobionego nurkowania (bez ślizgania nie po NDL), za to bardzo realne jest UCP - uraz ciśnieniowy płuc, ucha, zatok itd. Wyskocz z 30m/20m do góry jak spławik, może z płuc wydmuchasz powietrze, ale drobny katar i możesz mieć pod czaszką ładny bąbel

Ufff... Kamien spadl mi z serca. Na moim poziomie AOWD i kolezanki OWD ucza, zeby nie wchodzic do wody z katarem, nigdy nie wstrzymywac oddechu i nie przekraczac czasow bezdekompresyjnych...
Po co w takim razie zawracaja glowe o jakichs 18m/min? Jak bede wynurzal sie np: 12m/min z chorymi zatokami, to babel pod czaszka mi sie nie powinien zrobic?? Chyba nie o to chodzi w tych predkosciach wynurzania w zakresach rekreacyjnych.

wiecznychlopiec - 16-02-2017, 15:53

Maciek Kos napisał/a:

Po co w takim razie zawracaja glowe

bo przyjęte wartości minimalizują ryzyko wystąpienie jakichkolwiek skutków ubocznych... niezależnie od tego jaka będzie ich przyczyna (UCP czy DCS)

zwracamy ci uwagę jedynie, co jest większym zagrożeniem

ceza jest w poziomie teraz ćwiczona, bo zachowanie prędkości wynurzania przy OOG nie jest takie proste, szczególnie na nurków początkujących, a takie oczywiste rzeczy jak nie wstrzymywanie oddechu wcale wtedy nie są oczywiste jak człowiek myśli, że się utopi. To kolejny aspekt analizowania wypadków w czasie kursów. Próbka ty, ja i kilka osób, które to zrobiły i nic się nie stało nie jest miarodajna. W skali setek tysięcy szkoleń zdarzały się wypadki własnie na tym ćwiczeniu. Na ten temat można było posłuchać na Baltictechu na wykładzie Michała Kosuta z PADI.

Maciek Kos - 16-02-2017, 16:43

Zostawmy te cwiczenia i wypadki w spokoju. Lubie proste odpowiedzi, wiec zadam pytanie jeszcze raz i bardzo prosto:
Czy jesli jestem zdrowy, nie mam zadnych problemow z zatokami, uszami itd... Nie slizgam sie po czasach bezdekompresyjnych i potrawie wynurzac sie wykrzykujac AAAAAAAAAA!!! ...Czy nic mi sie nie stanie wyplywajac z 30m, np z predkoscia 40m/min???

PawelF76 - 16-02-2017, 17:02

Maciek Kos napisał/a:
Zostawmy te cwiczenia i wypadki w spokoju. Lubie proste odpowiedzi, wiec zadam pytanie jeszcze raz i bardzo prosto:
Czy jesli jestem zdrowy, nie mam zadnych problemow z zatokami, uszami itd... Nie slizgam sie po czasach bezdekompresyjnych i potrawie wynurzac sie wykrzykujac AAAAAAAAAA!!! ...Czy nic mi sie nie stanie wyplywajac z 30m, np z predkoscia 40m/min???

Możesz umrzeć lub przeżyjesz. :-)

Pawel71 - 17-02-2017, 10:30

PawelF76 napisał/a:
Maciek Kos napisał/a:

Możesz umrzeć lub przeżyjesz. :-)

Może to zbyt radykalne - może się tylko na jakimś zatorze skończy lub jak kolega napisał nic się nie stanie. Nie ma pewnej odpowiedzi. Doszkól się i naucz się rozwiązywać problemy pod wodą.

kraken - 17-02-2017, 10:35

Cytat:
Zapytam powaznie, poniewaz zawsze mnie to interesowalo. Czy podczas nurkowania, gdzie nie przekraczamy limitow bezdekompresyjnych, mozna ot tak sobie zrobic winde z np 30m, zrzucajac balast?
Bylem swiadkiem, gdy znajomej zablokowal sie zawor dodawczy suchara i wywalilo ja z zaledwie kilkunastu metrow. Doznala natychmiast choroby dekompresyjnej. Jakich predkosci nie powinno sie realnie przekraczac, podczas nurkowan rekreacyjnych? Kiedys, gdzies wyczytalem, ze 18m/min to jest sprawa umowna. Jak to z tym jest naprawde?

Na pytanie na ile bezpieczne jest bardzo szybkie wynurzenie z 30-40 metrów nie ma precyzyjnej odpowiedzi.
Nurkowie co jakiś czas nie tylko awaryjnie ale na przykład na skutek błędu są wyrzucani z takich głębokości i nic się nie dzieje ale też co jakiś czas ktoś ma DCSa. Oczywiście ponieważ o DCSa wiadomo a szczęśliwie zakończone wynurzenia nie są odnotowywane więc statystyk nie ma.
Jednak wiadomo że wiele takich przypadków kończy się niczym (powinno kończyć się pooddychaniem tlenem po zdarzeniu, tak na wszelki wypadek).
Więc moim zdaniem trzeba podejść do tego tak. jeżeli mamy awarię na dole i nie mamy czym oddychać to utopimy się na pewno. Wystrzelenie się na powierzchnie powiedzmy że to w zależności od sytuacji (czasu i głębokości nurkowania) 1% szans na DCSa.
No to metoda ratowania się dająca 99% szans to bardzo dobra metoda.
Dlaczego tak nie robimy na co dzień. No bo 1% szansy na DCSa to dużo aby tak kończyć każde "nudne" nurkowanie.
Jeżeli mamy się utopić to byle do góry. Jak wszystko jest ok to deepstopy i przystanek bezpieczeństwa i spokojne wynurzanie.
CESA'e w PADI ćwiczy się tylko na kursie podstawowym OWD najczęsciej z około 6 metrów do powierzchni. Sens jest taki że to na małych głębokościach ludzie często rozpływają się na tyle, że jak ktoś ma problem to bliżej do powierzchni niż do partnera.
Czym głębiej ćwiczenie jest bardziej ryzykowne a rzadziej do zastosowania w praktyce więc się go nie ćwiczy.
No ćwiczy się jeszcze CESA'e na kursie instruktorskim aby nauczyć się asekurować ćwiczącego kursanta :-)
Co do opisanego wypadku zablokowania zaworu suchego to znajoma miała strasznego pecha ale mogło tak być. Najczęściej takie nie opanowania suchacza (bo zablokowanie zaworu jest przyjmowane jako częste tłumaczenie ale jest bardzo mało prawdopodobne) kończy się niczym złym, ale jak zawsze po zbyt szybkim wynurzeniu należy pooddychać przez około pół godziny tlenem (jak nie ma żadnych niepokojących objawów)
MSC

anarchista - 17-02-2017, 14:06

kraken napisał/a:
Na pytanie na ile bezpieczne jest bardzo szybkie wynurzenie z 30-40 metrów nie ma precyzyjnej odpowiedzi.
Zależy to od prężności w szybkich tkankach jaką mamy na początku może ujść na sucho.
kraken napisał/a:
Dlaczego tak nie robimy na co dzień.
Ewidentnie mamy pęcherzyki jak zbyt szybko się wynurzamy, dlatego nie robimy tego szybko prędkość to 10m/min. Było więcej lecz ograniczono.
kraken napisał/a:
Co do opisanego wypadku zablokowania zaworu suchego to znajoma miała strasznego pecha ale mogło tak być. Najczęściej takie nie opanowania suchacza (bo zablokowanie zaworu jest przyjmowane jako częste tłumaczenie ale jest bardzo mało prawdopodobne) kończy się niczym złym, ale jak zawsze po zbyt szybkim wynurzeniu należy pooddychać przez około pół godziny tlenem (jak nie ma żadnych niepokojących objawów)
MSC
Jak było to nurkowanie NDL natomiast jak wymagało dekompresji i mamy duże zagrożenie dekompresyjne według popularnego standardu Prt. To może jednak będzie trzeba odbębnić awaryjną dekompresję tlenową powierzchniową, przy pierwszych objawach DCS Komora Wita.

pozdrawiam rc

Haw - 20-02-2017, 19:31

owszem jest. ja przynajmniej nie znam innych efektow przekroczenia dozwolonej predkosc wynurzania. UPC wynika z wstrzymania oddechu a nie przekroczenia predkosci wynurzania...
wiecznychlopiec - 20-02-2017, 19:45

Haw napisał/a:
owszem jest. ja przynajmniej nie znam innych efektow przekroczenia dozwolonej predkosc wynurzania. UPC wynika z wstrzymania oddechu a nie przekroczenia predkosci wynurzania...

przy braku zachowania prędkości wynurzania - nie mówimy o dwukrotnym przekroczeniu tylko dużo więcej, tak naprawdę panicznej ucieczce z 10m czy bardzo bardzo szybkim wynurzaniu bez żadnej kontroli (40-80m/s) , dcs to jest to czego najmniej będziesz się obawiał dla zdrowia - przy takich ekspozycjach i na poziomie owd obstawiam na jakieś swędzenie czy inne delikatne objawy, jeśli w ogóle wystąpią.

urazu ciśnieniowego płuc czy innych przestrzeni (zatok, ucha, itd) obawiałbym się dużo bardziej, skoro nie kontrolujesz prędkości to jak będziesz kontrolował wyrównywanie ciśnień? lekkie przytkanie ucha i na powierzchni jesteś głuchy, być może na stałe. Z tym wstrzymaniem powietrza to też nie takie proste, oddech zwykle taka osoba bierze, nawet kilka w trakcie takiego wynurzania.

dlatego oceniam ryzyko czegoś takiego dużo bardziej niż dcs'a w tym wypadku, ale to moje zdanie :ping:

wprost oczywiście masz racje - prędkość wynurzania związana jest z ryzykiem dcs, im głębiej tym bardziej, nie mówiąc o już o nurkach tmx, tutaj jednak na co innego bym zwrócił uwagę.

Turlogh - 20-02-2017, 19:49

bardzo bardzo szybkim wynurzaniu bez żadnej kontroli (40-80m/s)

Szybciej niż spadochroniarz :)

anarchista - 20-02-2017, 20:04

wprost oczywiście masz racje - prędkość wynurzania związana jest z ryzykiem dcs, im głębiej tym bardziej, nie mówiąc o już o nurkach tmx, tutaj jednak na co innego bym zwrócił uwagę.
Model Hempelmana jest dobrą oceną zagrożenia dekompresyjnego jest tam iloczyn ciśnienia i pierwiastka z czasu.

p*√t
dla 25 ata*min to zagrożenia umiarkowane.
średnie zagrożenia to przedział 25 ata*min do 35 ata*min
35 ata*min i więcej, to znaczne zagrożenia dekompresyjne.

R.Kłos "Możliwości Doboru Dekompresji dla Aparatu Nurkowego typu CRABE" str 72 i wcześniejsze.
To naukowy standard zagrożenia dekompresyjnego.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 20-02-2017, 20:05 ]
nie mówiąc o już o nurkach tmx, tutaj jednak na co innego bym zwrócił uwagę.
Też zwrócił bym uwagę na model Jones.

pozdrawiam rc

wiecznychlopiec - 20-02-2017, 20:09

Turlogh napisał/a:
bardzo bardzo szybkim wynurzaniu bez żadnej kontroli (40-80m/s)

Szybciej niż spadochroniarz :)

cholera miało być na m :ping:

anarchista - 20-02-2017, 22:02

Turlogh napisał/a:
Szybciej niż spadochroniarz
https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Kittinger
"Excelsior III : On August 16, 1960, Kittinger made the final high-altitude jump at 102,800 feet (31,300 m).[4] Towing a small drogue parachute for initial stabilization, he fell for 4 minutes and 36 seconds, reaching a maximum speed of 614 miles per hour (988 km/h)[3][7] "

pozdrawiam rc

Turlogh - 20-02-2017, 22:40

...Ponad 41 kilometrów - tyle wynosi więc nowy rekord wysokości, z jakiej oddano skok ze spadochronem. W specjalnie zaprojektowanym do tego skafandrze, 57-letni Alan Eustace osiągnął prędkość ponad 1320 kilometrów na godzinę. Tym samym jest on człowiekiem, który skoczył z najwyższego punktu na granicy ziemskiej atmosfery......
Zawsze to coś innego niż ndl ;-)

anarchista - 20-02-2017, 22:50

Turlogh napisał/a:
prędkość ponad 1320 kilometrów na godzinę. Tym samym jest on człowiekiem, który skoczył z najwyższego punktu na granicy ziemskiej atmosfery......
Zawsze to coś innego niż ndl
Musiał być lepiej wypłukany z azotu, niż piloci SR 71.
W NASA zauważyli że wolna faza gazowa opóźnia wypłukanie azotu o ... .
To faktycznie nie jest NDL.

To nie jest dobra sytuacja, jak klika osób na FN ma pojęcie co to jest ten NDL i potrafi obliczyć. Znakomita większość instruktorów, nawet IT, ma z tym kłopot.

pozdrawiam rc

Maciek Kos - 21-02-2017, 03:16

anarchista napisał/a:
p*√t

z 30m wynurzenie 40m/ minute.... jak to podstawic do wzoru?

anarchista - 21-02-2017, 09:04

Maciek Kos napisał/a:
Nie ma zagrożenia jeśli pojedyncze. Nawet 1 tkanka nie chwyciła tyle żeby zgromadzić prężność konieczną do kontroli dekompresji.

To jest używane p*√t jako ocena, liczba Reynoldsa jest dobrym odpowiednikiem, wstaw średnie ciśnienie z zanurzania i pobytu na 30 m. Czyli całości, nie tylko wynurzania.

pozdrawiam rc

RobikP - 22-02-2017, 00:32

anarchista napisał/a:
Maciek Kos napisał/a:
Nie ma zagrożenia jeśli pojedyncze. Nawet 1 tkanka nie chwyciła tyle żeby zgromadzić prężność konieczną do kontroli dekompresji...

skąd wiadomo, jakie było nasycenie przed wynurzeniem?

anarchista - 22-02-2017, 16:48

RobikP napisał/a:
skąd wiadomo, jakie było nasycenie przed wynurzeniem?
Formalnie masz rację za mało danych.
anarchista napisał/a:
średnie ciśnienie z zanurzania i pobytu na 30 m. Czyli całości, nie tylko wynurzania.
co już skreśliłem wcześniej.

pozdrawiam rc

Haw - 24-02-2017, 01:17

cholera miało być na m
nawet przy predkosci 40m/min jesli lecisz z opisanej tu glebokosci 30m, masz kilkadziesiat sekund na wypuszczenie gazu z pluc, jesli zachowasz sie zgodnie z zaleceniami ze szkolenia szanse na UCP znikome. zatkane zatoki? byc moze, tylko ze raz ze z zatkanymi nie powinienes wlezc do wody, a dwa, znowoz powtorze, lepiej byc gluchym niz utopionym.
oczywiscie ze najlepiej wynurzac sie 10m/min, ale mimo wszystko lepiej wynurzyc sie 40m/min niz wcale.

wiecznychlopiec - 24-02-2017, 09:46

Haw napisał/a:
, lepiej byc gluchym niz utopionym.
oczywiscie ze najlepiej wynurzac sie 10m/min, ale mimo wszystko lepiej wynurzyc sie 40m/min niz wcale.

chyba nie rozumiesz o co mi chodzi... ja nie kwestionuje tego, że trzeba się wynurzyć, tak naprawdę masz przecież do wyboru wyhodowanie skrzeli albo wynurzenie tak szybko jak to możliwe. Chodzi mi o to, że zagrożenie dcs jest w mojej ocenie dla nurków typu OWD czy AOWD bez porównania mniejsze niż UPC

a skąd wiesz, że będzie to 40 a nie 80? zakładasz, że nurek będzie stosował się idealnie też do tego czego go nauczono - stałego wydychania powietrza...? nie wstrzymywania oddechu? ta akurat ... skoro wylatuje spanikowany do góry... naturalnym odruchem jest wstrzymanie powierza a nie jego wydychanie. Już doprowadził do złamania podstawowych zasad jakich go nauczono skoro musi uskuteczniać ewakuację na powierzchnię, a czy będzie pamiętał o innych? ryzykowne założenie

każdy ocenia i szereguje inaczej zagrożenie, na dcs z owd chyba poza swędzeniem nie ma co liczyć, z rozwalonymi płucami czy czymś innym nie można wiele, krzywdę można sobie zrobić w basenie.

Haw - 28-02-2017, 04:14

a skąd wiesz, że będzie to 40 a nie 80?
oczywiscie nie wiem, ale zakladajac ze nie ma czym nadmuchac worka, to siedzac na 20 czy 30 metrach moze byc ciezko rozpedzic sie do takiej predkosci. a nawet jesli, nadal 80m/min jest lepsze niz brak wynurzenia.
krzywdę można sobie zrobić w basenie.
tak, to prawda. o UPC dosc latwo jesli sie nie przestrzega elementarnych zasad, a skutki mocno nieprzyjemne. dlatego zalozylem ze na kazdym OWD jest to tluczone "az do urzygu" albo bardziej.
zauwaz od czego zaczela sie dyskusja - ktos napisal zeby przy wynurzeniu awaryjnym pilnowac 10m/min, ja napisalem, ze w sytuacji kryzysowej warto zrezygnowac z tego wymogu jesli nie jestesmy pewni swoich mozliwosci bezdechowych, bo zwyczajnie mozemy zostac w wodzie do konca zycia, co dalej podtrzymuje. co nie oznacza ze uwazam ze nalezy zasuwac do gory z predkoscia rozchodzenia sie dzwieku w wodzie.
natomiast czytywalem juz na tym forum o sytuacjach ze ktos sie wynurzyl awaryjnie (i w sumie nie wiadomo co z nim sie dalej dzieje), a partner sobie robi przystanek bezpieczenstwa, bo przeciez "nie ma nurkowan bezdekompresyjnych". procedury oczywiscie sa OK, ale dopoki nam nie zagrazaja. nic nie zastapi zdrowego rozsadku, wiec jesli zgodnie z procedurami grozi ci wlasnie utopienie, to olej procedury. taki byl mniej-wiecej sens mojej pisaniny, w zamian dostaje jakies teoretyczne dywagacje ile to poczatkujacy nurek jest w stanie wycisnac metrow na minute z pletwy jak sie przylozy. nosz k****, czasem sie odechciewa pisac.
dobrej nocy, czy tam poranka.