| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Slowniczek pojec...
Efcia - 31-01-2017, 15:00 Temat postu: Slowniczek pojec... No wlasnie.. czy istnieje taki (rozwijany ciagle jesli chodzi o slowa) slowniczek pojec "nurkowych"?
Ja wiem, ze dla kogos kto siedzi w tym temacie dluzszy czas to pojecia uzywane sa znane etc... ale ja sie lapie na tym, ze czasami musze np. wracac do poczatku ksiazki zeby przypomniec sobie znaczenie danego slowa...
I nie mowie tylko o okresleniu sprzetu... ale np. np. trym, pivot, wizura etc...
Znajde gdzies cos takiego?
A jesli nie to moze stworzymy?
wiecznychlopiec - 31-01-2017, 15:05
http://www.nurkopedia.pl/
Efcia - 31-01-2017, 15:10
| wiecznychlopiec napisał/a: | | http://www.nurkopedia.pl/ |
A widzisz.. szukalam i nie znalazlam tego. Dzieki !
kraken - 31-01-2017, 19:52
Efcia, to ja poproszę po "nowej znajomości" listę wszystkich haseł lub pojęć które szukałaś na Nurkopedii i nie było.
Będzie wiadomo co trzeba dorobić
MSC
Efcia - 31-01-2017, 21:24
kraken,
Masz to jak w banku. Nawet sobie zeszycik zalozylam zeby notowac co jest co bo na poczatku sie mi wszystko mieszalo. Za duzo nowych hasel na raz.
Nie patrzylam czy jest potoczne (?) slowo wizura?
Na pewno na weekendzie przysiade i co nie znajde to Ci wysle
[ Dodano: 31-01-2017, 21:27 ]
A wlasnie... nie jestem jeszcze obeznana kto skad Z Nurkomanii jest ktos na Forum? Bo zadan z tabel RDP mam kilka
[ Dodano: 31-01-2017, 21:52 ]
Pierwsze haslo choc czesciowo jest opisane przy tabelach RDP ale wspomnialabym o eRDPml.
mi_g - 01-02-2017, 08:33
| Efcia napisał/a: | | Nie patrzylam czy jest potoczne (?) slowo wizura? |
To trochę inna bajka. Jak w każdej dziedzinie istnieje:
- słownictwo związane z tematem: kompensator pływalności (ciekawe czy ktoś tego w ogóle używa), choroba dekompresyjna, czas denny, prędkość wynurzania etc.
- uproszczone słownictwo : automat (w domyśle oddechowy), gaz (w sensie to czym oddychasz, kontekstowo: plecowy, dekompresyjny, nitroks, tmx), komora (w domyśle dekompresyjna)
- zapożyczenia, spolszczenia : jacket, deep-stop, backup
- akronimy: NDL, MOD, OOG, DCS
- slang: wizura, ciastko, pianka, kwit/papier ...
Te ostanie raczej skatalogowane nie są. Jak w normalnym języku rzadko bywają w wersji pisanej, mogą być regionalne lub grupowe.
No i jeszcze mogą być słowa związane z organizacją i jej standardami nurkowania - nie wiem czy gdzieś poza PADI używa się słów "RDP", "eRDPml", "pivot", "hover".
Jak rozmawiając z nurkiem KDP CMAS powiesz "tabele" mając na myśli "RDP", to on zrozumie "Bulman-Hahn" a dla odmiany nurek NAUI pomyśli pewnie "NOOA". I choć z grubsza będzie chodzić o to samo to jak zaczniecie uzgadniać bez dalszych wyjaśnień jak się "tabelami" posługiwać i co z "tabel" odczytaliśie to niezły cyrk wyjdzie.
Efcia - 01-02-2017, 08:50
mi_g,
Zgodze sie z Toba.. ale jesli jest na przyklad opisane pojecie "widocznosc" to mozna dodac na samym dole w opisie potocznie tez nazywane "wizura" wsrod nurkow.
Wtedy uzywajac szukajki w takiej wiki powinno znalezc to haslo.
Ale to tylko takie moje przemyslenia
Nie da sie opisac wszystkiego
mi_g - 01-02-2017, 15:39
Ogólnie tak jest. Jeśli wpiszesz NDL i czas bedekompresyjny to powinnaś sie znaleźć w tym samym miejscu.
Chwilowo nie ma hasła "Widoczność", jak chcesz coś na ten temat napisać utwórz sobie konto na nurkopedii, utwórz hasło i opisz. Jak już będzie to podepnę przekierowanie z "wizura" albo powiem jak to zrobić .
Dariusz Młynik - 10-02-2017, 21:12
eRDPml - to elektroniczny planer nurkowań wydany przez PADI (coś w rodzaju kalkulatora) "ml" zaś to Multi Level (czyli pozwala na liczenie nurkowań wielopoziomowych). Pozwala na dokładniejsze liczenie maksymalnego czasu dennego, gdyż jak zauważyłaś tabela RDP podaje tylko niektóre głębokości (10* 12 14 16 18 20 22 25 30 35 40 42), a w wersji elektronicznej możesz liczyć co 1 metr.
anarchista - 12-02-2017, 18:17
| mi_g napisał/a: | | Chwilowo nie ma hasła "Widoczność" | Widoczność białej tarczy, jest tylko stara nazwa.
| kraken napisał/a: | | ja poproszę po "nowej znajomości" listę wszystkich haseł lub pojęć które szukałaś na Nurkopedii i nie było. |
Macieju chciałeś to masz: miech oddechowy, worek oddechowy, zawór dodawczy, pochłaniacz osiowy i promieniowy, strefa reakcji, SCR z rodziny stałej objętości wymiany, SCR z rodziny stałej masy dawki regenerującej, układ dawkowania, elektrozawór dawkujący. Można wpisać większczość nazw z PN, dotyczącej obiegów zamkniętych. Poprawka Crossa, model dekompresyjny Jones czy Hempelmana.
pozdrawiam rc
|
|