FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Montaż Gopro na głowie.

CChheemmooll - 21-02-2017, 19:11
Temat postu: Montaż Gopro na głowie.
Witam.
Kręcił ktoś kamerą gopro zamontowaną do uchwytu zakładanego na głowę?? Jak takie cudo się spisuje??

steve1973 - 21-02-2017, 20:43
Temat postu: Re: Montaż Gopro na głowie.
CChheemmooll napisał/a:
Witam.
Kręcił ktoś kamerą gopro zamontowaną do uchwytu zakładanego na głowę?? Jak takie cudo się spisuje??

Zdecydowanie odradzam. Zalety: dwie wolne ręce. Wady: obraz niestabilny - nawet nie masz pojęcia ile ruchów wykonujemy głową ( i to nawet w przypadku gdy starasz się ją trzymać prosto i nieruchomo ); w zasadzie z godzinnego filmu jak uda się wybrać 2min stabilnego obrazu to sukces; całkowity brak kontroli kadru itd.
Mój uchwyt na głowę wrzuciłem aby mnie już nigdy nie pokusiło spróbować

Sebiriusz - 22-02-2017, 10:47

Jak wyżej. Raz miałem w wodzie i się nie polubiliśmy na tyle skutecznie że już nie próbuję.
Do tego jak źle zamontujesz to nie będziesz wiedział kiedy i gdzie zgubiłeś.

PawelF76 - 22-02-2017, 14:24

Odnośnie takiego montażu to znalazłem dwie kamerki GoPro z takim pasem na głowę w norweskich wodach ale nikt nie był zainteresowany odbiorem. Zgłosiłem znalezisko w lokalnych klubach. Jest szansa, że posiadaczami mogli być pływający motorówkami po fjordach. Tak czy siak to ustrojstwo jest dobre najwyżej na spacer lub rower itp.
PiotrekWrck - 22-02-2017, 17:27

Są maski z fabrycznie wbudowanym mocowaniem na kamerkę dokładnie nad czołem. Na YT są filmiki w których takie rozwiązanie było wykorzystywane i przy włączonej stabilizacji jest ok. Sam próbowałem rozwiązanie z paskiem i faktycznie sam spada, ale obraz nie jest zły. Może mniej mi się głowa telepie :P
wiesiek01 - 22-02-2017, 17:51

PiotrekWrck napisał/a:
Są maski z fabrycznie wbudowanym mocowaniem na kamerkę

Na chińskim "alledrogo" można takie kupić:

CChheemmooll - 22-02-2017, 21:00

Zobaczcie np ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=XUQ7ZfC8Mf0
Gość ma kamerę na głowie (tak mi się wydaje) i filmiki mu znośnie wychodzą, stąd moje pytanie.

TomM - 23-02-2017, 07:44

PawelF76 napisał/a:
rower itp.

Próbowałem. Na rower sie nie nadaje - materiał wywołuje nudności przy przeglądaniu, można z tego wyciągnąc tylko dynamiczne przebitki, próba stabilizacji obrazu powoduje takie kołysanie perspektywy, że zostaja kilkusekundowe ujęcia. Brak kontroli kadru.

al_fik - 23-02-2017, 19:05

bruner filmuje Midlandem mocowanym na głowie ... zamieścił w tym dziale spooooro tych filmów i są świetne. Fakt, że kręci na bezdechu - brak bąbli w kadrze.
Mam zamontowaną kamerkę na kasku i wszystkie nocne nurki obsługuje właśnie ta kamera, ze stabilizacją nie ma problemów, czasem bąble :bee;

maran - 23-02-2017, 19:07

CChheemmooll napisał/a:

Na jednym wyjeździe (widno, przejrzysta woda) kręciłem w ten sposób. Dla siebie na pamiątkę daje radę. Niestety nie mam zmontowanego filmu, wiec mogę surówkę wrzucić na jakiegoś youtuba np. z wraku Superior Producer :D

Ale tak jak pisali poprzednicy, jest ryzyko zgubienia, mi spadła z głowy, na szczęść dosyć szybko to odkryłem i wracając po śladach ją odnalazłem.

PawelF76 - 24-02-2017, 07:33

TomM napisał/a:
PawelF76 napisał/a:
rower itp.

Próbowałem. Na rower sie nie nadaje - materiał wywołuje nudności przy przeglądaniu, można z tego wyciągnąc tylko dynamiczne przebitki, próba stabilizacji obrazu powoduje takie kołysanie perspektywy, że zostaja kilkusekundowe ujęcia. Brak kontroli kadru.

Miałem raczej na myśli, że można poczuć zsuwanie się z głowy i zareagować zawczasu.

[ Dodano: 24-02-2017, 07:36 ]
CChheemmooll napisał/a:
Zobaczcie np ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=XUQ7ZfC8Mf0
Gość ma kamerę na głowie (tak mi się wydaje) i filmiki mu znośnie wychodzą, stąd moje pytanie.

To Stegano, jest notabene na forum, może do niego na priv skieruj zapytanie ale to jest stabilizacja w postprodukcji moim zdaniem.

grzegorzf - 19-04-2017, 21:17

Odpuść sobie temat z umiejscowieniem na głowie, kasku itd. Tylko uchwyt na dwie bądź jedną rękę i dwie latarki video.

Pozdrawiam