| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Kompletowanie sprzetu
Efcia - 22-02-2017, 08:07 Temat postu: Kompletowanie sprzetu Witam z rana,
Mam do Was takie pytanie. W ciagu najblizszych 3-4 miesiecy chce skompletowac sprzet (wieksza czesc chociaz z listy ponizej).
Nie bede sie (narazie) pytac co wybierac, co polecacie etc. bo wiem, ze kazdy poda zazwyczaj inna marke, model i bedzie dyskusja.
W co planuje sie zaopatrzyc:
- automat + torba
- suchar + akcesoria + ocieplacz
- noz
- latarka
- jacket albo skrzydlo (przetestowac pierw musze)
- balast
- komputer
- skrzynka
Jakie jest moje pierwsze pytanie.
Czy musze cos kupic "przed czyms"? Chodzi mi o to, ze kupie , np. automat a okaze sie, ze uzywajac np. skrzydla musze miec specjalny automat. Wiem, glupi przyklad ale przed pierwsza herbata dzis nie przychodzi mi inny madry przyklad .
Czy ma znaczenia co kupie w jakiej kolejnosci?
Wiem, ze jak planuje kupic suchara to noz lepiej juz za wczasu kupic z tepa glowka.
Chyba na pierwszy "ogien" pojdzie automat (zdecydowana jestem chyba na apeksa DS4+xtx40/50+atx40) i noz.
anarchista - 22-02-2017, 08:23
Spowolnij decyzje dotyczące zakupów, unikniesz strat przy odsprzedaży. Kup na ebay.de używki. Nie tracisz wiele.
pozdrawiam rc
Efcia - 22-02-2017, 08:29
| anarchista napisał/a: | Spowolnij decyzje dotyczące zakupów, unikniesz strat przy odsprzedaży. Kup na ebay.de używki. Nie tracisz wiele.
|
Dlatego sie pytam czy ma znaczenie kolejnosc zeby uniknac ewentualnych strat?
Nie mowie, ze kupie wszystko od razu i gdzie kupie
Ale automat wolalabym miec swoj (tu akurat nowy bym wolala) i chcialabym go kupic po zakonczeniu OWD.
Czy jacket czy skrzydlo - musze pierw przetestowac te 2 rozwiazania. W Polsce mam propozycje, ze jak bede na urlopie to moge przetestowac. Nie wykluczam uzywki. Ale chce pierw przetestowac.
Dlatego sie pytam. Czy ma znaczenie kolejnosc?
mi_g - 22-02-2017, 08:47
Ja bym skrzynkę kupił na końcu aby wiedzieć jak duża ma być aby się wszystko zmieściło.
Co do noża to zastanów się gdzie go będziesz nosić bo to zdeterminuje wielkość.
Zastanów się czy latarka jest tym co musisz mieć. Tu jest sporo potencjalnych możliwości a niektóre tanie nie są. Można wybrać źle tzn. nie dostosować do swoich potrzeb. Jak już musi być a nie wiesz jakie masz potrzeby to pewnie warto kupić sensowną latarkę backupową. 90%-99% początkujących nurków wystarczy jako główna, a jak się okaże że nie wystarcza to będzie backupem .
Efcia - 22-02-2017, 08:55
mi_g,
Skrzynka musi spelniac dwie wartosci Jedna co wymieniles a drugie to: miescic sie do obydwu aut bo sie okaze, ze do listy musze jeszcze odpowiednie auto dopisac
Zartuje. Ze skrzynkami akurat nie problem.
Tato budowlaniec to zawsze przygarnie mniejsza/wieksza a ja wezme sobie odpowiednia. Tu akurat najmniejszy problem.
anarchista - 22-02-2017, 09:12
| Efcia napisał/a: | | ze do listy musze jeszcze odpowiednie auto dopisac | Jest też sprężarka i jednostka pływająca w sprzęcie do nurkowania. Jeśli myślimy o niezależności.
Posiadanie własnego AO uczy odpowiedzialności za sprzęt, każda wycięta głupota, Ciebie kosztuje.
pozdrawiam rc
Efcia - 22-02-2017, 09:21
| anarchista napisał/a: | Jest też sprężarka i jednostka pływająca w sprzęcie do nurkowania. Jeśli myślimy o niezależności.
Posiadanie własnego AO uczy odpowiedzialności za sprzęt, każda wycięta głupota, Ciebie kosztuje.
|
Az tak nie przesadzajmy
Akurat na liscie butli nie mam wiec i sprezarka odpada
Wiem, ze posiadanie wlasnego sprzetu uczy odpowiedzialnosci. Jak wszystko. Ja juz w takim wieku, ze zanim cos zrobie to przemyslam temat z 10 razy
Dlatego wole sie upewniac, dopytywac czy np. kolejnosc ma znaczenie. Tak samo przetestowanie jacket/skrzydlo. Nic na sile i nic na hop-siup.
Sebiriusz - 22-02-2017, 10:36
| Efcia napisał/a: | | Skrzynka musi spelniac dwie wartosci Jedna co wymieniles a drugie to: miescic sie do obydwu aut bo sie okaze, ze do listy musze jeszcze odpowiednie auto dopisac |
Skrzynka jest fajna, ale łatwiej zmieścić w bagażniku nurków z torbami niż skrzynkami.
i tu masz wybór funkcjonalna i ekstra torba z nurkowymi logosami za kilka stówek lub funkcjonalna torba za kilka dych
Tu masz propozycję (tą drugą ) wodoszczelnej torby:
>sklep z torbą<
Efcia - 22-02-2017, 10:44
Sebiriusz,
Akurat logo, marka etc.. nie ma dla mnie az tak istotnego znaczenia.
Liczy sie dla mnie funkcjonalnosc, dobre wykonanie, trwalosc.
A nie zawsze na logiem i marka ida te cechy... niestety.
[ Dodano: 22-02-2017, 10:46 ]
Ale opis tej torby jest hm... jakby to powiedziec...
Torba na ubitą zwierzynę...
Sebiriusz - 22-02-2017, 11:17
co znaczy: mokre graty pakuj śmiało i nie ufajdasz sobie bagażnika"
to tak w tłumaczeniu na nasze
Efcia - 22-02-2017, 11:22
| Sebiriusz napisał/a: | | to tak w tłumaczeniu na nasze |
A dzieki. Tego potrzebowalam
Fakt, ze na codzien sprecham w innym jezyku wszystko tlumaczy
Karollo - 22-02-2017, 13:24
Zgodnie z odpowiedziami powyzej, ja bym tak nie pospieszal z kupowaniem sprzetu od razu po kursie i na pewno nie caly pakiet na raz.
Jezeli masz dostep do sprzetu klubowego/instruktorskiego do szkolen, to nawet warto przez pierwsze kilka wyjazdow zaplacic za wypozyczenie, ale wtedy mozna zapoznac sie z roznymi zaletami i wadami danych marek i modeli.
W tym momencie to jakby powiedziec, ze zaczelo sie kurs na prawo jazdy, jeszcze sie samemu nigdzie nie przejechalo zadnej podrozy, a juz na pewno kupuje taki a taki samochod zaraz po egzaminie. Tak naprawde nie wie sie nic na temat praktyki i kupuje sie wtedy tylko za namowa innych osob. Za to wlasnie to nie te osoby beda tego sprzetu uzywaly i meczyly sie z jego niedogodnosciami.
Zapoznawanie ze sprzetem zaczyna sie juz od basenu. Nie jestem instruktorem, ale wiem, ze niektorzy uzywaja metody specjalnego dawania kursantom za kazdym razem innego zestawu oraz za kazdym razem nieco niedopasowanego (glownie bcd). Wtedy juz po kilku wejsciach do wody kursant wie, czego nie lubi, co mu przeszkadza, a co jest dobre i jak ewentulanie poprawic konfiguracje na przyszlosc. Pamietam tez, ze wielokrotnie w ksiazce PADI padaly stwierdzenia o komforcie. Co jednemu pasuje, to nie zawsze innemu nurkowi takze. Przy czym trzyma sie pewne standardy.
Kolejnym etapem kursu bedzie wejscie do prawdziwego otwartego zbiornika, o tej porze roku z zimna woda i okaze sie, ze trzeba bedzie znow wprowadzac pewne korekty, a samo poruszanie sie w zimnowodnej zbroi moze powodowac pot na czole.
Przypatruje sie kolegom na roznych poziomach wtajemniczenia i praktycznie kazdy cos probuje zmieniac. Widzialem tych, co zainwestowali w sprzet typowo rekreacyjny i teraz sa zli, ze instruktor im nie powiedzial, ze do zaawansowanych nurkow trzeba innej konfiguracji. Wiec placa podwojnie, sprzedaja stary sprzet ze strata, co wspominal anarchista. Sa tez tacy, ktorzy przestrzelili z oczekiwaniami i po owd maja zestawy niemalze techniczne i nie potrafia z nich korzystac w sposob odpowiedni i stwarzaja tylko zagrozenie dla siebie (szybki przeskok na zestaw dwubutlowy bez opanowania podstawowych umiejetnosci nawet na singlu).
Ten proces uczenia bedzie trwal bardzo dlugo zanim wyeliminujesz/przyzwyczaisz sie do pewnych wad. Systemow idealnych niestety brak i predzej czy pozniej znow cos zaczyna doskwierac. Nawet ja mam ciagoty na nowe zakupy, mimo, ze szafa nurkowa pelna gratow.
Efcia, generalnie sledze Twoje poczynania od pierwszych postow i kibicuje bardzo. Czytajac co sie u Ciebie dzieje mam wrazenie jakbym sam przechodzil droge do OWD od poczatku Przypomina mi sie wiele dobrego, ale tez i pamietam pewne porazki - nie tylko zakupowe. Coz, mam nadzieje, ze tych pierwszych bedzie o wiele wiele wiecej
steve1973 - 22-02-2017, 13:39
Całkowicie podzielam zdania kolegów aby trochę popływać w sprzęcie wynajętym. Kup na początek automaty i komputer. Resztę wypozyczaj i popływaj.
Ja cztery lata temu byłem w tej samej sytuacji co Ty dzisiaj. Po 10 nurkach wydawało mi się ze juz wiem co chciałbym mieć i..... kupiłem cały sprzet. Dziś mam zalogowanych ponad 200 nurków i..... większość sprzętu wymieniam. Ile "stracę " .... tak ok 10 tys zł
Efcia - 22-02-2017, 15:09
Karollo,
Zgadzam sie z Toba calkowicie.
Dlatego nie kupuje na juz, na teraz. Dopytuje. Skrzydla/jackety chce testowac. Na pewno wiem, ze w pierwszej kolejnosci chce miec swoj automat.
Na 2 nurkowaniach mialam 2 rozne sprzety i w tych automatach denerwowaly mnie rurki od 1. Stufe.
Byla za dluga jak dla mnie i przy nurkowaniu "wypychala" mi automat z ust. Musialam caly czas poprawiac ten cholerny automat.
W jackecie nurkowalam juz 2 razy. I tez mam jakies takie swoje ale. Np. butla czasami mi "lata" w lewo lub prawo pomimo, ze jest dobrze przymocowana. Te dol mi lata po tylku, czuje jak mi sie czasami przesuwa. Nie jest to dla mnie w 100% komfortowe. W peirwszym odruchu bylo, ze butla sie wysunela etc... Co do automatu to tez sie zastanwiam czy mozna sobie dobrac/wybrac ustnik?
Pytan milion - dlatego pytam Was doswiadczonych zanim cokolwiek kupie.
Pierw pytac, przetestowac i dopiero kupowac.
grol - 22-02-2017, 15:18
Na tym forum pytanie skrzydło czy jacket ma długą historię i zajęło sporo wątków. Radzę użyć szukajki i poczytać.
Podobnie suchacz czy pianka - ... pianka zabija
I 'któren komputer' dlaczego z kolorowym wyświetlaczem vs kup najprostszego Zoopa
Odpowiedź w skrócie:
- większość mam sprzętu używanego, nawet suchacz (Bare XCD2 nie do zabicia)
- skrzydło
- z komputerem poczekaj z pół roku
- automat może być Apeks - ważne aby I st DS4
Efcia - 22-02-2017, 15:30
grol,
Pianke mam Bare 5 + 5 mm
Kiedys w przyszlosci bedzie suchar (jak sie w tym wczesniej naumiem nurkowac
Komputer, skrzydlo albo jacket - myslalam o uzywce.
Automat Apeks.
A watki czy skrzydlo czy jacket, czy pianka czy suchar i jaki suchar to juz czytalam. Staram sie pierw przeszukiwac forum przy dluzszych watkach popcorn, szklanka kakao i sie czyta
[ Dodano: 22-02-2017, 15:33 ]
A tak z ciekawosci.. ceny apeksow w Polsce?
w tej konfiguracji: DS4+xtx40/50+atx40
Orientuje sie ktos w jakiej cenie?
I glupie pytania... ATX, XTX? Te oznaczenia.... kierownice wydechu czy jak sie to tam zwie.
wiecznychlopiec - 22-02-2017, 15:56
| Karollo napisał/a: | | Sa tez tacy, ktorzy przestrzelili z oczekiwaniami i po owd maja zestawy niemalze techniczne i nie potrafia z nich korzystac w sposob odpowiedni i stwarzaja tylko zagrozenie dla siebie (szybki przeskok na zestaw dwubutlowy bez opanowania podstawowych umiejetnosci nawet na singlu). |
widziałem kurs OWD, po którym kursanci mogli zawstydzić niejednego nurka aspirującego do miana "technicznego" (trym, pływalność, komunikacja światłem), ale tego nie da się zrobić w 5 godzinnych nurkowań... film wisi chyba na DT.
kurs określa przecież tylko minimum, które ma być zrobione, szkoda, że często to minimum to jest koniec, ale tak nie sprzedawałyby się inne kursy
założenie po 5-7 nurkowaniach całej konfiguracji technicznej to rzeczywiście karkołomne zadanie. Ale sam suchy na start to norma w krajach skandynawskich, bez tego raczej byłoby ciężko.
po OWD pływałem w piance, w konfiguracji typowo rec, jedyna różnica to taka, że miałem skrzydło. Popływałem w jackecie i skrzydle, poczytałem fora i wybrałem skrzydło. Z czasem (2 lata?) dokupiłem kolejny I st i kolejny II st. i dołożyłem długi wąż. Wyszło to naturalne wraz ze wzrostem umiejętności. Podczas ćwiczeń szybko przekonałem się jak niewygodny jest układ węży rec. Nauczyłem się jak go obsługiwać. Zresztą Tomek Stryjecki popełnił kiedyś ciekawy artykuł:
https://tomspro2.wordpress.com/octopussy/
potem doszedł suchy i twinset. Nie robiłem wcześniej AOWD bo po co? w piance po 10 minutach pod termokliną było mi zimno, a na robieniu "cyfry" mi nie zależało. Zanim założyłem twinset opanowałem pływanie żabkami do przodu do tyłu itp. sama zmiana więc nie robiła mi różnicy, ale dała znacznie więcej gazu bez latania między nurkowaniami z singlem do bicia.
wszystko zatem zależy od osoby, jej podejścia itd. ale masz racje Karollo można rozminąć się nieźle, sprzęt jest dostępny do reki jaki chcesz. Jest moda na bycie "tech". Z perspektywy czasu oceniam dobrze swoją drogę zakupowo/szkoleniową. Zarówno dzięki forom jak i ekipie, która mnie przygarnęła na początku.
z nieudanych zakupów został mi wielki nóż, większych strat nie było, żałuję tylko, że nie kupiłem suchacza od razu zamiast pianki, to był błąd. Ale wtedy nie wiedziałem, że zachoruje na nurkowanie i czas będę liczył od wyjścia z wody do ponownego wejścia.
grol - 22-02-2017, 16:05
| Efcia napisał/a: | | ceny apeksow w Polsce? |
sprawdź na alle..
| Efcia napisał/a: | | ATX, XTX? Te oznaczenia.... kierownice wydechu czy jak sie to tam zwie. |
Tu Google twoim przyjacielem odnośnie wyglądu. Funkcjonalnie, gdy płyniesz różnica prawie żadna, w bezruchu przy XTX (szeroka kierownica wydechu) bąble nie lecą przed oczami - może być ważne przy robieniu zdjęć.
Napisałem, że DS4... ale gdy Sidemount wtedy lepszy z obrotową głowicą
Karollo - 22-02-2017, 17:18
wieczny chlopiec, to co opisales mialem dokladnie na mysli. Nie pisalem o kazdym nurku bez wyjatku, bo zdarzaja sie wybitne talenty, ale w wiekszosci trzeba przyjac, ze nauka wymaga czasu. Dla mnie tez o wiele bardziej nobilitujace bylo opanowanie odpowiedniej plywalnosci, odpowiednia praca pletwami i jakies zmyslniejsze ewolucje, gdyz nurkowanie po prostu sprawialo mi radosc z unoszenia sie w przestrzeni 3D. W sumie to mnie bawi do dzis
Jednoczesnie widzialem pociag kolegow z podobnym doswiadczeniem (20-30 nurkow) do okupowania sie sprzetem 'tech', bo ten lepiej wyglada (jest czarny) i ponoc ma lepsze zastosowania (wrecz sam sprzet lepiej nurkuje nawet bez nurka). Co z tego, ze ten sam nurek nie potrafil sie bez pomocy wyczlapac do wody i zwyczajnie rozpoczac nurania, bo nie ogarnial sam siebie.
Dwa przypadki mi utkwily w pamieci - jeden chlopak parl mocno do przodu, duza inwestycja w nowy markowy sprzet tech i z tego co wiem, to po niecalych roku zawiesil hobby bezpowrotnie. Drugi mial duze problemy ze zuzyciem powietrza (braki kondycyjne, stres, brak dobrej pozycji) i wymyslil, ze koniecznie byl mu potrzebny twinset. Oj, nosil klamota wszedzie, na kazdego szuwara i co? Jeszcze dokupil sobie 2 stage Powod jaki? Bo zaworow nie mogl dosiegnac, wiec dla bezpieczenstwa trzeba miec zapas w butli z boku. Komentarz zbedny...
Z takimi przykladami glupio mi bylo dyskutowac moja radosc z pianki 7mm ze sklepu na D, ktora bardzo cieszyla, bo byla nowa i miala zolte obramowania, co mnie wyroznialo pod woda. Oczywiscie, nie wygladala powaznie w zestawieniu z czarnym suchaczem, wiec i posluch od razu mniejszy Na szczescie woda weryfikuje umiejetnosci.
Z innej strony pomagam w miare mozliwosci rozwinac sie chlopakowi, ktory kupil caly zestaw rekreacyjny i go wciagnelo na dobre. 50 nurkowan na koncie i widzi, ze chce wiecej. Przesiadl sie na twinset, poprzedni sprzet mimo, ze nowy i zadbany jakos nie znajduje kupca. Co jednak zrobic ze strata? Ano przelknac i udawac, ze nic sie nie stalo
Dzis zrobilbym dokladnie jak chlopaki radza. Ponurkowac, pozyczac, jak bedzie wciagac coraz bardziej, ale rekreacyjnie, to kupic uzywki rekreacyjne. Jak wciagnie jeszcze bardziej, to kupic elementy techniczne w sam raz do zasobnosci portfela. Z reszta to wszystko i tak nic nie znaczy dopoki nie zacznie sie nurkowac na helu. Wtedy dopiero czlowiek wie co to koszty, hehe
wiecznychlopiec - 22-02-2017, 17:30
| Karollo napisał/a: | | Wtedy dopiero czlowiek wie co to koszty, hehe |
wtedy słyszysz kup Pan reba będzie taniej
wiesiek01 - 22-02-2017, 17:56
| Efcia napisał/a: | | W ciagu najblizszych 3-4 miesiecy chce skompletowac sprzet |
Wyluzuj i poszukaj tu na forum wątku o kupowaniu pierwszego sprzętu. Przez kilka miesięcy kolega pisał o zakupach i modyfikował listę zakupów. Możesz powtórzyć jego listę i będzie OK.
Latarki dwie są potrzebne, główna (mocniejsza) i backup (słabsza, mniejsza) i możesz spokojnie kupić na chińskim "alledrogo".
Efcia - 22-02-2017, 18:32
wiesiek01,
Zaczne na 100% od automatu.
Noz i latarka
A teraz wracam do smazenia paczkow, faworkow i oponek... kto w okolicy to zapraszam.. bo wyszlo jak dla wojska
Piotr Stańczuk - 22-02-2017, 18:52
Jak będziesz na etapie kompa to pamiętaj, że doradzający mężczyźni mają grubsze nadgarstki i Ciebie rozmiar kompa może pokonać (będzie się przekręcał, zsuwał itd).
różne Zoopy , Cressi, Scubapro itd są dosyć duże,
Z przyjażniejszych damskich rozmiarów to suunto d4.. , mares smart, cressi newton, chromis/mantis.
Jeśli będziesz na etapie automatu to np fioletowy Legend ma damski ustnik, a jak kupisz używkę to przy serwisie zamów wymianę ustnika na mniejszy.
Efcia - 22-02-2017, 19:02
Piotr Stańczuk,
Automat nowy. Jakis taki kaprys mam ale to wole miec nowe.
I dzieki za rady! Bede pamietac
grol - 22-02-2017, 19:07
| Efcia napisał/a: | | W co planuje sie zaopatrzyc: |
Jeszcze musisz coś zdecydować w temacie butli - singiel, twin, a może sidemount. Od tego zależy rodzaj automatów, balastu, żródło wyporu i uprząż.
Rodzaj balastu zależy też od tego czy wybierzesz piankę czy suchacza.
Efcia - 22-02-2017, 19:12
grol,
Butle to ja chyba bede wypozyczac. Duzo jezdze i chyba skonczy sie na wypozyczanych... Choc od ojca dostalam dwie stalowe 15l. Dalam do sprawdzenia i atestu. Zobaczymy czy sie nadadza na cos jeszcze. Ostatecznie do muzeum
grol - 22-02-2017, 19:14
| Efcia napisał/a: | | Butle to ja chyba bede wypozyczac |
Nie pisałem o formie pozyskania, a o tym co pozyskujesz
Turlogh - 22-02-2017, 19:18
Efcia, przeczytaj to: http://forum-nuras.com/vi...=nurkowy+koszyk
Efcia - 22-02-2017, 19:18
grol,
w pączkach siedze i czytam "po lebkach"
Chyba jedna butla. Zobaczymy.
martin - 22-02-2017, 19:33
Calkiem niezle sprawdzaja sie 2x7 albo 2x8.5l - w zaleznosci od wzrostu.
grol - 22-02-2017, 19:35
| martin napisał/a: | | Calkiem niezle sprawdzaja sie 2x7 albo 2x8.5l |
Przy opcji wypożyczania?
martin - 22-02-2017, 19:38
Przy opcji kupic.
Efcia - 22-02-2017, 19:53
martin,
Glupie pytanie. Co ma wzrost wspolnego. Ja 184 cm wzrostu.
bell23 - 22-02-2017, 20:02
trym (2x7 versus 2x8,5), różnica w środku ciężkości układu nurek+twin
martin - 22-02-2017, 20:51
Dokladnie. 7l butle maja ok 615mm, 8,5l 740mm lub 705mm (konkave denko).
anarchista - 22-02-2017, 20:58
| martin napisał/a: | | Przy opcji kupic. | Kto z fachowców kupuje butle. Dostałem 3 szt. 2 l 300 at, test 450 at, ważą 1,1kg, od producenta Safer.
pozdrawiam rc
Efcia - 22-02-2017, 21:10
anarchista,
no ja nie mam takich znajomosci jak Ty
anarchista - 22-02-2017, 21:13
| Efcia napisał/a: | | no ja nie mam takich znajomosci jak Ty | Teraz może nie masz lecz za kilka lat możesz posiadać dobre układy w światku nurkowym, czego szczerze życzę.
Kiedyś na ebay.de były AO Tekstar Comex po 20 euro, do tej pory żałuję że nie kupiłem. To takie SR 71 wśród samolotów.
pozdrawiam rc
wiesiek01 - 22-02-2017, 21:52
| grol napisał/a: | | singiel, twin, a może sidemount. |
To może jakiegoś reba ktoś zaproponuje dla pełnego przeglądu możliwości.
wiecznychlopiec - 22-02-2017, 22:17
Teraz już chyba można zaraz po owd reba mieć oficjalnie z kwitami
anarchista - 22-02-2017, 22:41
| wiesiek01 napisał/a: |
| grol napisał/a: |
singiel, twin, a może sidemount. |
To może jakiegoś reba ktoś zaproponuje dla pełnego przeglądu możliwości. |
Coś może być na rzeczy, pisze w dziale obiegi zamknięte, na razie to ad personam.
pozdrawiam rc
Fiktor - 23-02-2017, 08:52
| Efcia napisał/a: | anarchista,
no ja nie mam takich znajomosci jak Ty |
Nikt nie ma takich znajomości, ale... dobrze znać Ryszarda
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Teraz już chyba można zaraz po owd reba mieć oficjalnie z kwitami |
Na to wygląda:
Reb: http://www.hollis.com/explorer/
Kurs: http://pro-h2o.pl/kat/248/rebreather-diver
heyway - 23-02-2017, 15:39
| Efcia napisał/a: | | kto w okolicy to zapraszam.. bo wyszlo jak dla wojska |
Ale w ktorej okolicy ? W PL jestesmy prawie sasiadami
Efcia - 23-02-2017, 16:17
heyway,
Niemcy. 95% czasu z roku spedzam poza granicami Polski. Taka praca A Ty kiedy wybierasz sie do Sandomierza? Nadal tam ksiadz na rowerze odeala robote za policje?
heyway - 23-02-2017, 16:27
| Efcia napisał/a: | | A Ty kiedy wybierasz sie do Sandomierza? |
Na razie odwiedziny w PL nie sa ujete w grafiku Jest niesmialy plan na cieplejsze wody jesienia, trzeba trzymac urlop. Cos tam latem kroi sie sluzbowo, ale na razie bez szczegolow.
| Efcia napisał/a: | | Nadal tam ksiadz na rowerze odeala robote za policje? |
Tak Cale szczescie, inaczej wymordowaliby pol miasta
Efcia - 23-02-2017, 17:20
| Cytat: |
Na razie odwiedziny w PL nie sa ujete w grafiku |
Ja zaplanowalam 3 tygodnie sierpnia. Bede w Jastarnii u ojca. Ale pewnie w miedzyczasie pojade jeszcze kilka razy do Polski. Dowod mi sie konczy i pasuje wyrobic. Auto chce dac do zrobienia modyfikacji
Jaroslaw - 23-02-2017, 22:25 Temat postu: Re: Kompletowanie sprzetu Po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie gdzie i jak często chcesz nurkować.
Jeśli tylko na wakacjach.... zanczy latem .... na południu...na takiej Malcie np to suchacza nie potrzebujesz... ale to tyko dywagacje.
Ze swojego własnego doświadczenia najpierw żołtodzioba, potem instruktora najpierw kupiłbym......
.... najbardziej osobiste rzeczy.... bo wszystko w sumie możesz wypożyczyć.
1. Maska...i nie licz że pierwz będzie Ci pasować....choć moja piersza mi akurat pasowała.
2. Komputer.... tak, tak wielku pewnie się uśmieje, ale.....mają na ręku w miarę dokładny wskażnik głębokości będzie bardziej pilnować pływalności....a poza tym nie będzie usprawiedliwienia dla zaniedbania logbooka.
3. Mokry i suchy skafander.....zależy gdzie chcesz nurkować...i jeśli będzesz latać ze sprzętem...90% nurków nie lata z suchaczem.... szczególnie jeśli we wodzie jest 27 stopni latem...jak np na Malcie a oni nie są techniczni.
4. Płetwy... ale tylko wtedy gdy dojrzejesz do żabki i jetów. Kazde inne możesz wypożyczyć.
Wszystko inne jak pisałem możesz wypożyczyć bez rozmiarówki. Jak chcesz nurać tamgdzie mieszkać. To oczywiście Automat, butla i balast a z czasem w grupie nurkujących pryjaciół zestaw tlenowy... bo to warto mieć.
I jeszcze.... i wcale nie żartuje....samochód. Taki aby sprzęt wszedł. Ja skończyłem swoją amatorską/instruktorską karierę z pick upem.
Haw - 24-02-2017, 00:58
| Jaroslaw napisał/a: | | na takiej Malcie np to suchacza nie potrzebujesz | na malcie owszem,dalem rade w piance (7mm, bylo w miare), ale we wrzesniu pojechalem z pianka do chorwacji i to juz byl calkiem powazny blad... takze ten.
ja bym kupowal tak:
skrzynia na koncu bo nie wiadomo co w niej bedzie (czyli jaka duza ma byc), ale w sumie i tak im wieksza tym wygodniejsza, byleby do auta weszla.
na pierwszy rzut kupilbym AO i komputer. i od razu wywalil z niego pasek i zamocowal sobie praktyczne i niezrywalne gumki bungee
wybor latarki i noza (a moze sekator?) determinuje jacket/skrzydlo (czyli sposob mocowania), wiec tez na koniec. bo mocowanie noza na nodze jak to czasem mozna zobaczyc na filmach jest mocno bez sensu. jesli juz to lepiej na przedramieniu.
skafander i ocieplacz. najpierw wybierz rodzaj materialu skafandra (crush neopren/trylaminat, zwykly neopran odpusc), potem dobierz ocieplacz w jakim bedziesz nurkowac (rodzaj mat. skafandra + poziom zmarzluchowatosci), majac grubosc ocieplacza wiesz jak duzy skafander kupic . przy wyborze skafandra czeka cie kilka decyzji: rodzaj kryzy (neopran/lateks), rodzaj butow (zintegrowane, flex lub oddzielne oddzielne-to moj osobisty typ) i zamek (przod/tyl). takze nie ma tak latwo. przy zamowieniu warto zadbac o to zeby skafander byl wyposazony w dwie kieszenie, i chyba od razu wkleic pierscienie do suchych rekawic (znowoz wybor systemu ), jesli skaf ma byc uzywany w wodzie ponizej 10 stopni.
jacket/skrzydlo. no to jest dylemat na wage PO czy PiS, schabowy czy stek, olej czy smalec, maslo czy margaryna. wiec nie sposob go jednoznacznie rozstrzygnac. to co bym sugerowal to zrob z 20 nurkow (w byle czym), a potem bez zadnych uprzedzen przetestuj jedno i drugie (daj kazdej wersji z 4-5 nurkowan). jesli decydujesz sie na suchy skafander to raczej odpadaja wersje jacketow z inflatorem zamontowanym na stale gdzies przy kieszeni jacketu (nie wiem czy jeszcze takie sa, mares na pewno mial kiedys w ofercie). wiec inflator "tradycyjny". po tym jak juz przetestujesz jedno i drugie, sprawdz sobie jeszcze side mount, od jakiegos czasu robi zasluzona kariere. sam sie tez przesiadlem i sobie chwale . 20-30 nurkowan po kursie to calkiem dobry czas zeby zaczac z tym przygode, szczegolnie jak znajdziesz kogos kto wytlumaczy co i jak.
aa, kup sobie boje+szpulke i naucz sie jej uzywac.
jesli nie jestes czegos pewna a chcesz jednak kupic - kup uzywane, moze ciut wiecej zachodu, ale spadek wartosci przy odsprzedazy znikomy. zakup skonsultuj z bardziej doswiadczonym nurkiem, zeby nie wpasc na mine i nie przeplacic lub kupic sprzetu nadajacego sie do muzeum.
lozerka - 24-02-2017, 07:20 Temat postu: Re: Kompletowanie sprzetu
| Efcia napisał/a: | | Chodzi mi o to, ze kupie , np. automat a okaze sie, ze uzywajac np. skrzydla musze miec specjalny automat. . |
nie musisz
| Efcia napisał/a: |
Na 2 nurkowaniach mialam 2 rozne sprzety i w tych automatach denerwowaly mnie rurki od 1. Stufe.
Byla za dluga jak dla mnie i przy nurkowaniu "wypychala" mi automat z ust. Musialam caly czas poprawiac ten cholerny automat. |
nie miałaś za długiej, miałaś za krótką i w "złej" konfiguracji
to wypychanie automatu w klasycznej konfiguracji rekreacyjnej było też moją zmorą, rozwiazaniem na to zostało inne przekonfigurowanie ao - takie korzystające z rozwiazań dir przy wykorzystaniu 1 pierwszego stopnia. już ktoś wklejał ten link https://tomspro2.wordpress.com/octopussy/ - chodzi o rozwiązanie z 150 m węza do ao podstawowego i octopusem na krótkim wężu pod wodą - ono po prostu działa i jest wygodne.
| Efcia napisał/a: | | W jackecie nurkowalam juz 2 razy. I tez mam jakies takie swoje ale. Np. butla czasami mi "lata" w lewo lub prawo pomimo, ze jest dobrze przymocowana. Te dol mi lata po tylku, czuje jak mi sie czasami przesuwa. Nie jest to dla mnie w 100% komfortowe. W peirwszym odruchu bylo, ze butla sie wysunela etc... |
skrzydło dokładnie te same odczucia, plus podciąganie jacketu nadmuchanego na powierzchni pod "sufit" spowodowały, że od razu kupowałam do rec. skrzydło. Po 1- uprząż jest dopasowywana do Ciebie i lezy na sztywno, płyta przylega Ci do pleców - na sztywno, a butla do płyty i skrzydła jest mocowana - nadal na sztywno - na dwóch pasach równolegle położonych i po prostu nie ma prawa latać po plecach
powodzenia Efcia i...gratulacje rozruszałaś pozytywnie to forum
Efcia - 24-02-2017, 07:44
lozerka,
Dziekuje. Wlasnie o takie konkrety mi chodzilo. Czy skrzydlo czy jacket bede testowac. Z automatem sprawdze. Bo naprawde moje ostatnie nurkowanie na basenie to bylo kurcze non stop poprawianie automatu w ustach.
| lozerka napisał/a: | | to wypychanie automatu w klasycznej konfiguracji rekreacyjnej było też moją zmorą, rozwiazaniem na to zostało inne przekonfigurowanie ao - takie korzystające z rozwiazań dir przy wykorzystaniu 1 pierwszego stopnia. już ktoś wklejał ten link https://tomspro2.wordpress.com/octopussy/ - chodzi o rozwiązanie z 150 m węza do ao podstawowego i octopusem na krótkim wężu pod wodą - ono po prostu działa i jest wygodne. |
Dobrze rozumiem - ze mialas do pierwszego stopnia 150 cm a octopus na krotszym wezu? Czytalam ten link co podalas Ty i wczesniej podany tez byl ale wole sie upewnic.
| lozerka napisał/a: | | skrzydło dokładnie te same odczucia, plus podciąganie jacketu nadmuchanego na powierzchni pod "sufit" spowodowały |
Tu sie niestety nie wypowiem - musze pierw przetestowac obydwa rozwiazania
| lozerka napisał/a: | | powodzenia Efcia i...gratulacje rozruszałaś pozytywnie to forum |
A dziekuje, dziekuje Ja sie dopiero rozkrecam
| Jaroslaw napisał/a: | | gdzie i jak często chcesz nurkować. |
Bardzo czesto - po zakonczonym kursie przynajmniej 1-3 razy w tygodniu.
Wody okoliczne tutaj, do tego Polska i czeto nasze morze Baltyckie.
W cieple regiony nie bede jezdzic... moze kiedys
| Jaroslaw napisał/a: | | 1. Maska...i nie licz że pierwz będzie Ci pasować....choć moja piersza mi akurat pasowała. |
Narazie moja pierwsza maska to TUSA. I musze powiedziec, ze na chwile obecna nie narzekam. Choc wszystko moze sie zdarzyc
| Jaroslaw napisał/a: | | 2. Komputer. |
Wlasnie pojawila mi sie okazja zakupu. Ale zapytam sie pierw was co o tym sadzicie. Tylko musze po polsku opis znalezc. Ale to za chwilke
| Jaroslaw napisał/a: | | Mokry i suchy skafander |
Mokry mam. Bare 5 + 5 mm.
Suchar jest na liscie jako ostatni do zakupu. PIerw musze sie w tym naumiec nurkowac.
W ogole musze sie naumiec nurkowac Ja narazie na poczatku swojej drogi
| Jaroslaw napisał/a: | | Płetwy |
Narazie mam tez z TUSA. Niebieskie Na chwile obecna spelniaja swoja role. Pozniej i tak bedzie trzeba wymienic pewnie
| Jaroslaw napisał/a: | | i wcale nie żartuje....samochód |
Mam Zafire - ostatnio 3 nurkow rekraacyjnych + sprzet sie wpakowalo. No i kierowca
Drugie auto to Astra H Cabrio. Jak bede gdzies jechac na nura sama (zeby dolaczyc do jakiejs grupy) to tez powinnam sie spakowac.
| Haw napisał/a: | | skrzynia na koncu bo nie wiadomo co w niej bedzie |
Tu akurat nie problem. Ojciec budowlaniec to wymieni mi skrzynki jak cos. Mniejsza przygarnie, da wieksza i na odwrot. Tutaj akurat nie problem
| Haw napisał/a: | | kupilbym AO |
Do tego sie przymierzam. Wlasnie AO jest na samym szczycie listy zakupowej.
| Haw napisał/a: | | side mount |
To akurat mi nie bardzo. Probowalam i mi jakos "nie lezy".
[ Dodano: 24-02-2017, 08:02 ]
Pojawila sie okazja zakupu nowego, w dobrej cenie, komputera.
Opis po niemiecku niestety - najwyzej wrzuccie w translatora Chyba, z ema ktos po polsku opis. Szukalam ale jakos na szybko znalezc nie moglam
Musze jeszcze sprawdzic "normalne" ceny.
Mial ktos z czyms takim do czynienia, opinie?
Mares Icon HD mit Sender - Black Edition Tauchcomputer
Sonderedition in komplett schwarz !!
High definition LCD Farbdisplay ( 320x240 Pixel )
mit Sender für die Luftdruckübertragung
kratzresistentes Mineralglas
Akku Energiespeicher mit Ladegerät
Betriebszeit ohne Laden ca. 4-8 Tauchstunden
Akku Betriebszeit in % abrufbar
Hervorragende Ablesbarkeit
sehr große Schriftart am Display
einfachste und logische Menüführung
beim Tauchgang umschaltbar in verschiedene Displayansichten
Hervorragender farbiger Digitaler Kompass mit Peileinrichtung
Uhren- und Kalenderfunktion
Zeit- und Datumeinstellung
mit Höhenanpassung
mit Temperaturanzeige
Schnittstelle zum PC über USB
kostenlose Firmware-Updates und -Upgrades
großer Logbuchspeicher mit allen verschiedenen Display-Ansichten des Tauchgangs
mögliche Speicherung von Fotos oder Tauchplatzkarten
neustes Rechenmodell
Dekkompressionsdaten und Auftauchzeit werden seitlich im Display angezeigt
Nitroxfähig 21-100%
mit Akustische Warnungen - abschaltbar
Tiefenalarm einstellbar
Tauchzeitalarm einstellbar
Anzeige aller Dekostopps
Oberflächenintervallzeit
Flugverbotszeit
Entsättigungszeit
Taucheinstellungen von Süss- & Salzwasser
Akku ist austauschbar
Gurdziol - 24-02-2017, 08:21
Nie wiem za jaka kwotę możesz kupić ten komputer ale z w jego cenie (sklepowej) są lepsze komputery które dają dużo większe możliwości. Ja osobiście kupił bym na początek coś prostego a jeśli chcesz wydać większą kasę to cos z Petrela.
Co do pozostałych zakupów to z wszystkiego co kupiłem po kursie OWD został mi kompas, komputer Vyper jako backup i pianka wisi w garażu czekając az raz w roku ją użyje w czasie wyjazdu w ciepłe wody
Pozdrawiam
Jarek
Efcia - 24-02-2017, 08:41
| Gurdziol napisał/a: | | Nie wiem za jaka kwotę możesz kupić ten komputer |
W przeliczeniu na zlotowki jakies 1200 zl.
[ Dodano: 24-02-2017, 08:49 ]
| Gurdziol napisał/a: | | które dają dużo większe możliwości |
Mozesz podac jakies przyklady, modele? Zobacze czy tutaj uda mi sie cos wyhaczyc.
Tego sie "boje", ze jak zaczne sie pytac co wybrac, jaki model etc... to kazdy bedzie podawal swoj wybor i zrobi sie wielki chaos.
Chyba nie ma na to najlepszej metody, sposobu... a w niedalekiej przyszlosci cos trzeba wybrac...
mi_g - 24-02-2017, 09:25
| wiesiek01 napisał/a: | | Latarki dwie są potrzebne, główna (mocniejsza) i backup (słabsza, mniejsza) |
Jako szczęśliwy posiadacz 3 latarek, które nawet dość często w komplecie zabieram pod wodę, muszę stwierdzić ze nie przypominam sobie abym kiedykolwiek używał backupa. Czyli "normalnym" nurkom pewnie jedna latarka starczy... Ja bym to przedstawił tak: jedna latarka - wystarczy w wiekszości nurkowań również w "ciemnych" wodach i w nurkowaniach nocnych,płówna + backup, przyda się gdy brak światła w bardzo znaczący sposób utrudnia nurkowanie głębokie (dekompresyjne) nurkowania nocne i poza zasięg światła dziennego, główna + 2xbackup gdy brak światła zagraża życiu wnętrza wraków, jaskinie.
Jeszcze jedna rzecz: twoja latarka powinna świecić z podobną mocą jak reszty zespołu, jak różnice będą duże (kilku-kilkunastokrotne) to łatwiej jest się zgubić niż bez latarek. Oczywiście gubi się lub ma wrażenie zgubienia ma ten z najmocniejszą latarką.
| Efcia napisał/a: | | Dobrze rozumiem - ze mialas do pierwszego stopnia 150 cm a octopus na krotszym wezu? |
Chyba jednak trochę koledzy i koleżanki zamieszali. Jeśli na kursie OWD uczyli was że w przypadku OOG od partnera bierzemy octopus który "gdzieś" jest przypięty (i chce się przy tym pozostać) to jednak lepiej ostopus dłuższy a główny krótszy.
Większość dających ci tu rady w przypadku OOG dostaje/zabiera automat główny partnera (czyli ten który ma w dziubie). W takim przypadku to ten powinien być dłuższy (jak napisałaś) a octo (backup) krótszy. Wtedy też najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie go na gumce na szyi (nazwijmy to "DIR" jak TomS na swojej stronce).
Jeśli się na coś takiego zdecydujesz to pamiętaj że symulacje OOG trzeba poćwiczyć/doszlifować ponownie, trzeba być nieco bardziej "obytym" ze środowiskiem bo trzeba założyć że być może ktoś ci wyrwie automat z ust w najbardziej nieodpowiednim momencie, w takiej konfiguracji to jak napisał TomS "dawca to ten nurek z butlą a biorca to ten przypadkowo spotkany nurek w jeansach" czyli ty musisz być oazą spokoju pomimo że zdarzyła się najbardziej ekstremalna z możliwych sytuacji (OOG). No i trzeba przed nurkowaniami z partnerami ćwiczonymi w nie-DIR przed każdym nurkowaniem tłumaczyć co i jak, bo mogą nie wiedzieć, a brak tej wiedzy i stresujaca sytuacja OOG skończy się raczej tragicznie.
Efcia - 24-02-2017, 09:29
mi_g,
No to zadam pytanie, ktore wyda sie laickie niektorym.
Mam rozumiec, ze "weze" mozna kiedys wymienic/podmienic? Nie sa to chyba jakies ogromne koszty? I przyklad - kupie AO ze standardowymi wezami.. a za jakis czas jak nabyje praktyki, doswiadczenia wiekszego to bede decydowac o tym jak mi sielepiej nurkuje, czy z dluzszym czy z krotszym wezem?
Czy zle to pojmuje?
[ Dodano: 24-02-2017, 09:50 ]
Wiecie co, tak sobie czytam ten watek i rozmyslam...
Nie da sie "nie popelnic" bledow przy zakupie/kompletowaniu sprzetu i trzeba znalesc "zloty srodek" zeby te bledy byly jak najmniej kosztowne.
Wiadomo, ze nie bede w stanie przetestowac wszystkich rozwiazan, modeli, marek...
I mowie tu i o komputerze i o jacketach/skrzydlach etc...
Jeden bedzie twierdzil, ze marka i model x jest lepsza od y i z bo cos tam, inny bedzie mial calkiem inne, odmienne zdanie.
I zgadzam sie z tym. Kazdy z nas ma swoje preferencje. A ja musze sie jakos odnalezc w tym wszystkim
Tyle co wiem, to to, ze chce AO Apeksa
I np. skrzydla albo jackety - polskich producentow. 1. Slyszalam/czytalam, ze robia dobre produkty, nie odbiegajace az tak bardzo od tych hamerkanskich . 2. Jak mam wydawac kase to dlaczego nie w polskie produkty?
Moze zaczne od podstaw.
Gdzie chce nurkowac (90% nurkowan): wody w DE, Austra, Francja, Polska - jeziora i baltyk.
Kursy jakie zamierzam odbyc w niedalekiej przyszlosci: AOWD, wraki i moze suchar (jak sie bede przymierzac do zakupu).
Ilosc nrkowan: po kursie zakonczonym pozytywnie - od 1 do 3 w tygodniu (przy braku przeciwksazan typu przeziebienie).
Co do mojej osoby: chuda i wysoka
grol - 24-02-2017, 10:21
| Efcia napisał/a: | | Czy skrzydlo czy jacket bede testowac |
Jak będziesz testować skrzydło to zwróć uwagę/poproś kogoś doświadczonego o właściwe wyregulowanie uprzęży, szczególnie jeżeli będzie tzw. z jednego kawałka paska.
Efcia - 24-02-2017, 10:25
| grol napisał/a: | | Jak będziesz testować skrzydło to zwróć uwagę/poproś kogoś doświadczonego o właściwe wyregulowanie uprzęży, szczególnie jeżeli będzie tzw. z jednego kawałka paska. |
Dzieki. Zwrocono mi juz na to uwage. Zobaczymy. Choc uwazam, ze zeby powiedziec, ze mi cos pasuje cos nie to przynajmniej 3 nury trzeba zrobic. Ja po 2 nurach w jackecie twierdze, ze ta "latajaca" butla, ktora jezdzi mi po tylku nie daje mi komfortu. Pierwszy odruch byl, ze klamre jednak za slabo zapielam i sie wysunela butla.
Zobaczymy.
wiecznychlopiec - 24-02-2017, 10:29
| Efcia napisał/a: | Ja po 2 nurach w jackecie twierdze, ze ta "latajaca" butla, ktora jezdzi mi po tylku nie daje mi komfortu. Pierwszy odruch byl, ze klamre jednak za slabo zapielam i sie wysunela butla.
Zobaczymy. |
nawet mając skrzydło nie będzie "rewelacyjnie" butla ma wysoko środek ciężkości, nawet dobrze spięte i dopasowane wszystko przy bocznym przechyle będzie ciągnąć w bok. Dopiero twinset rozwiązuje ten problem dlatego tak fajny jest mały 2x7 czy 2x8,5.
co nie zmienia faktu, że dzięki stalowej płycie i dobrym spięciu butli jest wygodniej niż w jackecie, dużo też zależy od samej butli - małe pękate to koszmar - jeszcze dalej środek ciężkości od pleców
Efcia - 24-02-2017, 10:31
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Dopiero twinset rozwiązuje ten problem dlatego tak fajny jest mały 2x7 czy 2x8,5. |
Mam rozumiec ze sa jackety/skrzydla inne do pojedynczej butli a inne do twinsetow?
md1974 - 24-02-2017, 10:54
| Efcia napisał/a: | Wiecie co, tak sobie czytam ten watek i rozmyslam...
Nie da sie "nie popelnic" bledow przy zakupie/kompletowaniu sprzetu i trzeba znalesc "zloty srodek" zeby te bledy byly jak najmniej kosztowne.
|
Nie jest tak źle jak koledzy straszą. Ja ze sprzętu, który kupiłem na początku drogi zmieniłem tylko worek do skrzydła na ciut mniejszy. Nie używam (albo rzadko) pianki i butli 15l oraz jacketu (kupiony jak jeszcze o skrzydłach nikt nie słyszał) + zostało mi trochę węży do automatów w rozmiarach rec, które jednak wożę ze sobą na wypadek uszkodzenia tych, które używam. Większość rzeczy kupiłem w sposób impulsywny . Pierwszy automat, po czytaniu różnych informacji i konsultacjach z "doświadczonymi" kupiłem 45 minut od chwili wejścia do sklepu i przetestowaniu w misce z wodą pięciu modeli akurat dostępnych na wystawie - według zasady "z tego mi się najfajniej oddycha". Potem kupiłem jeszcze kilka innych automatów (rozwój konfiguracji, butle boczne itd.) w sposób "bardziej świadomy" i jedno co mogę stwierdzić to fakt, że ten pierwszy jest najlepszy i dlatego na twinie jako drugi wylądował taki sam bez kolejnej dogłębnej analizy.
Takie rzeczy jak komputer czy latarki warto kupić niezbyt drogie ale pewne i w miarę proste (komputer np. Vyper czy Zoop, latarki typu backup) a to dlatego, że dla nurka rec są wystarczające a w przypadku dalszego rozwoju z powodzeniem mogą posłużyć jako sprzęt zapasowy. Wtedy drugi komputer kupujemy już mocniejszy, chyba, że ktoś lubi realizować nurkowania przy pomocy digitala, a ten dotychczasowy montujemy np. na drugiej ręce jako zapasowy w razie uszkodzenia podstawowego.
Edit:
Jackety do pojedynczych i twinów zazwyczaj są różne. W przypadku skrzydła zazwyczaj wystarczy wymienić worek. Przy typowej płycie do skrzydła zamontowanie singla wymaga adaptera (kawałek odpowiednio ukształtowanej blachy).
Pozdrawiam,
Mariusz
wiecznychlopiec - 24-02-2017, 10:57
skrzydło składa się z 2 części worka oraz uprzęży z płytą, taki sam worek jest do singla i małego twinsetu, do normalnego 2x12 kupujesz nowy worek - większy, uprząż z płytą zostaje ta sama. Dlatego też skrzydło jest rozwojowe, jacket nie.
różnica wynika z wyporności, normalny twinset wymaga większego worka/wyporu niż 1 butla czy mały twinset (wagowo zbliżony do poj. flkaszki)
są skrzydła/jackety duże twinsetowe, do których możesz założyć pojedynczą flaszkę, właściwie się da do każdego, ale komfort jest marny. Masz ogromny worek i małą flaszkę.
| md1974 napisał/a: | | kupiłem 45 minut od chwili wejścia do sklepu i przetestowaniu w misce z wodą pięciu modeli akurat dostępnych na wystawie |
duża ta miska była? jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować
Efcia - 24-02-2017, 11:04
| wiecznychlopiec napisał/a: | | do normalnego 2x12 kupujesz nowy worek |
Przyblizona cena takiego worka?
Sorki, jesli zawracam 4 litery ale w ten sposob tez poznaje sprzet i wiem na co zwracac uwage
[ Dodano: 24-02-2017, 11:06 ]
| wiecznychlopiec napisał/a: | | duża ta miska była? jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować |
No ja tez siedze i probuje sobie to wyobrazic
md1974 - 24-02-2017, 11:06
| wiecznychlopiec napisał/a: | | różnica wynika z wyporności, normalny twinset wymaga większego worka/wyporu niż 1 butla czy mały twinset (wagowo zbliżony do poj. flkaszki) |
Nie tyle z waga zestawu jest tu istotna (w sensie żelastwa) co z waga gazów w butlach.
Dodatkowo worek do twina musi być szerszy pod butlami w przeciwnym wypadku jego objętość efektywna zmniejsza się ponieważ jego napełnianie blokują butle. Z kolei użycie takiego worka do singla powodować może zawijanie się na butlach co utrudnia zrzucanie gazu.
| wiecznychlopiec napisał/a: | duża ta miska była? jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować |
Na tyle duża, że pyszczysko z automatem się w nią zmieściło. Wcale nie dziwię się, że nie możesz sobie tego zwizualizować bo to musiało wyglądać ciekawie a w każdym razie niezbyt normalnie
No ale z drugiej strony .... czego nie robi się dla klienta
Pozdrawiam,
Mariusz
grol - 24-02-2017, 11:11
| Efcia napisał/a: | | jackety/skrzydla inne do pojedynczej butli a inne do twinsetow? |
Jackety różne są. Ja miłem taki, do którego dało się dokręcić nawet twina 2x10.
Są też jackety typu skrzydło.
Jednak do twina+balast to szybko skończy się naderwaniem czegoś. Taki bardziej wytrzymały to kosztuje sporo.
Skrzydło to: worek, płyta i uprząż. Płyta może być tak wygięta tak, żeby dało się dopiąć pojedynczą butlę (bez adaptera) - mam taką aluminiową.
wiecznychlopiec - 24-02-2017, 11:15
| md1974 napisał/a: | | Z kolei użycie takiego worka do singla powodować może zawijanie się na butlach co utrudnia zrzucanie gazu. |
tak, to chyba największy problem przy zbyt dużym worku i kombinacjach 2w1
Efcia - 24-02-2017, 11:19
Z tego co mi sie gdzies przewinelo na forum to sporo osob daruje sobie uzywanie plyty w skrzydlach.
No nic. Czeka mnie sporo glowkowania przy tym + musze znalezc kogos kto mi to dobrze dopasuje, doradzi etc.
W pierwszej kolejnosci AO. Padlo na Apeksa. Musze tylko spr. ustniki. I te weze.. dlugosci...
Jako drugi na liscie jest komputer... oj tu bedzie cos czuje dyskusji
grol - 24-02-2017, 11:24
| Efcia napisał/a: | | daruje sobie uzywanie plyty w skrzydlach. |
Efcia - 24-02-2017, 11:26
grol,
Znajde Ci te watki. Bo tez mnie to zastanawialo Ze nie montowali plyt Chyba, ze cos ja zle zrozumialam (i tak tez moze byc)
Jak pisalam wczesniej.. b. wykorzystuje tutaj szukajke i podczytuje sobie istniejace juz watki na interesujace mnie tematy
wiecznychlopiec - 24-02-2017, 11:31
Jako drugi na liscie jest komputer... oj tu bedzie cos czuje dyskusji |
czy ja wiem?
tak naprawdę na początek żeby cieszyć się nurkowaniem potrzebujesz prosty komputer typu zoop czy vyper, zresztą wsporo liczba osób miała takie na początku.
można też bez komputera tylko na digitala czy inny BT, ale to wymaga przyswojenia innej wiedzy, większej samodyscypliny itd. myślę, że jest tyle rzeczy nad którymi musisz pracować, że to nie jest najważniejsze w tym momencie.
używane vypery czy zoop na komisie chodza po 500-700 zł
wadą niedrogich kompów jest wyświetlacz - sam nie świeci. Będzie to mało wygodne w nurkowaniu nocą czy poniżej granicy światła. Świecenie latarką na kompa co chwilę, tez jest takie sobie, rozwiązaniem jest mała latarka mocowana do maski, świeci i na kompy i na kompas.
Oledowe kompy są dużo dużo droższe ale za to wygodne. Jak dojdziesz w nurkowaniu do tego, że potrzebujesz już taki to i tak się prawdopodobnie okaże, że wyłączysz mu funkcje kompa i przełączysz w najprostszy tryb BT. Aktualnie na rynku nie ma niedrogiego oledowego komputera czy choćby BT.
Efcia - 24-02-2017, 11:42
wiecznychlopiec,
No dobra. Zapytam.
Co wg Ciebie/Was powinien miec komputer? Jakie funkcje?
[ Dodano: 24-02-2017, 11:46 ]
Przyklad. Taki komputer moge miec za jakies max 130€-140€
https://divezone.pl/pl/suunto-zoop-novo-blue-p-5058.html
Spelni swoja role?
I w moim ulubionym kolorze. Bedzie pasowac do pletw i maski. Buhahaha
grol - 24-02-2017, 11:54
| Efcia napisał/a: | | Co wg Ciebie/Was powinien miec komputer? Jakie funkcje? |
Na początku drogi nurkowej:
1. świecący ekran (LED, IPS, ...)
2. Podawać czas nurkowania, aktualną i średnią głębokość
Trochę później:
Gdy deco liczysz bez użycia kompa - jak wyżej
Gdy korzystasz z liczenia deco przez kompa: algorytm ZHL-16 z GF oraz minimum 3 gazy
Resztę funkcji (np. kontrola prędkości wynurzania, nofly, ...) te 'świecące' komputery mają. Łączenie z kompasem...
Zoop nie podaje średniej głębokości i nie świeci... choć ma podświetlenie fluorescencyjne.
Efcia - 24-02-2017, 11:57
grol,
A kurcze - kolor mi sie spodobal
A serio. To szukam innych modeli. A pozniej po komisach tutaj.
No chyba, ze ktos moze mi podac konkretny model zebym sie mogla tu rozejrzec.
wiecznychlopiec - 24-02-2017, 12:02
| Efcia napisał/a: | wiecznychlopiec,
No dobra. Zapytam.
Co wg Ciebie/Was powinien miec komputer? Jakie funkcje? |
źle kierujesz to pytanie ja już jestem po tej stronie, która wyłącza funkcje kompa i liczy w głowie bądź realizuje runtime, dla mnie musi mieć:
oledowy wyświetlacz
głebokość
głębokość średnią
czas
stoper
fajnie jak mierzy temperaturę
to nowsza wersja zoop, o którym pisałem wcześniej
tak wystarczy do wszystkiego i raczej na długo
Na początku drogi nurkowej:
2. Podawać czas nurkowania, aktualną i średnią głębokość
|
1. nie ma takich kompów w założonym budżecie
2. ambitne podejście dla nurka po OWD
Trochę później:
Gdy korzystasz z liczenia deco przez kompa: algorytm ZHL-16 z GF oraz minimum 3 gazy
|
chyba kupno na początku takiego kompa to lekka przesada, zresztą nie mieści się w budżecie.
... i nie świeci... choć ma podświetlenie fluorescencyjne. |
uważam ekran fluo za lepsze rozwiązanie niż podświetlenie wbudowane, i tak lepsza jest mała latarka przy masce.
mi_g - 24-02-2017, 13:32
| Efcia napisał/a: | Mam rozumiec, ze "weze" mozna kiedys wymienic/podmienic? Nie sa to chyba jakies ogromne koszty? I przyklad - kupie AO ze standardowymi wezami.. a za jakis czas jak nabyje praktyki, doswiadczenia wiekszego to bede decydowac o tym jak mi sielepiej nurkuje, czy z dluzszym czy z krotszym wezem?
Czy zle to pojmuje? |
To jest OK. Wymienić je możesz w dowolnym momencie. Koszt węża to kilkadziesiąt zł, a niektóre możesz odkupić od ludzi który wymienili na inne za jeszcze mniej. Chodziło mi o to że konfiguracja węzy może być lepsza lub gorsza, ale najgorsze co może być to taka której nie umiesz prawidłowo obsługiwać
PS. Jak będziesz potrzebować węża 150cm w kolorze niebieskim to mam... a właściwie żona ma
Niebieskie skrzydła robił DiveRite, jackety (Kaila), pianki (trilastic women), automaty (proton ice) i płetwy Mares (seria she dive niebieska naprawdę ładna), suchary np Seaskin.
Komputery żona ma czarne...
A co do kompów(czarnych) tani ale chyba już nie produkowany Mares M2 - podświetlany (na stałe lub chwilowo) LED w dodatku działa na zwykłych paluszkach wiec nie żal ze się rozładowują.
grol - 24-02-2017, 14:36
| wiecznychlopiec napisał/a: | | chyba kupno na początku takiego kompa to lekka przesada, zresztą nie mieści się w budżecie. |
Tak mi wygląda na dyskusję dla dyskusji, ale..
'Trochę później' rozumiem nurkowania dekompresyjne, które szybko przechodzą w deco na Nx50.
Odnośnie założonego budżetu - nie zauważyłem tej informacji. Ja nie mam nic przeciwko używkom, wtedy coś można znaleźć.
A zamiast Zoopa rozważyłbym coś podającego średnią głębokość np. Aladin 2G
xaltuton - 24-02-2017, 14:39
Jako drugi na liscie jest komputer... oj tu bedzie cos czuje dyskusji |
Ciebie jako nurka rekreacyjnego obowiazuje nieprzekraczanie NDL (czyli nie wpadania w deko, do ktorego nie bedziesz zreszta przeszkolona). Mozesz kupic zwykly BT i przy nurkach powtorzeniowych przeliczac z tabel czegos sie uczac, a mozesz tez kupic komputer, ktory bedzie Ci pokazywal, ile czasu mozesz jeszcze byc pod woda. Przy wyjazdach np. wakacyjnych, gdzie zajdziesz do jakiejs bazy i bedziesz nurkowac z jakas grupa, nie bedziesz w stanie zaplanowac takiego nurkowania - wtedy komputer jest wygodniejszym i bezpieczniejszym rozwiazaniem. Nie mozesz liczyc na to, ze jak przewodnik jeszcze nie konczy nurkowania dla grupy to dla Ciebie na pewno jest jeszcze NDL, wiec musisz to ogarniac sama (albo bedzie ogarniac to za Ciebie komp).
anarchista - 24-02-2017, 18:23
| grol napisał/a: | | A zamiast Zoopa rozważyłbym coś podającego średnią głębokość np. Aladin 2G | Nie bredź z tą głębokością średnią. Podałem przykład nurkowania i z odwróconym profilem. Głębokość średnia taka sama, jedno nurkowanie NDL, drugi nie.
Skończ z głupotami, zwłaszcza w dziale dla początkujących.
pozdrawiam rc
Gosciu - 24-02-2017, 20:16
Hej,
To ja przedstawię kolejność kompletowania sprzętu, którą zastosowałem:
1. maska, fajka (przed OWD)
2. płetwy mares + buty mares - jedyne wtedy w moim rozmiarze (po OWD)
3. Pianka Bare 7+7 + kaptur (przed AOWD)
4. Nożyk + latarka
5. Auomat apex XTX 200 + ATX50
6. Jacket używka + nozyk do sieci
7. Komputer Sunto D4i - fajny na wyjazdach również jako zegarek - moim zdaniem dobry dla początkujących
8. Butla 15L i balast abym mógł nurać niezależnie (przed Rescue) - używane
8. Suchy Skafander - akurat stock DUI (przed DM)
9. Druga latarka (pierwsza na backup)
10. Bojka - używana
11. Rękawice do SS - używane
12. Skrzydło + adapter jak Jacket naprawdę przestał być wygodny
Następny będzie pewnie będzie twin + 2 automat.
Z tego sprzedałem wyłącznie ocieplacz do pianki, i zastanawiam się nad zmianą kompa ponieważ przy większej liczbie nurków wymiana baterii w serwisie staje się kłopotliwa.
Jacket używam na warsztatach basenowych, piankę na szuwarowych nurkach i w cieplejszej wodzie.
Warto robić przemyślane zakupy, a zaoszczędzone $$$ wydać na fajne wyjazdy.
Pozdrawiam,
Gosciu
Maciek Kos - 25-02-2017, 00:24
| grol napisał/a: | | Zoop nie podaje średniej głębokości i nie świeci... choć ma podświetlenie fluorescencyjne. |
Podaje glebokosc srednia, tylko ze po nurkowaniu. Tarcza fluorescencyjna daje rade w kompletnych ciemnosciach. To jeden z lepszych komputerow rekreacyjnych.
| Efcia napisał/a: | | Ja po 2 nurach w jackecie twierdze, ze ta "latajaca" butla, ktora jezdzi mi po tylku nie daje mi komfortu. Pierwszy odruch byl, ze klamre jednak za slabo zapielam i sie wysunela butla. |
Sa jackety ze zintegrowanym balastem i wtedy uczucie latania butli znika. Tym bardziej znika im grubsza pianka i wiecej tego balastu. W basenie skrzydlo tez sprawia wrazenie zyjacego swoim zyciem.
| wiecznychlopiec napisał/a: | | co nie zmienia faktu, że dzięki stalowej płycie i dobrym spięciu butli jest wygodniej niż w jackecie | hmmm... czy wygodniej, to mam zupelnie inne odczucia. Nie widze na nurkowiskach jakos zbytnio tych skrzydel ale w Polsce malo nurkowalem, to fakt
Przy sucharze, to juz wogole nie ma zadnej roznicy w wygodzie. W jacket o wiele latwiej jest sie ubrac na pewno.
grol - 25-02-2017, 08:35
| Maciek Kos napisał/a: | | Podaje glebokosc srednia, tylko ze po nurkowaniu |
No i ?
anarchista - 25-02-2017, 08:58
| Maciek Kos napisał/a: |
Podaje glebokosc srednia, tylko ze po nurkowaniu |
No i ? | "bo to durna informacja jest"
Średnia głębokość to żadna informacja dla nurkowania wielopoziomowego.
pozdrawiam rc
wiecznychlopiec - 25-02-2017, 09:15
Podaje glebokosc srednia, tylko ze po nurkowaniu. |
rozumiesz sens i potrzebę podawania głębokości średniej w trakcie nurkowania? bo twoja odpowiedź sugeruje, że nie bardzo.
Turlogh - 25-02-2017, 09:46
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Maciek Kos napisał/a: |
Podaje glebokosc srednia, tylko ze po nurkowaniu. |
rozumiesz sens i potrzebę podawania głębokości średniej w trakcie nurkowania? bo twoja odpowiedź sugeruje, że nie bardzo. |
Z jego odpowiedzi wynika, że jednak rozumie. Bardziej bym się obawiał o sugestie osób, które nie wyjaśniają osobie po owd, iż chodzi o podawanie śr. gł. w trakcie nurkowania.
Taka Efcia idzie do sklepu/wybiera w sieci a tam mówią jej że zoop podaje śr. gł. Kupuje i... zonk
Moja rada dla Efci - kup suunto vypera, najlepiej używanego Masz możliwość zrzucania logów do komputera, bardzo fajnie to wygląda i można sobie prześledzić gdzie się wynurzałam za szybko, gdzie to, gdzie tamto.
Jeśli pójdziesz w karierze nurkowej dalej to:
-sprzedasz niemal bez straty
-w trybie gauge może służyć jako zapas.
PS. Chwilkę temu był w komisie black eanx za 1200zł, też fajny oledowy komp.
wiecznychlopiec - 25-02-2017, 10:02
| Turlogh napisał/a: |
PS. Chwilkę temu był w komisie black eanx za 1200zł, też fajny oledowy komp. |
no z polecaniem akurat tego komputera byłbym ostrożny z wiadomych względów
ja tam go bardzo lubię zwłaszcza za wyświetlacz, co prawda ostatecznie mam go w wersji BT, ale eanx też miałem.
grol - 25-02-2017, 13:49
| Turlogh napisał/a: | | kup suunto vypera |
Z dwojga złego wolę Zoopa. Używałem każdego z nich, także Vteca (używany można kupić za 600-800 zł). Zoopa mam cały czas jako zapas do mierzenia czasu i głębokości pomimo jego braków (został z dawnych czasów + dla żony do Egiptu...)
Też można zgrywać logi, a podświetlenie lepsze.
Jednak moim zdaniem optymalna opcja po OWD w temacie kompa, to pożyczać i w międzyczasie potestować różne polecane i wybrać coś rozsądnego. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy komp, to suma funkcjonalności, osobistych preferencji i potrzeb oraz $.
pomorzanka - 25-02-2017, 14:48
automat dobry wybrałaś - węże nie tylko możesz dowolnie wymieniać, ale nawet musisz z czasem się zużywają i przy intensywnym nurkowaniu tak co dwa lata prawdopodobnie któryś będzie do wymiany (ale niektórzy wymieniają co roku, inni co 100 nurkowań, inni po kilku latach, pewnie znajdzie się ktoś, kto jeszcze nie wymieniał, a nurkuje x lat itp.). W każdym razie w przypadku pierwszego zakupu ważny jest pierwszy i drugi stopień, a nie węże. Tu w trakcie przygody zaczniesz sobie dopasowywać
Jeśli chodzi o komputer - ja mam dla Ciebie taką propozycję, żebyś może rozważyła zakup Digitala 330. To nie jest komputer, ale podaje aktualną głębokość nurkowania, podaje średnią głębokość nurkowania i podaje temperaturę wody. W mojej ocenie dość tania i fajna opcja za około 500 pln. Raczej nie będziesz żałować. Z czasem możesz uznać, że te dane Ci nie wystarczają i dokupisz komputer - ale dokupisz komputer już świadomie, a digital będzie back upem.
Oczywiście jeśli kupisz komputer rekreacyjny za 1000 - 1500 zł to pewnie z czasem i tak dokupisz świadomie pasujący komputer, a ten będzie mógł być wykorzystywany jako back up, ale jeśli możesz mieć fajnego back upa za 500 pln, to po co płacić 1000? A w pewnym momencie dojdziesz do wniosku, że taki sprzęt (podobnie, jak światło) też trzeba dublować.
Osobiście na początku swojej drogi nurkowej kupiłam jako pierwsze (oprócz ABC i pianki) właśnie zestaw a/o i digital. Jedno i drugie do dzisiaj używam jako podstawowego sprzętu.
Bardzo długo też nurkowałam, w tym dekompresyjnie, z dwoma digitalami. Dopiero rok temu kupiłam komputer, ale wiedziałam, że to właśnie ten jedyny Moja partnurka, z która najczęściej nurkuję, nadal uzywa dwóch digitali.
Minusem digigitala jest brak podświetlenia (sama ten minus dostrzegłam dopiero, jak kupiłam komputer )
Poza tym gdybyś zdecydowała się na digitala - polecam nowy. On nie ma w zasadzie możliwości wymiany baterii (co prawda urban legend głosi, że można to zrobić wysyłając do producenta ) Więc kupując używany z nieznanego źródła nie wiesz, ile jeszcze pociągnie, a różnica w cenie to pewnie 100 - 150 pln. Mój służy mi już od 6 lat przy ca 100 nurkowaniach rocznie.
ps. jeśli chodzi o źródło wyporu, początkowo odrzucałam skrzydło, chociaż w jackecie było mi niewygodnie. Już prawie podjęłam decyzję o zakupie hybrydy uznając, że skoro nie chcę skrzydła, a wszyscy mi polecają właśnie skrzydło, to hybryda będzie w sam raz na szczęście przyszło otrzeźwienie i kupiłam zestaw skrzydło do singla plus płyta z uprzężą. I po roku dokupiłam używane skrzydło do twina, zostawiając sobie płytę z pierwszego zakupu. Sprzedałam też worek do singla i w zasadzie kosztowo wyszłam na zero, a płyta do dzisiaj mi służy i nie zamierzam wymieniać. Płytę mam aluminiową (jest lżejsza od stalowej i pozwala bardziej kombinować z samym balastem - ale jest sporo zwolenników stalowej).
grol - 25-02-2017, 14:54
| pomorzanka napisał/a: | | ja mam dla Ciebie taką propozycję, żebyś może rozważyła zakup Digitala 330. |
pomorzanka - 25-02-2017, 15:47
tak z ciekawości spojrzałam na ceny
tu https://www.decathlon.pl/...zenia-pomiarowe
i tu
https://divezone.pl/pl/scubapro-uwatec-digital-330-bottomtimer-p-2339.html
nie mam pojęcia, jak dzisiaj sobie wyobrażasz swoje nurkowania, nie wiem, ile z tych wyobrażeń się spełni i nie wiem, jakie nurkowania faktycznie będziesz preferować.
Natomiast wiem, że z każdym z tych urządzeń za kilkaset pln wykonasz dowolne nurkowanie rekreacyjne. Z każdym z tych urządzeń wykonasz też dowolne nurkowanie dekompresyjne (w pewnych granicach, ale o tym za kilkaset/ kilka tysięcy nurkowań ) pod warunkiem liczenia dekompresji w głowie. Z żadnym z tych urządzeń i z żadnym komputerem rekreacyjnym nie wykonasz nurkowania dekompresyjnego, jeśli postawisz na wyliczenia urządzenia i nie będziesz liczyć w głowie. Kupiłabym najtańsze urządzenie, które Ci się podoba (tzn. osobiście kupiłam i nadal kupiłabym digitala )
Efcia - 25-02-2017, 16:51
Nie pisalam 24 h (ale podczytywalam co piszecie) - i jak sie pieknie watek rozwinal.
Ja zaczynam miec misz-masz w glowie.
W tej chwili czytam o AO Apeks. A dokladniej podczytuje co oznaczaja dokladnie te XTX, ATX itd.
A teraz po koleji Bedzie dluuugo
| mi_g napisał/a: | | PS. Jak będziesz potrzebować węża 150cm w kolorze niebieskim to mam... a właściwie żona ma |
Oj zebys wiedzial, ze sie zglosze Ale takie cos to na PW
Lubie niebieski ale nie bede az tak przesadzac Gdzieniegdzie niebieski akcent starczy
| xaltuton napisał/a: | | Ciebie jako nurka rekreacyjnego obowiazuje nieprzekraczanie NDL |
Najblizsze 2 lata planuje nurkowac do maks 30-40 m (oczywiscie po wczesniejszym przeszkoleniu sie).
| Gosciu napisał/a: | To ja przedstawię kolejność kompletowania sprzętu, którą zastosowałem:
1. maska, fajka (przed OWD)
2. płetwy mares + buty mares - jedyne wtedy w moim rozmiarze (po OWD)
3. Pianka Bare 7+7 + kaptur (przed AOWD) |
Ja mam na chwile obecna:
1. Pianka Bare 5 + 5
2. ABC z firmy TUSA (niebieskie ) + buty do pletw
3. AO dostalam jakis od ojca... hamerykanski.. marki dokladnie nie znam... uzywal jak nurkowal zawodowo.. dalam do przegladu i serwisu i okazalo sie, ze jest w porzadku... wiec jakis zapasowy automat bedzie... trzeba go kapke przerobic tylko Moj ojciec nurkujac nie uzywal skrzydel, jacketow etc
| Turlogh napisał/a: | | Moja rada dla Efci - kup suunto vypera, najlepiej używanego Masz możliwość zrzucania logów do komputera, bardzo fajnie to wygląda i można sobie prześledzić gdzie się wynurzałam za szybko, gdzie to, gdzie tamto. |
Z ciekawosci zerkne po tutejszych komisach jak to sie cenowo przedstawia
| wiecznychlopiec napisał/a: | | no z polecaniem akurat tego komputera byłbym ostrożny z wiadomych względów |
Eee... wtajemniczysz mnie?
| pomorzanka napisał/a: | | automat dobry wybrałaś - węże nie tylko możesz dowolnie wymieniać, ale nawet musisz |
Dzieki za konkret
| pomorzanka napisał/a: | | Poza tym gdybyś zdecydowała się na digitala - polecam nowy |
Ok. Poczytam zaraz
| pomorzanka napisał/a: | | początkowo odrzucałam skrzydło |
A moge wiedziec dlaczego odzucalas?
Ja bede chciala przetestowac te dwa "systemy" - jacket i skrzydlo.
| pomorzanka napisał/a: | | nie mam pojęcia, jak dzisiaj sobie wyobrażasz swoje nurkowania, nie wiem, ile z tych wyobrażeń się spełni i nie wiem, jakie nurkowania faktycznie będziesz preferować |
Pisalam gdzies tam wyzej.
Chce skonczyc OWD, ze wzgl. na temp. wody pewnie przeciagnie sie to do konca kwietnia.
Po jakims czasie chce robic AOWD (moze podczas urlopu).
Miedzy OWD a AOWD i po AOWD.. bede chciala nurkowac.. ekipe tutaj ze szkolki mam taka, ze licze ze min. 2 nurkowania w tygodniu bede mogla zrobic.
Jak bedzie zimniej to niestety bedzie trzeba sie rozejrzec za sucharem.. ale to po wakacjach...
A wlasnie. Pianka Bare 5 + 5 styknie mi na Baltyk w sierpniu? Czy bedzie mi za zimno?
| pomorzanka napisał/a: | | tak z ciekawości spojrzałam na ceny |
Podalas mi dwa linki... i teraz zglupialam... mam brac pod uwage komputery nurkowe czy ten SCUBAPRO / UWATEC Digital 330 ?
O kurcze.. musze zupke wylaczyc bo sie skonczyla wlasnie gotowac A sie rozpisalam tutaj
anarchista - 25-02-2017, 17:00
| pomorzanka napisał/a: | | pod warunkiem liczenia dekompresji w głowie. |
| pomorzanka napisał/a: | | Z żadnym z tych urządzeń i z żadnym komputerem rekreacyjnym nie wykonasz nurkowania dekompresyjnego, jeśli postawisz na wyliczenia urządzenia i nie będziesz liczyć w głowie. |
| pomorzanka napisał/a: | | które Ci się podoba (tzn. osobiście kupiłam i nadal kupiłabym digitala ) |
Do nurkowań dekompresyjnych wystarcza: zegarek i głębokościomierz.
Natomiast co do liczenia w głowie, to Paweł Poręba nie odważył się opublikować swoich pomysłów w naukowym periodyku. Ja materiał o dekompresji wysokogórskiej opublikowałem w PHR, jest też w ostatnim Nuras-Info.
Tu obliczenie w modelu Buhlmanna wariantu odwróconego.
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=41863
Ponieważ potrafię obliczyć dekompresję wielopoziomową, to do puki nie przedstawisz obliczenia w NOF czy innym RD, przeliczenia pokazującego która tkanka kontroluje dekompresję to ZAMILKNIJ.
Na razie to metoda szacowania dekompresji, bez uwzględniania historii nurkowania.
Nie propaguj pseudo wiedzy dekompresyjnej, pewnego niby eksperta.
pozdrawiam rc
Gosciu - 25-02-2017, 17:03
Jeśli chodzi o ocieplenie nurka, to jest sprawa bardzo indywidualna, ostatnio czytając dzieciom książkę na dobranoc "dowiedziałem się" że każdy człowiek inaczej odczuwa temperaturę.
Na 30 m. w bałtyku jest 6-8 st. C ale nie potrafię powiedzieć czy ta temeratura i pianka 5 + 5 będzie wystarczająca.
Pamiętam jak nurkowałem z kolegą, woda pod termokliną miała 4 st. C on wychodził uśmiechnięty a ja byłem prawie zamrożony - to jest indywidualna kwestia.
Pozdrawiam
Gosciu
Efcia - 25-02-2017, 17:04
Macie gdzies jakas rozpiske o Apeksach... oznaczeniach ATX, XTX, MTX?
Czym to sie rozni?
pomorzanka - 25-02-2017, 17:05
| Efcia napisał/a: | | Podalas mi dwa linki... i teraz zglupialam... mam brac pod uwage komputery nurkowe czy ten SCUBAPRO / UWATEC Digital 330 ? |
| pomorzanka wyżej napisał/a: | Natomiast wiem, że z każdym z tych urządzeń za kilkaset pln wykonasz dowolne nurkowanie rekreacyjne. Z każdym z tych urządzeń wykonasz też dowolne nurkowanie dekompresyjne (w pewnych granicach, ale o tym za kilkaset/ kilka tysięcy nurkowań ) pod warunkiem liczenia dekompresji w głowie. Z żadnym z tych urządzeń i z żadnym komputerem rekreacyjnym nie wykonasz nurkowania dekompresyjnego, jeśli postawisz na wyliczenia urządzenia i nie będziesz liczyć w głowie. Kupiłabym najtańsze urządzenie, które Ci się podoba (tzn. osobiście kupiłam i nadal kupiłabym digitala ) |
ale mogę też prościej - osobiście uważam, że wszystko jedno, czy wybierzesz komputer rekreacyjny, czy digitala. Jedno i drugie wystarczy do nurkowań rekreacyjnych. Obie wersje świetnie sprawdzą się potem jako back upy. Komputer rekreacyjny po prostu "przestanie być" komputerem na etapie nurkowań ambitniejszych. Podstawowe informacje niezbędne do zrealizowania w zasadzie dowolnego nurkowania (zarówno rec jak i techh) to głębokość (aktualna i średnia) i czas. Pozostałe dane wskazywane przez kompy rec są zależne od własnych upodobań. Nie są niezbędne, osobiście nie uważam, aby były przydatne.
Efcia - 25-02-2017, 17:06
Gosciu,
Ja nie lubie zimna.. ale ogolnie nie odczuwam szybko zimna.. zobaczymy...
Ma ktos gdzies w swoim logbooku nurkowanie w sierpniu np. w Jastarnii i zanotowane temperatury jakie byly?
pomorzanka - 25-02-2017, 17:11
| anarchista napisał/a: | | [Ponieważ potrafię obliczyć dekompresję wielopoziomową, to do puki nie przedstawisz obliczenia w NOF czy innym RD, przeliczenia pokazującego która tkanka kontroluje dekompresję to ZAMILKNIJ. |
widzisz człowieku - ja wiem, że 2 + 2 = 4.
Pojęcia nie mam, dlaczego właśnie tyle. Ty pewnie wiesz, potrafisz pewnie podjąć się skomplikowanych wyliczeń i teoretycznych objaśnień na kilkadziesiąt stron. Super
Mam jednak wątpliwości, czy lepiej lub łatwiej Ci się żyje, bo to umiesz, niż mi - skoro ja znam tylko wynik i ten wynik jedynie umiem zastosować we własnym życiu.
Natomiast osobiście uważam, że brak znajomości zasad ortografii kompromituje wykształconego człowieka.
Efcia - 25-02-2017, 17:19
pomorzanka,
https://www.decathlon.pl/...id_8315946.html
Taki komputer moge miec za ok. 190E nowy... z ladowarka i torebka. I nawet z niebieskim paskiem
Dlaczego w PL jest wiekszosc rzeczy drozsza niz w DE?
https://www.decathlon.pl/...id_8208311.html
Ten za 150E
A ten digital
https://divezone.pl/pl/scubapro-uwatec-digital-330-bottomtimer-p-2339.html
Za 100E
pomorzanka - 25-02-2017, 17:24
| Efcia napisał/a: | pomorzanka,
https://www.decathlon.pl/...id_8315946.html
Taki komputer moge miec za ok. 190E nowy... z ladowarka i torebka. I nawet z niebieskim paskiem
Dlaczego w PL jest wiekszosc rzeczy drozsza niz w DE? |
napiszę po raz trzeci wszystko jedno może być i ten
ładny jest, cena pi razy drzwi taka sama, jak innych. Tak samo przyda się teraz i tak samo potem będzie wykorzystywany jedynie jako bottomtimer
ja wybrałabym digitala, ale jeśli wybierzesz tego kompa - to na pewno nie będzie tak, że za jakiś czas powiesz sobie, że trzeba było brać digitala w mojej ocenie - obojętnie
Efcia - 25-02-2017, 17:30
| pomorzanka napisał/a: | | napiszę po raz trzeci wszystko jedno może być i ten |
narazie sobie czytam.
W notatniku wypisuje sobie co chcialabym miec, tzn. jakie funkcje zeby mial
Pierw kupic chce automat po tym komputer/digital
Teraz przerabiam ATX, MTX, XTX Jeszcze kilka dni i bede sie mogla w tym doktoryzowac
pomorzanka - 25-02-2017, 17:36
| Efcia napisał/a: | | Ma ktos gdzies w swoim logbooku nurkowanie w sierpniu np. w Jastarnii i zanotowane temperatury jakie byly? |
Bałtyk w sierpniu i we wrześniu jest najcieplejszy w granicach do 20 metrów. Temperatura w Zatoce może mieć 17 - 19 stopni. Ale też w tych głębokościach i w tym cieple jest "najbrzydszy". Po prostu im cieplejsza woda w Bałtyku, tym co do zasady widoczność gorsza. Bardzo ciepły Bałtyk oznacza bardzo dużo sinic i innego syfu. Głębiej to zazwyczaj latem jakieś 6 stopni.
Czy wystarczy Ci pianka 5 plus 5? Tak samo Ci wystarczy, jak w jeziorze latem. Czyli czy Ci wystarczy, nie wiem. Czy da się w takim zestawie zrobić nurkowanie? Tak. Czy ludzie w takim zestawie nurkują w Bałtyku latem? Tak. Czy powtarzają takie nurkowania? Tak.
Efcia - 25-02-2017, 17:43
Różnice: Apeks ATX 40 a Apeks XTX 40
Różnice konstrukcyjne: 1) Modele różnią się kształtem puszki II stopnia. 2) W automacie Apeks XTX 40 można założyć szerszą kierownicę wydechu (pozwala to na uniknięcie bąbli powietrza sprzed oczu).
Różnica cenowa: Apeks ATX 40 [ 918 zł ] vs [ 1052 zł ] Apeks XTX 50
Różnice: Apeks ATX 40 a Apeks XTX 50 a Apeks ATX 50
Różnice konstrukcyjne: W rzeczywistości Apeks XTX 50 i Apeks ATX 50 to konstrukcyjnie to samo co popularny automat ATX 40. Jedyna różnica polega na tym, że 50-tki posiadają pokrętło regulacji oporów oddechowych. 40-stka również ma możliwość regulacji, lecz jest to możliwe tylko poprzez imbus.
Różnica cenowa: Apeks ATX 40 [ 918 zł ] vs [ 1052 zł ] Apeks XTX 50 vs [ brak danych] Apeks ATX 50
pomorzanka - 25-02-2017, 17:51
kupiłam na początku taki zestaw i dzisiaj zrobiłabym to samo. Dlaczego? Bo jest w tym zestawie tani. Potem dokupiłam sobie drugi DS4, wymieniłam węże i miałam do twina. Do dzisiaj mam.
https://divezone.pl/pl/apeks-atx40-ds4-octopus-atx40-manometr-p-2369.html
droższy jest taki zestaw
https://divezone.pl/pl/apeks-xtx50-ds4-octopus-atx40-manometr-p-3774.html
osobiście staram się unifikować swój sprzęt.
Natomiast w konfiguracji a/o według zasad nazywanych przez wielu DIR (czyli w sytuacji OOG partnura oddajesz mu puszkę, z której oddychasz, a sama przechodzisz na back up) ważne jest, aby najlepsza puszka była back upem.
Efcia - 25-02-2017, 17:57
No ja mysle o tym zestawie.
A zapasowy bedzie ten hamerykanski jak wroci z serwisu.
pomorzanka - 25-02-2017, 18:06
No ja mysle o tym zestawie. |
jeszcze raz spróbuję wyjaśnić jedną rzecz jeśli decydujesz się na ten zestaw, bo uważasz, że puszka xtx50 jest lepsza/wygodniejsza itp. od atx40, to osobiście nie bardzo wiem, czemu decydujesz się na octopus atx40. Octopus używamy w sytuacji mocno awaryjnej - mojej lub partnera. Gdybym miała wybrać xtx50, to konsekwentnie oba II stopnie.
Chyba, że kupując ten zestaw podejmiesz decyzję, że atx40 będzie Twoim głównym II stopniem, a xtx 50 - back upem
ps. gdyby ktoś chciał mi wymienić moje puszki atx40 na nowe puszki xtx50, to bym brała
czy źle mi się nurkuje z moimi puszkami? nie
pomorzanka - 25-02-2017, 19:10
| anarchista napisał/a: | | Czy rozumiesz znaczenie słowa dysleksja ? |
czy Twoje wykształcenie nie pozwala Ci ogarnąć technicznych możliwości, jakie daje komp i net, aby nie kalać ojczystego języka?
Poza tym - ja nie leczyłam się w KOHMIe jeszcze, chociaż dużo nurkuję według zasad, które w sposób agresywny i niekulturalny tępisz.
Ty nie leczyłeś się ostatnio w KOHMIe, bo zgromadziłeś taką ilość bezużytecznej wiedzy teoretycznej, że strach nie pozwala Ci się już zanurzyć
Efcia - 25-02-2017, 19:16
A ja mam prosbe Bo odbiegamy od tematu Zeby sie trzymac tematu. Jak cos moge zalozyc osobny wstek i zatytuuje Matenatyka, fizyka etc i dekompresja Bo chaos mi sie robi.
Jak narazie plan mam nurkowac prze koniecznosci dekompresji
Maciek Kos - 25-02-2017, 19:18
| wiecznychlopiec napisał/a: | | rozumiesz sens i potrzebę podawania głębokości średniej w trakcie nurkowania? | Sensu moze nie za bardzo rozumiem ale rozumiem za to bezsens podawania przez komputer sredniej glebokosci w czasie nurkowania rekreacyjnego, gdy np Zoop podaje wszystko jak na tacy, co potrzebne do bezpiecznego nurkowania. Po nurkowaniu mozna sobie wejsc w Zoopa i popatrzyc z ciekawosc, jaka byla srednia glebokosc, czas i wyliczyc sobie SAC, albo zapisac w logbooku, jesli ktos lubi takie rzeczy zapisywac.
Anarchista slusznie tez napisal o przydatnosci tej informacji dla nurkowania wielopoziomowego, a takich przynajmniej ja wykonuje praktycznie wszystkie
grol - 25-02-2017, 20:01
| Maciek Kos napisał/a: | | rozumiem za to bezsens podawania przez komputer sredniej glebokosci w czasie nurkowania rekreacyjnego |
Odważna teza
wiecznychlopiec - 25-02-2017, 20:25
| Maciek Kos napisał/a: | | ... |
Nie brnij bardziej bo im dalej tym większe głupoty piszesz...
anarchista - 25-02-2017, 20:31
| pomorzanka napisał/a: | czy Twoje wykształcenie nie pozwala Ci ogarnąć technicznych możliwości, jakie daje komp i net, aby nie kalać ojczystego języka?
Poza tym - ja nie leczyłam się w KOHMIe jeszcze, chociaż dużo nurkuję według zasad, które w sposób agresywny i niekulturalny tępisz.
Ty nie leczyłeś się ostatnio w KOHMIe, bo zgromadziłeś taką ilość bezużytecznej wiedzy teoretycznej, że strach nie pozwala Ci się już zanurzyć | Jak nie masz argumentacji ad meritum, to ad personam stosujesz.
Raczej używaną formą jest KOMH. Jako skrót Krajowy Ośrodek Medycyny Hiperbarycznej http://www.komh.pl . Co to jest KOHMIe ?
To co jest w PHR, da się streścić do 10 zdań, tyle że będą zrozumiałe dla niewielu osób.
Tobie pozostała wiara, w zabobony dekompresyjne. Tylko dlatego że nie próbujesz zrozumieć jak to jest naprawdę. Wiedza jak się bada profile dekompresyjne jest dostępna. Nie stosuje się do tego: pseudo wiedzy, niby specjalisty dekompresyjnego.
Argument klasy "abo ty nie nurkujesz" to tradycyjna deska ratunku, osób bez argumentów merytorycznych. Zmartwię Ciebie, nurkuję.
Żeby się administrator nie martwił, nie mam nic personalnie do Ciebie.
Natomiast pozostanę przeciwnikiem bzdur dekompresyjnych.
| grol napisał/a: | | Odważna teza | Umiesz wykazać że dla każdego profilu, o takiej samej głębokości średniej i tym samym czasie nurkowania, profil dekompresji jest taki sam ? Nie zależnie od jego kształtu. Wiemy że nie zachodzi taka zależność. Lecz zawsze możesz nas oświecić.
Żeby się administrator nie martwił, nie mam nic personalnie do Ciebie.
Natomiast pozostanę przeciwnikiem bzdur dekompresyjnych.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 25-02-2017, 20:42 ]
| Efcia napisał/a: | A ja mam prosbe Bo odbiegamy od tematu Zeby sie trzymac tematu. Jak cos moge zalozyc osobny wstek i zatytuuje Matenatyka, fizyka etc i dekompresja Bo chaos mi sie robi.
Jak narazie plan mam nurkowac prze koniecznosci dekompresji | Ratujemy Ciebie od dostania się w szpony sekty zabobonów dekompresyjnych. Na szczęście dla Ciebie, w PADI też wiedzą ile to jest warte. Metody liczenia dekompresji w rozumie. | wiecznychlopiec napisał/a: | | Nie brnij bardziej bo im dalej tym większe głupoty piszesz... | Zadanie jak dla "grol".
pozdrawiam rc
Maciek Kos - 25-02-2017, 20:50
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Nie brnij bardziej bo im dalej tym większe głupoty piszesz... |
Nie pij do mnie personalnie, tylko wskaz gdzie niby te glupoty wypisuje i popraw mnie...
No smialo - do czego potrzebna glebokosc srednia w czasie nurkowania, majac na rece np Zoopa?
grol - 25-02-2017, 21:08
| Maciek Kos napisał/a: | | do czego potrzebna glebokosc srednia w czasie nurkowania |
Nie będę wywołanego wyręczał w odpowiedzi, więc tylko jedna uwaga. W czasach, gdy nurkowałem mając na ręce Zoopa i wg jego wskazań miałem przy większości nurkowań objawy subklinicznego DCS. Wtedy też wierzyłem, że jest coś takiego jak nurkowanie bezdekompresyjne...
anarchista - 25-02-2017, 22:43
| grol napisał/a: | | Nie będę wywołanego wyręczał w odpowiedzi, | Ciebie wywołałem. | grol napisał/a: | | W czasach, gdy nurkowałem mając na ręce Zoopa i wg jego wskazań miałem przy większości nurkowań objawy subklinicznego DCS. | Konserwatyzm służy do zwiększenia bezpieczeństwa dekompresji. Stosowałeś zbyt niski. | grol napisał/a: | | Wtedy też wierzyłem, że jest coś takiego jak nurkowanie bezdekompresyjne... | Nurkowanie zwane bez dekompresyjnym, to takie w którym prężność w tkance kontrolnej, osiągnęła Mo tej tkanki. Na Mo można nakładać konserwatyzm. Nawet nurkowania tlenowe, wymagają odpowiedniego postępowania, w nich również można złapać DCS tlenowy, weszło to w fizjologię medyczną już w 1955r.
Uciekasz od odpowiedzi, dlaczego głębokość średnia, jest lekiem na brak wiedzy o dekompresji. Również wybór nie właściwego poziomu konserwatyzmu albo nie zastosowanie GF, w których można obniżyć osiągane przesycenia, dla szybkich tkanek.
Tyle że to nadal zupełnie inne zagadnienia niż głębokość średnia.
Najprostsza odpowiedź, wierzycie że tak jest.
Tyle że nie ma to podstaw, również nie potraficie ich wskazać.
pozdrawiam rc
wiecznychlopiec - 25-02-2017, 23:23
No smialo - do czego potrzebna glebokosc srednia w czasie nurkowania, majac na rece np Zoopa?
|
Mając m.in. tę wartoś jesteś w stanie przeprowadzić każde nurkowanie bez żadnego komputera, no może z jednym - tym między uszami. Oczywiście z wyjątkami jakie ci z chęcią poda anarchista. Dla większości nurkowań to po prostu działa.
Tego jak to się robi nie nie ucz się przez internet bo sobie krzywde zrobisz. Gdyby uczono tego od początku na każdym kursie wszyscy byliby bezpieczniejsi. Nikogo ny nie kusiło popularne "ślizganie się" po ndl'u. Nie jest to żadna wiedza tajemna. A tak robisz to co pokazuje komputer... Coś pokazuje.
Tak się zastanawiam czy robisz sobie jaja czy masz naprawdę w tym zakresie tak małą wiedzę. Bo nikt nikomu nie każe liczyć w głowie ale nie wiedzieć, że można to ignorancja.
Maciek Kos - 26-02-2017, 04:53
| grol napisał/a: | | W czasach, gdy nurkowałem mając na ręce Zoopa i wg jego wskazań miałem przy większości nurkowań objawy subklinicznego DCS. Wtedy też wierzyłem, że jest coś takiego jak nurkowanie bezdekompresyjne... |
Kazde nurkowanie jest "dekompresyjne" jesli chodzi o szczegoly. Za pare tygodni bede zaliczal nurkowanie dwutysieczne. Od samego poczatku mam na rece Zoopa i nigdy nie doswiadczylem DCSa. Nurkowania wykonuje naogol do 40m, przewaznie 20 - 35m. Pare razy przekroczylem 80m wlasnie z zoopem. Nic sie zlego nie stalo i nie stanie, poniewaz przestrzegam najprostszych zasad wpojonych mi na kursach.
| wiecznychlopiec napisał/a: |
Maciek Kos napisał/a:
Mając m.in. tę wartoś jesteś w stanie przeprowadzić każde nurkowanie bez żadnego komputera |
No wlasnie o to mi sie rozchodzi. Mam komputer na rece, wiec po co mi liczyc jakies srednie? Komputer wszystko pokazuje. Rozmawiamy o komputerze rekreacyjnym przeciez. Nawet w innym watku pisaliscie, ze moge sobie trzasnac winde z 30m, bez obawy o dcsa.
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Tak się zastanawiam czy robisz sobie jaja czy masz naprawdę w tym zakresie tak małą wiedzę. | Jaja sobie robie
Kolezanka probuje skompletowac jakis logiczny sprzet, w logicznych pieniadzach , jak sadze, a Wy uzbrajacie Ja w twiny, wadliwe albo skomplikowane komputery, techniczne procedury itd...
Pianka 5+5 w wodzie 6 stopni, na 30m - bedzie zimno Efciu i pomimo, ze nie odczuwasz zimna mocno, to raczej zmarzniesz jak diabli. To jakas masakra, ktora niewielu wytrzyma. Moze sie myle ale prosze o palec w gore, jesli to jest ok. W takich wodach suchy skafander jest koniecznoscia racze albo grubsze piankj. Raczej pisze, bo raczej niewielu wytrzyma taki chlod.
To tyle po nocnym z zoopem, z mala latareczka
grol - 26-02-2017, 07:17
| Maciek Kos napisał/a: | | Nurkowania wykonuje naogol do 40m, przewaznie 20 - 35m. Pare razy przekroczylem 80m wlasnie z zoopem. |
"Nie ma odpornych na ciosy, są tylko źle trafieni"
mi_g - 26-02-2017, 08:18
| Efcia napisał/a: | | A ten digital | Ja w przeciwieństwie do pomorzanka, digitala bym początkującej osobie nie polecał. Jak chcesz nurkować a nie zajmować się wyrafinowanymi dyskusjami na tym czy innym forum kup tani komputer, będzie kosztował prawie tyle co digital.
anarchista - 26-02-2017, 09:36
| mi_g napisał/a: | | Ja w przeciwieństwie do pomorzanka, digitala bym początkującej osobie nie polecał. Jak chcesz nurkować a nie zajmować się wyrafinowanymi dyskusjami na tym czy innym forum kup tani komputer, będzie kosztował prawie tyle co digital. | Tu mamy zbieżne poglądy.
| Maciek Kos napisał/a: | | Nawet w innym watku pisaliscie, ze moge sobie trzasnac winde z 30m, bez obawy o dcsa. | Jak jest to na początku nurkowania, to może ujdzie na sucho, jak już się nasycimy to niekoniecznie.
Nurkowanie na 10 m góra dół do klatek, też powoduje DCS. Nie powinno mniej niż 12 m, czyli głębokości od której zaczynają się tabele. (Dlatego co roku poszukują nowych jeleni do takiej roboty). | grol napisał/a: | | Maciek Kos napisał/a: |
Nurkowania wykonuje naogol do 40m, przewaznie 20 - 35m. Pare razy przekroczylem 80m wlasnie z zoopem. |
"Nie ma odpornych na ciosy, są tylko źle trafieni" | Jak masz PFO, to kłopoty z DCS masz jak w banku. Jeśli on nie ma PFO, to jest odporniejszy na większe prężności w tkankach na powierzchni. Osobnicze uwarunkowania. | wiecznychlopiec napisał/a: | | Gdyby uczono tego od początku na każdym kursie wszyscy byliby bezpieczniejsi. Nikogo ny nie kusiło popularne "ślizganie się" po ndl'u. Nie jest to żadna wiedza tajemna. A tak robisz to co pokazuje komputer... Coś pokazuje. | Modele stosowane w komputerach liczą sobie 8-do kilkunastu tkanek, programy na komputery stacjonarne do kilkudziesięciu. Komputerowi łatwiej w locie to przeliczać. Jeśli nie skopiemy: czynnika oddechowego, prędkości zanurzania i wynurzania, zmieniamy czynniki oddechowe tak jak trzeba, to mamy duże bezpieczeństwo. Dlatego organizacje przechodzą na pływanie na komputer.
Jak widać nie ma chętnego do udowodnienia że głębokość średnia czemuś konkretnemu służy, nie służy.
| Maciek Kos napisał/a: | Pianka 5+5 w wodzie 6 stopni, na 30m - bedzie zimno Efciu i pomimo, ze nie odczuwasz zimna mocno, to raczej zmarzniesz jak diabli. To jakas masakra, ktora niewielu wytrzyma. Moze sie myle ale prosze o palec w gore, jesli to jest ok. W takich wodach suchy skafander jest koniecznoscia racze albo grubsze piankj. Raczej pisze, bo raczej niewielu wytrzyma taki chlod.
To tyle po nocnym z zoopem, z mala latareczka | Dla młodych przypomnienie, zmarzłeś dekompresja nie przebiegła prawidłowo i jesteś mocniej nasycony/a co oznacza konieczność wolnego nabierania temperatury ciała. Ciepły czy gorący prysznic i dopiero mamy kłopoty z uwolnionymi gazami. Również nie odkręcamy ogrzewania w dekompresji tlenowej, tam jeszcze dochodzi efekt zależności temperatury ciała na możliwość wystąpienia zatrucia tlenem, w postaci mózgowej.
pozdrawiam rc
wiecznychlopiec - 26-02-2017, 09:41
| Maciek Kos napisał/a: | | Pare razy przekroczylem 80m wlasnie z zoopem. Nic sie zlego nie stalo i nie stanie, poniewaz przestrzegam najprostszych zasad wpojonych mi na kursach |
Mozesz napisac w jaki sposób zaplanowałeś nurkowanie z zoopem na 80m? Jak ono wyglądało? Na jakich gazach? Deko realizowałeś według zopa? Te zasady, to konkretnie które?
anarchista - 26-02-2017, 11:48
| wiecznychlopiec napisał/a: | Mozesz napisac w jaki sposób zaplanowałeś nurkowanie z zoopem na 80m? Jak ono wyglądało? Na jakich gazach? Deko realizowałeś według zopa? Te zasady, to konkretnie które?
| "Medycyna Nurkowa" Jarosław Krzyżak, tabele dekompresyjne. Do ilu metrów są ? Dla jakiego czynnika oddechowego.
To tak przypomnienia.
Ciekawsze w "Aparaty Nurkowe ... " jeszcze lepiej w "System Trymiksowej Dekompresji dla Aparatu Nurkowego typu CRABE" 2016 Ryszard Kłos, tyle że dostępu do tej ostatniej publikacji praktycznie nie posiada świat rekreacyjny.
Z ciekawszych strategii to zastosowane awaryjnej tabeli zgodnej z badaniami, natomiast podstawowa jest dłuższa.
Co zrobił niby ekspert dekompresyjny w swoim NOF, zaplątał się we własnych regułkach, wyszła mordercza dekompresja awaryjna wysokogórska. Przypomnę to miłośnik głębokości średniej. Zastosował wprost wariant opisany u J K z przeskalowaniem. Tyle że nie uwzględnia on poprawki Crossa z 1965 r zastosowanej w U.S. Navy 2008r. Nie zastosował poprawki Workmana dla dekompresji tlenowej. Nie zastosował wpływu ograniczenia perfuzji na tempo usuwania gazów obojętnych.
Marudził o niedosyceniu tkanek, szybkie podczas dekompresji tlenowej faktycznie mają małą prężność, tylko nie one kontrolują dekompresję. Nie zawsze to tkanka o najwyższej prężności kontroluje dekompresję. Sporadycznie 2 tkanki kontrolują koniec dekompresji na przystanku w najczęściej to ostatni.
pozdrawiam rc
Maciek Kos - 26-02-2017, 13:46
| wiecznychlopiec napisał/a: | | Mozesz napisac w jaki sposób zaplanowałeś nurkowanie z zoopem na 80m? Jak ono wyglądało? Na jakich gazach? Deko realizowałeś według zopa? |
Nie chce tego opisywac, poniewaz nie chcialbym miec kogos na sumieniu, kto przeczyta i pojdzie na pale na 80m. Zoop nie jest komputerem wielogazowym, wiec nie mozna skorzystac z niego wprost przy takich glebokosciach, a raczej trzeba patrzec na niego wtedy, jak na zegarek. Przy glebokosciach rekreacyjnych doskonale liczy czas do dekompresji, jak i sama dekompresje. Temat jest o sprzecie, wiec tylko probuje wytlumaczyc, ze do nurkowania w zakresach rekreacyjnych, ten komputer swietnie sie nadaje. Posiada wszystkie potrzebne funkcje, jest maloawaryjny, tani, zgrabny, odporny na uszkodzenia, prosty jak drut w obsludze i mi sie podoba (ale to kwestia gustu).
Co do kompletowania sprzetu - to zaczalbym od doboru odpowiedniego "kubraczka" na nurkowania. Pozniej to determinuje np rozmiar jacketu albo pletw. Pianka 5+5 to raczej za malo na nurkowania w wodzie 6stopni. Jak kto lubi ale mi jest juz zimno na sama mysli. Nurkowac powinno sie dla przyjemnosci, a nie za kare
grol - 26-02-2017, 14:21
| Maciek Kos napisał/a: | | Pare razy przekroczylem 80m wlasnie z zoopem. |
| Maciek Kos napisał/a: | | wiec nie mozna skorzystac z niego wprost przy takich glebokosciach, a raczej trzeba patrzec na niego wtedy, jak na zegarek. |
To się manipulacja nazywa...
Maciek Kos - 26-02-2017, 14:57
| grol napisał/a: | | To się manipulacja nazywa... | ...albo bottom timer.
Eh, ten ja niedobry manipulant. Wychlostac mnie tylko
pomorzanka - 26-02-2017, 15:30
| Maciek Kos napisał/a: | | grol napisał/a: | | To się manipulacja nazywa... | ...albo bottom timer.
Eh, ten ja niedobry manipulant. Wychlostac mnie tylko |
widzisz - i o tym wcześniej pisałam. Każdy komputer rekreacyjny (czyli m.in. te podawane w linkach, za 1.000 pln i podobnie), przestają być komputerami przy ambitniejszych nurkowaniach. Natomiast potem są świetnymi bottomtimerami. Mają dokładnie te same funkcje, co digital.
Natomiast pytanie podstawowe, to czy taki komputer za 1000- 1500 pln jest potrzebny/niezbędny nurkowi rec, który nurkuje w limitach. Moim zdaniem nie. Moim zdaniem znajomość limitów i posiadanie urządzenia wskazującego czas i głębokość wystarczy, a to można mieć za połowę tej ceny.
Absolutnie nie chcę też nikogo przekonywać na siłę ani za nikogo nie zamierzam podejmować decyzji
Jeśli początkujący nurek lepiej się poczuje, kupując taki "komputer", to moim zdaniem krzywdy sobie tym nie zrobi
Wracając do dylematów Efci:
wybrała sobie zestaw A/O za 1975 pln
w dalszej kolejności planuje kupić komputer za ca 150 euro
i moim zdaniem ok
natomiast jeśli jej celem w założeniu tematu było zaplanować zakupy sprzętowe w taki sposób, żeby nie przepłacać i nie żałować, to ja proponuję (ale tylko proponuję)
zakup zestawu a/o niewiele różniącego się (zamiast jednej puszki atx50 i jednej tx40 obie puszki tx40) za 1400 pln plus 100 euro Digital
i w założonym przez Efcię budżecie na a/o zyskuje od razu a/o i urządzenie pomiarowe.
Proponuję, bo sama od takiego sprzętu zaczęłam i pomimo dużego postępu w rozwoju nurkowym nadal ten sprzęt wykorzystuję jako podstawowy, zabierany na każde nurkowanie. Podobnie zresztą kilka osób z mojego otoczenia nurkowego.
Decyzja jednak należy do Efcie i jeśli serce podpowiada jej, że chce puszkę atx50 i komputer rekreacyjjny, który jej różne rzeczy wyliczy na etapie nurkowania rekreacyjnego, to przeciez krzywdy sobie nie zrobi tym wyborem tak samo będzie zadowolona i tak samo będzie ewentualnie mogła wykorzystywać ten sprzęt przy ambitniejszych nurkowaniach. Tylko zapłaci za niego 1000 pln więcej. Pomagam podjąć bardziej świadomą decyzję Sama robiąc zakupy nie zawsze kieruję się ceną, ale ja to wiem że przepłacam ale chcę mieć i już
anarchista - 26-02-2017, 15:41
| anarchista napisał/a: | Wysłany: Wczoraj 17:00
pomorzanka napisał/a:
pod warunkiem liczenia dekompresji w głowie.
pomorzanka napisał/a:
Z żadnym z tych urządzeń i z żadnym komputerem rekreacyjnym nie wykonasz nurkowania dekompresyjnego, jeśli postawisz na wyliczenia urządzenia i nie będziesz liczyć w głowie.
pomorzanka napisał/a:
które Ci się podoba (tzn. osobiście kupiłam i nadal kupiłabym digitala )
Do nurkowań dekompresyjnych wystarcza: zegarek i głębokościomierz. |
| pomorzanka napisał/a: | Wysłany: Dzisiaj 15:30
Maciek Kos napisał/a:
grol napisał/a:
To się manipulacja nazywa...
...albo bottom timer.
Eh, ten ja niedobry manipulant. Wychlostac mnie tylko
...... Moim zdaniem znajomość limitów i posiadanie urządzenia wskazującego czas i głębokość wystarczy, a to można mieć za połowę tej ceny.
| Jak widzimy po pewnym czasie, można jednak wykonać nurkowania z dekompresją, posiadając prosty sprzęt.
pozdrawiam rc
pomorzanka - 26-02-2017, 15:46
| anarchista napisał/a: | Jak widzimy po pewnym czasie, można jednak wykonać nurkowania z dekompresją, posiadając prosty sprzęt.
pozdrawiam rc |
i gdybyś więcej czasu poświęcał na czytanie ze zrozumieniem cudzych postów, a mniej na wybiórcze dopieprzanie się do czegoś, co Ci się tylko wydaje, że ktoś napisał, Twoje życie na forum byłoby łatwiejsze i dla Ciebie i dla innych.
Maciek Kos - 26-02-2017, 16:08
Tez nie widze najmniejszego sensu posiadania dwoch roznych puszek automatow. Dobrze zeby obie byly takie same i tak samo dobre. W moich stronach bardzo popularne sa atx40 na DS4. Ja jeszcze nie zawiodlem sie na nich i uzywam doslownie do wszystkiego
Tez nie mam nic do BT tak naprawde, bo sam kiedys uzywalem ale prosty komputer zwalnia mnie jednak od liczenia pod woda, jakkolwiek proste by ono nie bylo. Praktycznie wszystkie nurkowania wykonuje wielopoziomowo, wiec tutaj jest juz troche zabawy. Pisze o sobie ale z praktyki wnioskuje, ze wiekszosc tak nurkuje. Widze, ze zblizam sie do dekompresji, to poprostu zawracam wyplycajac sie i tyle. Z tego co zaobserwowalem, to nurkujac wieeelokrotnie z roznymi klubami, prawie nikt nie uzywa BT, a praktycznie wszyscy uzywaja komputerow. I praktycznie wszyscy maja roznorodne, aczkolwiek najprostsze komputery. Cos w tym chyba jest
| pomorzanka napisał/a: | | przy ambitniejszych nurkowaniach. |
Nie lubie uzywac takich pojec, bo one sugeruja, ze nurkowania rekreacyjne np do 40m, to nie sa jakies powazne nurkowania. Dla mnie nie sa zadna ambicja nurkowania na 150m. Poprostu jak ktos lubi takie nurkowania glebokie, to sobie tak nurkuje i potrzebuje inny sprzet (bo Zoop po 99m sie zawiesi raczej)
pomorzanka - 26-02-2017, 16:12
| Maciek Kos napisał/a: | | pomorzanka napisał/a: | | przy ambitniejszych nurkowaniach. |
Nie lubie uzywac takich pojec, bo one sugeruja, ze nurkowania rekreacyjne np do 40m, to nie sa jakies powazne nurkowania. Dla mnie nie sa zadna ambicja nurkowania na 150m. Poprostu jak ktos lubi takie nurkowania glebokie, to sobie tak nurkuje i potrzebuje inny sprzet (bo Zoop po 99m sie zawiesi raczej) |
ja też nie lubię, ale w zasadzie jakbyś nie nazwał pewnego rodzaju nurkowań, zawsze ktoś się dopieprzy dekompresyjne? przecież nie ma nurkowań bezdekompresyjnych techniczne? a rekreacyjnie można nurkować nie zwracając uwagi na technikę nurkowania? sportowe? itp.
wiec na użytek tego tematu zaczęłam używać określenia ambitniejsze - wydawało mi się neutralne i znowu zonk
| Maciek Kos napisał/a: | Z tego co zaobserwowalem, to nurkujac wieeelokrotnie z roznymi klubami, prawie nikt nie uzywa BT, a praktycznie wszyscy uzywaja komputerow. I praktycznie wszyscy maja roznorodne, aczkolwiek najprostsze komputery. Cos w tym chyba jest |
a u mnie w otoczeniu praktycznie wszyscy mają Petrela 2 lub Perdixa i digitala, ale chyba nie ma w tym głębszej myśli
[ Dodano: 26-02-2017, 16:25 ]
jeszcze do Efci - bo zapomniałam gdybyś faktycznie planowała przyjazd do Jastarni i zechciałabyś przed wyjazdem kupić mi u siebie Digitala za 100 euro, to byłabym bardzo wdzięczna chętnie jakoś odwdzięczę się za przysługę
Maciek Kos - 26-02-2017, 16:29
| pomorzanka napisał/a: | | użytek tego tematu zaczęłam używać określenia ambitniejsze - wydawało mi się neutralne i znowu zonk | aj tam zonk od razu
Po tylu stronach pisania doszlismy chyba do najwazniejszej kwestii, przy doborze i kompletowaniu sprzetu.
Zanim sie rzucimy w wir zakupow, najlepiej jest ponurkowac troche i okreslic sobie samemu, "jakie mnie nurkowania interesuja?".
Wystarczy raz zejsc na 40m w jeziorze, w piance 5+5 zeby odpowiedziec sobie na pytanie, czy taki stroj jest odpowiedni. Jesli wybor padnie na np: suchara, to przewaznie pletwy trzeba bedzie dobrac wieksze, a jacket moze okazac sie zbyt ciasny, na grubym ocieplaczu... itd...
Automaty warto miec swoje i najlepsze. Maske tez najodpowiedniejsza, noz dla wlasnego bezpieczenstwa... z cala reszta wstrzymalbym sie zanim nie wykonalbym chociaz kilkunastu nurkowan. To tylko moje zdanie
Efcia - 26-02-2017, 16:42
pomorzanka,
ojciec jest wlasnie i moge podac przez niego przesylke jak cos. Ja bede w Jastarnii na 100% w sierpniu. Wczedniej bede w PL ale nie wiem jeszcze jakie regiony. W czerwcu (Boze cialo) bede w okolicach Plocka A tak to ja europejka.. jezdze duzo
Na PW sie odezwe... podam Ci modele jakie mam tu dostepne (nowe).
[ Dodano: 26-02-2017, 16:46 ]
Maciek Kos,
Na poczatku swojej drogi to ja bede mogla schodzic tylko do 18 ;p
Moze po wakacjach AOWD zdarze zrobic. Wtedy to bede rozmyslac o sucharze.
AO juz podjeta decyzja jaki kupuje. Jeszcze musze znalezc sklep z bezproblemowa gwarancja i serwisem.
pomorzanka - 26-02-2017, 16:48
super
anarchista - 26-02-2017, 17:04
| pomorzanka napisał/a: | | Wysłany: Dzisiaj 15:46 i gdybyś więcej czasu poświęcał na czytanie ze zrozumieniem cudzych postów, a mniej na wybiórcze dopieprzanie się do czegoś, co Ci się tylko wydaje, że ktoś napisał, Twoje życie na forum byłoby łatwiejsze i dla Ciebie i dla innych. |
Ewidentnie napisałaś: | pomorzanka napisał/a: | | Wysłany: Dzisiaj 15:30 Moim zdaniem znajomość limitów i posiadanie urządzenia wskazującego czas i głębokość wystarczy, a to można mieć za połowę tej ceny. | Nie godzi się wypierać się własnych słów, po kilkunastu minutach. | Maciek Kos napisał/a: | | z cala reszta wstrzymalbym sie zanim nie wykonalbym chociaz kilkunastu nurkowan. To tylko moje zdanie | Pierwszy wpis w tym temacie ma identyczny sens.
pozdrawiam rc
Jacek Wo - 26-02-2017, 17:23
Na poczatku swojej drogi to ja bede mogla schodzic tylko do 18 ;p
Moze po wakacjach AOWD zdarze zrobic. Wtedy to bede rozmyslac o sucharze.
AO juz podjeta decyzja jaki kupuje. Jeszcze musze znalezc sklep z bezproblemowa gwarancja i serwisem. |
I tego się trzymaj.
A konkretnie -
automat - kup zestaw Apeksa DS4 z XTX 40 oraz oznaczonym tak samo octopusem - lub w zależności od oferty sklepu - z drugim takim samym czarnym II stopniem. Octopus żółty od tak samo oznakowanego czarnego II-go stopnia różni się tylko kolorem puszki.
XTX 40 a XTX 50 - jak już pisano różnią się tylko jedną śrubką do regulacji, której i tak sama - na pewno przynajmniej na początku nurkowej drogi - robić nie będziesz.
Mieszkasz w Niemczech - kupuj w niemieckim sklepie. Jednym z lepszych jest Atlantis.
http://www.atlantis-onlin...us/p-39427.html
do tego manometr
Komputer - każdy rekreacyjny jaki Ci się spodoba i dobrze Ci będzie na nim odczytywało cyferki, jak masz dobry wzrok to praktycznie każdy.
| Pomorzanka napisał/a: | a u mnie w otoczeniu praktycznie wszyscy mają Petrela 2 lub Perdixa i digitala, ale chyba nie ma w tym głębszej myśli |
Zawsze możesz zmienić otoczenie - u mnie np. to raczej VR-y królują, choć i Liquivision się trafi. Digitala nie uświadczysz. A ja mam Vypera i Blacka BT, choć następny i tak będzie Perdix
Maciek Kos - 26-02-2017, 17:25
Efcia - Poprostu zanurkuj pare razy wedle kursowych glebokosci i zobaczysz Sama, jak o wiele bardziej swiadomie wrocisz do tego tematu
Przy pierwszych nurkowaniach, czlowiek jest tak bardzo podekscytowany i zajety , ze na wiele niuansow nie zwraca uwagi. Nawet na zimno do pewnego stopnia. Pozniej zaczyna sie wszystko ukladac w calosc. Tu cos cisnie, tam cos uwiera, ciagnie... pletwy nie daja dobrego napedu, ciezko wykonac jakis manewr itd... Dobrze jest wyprobowac rozny sprzet i nabrac troszeczke chociaz praktyki.
Co do komp vs digital - Zanurkuj na 18m, posiedz tam troche, wyplyc sie do 12m i tez poogladaj rybki pare minut, pozniej do 9m. Zanurkuj podobnie z digitalem, a pozniej z komputerem i sama zadecyduj, z czym nurkowalo sie Tobie wygodniej i wybierz wygodniejsza dla Ciebie opcje.
Zaoszczedzisz wtedy dosc duzo pieniedzy na niechciane wydatki i co najwazniejsze bedziesz miala sprzet, w ktorym sie Tobie najwygodniej nurkuje (nie mi, czy pani Jadzi...)
[ Dodano: 26-02-2017, 17:34 ]
| Jacek Wo napisał/a: | | z drugim takim samym czarnym II stopniem. Octopus żółty od tak samo oznakowanego czarnego II-go stopnia różni się tylko kolorem puszki. |
Nie no, bez sensu z octopusem w takim samym kolorze czarnym. Oczywiscie to te same automaty ale octopus powinien byc bardzo latwy do zlokalizowania, w czasie problemow pod woda. Taka przeciez glowna rola tego octopusa!
xaltuton - 26-02-2017, 18:05
| pomorzanka napisał/a: |
Natomiast pytanie podstawowe, to czy taki komputer za 1000- 1500 pln jest potrzebny/niezbędny nurkowi rec, który nurkuje w limitach. Moim zdaniem nie.
|
Jak nurkuje w limitach to nie, ale wypadaloby wiedziec czy sie jeszcze jest w tym limicie.
grol - 26-02-2017, 21:39
| Maciek Kos napisał/a: | | Co do komp vs digita |
Mimo wszystko uważam, że dla osoby z wolą szybkiego rozwoju na ścieżce nurkowej lepiej kupić jakiś 'aktywnie świecący', bo to fajne kompy są.
mi_g - 27-02-2017, 08:48
| Maciek Kos napisał/a: | | Zanurkuj podobnie z digitalem, a pozniej z komputerem i sama zadecyduj, z czym nurkowalo sie Tobie wygodniej |
Trzeba jeszcze pamiętać, o dwóch sprawach:
- w stresie funkcjonuje się inaczej, co ciężko sprawdzić na zwykłam nurkowaniu
- większość ludzie jednak co jakiś czas pełnia błędy licząc w pamięci, jak często to kwestia indywidualna ale nawet najlepsi częściej niż komputery
Co do ceny w PL: Mares puck w Decathlon koło 650zł - tak na szybko z instrukcji: ma gauge z głębokością srednią (jak ktoś lubi), ma podświetlenie, ma dwa gazy! czyli jest nawet lekko techniczny... A i jeszcze specjalnie dla Efcia - może być z pokrywką niebieską (i kilkoma innymi też). Czyli dostajemy to co digital + kompa dwugazowego+ podświetlenie za cenę wyższą o 30-50% (choć są sklepy w Polsce które za digitala chcą ponad 650zł). Głębokość do 150m a że digital może być do 330m no cóż... Ile znacie osób które były głąbiej niż 150m
anarchista - 27-02-2017, 09:03
| mi_g napisał/a: | rzeba jeszcze pamiętać, o dwóch sprawach:
- w stresie funkcjonuje się inaczej, co ciężko sprawdzić na zwykłam nurkowaniu
- większość ludzie jednak co jakiś czas pełnia błędy licząc w pamięci, jak często to kwestia indywidualna ale nawet najlepsi częściej niż komputery | Zaczynamy od początku wysoki ppN2 wpływa na OUN. Umiejętności liczenia i logicznego rozumowania maleją.
Dlatego tak bardzo nie podoba mi się propagowanie metody dla żywego kalkulatora. Poza omylnością ludzi wzmacnianą złym działaniem OUN, ta metoda nie ma podstaw fizycznych. Kiedy przestało to być przybliżenie, nie są w stanie wskazać użytkownicy.
Koronny przykład: sam autor NOF Paweł Poręba pomylił się i złożył zbyt wiele własnych regułek, stworzył morderczą awaryjną dekompresję wysokogórską. Nie był wtedy pod wodą, nie był pod narkotycznym wpływem ppN2.
pozdrawiam rc
wiesiek01 - 27-02-2017, 19:15
| mi_g napisał/a: | | Jako szczęśliwy posiadacz 3 latarek, które nawet dość często w komplecie zabieram pod wodę, muszę stwierdzić ze nie przypominam sobie abym kiedykolwiek używał backupa. |
Ja wożę koło zapasowe w samochodzie i też nie przypominam sobie kiedy je używałem , tak samo i octopus
[ Dodano: 27-02-2017, 19:25 ]
| mi_g napisał/a: | | Ja w przeciwieństwie do pomorzanka, digitala bym początkującej osobie nie polecał. Jak chcesz nurkować a nie zajmować się wyrafinowanymi dyskusjami na tym czy innym forum kup tani komputer, będzie kosztował prawie tyle co digital. |
Pełna zgoda...
mi_g - 27-02-2017, 22:39
| wiesiek01 napisał/a: | | tak samo i octopus |
Tyle ze octopus jeśli musi być użyty to raczej ratuje życie a koło zapasowe już niekoniecznie. Jak nie jedziesz samochodem w dzicz to brak koła zapasowego cię raczej nie zabije, tak samo jak brak latarki nawet na nocnym nurku.
Ale... jak mam 1h płynięcia do wyjścia to z tymi 3 światełkami czuje się dość komfortowo Z zabawnych rzeczy jak mi kiedyś zgasła latarka (oczywiście wtedy właśnie był nurek solo ) to po jakichś 10sek odkryłem że światło z komputera wystarczy aby zobaczyć poręczówkę. Wystarczyło nawet do ponownego uruchomienia latarki - backupu nie uruchomiłem.
Maciek Kos - 28-02-2017, 00:21
| mi_g napisał/a: | | Mares puck w Decathlon koło 650zł - tak na szybko z instrukcji: ma gauge z głębokością srednią (jak ktoś lubi), ma podświetlenie, ma dwa gazy! czyli jest nawet lekko techniczny... A i jeszcze specjalnie dla Efcia - może być z pokrywką niebieską (i kilkoma innymi też). Czyli dostajemy to co digital + kompa dwugazowego+ podświetlenie za cenę wyższą o 30-50% (choć są sklepy w Polsce które za digitala chcą ponad 650zł). | Swietny, prosty komputer ale z tym DWUGAZOWYM to bez przesady Mozna ustawic rozne gazy, jak i w Zoopie mozna, ale nie mozna ich zmieniac podczas nurkowania.
(ciekaw jestem, czy nie strzelilem gafy... mam moj komputer juz tyle lat ale jest tak prosty, ze praktycznie nigdy nie naciskalem guzikow). Problemem Puckow bylo chyba jedynie wypadanie guzika. Jakas wada fabryczna. Teraz tak sobie mysle, ze jakby mi jakies guziki powypadaly z mojego kompa, to pewnie bym tego nie zauwazyl miesiacami...
Haw - 28-02-2017, 03:53
| Efcia napisał/a: | To akurat mi nie bardzo. Probowalam i mi jakos "nie lezy".
| moze jeszcze za wczesnie - zrob drugie podejscie po 15-20 nurkowaniach. dla mnie najwiekszy + to taki ze praktycznie wszedzie gdzie pojade moge w tym zmontowac dwubutlowa konfiguracje w jakiej nurkuje na co dzien (niby mozna singiel+stage, ale to jednak nie to samo...). a z racji tego ze robie zdjecia, to z partnerstwem bywa roznie i drugie zrodlo zasilania organizmu podnosi komfort psychiczny
| Efcia napisał/a: | | Ja po 2 nurach w jackecie twierdze, ze ta "latajaca" butla, ktora jezdzi mi po tylku nie daje mi komfortu. | bo to prawda . aaa jak sie zdecydujesz na skrzydlo wybierz plyte aluminiowa - roznicy w cenie praktycznie nie ma, a jednak jak sie kiedys zdecydujesz na podroze, to docenisz 2.5-3kg mniej w bagazu.
| grol napisał/a: | Jak będziesz testować skrzydło to zwróć uwagę/poproś kogoś doświadczonego o właściwe wyregulowanie uprzęży, szczególnie jeżeli będzie tzw. z jednego kawałka paska.
| jop,to wazne.
| wiecznychlopiec napisał/a: | tak, to chyba największy problem przy zbyt dużym worku i kombinacjach 2w1
| gumki? co z tego ze niekoszerne, skoro dzialaja?
| grol napisał/a: | Na początku drogi nurkowej:
2. Podawać czas nurkowania, aktualną i średnią głębokość |
nitrox, jeszcze nitrox!
| anarchista napisał/a: | Nie bredź z tą głębokością średnią. Podałem przykład nurkowania i z odwróconym profilem. Głębokość średnia taka sama, jedno nurkowanie NDL, drugi nie.
| o nie. to ja podawalem jackowi jeszcze na grupie, jak tylko pojawila sie pierwsza wersja nof'a, w kolejnej pawel zreszta dodal na to poprawke.
| pomorzanka napisał/a: | | To nie jest komputer, ale podaje aktualną głębokość nurkowania, podaje średnią głębokość nurkowania i podaje temperaturę wody. W mojej ocenie dość tania i fajna opcja za około 500 pln. | w tej chwili na FB ktos sprzedaje uzywanego alladina 2g za 550 zeta ma wszystko to co digital, plus: podswietlenie, nitrox do 100% (wraz z mozliwoscia zmiany gazu), mozliwosc zgrania zapisow nurkowania na PC i samodzielna wymiane baterii za 15-20 zeta. takze, ten. wg mnie nie warto.
poza tym digital jest do kitu na wyjazdach w cieplym gdzie nurkuje sie z grupa. korzystajac z tabel albo bedziesz wyplycac nurkowania innym albo wydluzac robote przewodnikowi wiszac na deko.
| Maciek Kos napisał/a: | | Nie no, bez sensu z octopusem w takim samym kolorze czarnym. Oczywiscie to te same automaty ale octopus powinien byc bardzo latwy do zlokalizowania, w czasie problemow pod woda. | dlatego powinienes zawsze wiedziec gdzie go masz. mocowanie go zawsze w tym samym miejscu doskonale ulatwia sprawe
| grol napisał/a: | | Z dwojga złego wolę Zoopa. Używałem każdego z nich, także Vteca | zoopy (pewnie wszystkie rec. od suunto) maja paskudna ceche: pozwalaja na dosc dlugi NDL (w porownaniu do ZHL), ale jak go przekroczysz do dosc mocno dopieprzaja kary. moj komp na ZHLu szybciej wchodzil w deco (u mnie konserwatyzm 3/5, w zoopie chyba 2/3), ale jesli kumpel z ktorym nurkowalem tez przekroczyl NDL, to potem zoop potrafil "dogonic" mojego kompa w liczbie minut do odsiedzenia. dluzej nie testowalismy, ale podejrzewam ze rozjezdzalyby sie coraz mocniej. osobiscie wole zebrac 5 min. deco i zgubic potem na plyciznie, niz ludzic sie ze ciagle jestem w NDLu.
mi_g - 28-02-2017, 08:38
| Maciek Kos napisał/a: | wietny, prosty komputer ale z tym DWUGAZOWYM to bez przesady Mozna ustawic rozne gazy, jak i w Zoopie mozna, ale nie mozna ich zmieniac podczas nurkowania. |
Chyba jednak dwugazowy instrukcja pdf po angielski :
[ Dodano: 28-02-2017, 08:40 ]
| mi_g napisał/a: | | Mares puck w Decathlon |
O to ja głupio napisałem... W Decathlon (za 650zł) jest Puck Pro i ten jest dwugazowy w przeciwieństwie do zwykłego Pucka
anarchista - 28-02-2017, 09:26
| Haw napisał/a: | | anarchista napisał/a: |
Nie bredź z tą głębokością średnią. Podałem przykład nurkowania i z odwróconym profilem. Głębokość średnia taka sama, jedno nurkowanie NDL, drugi nie. |
o nie. to ja podawalem jackowi jeszcze na grupie, jak tylko pojawila sie pierwsza wersja nof'a, w kolejnej pawel zreszta dodal na to poprawke. | Przeliczenie w modelu niedawno zrobiłem obu wariantów, więc odnosi się to do roku wstecz. Lecz to użytkownik metod uproszczonych ma rozumieć podstawy tego czym się posługuje. Miłośnicy NOF tego nie prezentują.
Paweł dzielnie pokasował błędy młodości i wczesne pdf z NOF i Pełna wersja NOF zniknęły z jego strony.
Dla miłośników NOF czy to to uwzględnia poprawkę Crossa ?
Może wpływ perfuzji na dekompresję tlenową ?
Może poprawkę Workmana dla dekompresji tlenowej ?
Odpowiedź poprawna nie uwzględnia, autor NOF nawet nie wie o DCS tlenowym, weszło to w fizjologię w 1955 r. Pozostaje wiara jak w sekcie wyznaniowej.
pozdrawiam rc
md1974 - 28-02-2017, 15:00
| Haw napisał/a: | | wiecznychlopiec napisał/a: | tak, to chyba największy problem przy zbyt dużym worku i kombinacjach 2w1
| gumki? co z tego ze niekoszerne, skoro dzialaja?
|
Wiecznychlopiec, pewnie tak jak ja, miał na myśli użycie worka dedykowanego do twina z singlem. Tu problem jest nie tylko w wielkości/objętości ale w konstrukcji - szerokość pod butlami (tej martwej strefy, samej szmaty). Tego moim zdaniem gumkami nie za bardzo da się rozwiązać, pomijając niekoszerność rozwiązania.
Pozdrawiam,
Mariusz
mi_g - 01-03-2017, 08:42
| md1974 napisał/a: | | Tego moim zdaniem gumkami nie za bardzo da się rozwiązać, pomijając niekoszerność rozwiązania. |
DiveRite Recwing zaprojektowany w tym celu: gumki + pośrednia szerokość. Twin lekko nachodzi na część "czynną" skrzydła a z singlem cześć "martwa" lekko wystaje poza butle. Ogólnie działa, miałem, widziałem również z singlem, choć osobiście nigdy w nim tak nie nurkowałem bo do singla mam jacket.
Efcia - 02-03-2017, 13:14
Jako, ze juz zdecydowalam sie na automat Apeksa... tak mnie ciekawi.. jakich wezy uzywacie? Gumowych czy tych w oplcie?
Jakie sa plusy i minusy?
Podpowie ktos? Wyrazi ktos swoja opinie?
heyway - 02-03-2017, 13:37
| mi_g napisał/a: | | DiveRite Recwing zaprojektowany w tym celu: gumki + pośrednia szerokość. Twin lekko nachodzi na część "czynną" skrzydła a z singlem cześć "martwa" lekko wystaje poza butle. Ogólnie działa, miałem, widziałem również z singlem, choć osobiście nigdy w nim tak nie nurkowałem bo do singla mam jacket. |
Uzywam RecWing do singla. Najmniejsza flaszka jaka do niego zapinam to dluga 12, nie ma problemow z zawijaniem worka.
Efcia - 02-03-2017, 14:06
Przyszla pora na kupno AO.
Czy cena 1500 zl za nowy komplet: Apeks DST / XTX50 + Octopus XTX40 + Manometr (0-400bar) + weze jest cena dobra?
Chcialam dwie puszki XTX50 ale dostalam taka oferte i ciekawi mnie Wasze zdanie.
Maciek Kos - 02-03-2017, 14:18
| Efcia napisał/a: | | Czy cena 1500 zl za nowy komplet: Apeks DST / XTX50 + Octopus XTX40 + Manometr (0-400bar) + weze jest cena dobra? | Wydaje mi sie , ze to dobra cena.
Co do wezy. Jesli weze sa krotkie, to wole osobiscie te w oplocie. Sa mniej sztywne niz zwykle gumiaki i nie wyrywaja tak automatu z ust. Jesli weze sa dlugie, to lepsze wydaja sie byc gumowe. Waz 2m w oplocie zyje swoim zyciem. Fruwa pod woda, placze sie i skreca jak prawdziwy waz
Efcia - 02-03-2017, 14:25
Wszystko mi ladnie wyjasniono (dzieki m.in. Artur ! i zaczne od "standardowych" wezy (chodzi mi o dlugosc), z dyndajacym octopusem... jak nabiore troszke wiecej doswiadczenia, oglady to wtedy wymienie weze na dluzsze i sie bede oplatywac jak to bylo pokazane w ktorychs linkach powyzej (bodajze pomorzanka podawala linki
Morox25 - 02-03-2017, 19:37
Nowe w DE Apeks XTX 200, oktopus xtx40 i manometr za ca 450 Euro
pomorzanka - 02-03-2017, 22:24
używam węży danicorp i serdecznie polecam.
takich, jak poniżej
http://www.diving.ocean-t...zne_lp-p26.html
Efcia - 03-03-2017, 01:35
| Morox25 napisał/a: | | Nowe w DE Apeks XTX 200, oktopus xtx40 i manometr za ca 450 Euro |
Pytanie czy z DS4 albo DST? Bo tez widzialam ale nie mialo DST albo DS4.
Haw - 03-03-2017, 01:56
| md1974 napisał/a: | | ego moim zdaniem gumkami nie za bardzo da się rozwiązać, pomijając niekoszerność rozwiązania. | no patrz, a ja plywalem sobie dlugi czas w singlu z anhinga 25l "bo za chwile mial byc twin", ostatecznie stanelo na tym ze przechodze na SM. dobrze ze zzdazylem sie przesiasc, nie wiem jakbym teraz z ta wiedza zanurkowal
martin - 03-03-2017, 09:48
Pytanie czy z DS4 albo DST? Bo tez widzialam ale nie mialo DST albo DS4. |
One maja inny pierwszy stopien:
Wnetrze jest porownywalne z DS4, cena parokrotnie wyzsza.
Zostan przy DST/DS4 i .TX50, wszystko co jest wyzej to ten sam sprzet za duzo wieksza kase.
md1974 - 03-03-2017, 23:45
| Haw napisał/a: | no patrz, a ja plywalem sobie dlugi czas w singlu z anhinga 25l "bo za chwile mial byc twin", ostatecznie stanelo na tym ze przechodze na SM. dobrze ze zzdazylem sie przesiasc, nie wiem jakbym teraz z ta wiedza zanurkowal |
No patrz - każdy nurkuje jak chce. Ja lubię wygodnie. Z tą wiedzą nurkowałbyś .... tak samo jak sądzę
Osobiście nie używam rozwiązań z gumkami nie ze względu na niekoszerność tylko dlatego, że mi się nie podobają te poskręcane buły . Jakoś tak nie mam do nich zaufania chociaż muszę podkreślić, że nie wynika to z faktu przeprowadzenia negatywnych w wyniku testów a jedynie wizualnych uprzedzeń. Taką po prostu wolność sobie cenię
Pozdrawiam,
Mariusz
Dopisane
A do rzadko używanego singla mam drugi worek.
Turlogh - 04-03-2017, 08:00
To może być również taki powód, że na początku drogi nurkowej rozważamy czy wąż za 45zł nie jest za drogi, może uda nam się kupić za 30.
Im dalej w rozwoju nurkowym, tym łapałem się na tym, że różnica 15zł...to żadna różnica i cieszyłem się jak udało mi się zaoszczędzić 200-300zł.
Później, podobnie jak przedpisca, kupiłem osobny worek do singla który używam raz, dwa w roku jak na razie ale jednak mam osobny.
Na początku po prostu jest tyle wydatków, że wydaje nam się, że uda się jednym workiem opędzić obie konfiguracje.
W ogóle zauważyłem, że przez cały okres nurkowania pojawia się takie fajne stwierdzenie: "jeszcze tylko to i to oraz to potrzebuję i koniec wydatków".
He he, największe kłamstwo we wszechświecie
anarchista - 04-03-2017, 08:38
| Turlogh napisał/a: | | że na początku drogi nurkowej rozważamy czy wąż za 45zł nie jest za drogi, może uda nam się kupić za 30. | Jest za drogi ten za 30 też. Skro butle kompozytowe są za darmo do zdobycia. | Turlogh napisał/a: | | i cieszyłem się jak udało mi się zaoszczędzić 200-300zł. | Nie znasz się na tym, o dekadę efektywniejszy jestem.
Synek kupił od R.Gałacha suchą piankę za 2 zł. Ja suchy Draeger obiecany nad Wuksnikami dostałem za darmo po 15 minutowej rozmowie. R.G mówił o filtrach powiedziałem że też zrobiłem on o testach potwierdziłem że pompę do testów hydrostatycznych wykonałem.
Tak się wykonywało mocowania węzy i tanio wytwarza przydatny sprzęt, za 1/10 czasem mniej ceny rynkowej :
http://rebreathers.pl/forum/viewtopic.php?t=188
pozdrawiam rc
md1974 - 04-03-2017, 14:45
| Turlogh napisał/a: | W ogóle zauważyłem, że przez cały okres nurkowania pojawia się takie fajne stwierdzenie: "jeszcze tylko to i to oraz to potrzebuję i koniec wydatków".
He he, największe kłamstwo we wszechświecie |
Święte słowa
Pozdrawiam,
Mariusz
Morox25 - 05-03-2017, 20:43
Wnetrze jest porownywalne z DS4, cena parokrotnie wyzsza.
Zostan przy DST/DS4 i .TX50, wszystko co jest wyzej to ten sam sprzet za duzo wieksza kase.
Wazne stwierdzenie "porownywalne". Jesli jest tak jak piszesz to dlaczego producent podaje rozne temperatury zamarzania dla kazdego z nich?
martin - 05-03-2017, 21:04
Marketing.
grol - 05-03-2017, 21:10
| Morox25 napisał/a: | | Jesli jest tak jak piszesz to dlaczego producent podaje rozne temperatury zamarzania dla kazdego z nich? |
Bo jak inaczej by wyjaśnił różnice w cenie biorąc pod uwagę, że w wewnątrz te same części?
harcerz - 08-03-2017, 19:45
Post zamieszczony w dziale JESTEM POCZATKUJĄCYM, a Efcia już ma w swoim spisie suchy skafander
Mucha - 08-03-2017, 20:11
No i co z tego?
Ja też owd robiłem w suchym.
grol - 08-03-2017, 21:52
| harcerz napisał/a: | | Post zamieszczony w dziale JESTEM POCZATKUJĄCYM, a Efcia już ma w swoim spisie suchy skafander |
Co oznacza, że na początku drogi nurkowej być może nie popełni kosztownego błędu
anarchista - 08-03-2017, 22:52
| grol napisał/a: | | Co oznacza, że na początku drogi nurkowej być może nie popełni kosztownego błędu | Suchy dla synka kosztował 3 zł. Moja sucha pianka -1 zł.
pozdrawiam rc
lukpep - 09-03-2017, 09:21
| anarchista napisał/a: | | grol napisał/a: | | Co oznacza, że na początku drogi nurkowej być może nie popełni kosztownego błędu | Suchy dla synka kosztował 3 zł. Moja sucha pianka -1 zł.
pozdrawiam rc |
moze dostajesz te wszystkie rzeczy zebys sie odczepil? Nie dyskutowalem z Toba nigdy, zadnych zatargow nie mielismy, nie jestem wcieleniem Twoich przeciwnikow forumowych ale rzygac juz mozna wiecznie tymi samymi madrosciami spod Twoich palcy. "to mam za darmo, to za 1zl, a tego znam to dal mi butle i jeszcze doplacil" + stala spiewka o liczeniu w modelu + odpowiedz nie zwiazana z pytaniem ale za to ze wstawka na temat patentu, publikacji i znajomosci. Ile mozna klepac to samo i myslec ze kogos to interesuje?
grol - 09-03-2017, 10:23
| lukpep napisał/a: | | Ile mozna klepac to samo i myslec ze kogos to interesuje? |
To raczej pytanie do admina, bo osobowość trolla jest niereformowalna...
wiecznychlopiec - 09-03-2017, 11:28
| lukpep napisał/a: |
moze dostajesz te wszystkie rzeczy zebys sie odczepil? |
you made my day!
oplułem monitor
anarchista - 09-03-2017, 17:07
| lukpep napisał/a: | | "to mam za darmo, to za 1zl, | Twoja odpowiedź to najlepszy obraz Ciebie.
| grol napisał/a: | | To raczej pytanie do admina, bo osobowość trolla jest niereformowalna... | Kim ty jesteś ? Skarżypyta tak, cienias merytoryczny też. Zakompleksiony owszem.
pozdrawiam rc
Matek87 - 09-03-2017, 19:55
Witam
jestem początkującym, pływam w piance z BCD z jedna butla 12/15l
kompletuje sprzęt i mam kilka pytań:
czy mógłby ktoś polecić jakieś cieple buty do pianki? jakieś opinie o :
SCUBAPRO Delta Boots 6,5mm
SCUBAPRO Heavy-Duty 6,5mm
nóż:
TECHNISUB Mini Zak Beta
SCUBATECH Finn II ?
i jeszcze szukam latarki takiej do 400-500zl max ( na razie jako główna, ale za rok ma być jako backup wiec nie chce za bardzo szaleć)
TECLINE LED US-16
Płetwy MARES Avanti Quattro+ czytałem same pozytywne opinie, co myślicie?
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Matek
krzkus - 09-03-2017, 20:17
| Matek87 napisał/a: |
SCUBAPRO Heavy-Duty 6,5mm |
Oprócz butów, kup neoprenowe skarpety np 3mm, robią różnicę.
wiecznychlopiec - 09-03-2017, 20:24
i jeszcze szukam latarki takiej do 400-500zl max ( na razie jako główna, ale za rok ma być jako backup wiec nie chce za bardzo szaleć)
TECLINE LED US-16
|
latarki kup te co Mieciu poleca po 30$ świeca tak samo jak Tecline na 1x18650, dają rade to mało powiedziane. Na backupy potem jak znalazł, przede wszystkim są krótkie i lekkie nie męczą ręki a mieszczą się też do kieszeni suchara.
Miałem US15 i US15G, wymieniłem na te mniejsze, mam 7, łącznie kupiłem ich ponad 10 bo jeszcze dla kumpli.
Mieciu - 09-03-2017, 21:06
|
wkleję jeszcze raz
http://aliexpress.com/ite...2055689902.html
Do tego porządne Sanyo 18650GA i masz fajną sprawdzoną w boju latarkę.
To jest Brinyte Div05 tyle że bez logo producenta.
Jak już zapragniesz mocniejszego światełka to ta spokojnie może powędrować na szelkę/do kieszeni.
Matek87 - 09-03-2017, 21:38
dzięki bardzo już zamawiam
wiecznychlopiec - 09-03-2017, 21:55
cała nasza ekipa używa tych latarek dzięki Mieciowi
angelares - 10-03-2017, 08:49
Nadaje się na kask?
Mieciu - 10-03-2017, 09:00
| angelares napisał/a: | | Nadaje się na kask? |
Na kask szukaj Brinyte DIV11 lub DIV12 - łatwiejsze włączanie.
Jacek Wo - 10-03-2017, 09:26
| Mieciu napisał/a: | | Matek87 napisał/a: |
|
wkleję jeszcze raz
http://aliexpress.com/ite...2055689902.html
|
niedostępna już, chyba Kolega cały stock wykupił
7kwiatek7 - 10-03-2017, 11:45
| krzkus napisał/a: | | Matek87 napisał/a: |
SCUBAPRO Heavy-Duty 6,5mm |
Oprócz butów, kup neoprenowe skarpety np 3mm, robią różnicę. |
Skarpety?
Osobiście używam butów o grubości 5 mm. jeszcze nigdy nie zmarzły mi stopy. Podobnie 5 mm rękawiczki. Co prawda nurkuje w okresie od maja do września. Z mojego małego doświadczenia podpowiadam by zwrócić jednak uwagę na podeszwę buta, by była twarda.
Pozdrawiam.
Karollo - 10-03-2017, 12:05
Tak, tak, skarpety, skarpety. Co dwie warstwy to nie jedna. Poza tym taka cienka skarpetka lepiej przylega do ciala niz but z grubego neoprenu. Naprawde lepiej buty 5mm plus 2mm skarpety niz buty tylko 6.5mm. I nie chodzi o te 0.5mm.
Uwaga z twarda podeszwa jest jest natomiast ok, bo nie raz czlowiek sklinal kazda nierownosc a zwlaszcza ze zmarznietymi stopami po nurku
anarchista - 10-03-2017, 19:48
| Karollo napisał/a: | | Tak, tak, skarpety, skarpety. Co dwie warstwy to nie jedna. | Odpowiednio luźne, inaczej ograniczą przepływ krwi i nie będzie ciepło.
pozdrawiam rc
xaltuton - 10-03-2017, 21:55
| 7kwiatek7 napisał/a: |
Skarpety?
|
Naleze do tych o wiekszej odpornosci na zimno. Jak plywalem kiedys w piance to mialem jakies
tam buty neoprenowe 5mm Tusy i pianka Triborda 5mm bez docieplenia. Pol godziny pod termoklina
(czyli jakies 3-4 stopnie C.) powodowalo, ze dopiero zaczynalo mi byc chlodno, po 40 min.
bylo juz zimno. Zawsze zaczynalem marznac od stop. Dokupilem 3mm skarpety neoprenowe z Decathlonu
i powiem tak - moglem wychodzic z wody nawet z dreszczami, ale w stopy nie bylo juz mi zimno nigdy.
Haw - 11-03-2017, 21:16
| md1974 napisał/a: | | No patrz - każdy nurkuje jak chce. Ja lubię wygodnie. | ja tez. wtedy wygodne bylo ze zostal mi tysiak w portfelu
| md1974 napisał/a: | | nie wynika to z faktu przeprowadzenia negatywnych w wyniku testów a jedynie wizualnych uprzedzeń | + za szczerosc.
md1974 - 11-03-2017, 23:14
Haw,
Pozdrawiam,
Mariusz
Efcia - 12-03-2017, 10:10
| Cytat: | | ziale JESTEM POCZATKUJĄCYM, a Efcia już ma w swoim spisie suchy skafander |
Przeciez nie bede poczatkujaca non stop. A zaplanowac zakupy, wydatki, sciezke jesli chodzi o nurkowanie - wole wczesniej. Zeby sie skupic na celach i dazeniu do ich realizacji. Jako, ze nurkowac chce caly rok to suchar bedzie potrzebny. Narazie automat (juz zamowiony) a pozniej komputer planuje kupic. Mysle, ze suchar znajdzie sie w mojej szafie tak do konca tego roku
piotr_c - 12-03-2017, 12:50
| harcerz napisał/a: | Post zamieszczony w dziale JESTEM POCZATKUJĄCYM, a Efcia już ma w swoim spisie suchy skafander |
Nie wiem w czym widzisz problem. Czyżby początkujący tracili mniej ciepła?
W Finlandii, Szwecji czy Norwegii nikogo nie dziwi, że świeżo upieczony nurek kupuje suchara. A nie wydaje mi się, byśmy w Polskich jeziorach mieli dużo cieplejszą wodę niż w jeziorach w okolicy Helsinek czy Lahti.
Teza że początkujący nurkują w piankach a suchar tylko dla doświadczonych, pochodzi z zamierzchłych czasów gdy dobra pianka była luksusem a suchar był marzeniem. Jeszcze dziesięć lat temu standardem było że instruktor miał suchara a wszyscy wokół nurkowali w piance. Teraz na szczęście się to zmienia.
Moja żona zrobiła po kursie OWD może z pięć nurkowań w piance i od tego czasu nurkuje w sucharze zawsze i wszędzie (wliczając w to Egipt). O piance nie chce słyszeć.
grol - 12-03-2017, 13:04
| piotr_c napisał/a: | | po kursie OWD może z pięć nurkowań w piance |
Jeżeli ktoś nurkuje w Polsce, to kurs powinien robić w suchym.
anarchista - 12-03-2017, 13:14
| piotr_c napisał/a: | | Teza że początkujący nurkują w piankach a suchar tylko dla doświadczonych, pochodzi z zamierzchłych czasów gdy dobra pianka była luksusem a suchar był marzeniem. Jeszcze dziesięć lat temu standardem było że instruktor miał suchara a wszyscy wokół nurkowali w piance. Teraz na szczęście się to zmienia. | Nie masz pojęcia o dawnych czasach. W nich były suche skafandry PW 2 Foka. Wredne niezbyt wygodne.
Wtedy pianka była wygodniejszym i prostszym sprzętem. Swoją pierwszą piankę kleiłem sam, z neoprenu gołego, klej ze sklepu zaopatrzenia dla plastyków.
Prostota i bezpieczeństwo to główne zalety pianki.
Jakiś czas temu pewien głąb bredził o morderczych własnościach pianek. Używali ich nurkujący po korale szlachetne na powietrzu, zakresu głębokości nie wpiszę.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 12-03-2017, 13:17 ]
piotr_c napisał/a:
po kursie OWD może z pięć nurkowań w piance
Jeżeli ktoś nurkuje w Polsce, to kurs powinien robić w suchym. | Foka czy Krogulec na początek ?
Początkujący nurek jest przeładowany zadaniami, wyjechanie nogami do góry, jest też możliwe we współczesnych suchych, trochę trudniejsze w wymienionych.
pozdrawiam rc
TYMOTEUSZ - 12-03-2017, 14:13
mam prośbę do moderatorów żeby usuwali posty anarchisty- ktoś może to przeczytać.
anarchista - 12-03-2017, 14:19
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | mam prośbę do moderatorów żeby usuwali posty anarchisty- ktoś może to przeczytać. |
Ty nawołujesz do dyskryminacji, powodem jest to, że ktoś słabo argumentuje czy słabo zna historię nurkowania. Siedzę w nim 40 lat.
Czy jakieś wulgaryzmy padły z mojej strony, nie.
pozdrawiam rc
grol - 12-03-2017, 17:16
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | mam prośbę do moderatorów żeby usuwali posty anarchisty- ktoś może to przeczytać. |
Sprawa raczej beznadziejna, pozostaje tylko nadzieja, że czytający zachowają zdrowy rozsądek i 'mądrość' wywodów ich nie zmyli...
anarchista - 12-03-2017, 17:22
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | mam prośbę | Chciałeś żebym pokazał gościa w piance rąbiącego korale szlachetne, to proszę bardzo. Jest też sprzęt Beuchat, przeczytaj opis ostatniego twinseta, jak widzisz to zupełnie inna konwencja, jeden zawór odcinający i zawór rezerwy.
| grol napisał/a: | | Sprawa raczej beznadziejna, pozostaje tylko nadzieja, że czytający zachowają zdrowy rozsądek i 'mądrość' wywodów ich nie zmyli... | Mają obrazki, gościa w piance głęboko. Mają opis techniczny. Skany są duże dają się powiększać.
Zmusisz ich do Twojej wizji świata, w której komputer z błędami w sofcie, będzie lepszy jak się wywali tego który je wskazuje i podaje rozwiązanie jak usunąć.
Przypomnę, jesteś tak mądry że NDL nie potrafiłeś obliczyć, mimo publikacji każdego kroku z mojej strony jak to się robi.
pozdrawiam rc
ziemia - 12-03-2017, 19:49
Ktoś, kto zaczyna nurkowanie teraz, nie musi dla rozwoju nurkowego korzystac z archaicznych rozwiązań, po to żeby sprawdzic, jak to kiedyś było. Korzysta od razu z nowych i sprawdzonych rozwiązań. Nie koniecznie potrzebuje sam kleic piankę. Ta zabawa dla jakichś hobbystów.
anarchista - 12-03-2017, 20:17
| ziemia napisał/a: | | Ktoś, kto zaczyna nurkowanie teraz, nie musi dla rozwoju nurkowego korzystac z archaicznych rozwiązań, po to żeby sprawdzic, jak to kiedyś było. Korzysta od razu z nowych i sprawdzonych rozwiązań. Nie koniecznie potrzebuje sam kleic piankę. Ta zabawa dla jakichś hobbystów. | Synkowi załatwiłem suchą piankę, jest to kilka postów wyżej. Dodatkowo przeczytaj pierwszą odpowiedź na 1 stronie. Po trzecie zaczynałem w suchym skafanderku PW 2. Taki suchy gdzie przez kołnierzyk wchodzi się do środka. Ma 5 zaworków kaczy dziób. Szansa wywalenia na powierzchnię mniejsza niż w obecnych skafandrach, z jednym zaworem.
Czy można wyjechać z pod wody nogami do góry w suchym skafanderku ?
Tak.
Czy w piance jest to łatwiejsze ?
Nie.
pozdrawiam rc
wiecznychlopiec - 12-03-2017, 22:56
| anarchista napisał/a: |
Czy można wyjechać z pod wody nogami do góry w suchym skafanderku ?
Tak.
Czy w piance jest to łatwiejsze ?
Nie.
pozdrawiam rc |
masz rację, tylko wylotka w suchym nogami do góry to podstawowy brak umiejętności obsługi sprzętu. Jak sobie z tym radzić to jedno z pierwszych ćwiczeń na kursie ss. W realnej sytuacji nigdy nawet nie zbliżyłem się do takich fikołów jakie robiłem kursowo.
nożem też można sobie podciąć żyły krojąc cebulę czy to znaczy, że nóż jest do d..., nie, jeśli tak się stało to marny z ciebie kucharz...
Mucha - 13-03-2017, 00:50
Bez jaj, dziwna dyskusja. Suchy skafander już od dawna nie jest wiedzą tajemną, a jego obsługa przy odrobinie pomocy dobrego instruktora jest dziecinnie prosta.
A klejone pianki krogulce czy foki, przy obecnej dostępności sprzętu, ich miejsce jest w muzeum.
anarchista - 13-03-2017, 08:18
| wiecznychlopiec napisał/a: | | masz rację, tylko wylotka w suchym nogami do góry to podstawowy brak umiejętności obsługi sprzętu. | Młody zielony ma i tak wiele do ogarnięcia. Dlatego stawiam w wątpliwość czy trzeba w suchym czy w wypożyczonym. | Mucha napisał/a: | | Suchy skafander już od dawna nie jest wiedzą tajemną, | Dla osoby która sobie radzi, ten element jest również do opanowania. Czy jest potrzeba wprowadzania zbyt wielu elementów, które wymagają uwagi, nie sądzę. | Mucha napisał/a: | | A klejone pianki krogulce czy foki, przy obecnej dostępności sprzętu, ich miejsce jest w muzeum. | Z faktu Twojego braku umiejętności, nie wynika nic dla mnie ważnego. Potrafię: naprawić, zbudować, opatentować, też udało się opublikować.
pozdrawiam rc
Karollo - 13-03-2017, 10:30
Nie dalej jak w sobote widzialem kurs OWD wlasnie w suchych skafandrach etap wody otwartej. Wczesniej cwiczenia opanowane w basenie 3m. Kursanci nie wydawali sie zagubieni ani przeciazeni zadaniami. Z reszta taki widok coraz czesciej to normalka. Nie slyszalem do tej pory takze o tragicznych przypadkach zwiazanych z takim kursem.
Rozumiem rozterki doswiadczonych nurkow czy aby na pewno taki swiezak sobie poradzi. Swoja partnerke tez w pewien sposob chronilem od szybkiego przyswajania wiedzy i okazalo sie ze zupelnie niepotrzebnie. Mimo, ze nurkowanie wymagalo od niej przelamania wielu barier. Natomiast polecam troche zaufania. Ludzie maja niesamowita zdolnosc nauki, gdy im na czyms zalezy
grol - 13-03-2017, 10:46
| Karollo napisał/a: | | Z reszta taki widok coraz czesciej to normalka. |
Szczególnie dla ludzi nurkujących w wodzie a nie w internecie...
anarchista - 13-03-2017, 11:24
| grol napisał/a: | | Szczególnie dla ludzi nurkujących w wodzie a nie w internecie... | Grzesiu znowu będziesz latał na skargę, jak odpowiem. Na pewno tego chcesz ? | Karollo napisał/a: | | Natomiast polecam troche zaufania. Ludzie maja niesamowita zdolnosc nauki, gdy im na czyms zalezy | Parę lat temu na Podwodnej Przygodzie poznałem kierownika części nurkowej wyprawy w Himalaje z IT organizacji technicznej. Wnioski były proste, nie przeładowywać kursanta wiadomościami. Ludzie mają słabą zdolność do nauki, przykład "grol" nawet NDL nie umie obliczyć, wniosek oczywisty, nie rozumie o co chodzi. O Piotrusiu "tfurcy" komputera nie wspominając. Nie posługuje się zrozumieniem prostego modelu. Mogę też wspomnieć o IT który nawet po 9 latach nie rozumie bilansu tlenu w CCR.
Nie wymagajmy od kursanta rozwiązywania nie omówionych problemów i radzenia sobie z awariami.
Na początku lepiej żeby było prosto, przyjemnie i bezpiecznie.
Ostatni wypadek w jaskini, jasno pokazuje że ludzie niczego się nie uczą.
Decyzja podjęta przez kandydata na instruktora i ginie kursant, który nie pozostawia sprzętu i ratuje się.
Wcale nie wierzę w mądrość i racjonalizm. Znajoma lekarka miała problem z zatokami zamiast się zatrzymać, zanurzała się, bo instruktor się zanurzał.
pozdrawiam rc
wiecznychlopiec - 13-03-2017, 11:40
opanowanie suchego to jednak trochę inny poziom niż liczenie deko w modelu czy nurkowanie jaskiniowe...
a nawet gdyby kogoś wywaliło na ćwiczeniach na OWD to są one na głębokości 2 m na kolanach , wylotka z 20m nogami do góry przy nurkach OWD i czasach jakie robią tez niczym tragicznym nie będzie.
Po 2 godzinach w suchym, kilku fikołkach i "przełamaniu strachu" przed pozycją do góry nogami opanowanie tego problemu jest instynktowne i nie stanowi żadnego problemu. Jeśli ktoś sobie z tym nie radzi nie wychodzi poza basen czy 2-5m, proste.
nie wiem czemu demonizujesz suchy skafander, narzędzie jak każde inne, nieodpowiednio użyte może być niebezpieczne w pewnych określonych warunkach.
Efcia - 13-03-2017, 11:42
anarchista,
Nie mozesz tak generalizowac.
Tak jak i w nauce jazdy samochodem sa tacy co opanuja material, wiedze, praktyke i zdadza test i kurs praktyczny za pierwszym razem a sa tacy co beda do samego testu podchodzic ze 14 razy (na moim egzaminie byl taki kursant) a co dopiero mowic o praktyce.
Jesli w Polsce, Niemczech i innych krajach gdzie nie ma cieplego klimatu mieliby szkolic tylko w piankach to takie szkoly bylyby przez 2/3 rok zamkniete... ze wzgl. na temperature wody.
Ja majac na 1 cwiczeniach w basenie tylko portki na szelkach - po 3h kleczenia i cwiczenia zagadnien, ktorych mialam sie nauczyc - mowiac kolokwialnie - zmarzlam. Pokazalam instruktorowi, ze mi zimno i wyszlam na brzeg basenu.
Na drugi dzien bylam juz madrzejsza - wzielam swoja pianke, z dlugim rekawem i moglam kolejne 3h cwiczyc bo bylo mi cieplo, konfortowo.
Jesli by mi sie spieszylo z kursem, tak jak jednej kursantce odemnie z grupy - leci 7 kwietnia na Filipiny i pasuje jej szybko przerobic material - nie wyobrazam sobie, zeby na wodach otwartych nurkowala w piance gdzie woda ma w tej chwili jakies 3-5 stopni. W takim wypadku suchar wchodzi w rachube i z tego co mi pisala jak sie pytalam - szkolenie nastepne basenowe miala juz w sucharze. Wszystko idzie z czasem.. technologia sie zmienia
7kwiatek7 - 13-03-2017, 11:52
| Karollo napisał/a: | Tak, tak, skarpety, skarpety. Co dwie warstwy to nie jedna. Poza tym taka cienka skarpetka lepiej przylega do ciala niz but z grubego neoprenu. Naprawde lepiej buty 5mm plus 2mm skarpety niz buty tylko 6.5mm. I nie chodzi o te 0.5mm.
Uwaga z twarda podeszwa jest jest natomiast ok, bo nie raz czlowiek sklinal kazda nierownosc a zwlaszcza ze zmarznietymi stopami po nurku |
Ha ha. Mój błąd ,,logicznego myślenia". Słowo ,,oprócz" przeczytałem jako ,,zamiast". Dlatego moje zdziwienie. Teraz już rozumię co autor miał na myśli.
Mucha - 13-03-2017, 12:24
| anarchista napisał/a: | | Mucha napisał/a: | | A klejone pianki krogulce czy foki, przy obecnej dostępności sprzętu, ich miejsce jest w muzeum. | Z faktu Twojego braku umiejętności, nie wynika nic dla mnie ważnego. Potrafię: naprawić, zbudować, opatentować, też udało się opublikować.
pozdrawiam rc |
Podobnie jak dla 99 % społeczności nurkowej, Twoje umiejętności to nic ważnego, i przydają się zwyczajnie jak świni siodło, tyle że masz problem żeby to przyjąć do wiadomości.
anarchista - 13-03-2017, 13:07
| Mucha napisał/a: | | i przydają się zwyczajnie jak świni siodło, | Bardzo Ciebie przepraszam że są za trudne. | Mucha napisał/a: | | Podobnie jak dla 99 % społeczności nurkowej, Twoje umiejętności to nic ważnego, | Jesteś tego pewna, czy jesteś tak bardzo zaślepiona wściekłością.
Skoro światli IT ze mną dyskutują, to faktycznie jest mniej niż 1 %. | Mucha napisał/a: | | tyle że masz problem żeby to przyjąć do wiadomości. | Powiedz to tym IT, zmartwią się, że rozmawiali z nikim, zamiast z Tobą. Dowiedzieli się tego co nie jest łatwo dostępne. Egzorcyzmami ich obłożysz, czy mnie ? | wiecznychlopiec napisał/a: | | wylotka z 20m nogami do góry przy nurkach OWD i czasach jakie robią tez niczym tragicznym nie będzie. | UCP to zagrożenie które kosi skuteczniej niż DCS. | Cytat: | nie wiem czemu demonizujesz suchy skafander, narzędzie jak każde inne, nieodpowiednio użyte może być niebezpieczne w pewnych określonych warunkach.
| Nie demonizuję, lecz nadal pianka jest prostsza w użyciu. | Efcia napisał/a: | Tak jak i w nauce jazdy samochodem sa tacy co opanuja material, wiedze, praktyke i zdadza test i kurs praktyczny za pierwszym razem a sa tacy co beda do samego testu podchodzic ze 14 razy (na moim egzaminie byl taki kursant) a co dopiero mowic o praktyce.
| Nurkowanie w odróżnieniu od egzaminu na prawo jazdy ma jasne zasady, nie słyszałem o przypadku 3 czy 5 podejścia do egzaminu w nurkowaniu. | Efcia napisał/a: | | Na drugi dzien bylam juz madrzejsza - wzielam swoja pianke, z dlugim rekawem i moglam kolejne 3h cwiczyc bo bylo mi cieplo, konfortowo. | Czy miałaś problem z wykonywaniem ćwiczeń w piance ? Nie i dokładnie o tym mówię. W suchym się pojawiają w suchym z pełną maską ta lista jest trochę dłuższa. | Efcia napisał/a: | | nie wyobrazam sobie, zeby na wodach otwartych nurkowala w piance gdzie woda ma w tej chwili jakies 3-5 stopni. | Tyle jest pod termokliną w lecie, w jeziorach, nurkuje się w piankach. W nurkowaniu zawodowym używa się również pianek z ogrzewaniem ciepłą wodą. Suchych z ogrzewaniem elektrycznym również się używa. | Efcia napisał/a: | | Wszystko idzie z czasem.. technologia sie zmienia | Wiesz że tworzę nową technologię ?
pozdrawiam rc
Efcia - 13-03-2017, 13:58
| anarchista napisał/a: | | Wiesz że tworzę nową technologię ? |
Wlasnie mnie poinformowales
To ja tez Ci powiem - ja tez tworze nowa technologie. Taki zawod Nawet patent sie w zyciu zdarzyl.
Ale nie bede kolegow tym zanudzac tutaj
| anarchista napisał/a: | | Nurkowanie w odróżnieniu od egzaminu na prawo jazdy ma jasne zasady, nie słyszałem o przypadku 3 czy 5 podejścia do egzaminu w nurkowaniu. |
Mi chodzi o to, ze sa osoby, ktora CHCA i przyswoja temat szybko, a sa osoby, ktore beda dzialac na zasadzie "a moze sie uda tym razem"...
Ja jak zapoznawalam sie z tabelami to uparlam sie, ze chce zrozumiec. Meczylam zadania, wymyslalam, zeby miec pewnosc, ze wiem jak odczytac.
Bylam uparta i zawzieta. Inni moga podejsc do tego, ze komputer wyliczy. Sa rozne podejscia.
I tak samo do suchara. Pianka moze wygodniejsza.. ale jak zimno to wole jednak miec na stanie suchara... jakos elektryka i woda mnie nie pociaga, a ogrzewanie ciepla woda - nie wiem jakie sa zastosowania przy tym.
Jak mowilam - suchar jest na liscie. Pianka w szafie tez jest. W zaleznosci od pogody, temperatury bede miec wybor.
wiecznychlopiec - 13-03-2017, 14:14
| Efcia napisał/a: | | jakos elektryka i woda mnie nie pociaga, |
szybko zmienisz zdanie po 1,5 godzinie w wodzie 2-3 stopnie , ale spokojnie to jeszcze troszkę przed tobą
Efcia - 13-03-2017, 14:22
| wiecznychlopiec napisał/a: | | szybko zmienisz zdanie po 1,5 godzinie w wodzie 2-3 stopnie |
jakos jedno z drugim w parze mi nie bardzo
Serio - duzo nurkow nurkuje w sucharach z ogrzewaniem elektrycznym?
anarchista - 13-03-2017, 14:22
| Efcia napisał/a: | To ja tez Ci powiem - ja tez tworze nowa technologie. Taki zawod Nawet patent sie w zyciu zdarzyl.
Ale nie bede kolegow tym zanudzac tutaj | Dawaj, pięknie się złoszczą. | Efcia napisał/a: | Ja jak zapoznawalam sie z tabelami to uparlam sie, ze chce zrozumiec. Meczylam zadania, wymyslalam, zeby miec pewnosc, ze wiem jak odczytac.
Bylam uparta i zawzieta. Inni moga podejsc do tego, ze komputer wyliczy. Sa rozne podejscia. | Mamy 16 wymiarową PW, w której każdej tkance jest przypisany jeden wymiar. Równanie opisujące prężność P(t)=Pi + (Po-Pi)*0,5^t/T. Równania maksymalnej prężności są liniowe, w powszechnie używanym modelu. Każdej tkance jest przyporządkowana funkcja liniowa. Prowadzenie tak dekompresji żeby nie było w żadnej z nich przekroczenia, jest zapisane w tabelach. Czyli odcięto informację które z nich kontrolują z jakim czasami. Dlatego bez liczenia się nie da zrozumieć. | Efcia napisał/a: | | Pianka moze wygodniejsza.. ale jak zimno to wole jednak miec na stanie suchara... | Spokojnie na Jastarnię w sierpniu wystarczy.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 13-03-2017, 14:24 ]
| Efcia napisał/a: | | Serio - duzo nurkow nurkuje w sucharach z ogrzewaniem elektrycznym? | Widzisz jakich ciekawych spraw się dowiedziałaś, stosowanych w nurkowaniu od lat 70.
pozdrawiam rc
Efcia - 13-03-2017, 14:27
| anarchista napisał/a: | | Dawaj, pięknie się złoszczą. |
Nie bede zanudzac i tematyki nurkowej sie nie tyczy
| anarchista napisał/a: | | Spokojnie na Jastarnię w sierpniu wystarczy. |
tylko, ze ja planuje nurkowac tez gdzie indziej. Sierp to dluzszy urlop i planuje wrecz wtedy z wody nie wychodzic.
Woda mnie uspokaja
| anarchista napisał/a: | | Widzisz jakich ciekawych spraw się dowiedziałaś, stosowanych w nurkowaniu od lat 70. |
Ja czytajac wiekszosc Waszych/Twoich wypowiedzi to cos sie ucze
Pewnie jakbym ojca podpytala to by mi powiedzial to i owo.
Mucha - 13-03-2017, 15:05
anarchista, skup się i wyjdź ze swojego światka cyfr i modeli.
Temat jest odnosnie samoręcznego klejenia pianek, czy używaniu prehistorycznych skafandrów nurkowych.
Zrozum że gadki że dostałeś gdzieś neopren za darmo a klej podwędziłeś, czy dostałeś 40 letnią butlę i jeszcze ci dopłacili, mają taki sens jak dyskutowanie o ilości zeszłorocznego śniegu.
anarchista - 13-03-2017, 22:28
| Mucha napisał/a: | | a klej podwędziłeś | Pięknie zaczynasz, pomówienie. | Mucha napisał/a: | | czy dostałeś 40 letnią butlę | Akurat nówki sztuki 3 szt.2l 300 bar test 450. Znowu kłamstewko. Najstarsza butla jaka posiadam jest z 1943 r Auer do tlenu. Z UW wyrwałem 2 szt butle do metanu, jedną używałem 55l 200 at CH4 potem dostał ją "Majki", była odczyszczona od środka. | Mucha napisał/a: | | mają taki sens jak dyskutowanie o ilości zeszłorocznego śniegu. | Z Tobą jako osobą kłamliwą, faktycznie nie ma to sensu.
Wiesz jaki jest największy wróg człowieka pająka ? Człowiek kapeć.
| Efcia napisał/a: | | Ja czytajac wiekszosc Waszych/Twoich wypowiedzi to cos sie ucze | Zobacz "Mucha", jest ktoś kto ma inne stanowisko. Spróbują ją ruszyć za własne zdanie. Mnie nic nie możesz, pa pa.
pozdrawiam rc
Mucha - 13-03-2017, 23:12
Pisałem o wieku butli i kleju w przenośni, jeżeli to za trudne dla Ciebie, to wybacz.
Kończę i żałuję ż wogóle dałem się wciągnąć w jakiekolwiek dyskusje z Tobą.
Walcz dalej z krogulcami fokami i klejonymi piankami, niezła beka z Ciebie musi być na nurkowiskach..
A nie, czekaj....
anarchista - 14-03-2017, 07:50
| Mucha napisał/a: | | Walcz dalej z krogulcami | Suchy skafander modyfikacja skafandra PW2 Foka o suwak gazoszczelny, wtedy z importu.Skafander w starej konwencji skafandra nurka klasycznego 3 śrubowego. Do którego wchodzi się przez kołnierzyk po rozciągnięciu przez ekipę powierzchniową. | Mucha napisał/a: | | i klejonymi piankami | Kleiłem różnymi klejami najmocniejszy był poliuretanowy. | Mucha napisał/a: | | niezła beka z Ciebie musi być na nurkowiskach.. | W ramach tej beki dostałem suchy skafander Draeger od R.Gałacha. Instruktor z wielkim stażem prowadzący serwis skafandrów w Łodzi. | Mucha napisał/a: | | Kończę i żałuję ż wogóle dałem się wciągnąć w jakiekolwiek dyskusje z Tobą. | Jesteś prymitywny, nie zorientowany w sprzęcie, musisz się posługiwać kłamstwem.
Klasyka agresora bez żadnych osiągnięć własnych.
pozdrawiam rc
wiecznychlopiec - 14-03-2017, 09:28
| anarchista napisał/a: | bez żadnych osiągnięć własnych.
|
niestety nie mogę się z tobą zgodzić, mogę poświadczyć o osiągnięciu pod tytułem: "obalenie Mamrota z Wilkowyj na 2" w czym miałem ogromną przyjemność uczestniczyć lata temu i również umieszczam to w swoim CV czym zwykle wywołuje rewelacyjne wrażenie na każdym
anarchista - 14-03-2017, 11:04
| wiecznychlopiec napisał/a: | umieszczam to w swoim CV czym zwykle wywołuje rewelacyjne wrażenie na każdym
| W Słowiańskiej konkurencji "A ile Ty możesz wypić ?" jest to wynik całkiem słaby. Rosjanie piją spirytus z suchym lodem.
pozdrawiam rc
Efcia - 14-03-2017, 13:15
Koledzy szanowni, bo odchodzimy od sensu tematu a robia sie wycieczki osobiste.
Mucha - 14-03-2017, 13:50
Przepraszam Efcia za branie udziału w odchodzeniu od meritum
wiecznychlopiec, taa, trunek szlachetny, zwłaszcza zaprawiany jeszcze szlachetniejszą aronią
Do czerwca
Efcia - 14-03-2017, 13:56
| Mucha napisał/a: | | trunek szlachetny, zwłaszcza zaprawiany jeszcze szlachetniejszą aronią |
Jak sie kiedys uda spotkac to moze i moich wynalazkow sprubojecie
| Mucha napisał/a: | | za branie udziału w odchodzeniu od meritum |
Wracamy na wlasciwasciezke Ja czekam na zamowiony automat Sie zobaczy
anarchista - 14-03-2017, 22:52
| Efcia napisał/a: | | Koledzy szanowni, bo odchodzimy od sensu tematu a robia sie wycieczki osobiste. | Spokojnie to zwykła dyskusja.
Zauważ że przy okazji stawiania tematu w poprzek, dowiedziałaś się o skafandrach piankowych używanych w nurkowaniu profesjonalnym. Również o AO Tekstar Comex, najwyższe klasy dopuszczenia, cokolwiek to znaczy.
pozdrawiam rc
Haw - 17-03-2017, 03:20
| anarchista napisał/a: | | Młody zielony ma i tak wiele do ogarnięcia. Dlatego stawiam w wątpliwość czy trzeba w suchym czy w wypożyczonym. | w neopranowym 3/4 kursu podstawowego mozna opedzlowac nawet bez podlaczania suchara, mimo to nadal zapewnia o wiele wiekszy komfort termiczny niz pianka. mozliwe sa rozne warianty...
lepiej chyba zeby kursant skupial sie na nauce niz na opanowaniu telepania z zimna? chyba ze chodzi o to zeby instruktor sie jak najmniej zmeczyl, a nurkowania trwaly po 10-15 min. wtedy tylko pianka i najlepiej za duza.
[ Dodano: 17-03-2017, 03:29 ]
| anarchista napisał/a: | | Nurkowanie w odróżnieniu od egzaminu na prawo jazdy ma jasne zasady, nie słyszałem o przypadku 3 czy 5 podejścia do egzaminu w nurkowaniu. | gue ma cos takiego jak "provisional rating" i owszem zdarza sie, ze kursanci maja poprawki
Matek87 - 19-06-2017, 20:31
czy ktoś poleci jakaś skrzynie na szpej nurkowy z kolkami? może być ciężka, nie będzie używana w transporcie lotniczym. zależy mi żeby miała kółka i rączkę. żeby można było na niej położyć sprzęt czy usiąść. Zależy mi żeby mieściła wszystko oprócz twina
aktualnie myślę o Stanley 189l
lub
Exploler 7630
co polecacie?
dzięki pozdrawiam
Yavox - 19-06-2017, 21:42
Stanley. Explorera ciężej po piachu ciągnąć. Poza tym na Stanleyu się wygodniej siedzi z twinem na plecy założonym
pomorzanka - 20-06-2017, 18:39
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
Ta na samym dole ma kółka i teleskop. Męskie płetwy się do niej mieszczą. Sama mam tę środkową i górną. Jestem bardzo zadowolona. Można je ze sobą złączyć na sztywno.
Kupowałam w Castoramie, ale podobno w Liroju też są.
Syrenka_013 - 29-12-2017, 00:49 Temat postu: Re: Kompletowanie sprzetu
W co planuje sie zaopatrzyc:
- automat + torba
- suchar + akcesoria + ocieplacz
- noz
- latarka
- jacket albo skrzydlo (przetestowac pierw musze)
- balast
- komputer
- skrzynka
|
1) suchar (z ocieplacem)
2) skrzydło (zwłaszcza przy nurkowaniu w suchym będziesz żałował zakupu jacketu bardzo szybko) z kieszeniami + kieszonkami trymującymi
3) AO
4) zamiast noża lepszy jest sekator kowadełkowy
5) komputer
6) latarka
7) skrzynka z narzędziami i balast
8) potem jeszcze zostaje bojka no i kolejne szkolenia
plamczak1979 - 04-04-2018, 10:34
| Matek87 napisał/a: | czy ktoś poleci jakaś skrzynie na szpej nurkowy z kolkami? może być ciężka, nie będzie używana w transporcie lotniczym. zależy mi żeby miała kółka i rączkę. żeby można było na niej położyć sprzęt czy usiąść. Zależy mi żeby mieściła wszystko oprócz twina
lub
Exploler 7630
co polecacie?
dzięki pozdrawiam |
[ Dodano: 04-04-2018, 10:38 ]
[quote="Matek87"]czy ktoś poleci jakaś skrzynie na szpej nurkowy z kolkami? może być ciężka, nie będzie używana w transporcie lotniczym. zależy mi żeby miała kółka i rączkę. żeby można było na niej położyć sprzęt czy usiąść. Zależy mi żeby mieściła wszystko oprócz twina
lub
Exploler 7630
Sklep nurkowy castorama kastra 90L albo 110L teraz sam nie wiem jaka mam, 2 lub 4 kolka za pare zeta montujesz z kawalkiem blaszki w srodku zeby Ci kolka nie wyrwalo.Raczka z liny +kwalek rurki pcf zeby sie w rece nie wrzynalo. Mi sie sprawdza polecam
|
|