FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Diving4u Czeladź

Mariano Mexicano - 28-03-2017, 10:01
Temat postu: Diving4u Czeladź
Witam wszystkich, szukam osób które miały styczność z centrum nurkowym w Czeladzi. Odbyłem dwa kursy nurkowania OWD oraz AOWD instruktor a także właściciel Diving4u otrzymał zapłatę za kursy oraz licencję, a na obecną chwilę czekam już 8 miesięcy na licencję, wziął kasę i miga się od wyrobienie licencji. Szukam osób które miały okazję uczestniczyć w kursach w takowym centrum. Instruktor nie wywiązuje się z należytego obowiązku. Nie można czekać ma licencję w nieskończoność. Jest możliwość wystąpienia z powództwa cywilnego. Tak więc jeżeli jest taki ktoś proszę o kontakt. A także uprzedzam przed tym instruktorem omijanie to centrum.

P.S może ktoś wie w jaki inny sposób można poradzić sobie w takiej sytuacji.

Assad - 28-03-2017, 11:19

Wygląda na to, że instruktor z tego centrum nie ma aktywnego statusu (może to wynikać z nieopłacenia składki) i to jest prawdopodobna przyczyna kłopotów z certyfikacją.

Status instruktora PADI możesz sprawdzić TU podając numer jego uprawnień.

Mariano Mexicano - 28-03-2017, 15:13

Nie za bardzo wiem jak znaleść jego numer uprawnień. Ale to nie zmienia faktu ze ma obowiązek wyrobić licencje z uwagi na fakt pobrania za dwa kursy opłaty. Szukam jeszcze osób które są w podobnej sytuacji, gdyż nie tylko ja robiłem kurs w w\w centrum. Zawsze jest utrudniony kontakt, ale telefon nie odpowiada albo zmienia numer.

[ Dodano: 28-03-2017, 15:23 ]
Numer juz znalazłem...

[ Dodano: 28-03-2017, 15:27 ]
Od dwoch lat ma nie opłaconej składki.

Fiktor - 29-03-2017, 09:14

Zagroź, że zgłosisz podejrzenie oszustwa do organów ścigania. Moim zdaniem robienie kursu z pełną świadomością, że nie da się dokończyć części "plastikowej" to oszustwo.
Mieciu - 29-03-2017, 09:24

Fiktor napisał/a:
Zagroź, że zgłosisz podejrzenie oszustwa do organów ścigania. Moim zdaniem robienie kursu z pełną świadomością, że nie da się dokończyć części "plastikowej" to oszustwo.

Tylko, że większość instruktorów bierze kasę do łapy i nawet dowodu 'zakupu' nie zobaczysz :P
Koleś może się łatwo wykpić że nic takiego się nie odbyło...

nuras5 - 29-03-2017, 09:56

znajdź świadków-wystarczy
Postrasz US - nie odprowadził podatku - zlikwidują mu firmę

Assad - 29-03-2017, 13:41

W tej sytuacji certyfikatu kolega raczej nie otrzyma, bo szkolący instruktor prawdopodobnie był nieaktywny w czasie trwania kursu.
Można żądać zwrotu poniesionych kosztów, jeśli będzie jakaś podstawa - dowód wpłaty, przelew, świadkowie.

Scaner - 29-03-2017, 20:22

Mariano Mexicano napisał/a:
Ale to nie zmienia faktu ze ma obowiązek wyrobić licencje z uwagi na fakt pobrania za dwa kursy opłaty. .

Nie ma takiego obowiązku. Ma ewentualne prawo pod warunkiem że uznaje że posiadłeś odpowiednią wiedzę i umiejętności nurkowe.

Assad - 29-03-2017, 21:57

Jeśli kolega odbył dwa kursy, OWD i AOWD, to ten drugi musiał być zrobiony na podstawie już posiadanych uprawnień, czyli w tym przypadku OWD.
Inaczej instruktor nie miałby podstaw, aby szkolić na kolejny stopień. Jeśli szkolił, uznał OWD kursanta.

Mariano Mexicano - 31-03-2017, 11:02

Przedstawię sytuację w następujący sposób. Odbyłem kurs OWD za który to zapłaciłem przelewem, tak więc niejako mam dowód wpłaty gdzie jest w tytule opisane, kurs OWD + licencja. Za kurs AOWD zapłaciłem juź gotówką gdyż jako tako odbyło się to szkolenie. Więc uznałem że raczej wszystko będzie grać, ale jak widać pozory mylą. W trakcie kursu OWD spotkałem parę, która kończyła kurs jak ja zaczynałem. Byli gdzieś z okolic śląska. Na AOWD nurkował że mną jeszcze jeden kursant, bodajże był z Warszawy ale był w delegacji w Krakowie, dlatego nurkowalismy na Zakrzówku Postaram się ich w jakiś sposób odnaleźć.
BitPump - 31-03-2017, 11:07

Scaner napisał/a:
Nie ma takiego obowiązku. Ma ewentualne prawo pod warunkiem że uznaje że posiadłeś odpowiednią wiedzę i umiejętności nurkowe.

Ma obowiązek, jeśli kursant uiścił i spełnił wszystkie wymagania zaliczeniowe.

Scaner - 01-04-2017, 21:16

BitPump napisał/a:
Scaner napisał/a:

Ma obowiązek, jeśli kursant uiścił i spełnił wszystkie wymagania zaliczeniowe.

No właśnie to napisałem. Nie zapominaj że to właśnie on uznaje czy kursant spełnił czy nie spełnił wymagań.

BitPump - 02-04-2017, 21:26

Scaner napisał/a:
No właśnie to napisałem. Nie zapominaj że to właśnie on uznaje czy kursant spełnił czy nie spełnił wymagań.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Proponuję więc - zgódźmy się, że się nie zgadzamy w tym miejscu i przy sprzyjającej okazji przedyskutujemy to.

tom444 - 03-04-2017, 11:14
Temat postu: licencja
Moim zdaniem z oczywistych powodów ( nieaktywny instruktor -nieopłacona składka ) mimo ukończenia kursu plastiku nie dostanie. I nie ma co się upierać przy tym. Zdobył wiedzę i umiejętności wyłącznie dla własnej satysfakcji, bo chcąc otrzymać plastik musi w innym centrum zrobić cały kurs, nikt na słowo nie wyda uprawnień tylko dlatego że ktoś kto nie miał uprawnień go uczył. Wniosek dla wszystkich -robiąc jakiekolwiek kursy najpierw sprawdzać osobę, tylko tak można się zabezpieczyć przed problemami.
Fiktor - 03-04-2017, 11:20

Moim zdaniem należy zażądać zwroty co najmniej części sumy. Ba, nawet zgłoszenie podejrzenia popełnienia oszustwa chyba nie byłoby przesadą (ale to zależy, na co się umówiono).
Assad - 03-04-2017, 13:32
Temat postu: Re: licencja
tom444 napisał/a:
[...] Wniosek dla wszystkich -robiąc jakiekolwiek kursy najpierw sprawdzać osobę [...]

Od tego należałoby zacząć.
Wybieramy instruktora, sprawdzamy czy ma aktywny status, jakie ma kwalifikacje, od jak dawna jest instruktorem danej specjalizacji i jakie ma doświadczenie.
Co do certyfikatu kolegi Mariano Mexicano, instruktor z nieaktywnym statusem raczej nie będzie miał prawa wnioskować o wydanie uprawnień.

Mucha - 03-04-2017, 14:04

Wydaje się Wam, że przeciętny gość z ulicy, zaczynający owd, będzie wiedział co to jest aktywny albo nieaktywny status instruktorski, że w ogóle jest coś takiego, albo jak to sprawdzić w federacji?
conan - 03-04-2017, 15:44

Instruktor ten ma nieaktywny status przez cały rok 2016 i 2017. Nie wiem jak wcześniej było.
W takim wypadku nie miał prawa robić kursów w tym okresie. Można domagać się zwrotu kosztów bo certyfikacji raczej się nie uzyska.

Można zgłosić sprawę ewentualnie do PADI bo instruktor jest członkiem tej federacji.

W chwili obecnej w/w instruktor przybywa poza Polską więc pewnie i kontakt będzie utrudniony

Jacek Wo - 04-04-2017, 08:42

Z tym nieaktywnym to ok, ale z brakiem uprawnień do prowadzenia szkoleń, to chyba nie do końca.

Ten wskazany instruktor nr 289965 ma status "Authorized to Teach: Yes".
Jak dla mnie, to znaczy, że może prowadzić szkolenie.
Miał opłacone składki do grudnia 2015.
ZTCW wystarczy, że ureguluje składki i odzyskuje normalny "pełny" status.
Jak to się ma do możliwości wystawiania certyfikatów - nie wiem.
IMHO

Tu jest lista ostrzegająca przed wykluczonymi (albo takimi co się wypisali) z PADI lub "fałszywymi" divemasterami/ instruktorami.
https://www.padi.com/abou...and-instructors
W takim przypadku ich status w PADI Pro Check wygląda inaczej.
Sprawdźcie np. dla numeru 472822

Instruktora nr 289965 nie ma na tej "czarnej" liście.

Tak czy inaczej - chyba najlepszym sposobem na wyjaśnienie sprawy jest kontakt z PADI.