FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Najlepszy sprzęt podwodny do fotografii amatorskiej (max30m)

agata2608 - 26-04-2017, 22:33
Temat postu: Najlepszy sprzęt podwodny do fotografii amatorskiej (max30m)
Cześć,
rozważam kupno dobrego sprzętu fotograficzno-filmowego do nurkowania/sportów ekstremalnych.

Cel: fotografia amatorska, zdjęcia/filmiki z wakacji
Poziom wiedzy na temat fotografii podwodnej (1-10): 1
Budżet: 1200zł
Sprzęt rozważany dotychczas: Olympus TG Tracker, Olympus TG-4, Go Pro 4
Poziom nurkowy: OWD (także będzie potrzebna duża stabilizacja obrazu :) )

Proszę, napiszcie o swoich doświadczeniach. W necie jest trochę materiałów porównujących dostępny sprzęt, ale mi najbardziej zależy na doświadczeniach praktycznych.

Dziękuję za każdą odpowiedź.

PS. Jeśli ktoś chce sprzedać taki sprzęt, rozważę każdą propozycję!

sdss - 27-04-2017, 10:06

Nikon aw130
TomM - 28-04-2017, 07:10

agata2608 napisał/a:
dobrego sprzętu fotograficzno-filmowego do nurkowania (...) fotografia amatorska (...) Budżet: 1200zł

Do wykonania dowolnego zdjęcia potrzebne jest światło. Pod wodą sprawa staje się trudniejsza - światło jest przefiltrowane przez wodę. Co do zasady konieczne jest użycie światła sztucznego i zbliżenie sie do fotografowanego obiektu (światło sztuczne przebiega drogę do obiektu tam i z powrotem).
Fotografia amatorska wymaga: stabilnego nurka, nie wiewiórki, który nurkuje na tyle dobrze, że jego uwaga może zostac poświęcona na dobór kadru, oświetlenie itp, a nie na utrzymanie sie przy życiu. To warunek podstawowy.
Poza tym potrzebny jest obiektyw szerokokątny lub w wersji budżetowej mokry konwerter szerokokątny, lampa (najtaniej błyskowa) i ramię pozwalające odsunąć oś światła od osi obiektywu (inaczej na zdjęciu będą farfocle).
Potrzebny jest tez jakiś aparat w obudowie podwodnej, który w wersji minimalnej wpółpracuje z posiadana lampa i konwerterem i posiada możliwośc ustawienia manualnie ekspozycji.

Czy jest to możliwe w założonym budżecie: IMHO nie, nawet używany.
Przy podwojeniu budżetu jest to możliwe (używki).

Moja propozycja: któryś z aparatów Sea&Sea z serii cyfrowej (DX 1 G, DX8000G) używany - cena rynkowa ok. 800 PLN (aparat Ricoh brandowany Sea&Sea, obudowa podwodna, konwerter szerokokątny).
Ale uwaga: aparaty podwodne maja krótki żywot - korozja płyty głównej postępuje w nich szybko i niezauważalnie, ale nieuchronnie. Nie chodzi o zalanie - użytkowanie w warunkach nurkowych naraża na wilgoć pomimo wszelkiej staranności. Pełnosprawny aparat używany w swojej historii pod wodą może po krótkim czasie od nabycia sie zepsuć "od samości" - nawet w szufladzie - z powodu pełznącej korozji. Naprawy niekiedy możliwe, ale niepewne, zwykle cena naprawy porównywalna z wartościa aparatu.
Dlatego sa na rynku same dedykowane obudowy, ale nie ma samych aparatów do nich :)
Pozostaje podstawa, ramie i lampa - używane można nabyć na rynku wtórnym za ok. 1000 PLN. Japońskie lampy są dość trwałe - nie psują sie i nie zalewają, trzeba kupic najlepszą możliwą, np. Inon
Wideo to inna bajka - kamery typu GoPro wystarczają, ale potrzebne jest światło ciągłe, rozproszone, oświetlające kąt widzenia obiektywu (120 stopni?) co oznacza 2 lampy odpowiedniej mocy i ramiona do nich.
Niektórzy próbują wideo z latarkami nurkowymi lub dokupują tanie latarki LEDowe typu backup, ale efekty rzadko sa do oglądania - chyba tylko przez właściciela dumnego z wykonanego nurkowania.

anarchista - 28-04-2017, 09:14

Kiedyś dużo dla fotografii podwodnej zrobił NIKONOS.
Resztę uwag wprost można przeczytać u Orzepowskiego.

pozdrawiam rc

lako - 28-04-2017, 11:57

W takim budżecie trudno coś polecić, ale porozmawiaj z autorem tego wątku:

http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=41970

Jest tam również link do zdjęć robionych aparatem za 1 tyś.

Powodzenia.

maran - 28-04-2017, 20:25

W tym budżecie podpowiem że do szerszych planów, fotografowania nurków lepiej sprawdzi się Go Pro bo ma szerszy kąt. A przy fotografii macro lepiej sprawdzą się aparaty fotograficzne. Nie piszę o wymienionych przez ciebie, nie znam tych.
Ja pstrykam starą Go Pro 2, a zdjęcia macro staruszkiem C-5060. Co można z tego wycisnąć, nie mając dedykowanych lamp, możesz zobaczyć u mnie na stronie.

Haw - 29-04-2017, 20:46

agata2608 napisał/a:
Poziom nurkowy: OWD (także będzie potrzebna duża stabilizacja obrazu )
powiem tak: jak juz wydaje ci sie ze umiesz nurkowac, nie masz problemu z plywalnoscia czy wystrzeleniem bojki, wtedy bierzesz aparat pod wode i... okazuje sie ze w zasadzie nic nie umiesz i uczysz sie od nowa - bo trzeba poswiecic 2-3s na zmiane ustawien aparatu, poprawic lampe, wykadrowac, ustawic sie, czasem troche cofnac itp. w tym czasie plywalnosc ma sie utrzymywac "sama" bez udzialu twojej swiadomosci, bo ta zajeta jest gmeraniem w ustawieniach aparatu :) . chyba ze satysfakcjonuje cie robienie zdjec w tumanach wzbitego mulu.

w zakladanym budzecie najsensowniejsze i najbardziej rozwojowe wydaje sie chyba gopro - nie ma ustawien, po prostu wciskasz przycisk i sie robi. jak dokupisz do tego z czasem jakies swiatlo, to bedzie satysfakcjonujace rozwiazanie na zasadzie "pamiatki z wakacji". plytko bez sztucznego swiatla tez da rade, w podanym budzecie chyba nie znajdziesz nic lepiej sobie radzacego w trudnych warunkach oswietleniowych.

xaltuton - 30-04-2017, 15:04
Temat postu: Re: Najlepszy sprzęt podwodny do fotografii amatorskiej (max
agata2608 napisał/a:

[...]
Olympus TG-4, Go Pro 4
[...]
Proszę, napiszcie o swoich doświadczeniach. W necie jest trochę materiałów porównujących dostępny sprzęt, ale mi najbardziej zależy na doświadczeniach praktycznych.

Mam obydwa takie sprzety. Z doswiadczenia i porownujac:
Do video o Olku nawet nie mysle.
Zdjecia - owszem. Ale trzeba swiatla. O wbudowanej lampie
zapomnij.

Do tego zwroc uwage, ze Olek tylko do kilkunastu metrow.
Pare razy zabieralem go na 20+. Rokowal dobrze, potem sie zalal.
GoPro4 masz w dolaczonej standardowo obudowie do 40.

PawelF76 - 02-05-2017, 17:07

GoPro 4, lub inne actioncamy o podobnych parametrach i będzie Pani zadowolona. Małe to, poręczne i nie potrzeba zbyt wiele akcesoriów, choć światełka to sprawa nieodzowna.
wiesiek01 - 02-05-2017, 17:39

agata2608 napisał/a:
fotografia amatorska, zdjęcia/filmiki z wakacji

Zrobisz telefonem a foto podwodną odpuść. Te 1200 wydaj na SPA...

dariusznow - 04-05-2017, 19:25

:aaa:
TomM napisał/a:
Fotografia amatorska wymaga: stabilnego nurka, nie wiewiórki, który nurkuje na tyle dobrze, że jego uwaga może zostac poświęcona na dobór kadru, oświetlenie itp, a nie na utrzymanie sie przy życiu. To warunek podstawowy.

to mi wystrcza jako podsumowanie tematu, brawo :aaa:

naogladałem sie tych świeżaków z czasami wypasionym sprzętem i wieloma problemami jeśli chodzi o nurkowanie, nie wspomne o efektywnosci nurkowania dla ludzi bez ambicji foto

na zdjecia powinny być specjalne grupy i nurki

PanMaciejka - 20-06-2017, 18:31

ja kręce i foce xiaomi yi action cam, na moje umiejętnści wystarcza,
zbudowałem nawet ramię żeby kamera była lepiej ustabilizowana i na oświetlenie
jeden minus to brak ekranu

moje produkcje możesz zobaczyć tutaj,
https://www.youtube.com/p...xG8EBjx-yzitWKY

na początku miałem sj4000 teraz yi, przybędzie kasy to kupie yi2+ 4k w 60fps i dobrą stabilizacją będzie super jakość, ale budrzet twój to przekracza
z fajnych kamerek moge polecić ci gitup git2, albo upolowanie yi2 bez plusa powinno sie udać koło 800zł

[ Dodano: 20-06-2017, 18:36 ]
http://imgur.com/a/n8z0r
coś zdjęcia nie działa mógłby moderator połączyć posty i poprawić fotkę?

dellos - 01-05-2018, 21:47

Dziękuję za liczne odpowiedzi, prawdopodobnie źle napisałem pytanie na początku oczywiście chodzi mi głównie o robienie filmów pod wodą w 4K, coraz bardziej myślę o GoPro Hero 6 + Akcesoria... do nauki a jak już opanuję stateczną rękę "pod wodą" pomyślę o czymś większym.