| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Northern Diver Aquarius z allegro
wro_bel - 04-05-2017, 16:34 Temat postu: Northern Diver Aquarius z allegro Cześć wszystkim,
Powoli rozglądam się za suchym skafandrem (używanym). Znalazłem coś takiego na allegro (właściciel napisał, że szczelny, jest po 40 nurkach) - cena za ten komplet wydaje się być atrakcyjna ale pytanie czy warto? I tu pytanie do Was co o tym skafandrze sądzicie?
Dodatkowo w opisie podany jest model Aquarius a na skafandrze jest opis Aquario - pewnie to jakiś starszy model bo wygląda identycznie jak Aquarius. Niestety wujek Google niewiele znajduje na temat modelu Aquario.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 04-05-2017, 16:36 ]
Zapomniałem wstawić linku a edytować swoich postów nie mogę (nie wiem czemu), więc dodaję: Linki zabronione N5
[ Dodano: 04-05-2017, 16:49 ]
Z dodatkowych informacji to planuję robić 20-30 nurków rocznie. Większość w Polsce od wiosny do jesieni, ale również za granicą w ciepłych wodach. Najbardziej skłaniam się ku tri laminatowi ze względu na małą wagę i łatwość suszenia oraz możliwości użytkowania ciepłych wodach.
jackdiver - 04-05-2017, 19:06 Temat postu: Re: Northern Diver Aquarius z allegro
| wro_bel napisał/a: | Cześć wszystkim,
Powoli rozglądam się za suchym skafandrem (używanym). Znalazłem coś takiego na allegro (właściciel napisał, że szczelny, jest po 40 nurkach) - cena za ten komplet wydaje się być atrakcyjna ale pytanie czy warto? I tu pytanie do Was co o tym skafandrze sądzicie?
Dodatkowo w opisie podany jest model Aquarius a na skafandrze jest opis Aquario - pewnie to jakiś starszy model bo wygląda identycznie jak Aquarius. Niestety wujek Google niewiele znajduje na temat modelu Aquario.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 04-05-2017, 16:36 ]
Zapomniałem wstawić linku a edytować swoich postów nie mogę (nie wiem czemu), więc dodaję: KLIK
|
Cześć
Też skusiłem się jego lekkością i łatwością suszenia z obu stron.
Niestety skafandry te po jakimś czasie ( kilkanaście nurków) zaczynają zwyczajnie przeciekać.
Wychodzi słaba jakość zaworów Northen Divers oraz nieodpowiednie materiały do podklejania szwów od wewnatrz.
Prawdopodobnie one to własnie zaczynają po jakimś czasie przepuszczać.
Jedyna rada to wymienić zawory na Si Techy i podklejić jeszcze raz wszystkie szwy porządną taśmą lateksową
Pozdrawiam Jacek
Haw - 04-05-2017, 19:08
ze zdjec nie da sie ocenic stanu zamka. albo sprzedajacy nie wie co sprzedaje i ktore elementy skafandra sa istotne, albo... wie co sprzedaje i dlatego nie ma zdjec zamka.
czarny scenariusz jest taki ze zamek bedzie trzeba wymienic za kilkadziesiat nurkowan. koszt circa 6-7 setek w normalnym CN.
nowy skafander z ocieplaczem i suchymi rekawicami to jakies +5k. ty chcesz to kupic za mniej niz 1/4 ceny nowego, licz sie z tym ze sprzet moze miec mankamenty. najlepiej umowic sie gdzies nad jeziorem, wziac ze soba ogarnietego kolege. obejrzec, przymierzyc, zanurkowac.
wro_bel - 04-05-2017, 20:56
Dzięki za odpowiedzi
| jackdiver napisał/a: |
Cześć
Też skusiłem się jego lekkością i łatwością suszenia z obu stron.
Niestety skafandry te po jakimś czasie ( kilkanaście nurków) zaczynają zwyczajnie przeciekać.
|
Rozumiem, że masz na myśli trilaminat z ND a nie ogólnie trilaminat?
| Haw napisał/a: |
ze zdjec nie da sie ocenic stanu zamka. albo sprzedajacy nie wie co sprzedaje i ktore elementy skafandra sa istotne, albo... wie co sprzedaje i dlatego nie ma zdjec zamka.
czarny scenariusz jest taki ze zamek bedzie trzeba wymienic za kilkadziesiat nurkowan. koszt circa 6-7 setek w normalnym CN.
nowy skafander z ocieplaczem i suchymi rekawicami to jakies +5k. ty chcesz to kupic za mniej niz 1/4 ceny nowego, licz sie z tym ze sprzet moze miec mankamenty. najlepiej umowic sie gdzies nad jeziorem, wziac ze soba ogarnietego kolege. obejrzec, przymierzyc, zanurkowac. |
Fakt - nawet na dodatkowych zdjęciach jakie mi przesłał nie ma zdjęć samego zamka, a jest to skafander w którym sam nurkował. Zresztą na innych aukcjach wystawia inne swoje sprzęty.
Co do ceny i używanego skafandra to zdaję sobie sprawę, że nie kupię igiełki i pewnie po jakimś czasie od zakupu trzeba będzie udać się do serwisu, ale obecnie mogę pozwolić sobie na wydatek do 1500 a taki to już urok używek.
Oczywiście zakup bez co najmniej przymiarki nie wchodzi w grę
Wisniowy - 05-05-2017, 08:02
Miałem Aquariusa i szczerze nie polecam. Kupiłem nowego i tez skusiłem się cena bo na te topowe nie było mnie stać, ale szybko zostałem wyprowadzony z błędu jak po 6 miesiącach zaczął podciekać w okolicy taśm które osłaniały mocowanie szelki wewnętrznej ( poszedł na serwis gwarancyjny ) wrócił i było juz tylko gorzej coraz bardziej rozwarstwiania się membrana i skafander ciekł już coraz mocniej.
Super zachował się sklep w którym kupiłem skafander bo w ramach przeprosin za taki skafander dostałem super rabat na czeską Agamę i to był strzał w dziesiątkę skafander lekki ale mocny wzmocniony gdzie trzeba, wygodny posiadający dwie obszerne kieszenie po prostu rewelacja.
P/S
Aquarius to był dobry skafander lekki, szybkoschnący, nie krępował ruchów pod woda, łatwo się go zakładało i gdyby nie te rozwarstwienie membrany napewno byłby ze mną do dziś
shell - 06-05-2017, 23:57
| wro_bel napisał/a: | | ale obecnie mogę pozwolić sobie na wydatek do 1500 a taki to już urok używek. |
Proponuję poczekać, dozbierać kasy, kupić coś lepszego. Nawet biorąc jakiś kredyt, taniej wyjdą odstki niż naprawy serwisowe Gdybyś chciał to mam nowiutkiego Ottera Britannica Technical Superskin skafander nigdy nie był w wodzie, ale cena 3500zł
wro_bel - 07-05-2017, 09:52
Dzięki za odpowiedź i ofertę, ale póki co nie skorzystam i tak nak piszesz poczekam
juwisz - 07-05-2017, 16:28
Brittanic za 3500 zł? Musi być starej daty produkcji.
Jeżeli nie starszy niż 10 lat, to warto zastanowić się.
shell - 07-05-2017, 20:02
| juwisz napisał/a: | Brittanic za 3500 zł? Musi być starej daty produkcji.
Jeżeli nie starszy niż 10 lat, to warto zastanowić się. |
Skafander jest z tego roku, na gwarancji
|
|