FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Suche rękawice, system Viking

Basani - 15-05-2017, 23:45
Temat postu: Suche rękawice, system Viking
Od niedawna nurkuję w suchym skafandrze i jakoś na temat rękawic ciężko mi znaleźć jakiekolwiek informacje. Stąd pytam tutaj:
- jak dbać o rękawice? Chodzi mi gdzie i jak często (i czym) je smarować?

Mam suche rękawice z systemem Viking. I cały czas mi przeciekają, próbowałam wymieniać grubość o-ringów, ale problem nie zniknął. Grubsze o-ringi nie pozwalają na przekręcenie pierścienia (a jak się w końcu uda przy dużym wysiłku - i tak przeciekają), a chudsze o-ringi co prawda pozwalają na przekręcenie pierścienia, ale nie znika problem przeciekania.

Ktoś miałby jakieś rady?

Pozdrawiam!

adamjoker - 16-05-2017, 00:39

A masz 100% pewności że to na tym oringu cieknie? Masz wklejone do suchego, czy na manszety założone? Może tam Ci cieknie? A może rekawica jest źle założona na pierścień. Cieknie jedna rękawica, czy obie na raz? Jeśli jedna, to czy zawsze ta sama. Mam te pierścienie, co prawda tylko kilka nurków w nich zrobiłem, ale są rewelacyjne. Bardzo łatwo się zakłada i zdejmuje. Może jakąś wada samych pierścieni? Jakąś nadlewka plastiku, może rękawica źle zalozona na pierścień, może jakąś nitka się zaplątała na oringu? Trzymam kciuki za znalezienie przecieku, bo pierścienie są bardzodobre.
Basani - 16-05-2017, 15:14

Nie mam żadnej pewności, w tym problem. Rękawice są założone na manszety i obie rękawice przeciekają. Czyli rozumiem, że jak mam problem z zakręceniem pierścieni jak założę rękawice to o-ringi są za grube?
wiecznychlopiec - 16-05-2017, 15:42

vikingi to chyba jedna z najbardziej "wdzięcznych" pierścieni. Po minimalnym nasmarowaniu, chodzą bardzo lekko. Zdarzyło mi się nie smarować ich przez kilka miesięcy, były całe w piachu itp. i dalej było ok, żadnych przebojów jak z sitech itp. Wyciągam oring, nakładam delikatnie kropkę smaru silikonowego na palce i przeciągam między palcami oring. Potem wkładam go z powrotem. Nie smaruje już nic później.

jeśli nasmarowane chodzą ciężko to masz złe oringi. Jeśli dobrze je zakładasz - nie przycinasz rękawicy docieplającej czy czegoś innego to nie jest to problem samego oringu, praktycznie trudno je założyć źle, tylko 2 razy mi się to udało. Jeśli wyeliminowałeś problem z rękawicami - są dobrze założone i szczelne to dalej jest to problem z manszetami. ja mam wklejone więc dalej nie pomogę

jest jeszcze jedna opcja to nie są Vikingi tylko pierścienie "typu Viking" czyli podróbka, kolega takie kupił i coś było słabo, odesłał z powrotem.

adamjoker - 16-05-2017, 15:52

Moim zdaniem tak. Moje dokrecaja się średnio mocno, tak normalnie. Przed pierwszym założeniem troszkę nasmarowalem smaru do uszczelek i kilka razy nurkowalem. Zadnego podciekania, ani nic podobnego. Zakrecanie i odkrecanie rekawic absolutnie bezproblemowe. Zadnej pomocy nie potrzebowalem. Tak gdybam, moze oringi suche i przy skrecaniu cos sie z nimi dzieje? Podwijaja sie czy jakas inna chol....ra. trudno mi powiedziec. Mialem oryginal Vikinga i nic nie zmienialem, oringi, pierscienie do manszet i rekawic oryginalne. A wlasnie - jak pierscienie na manszetach - czy weszly na scisk, czy manszeta jest rowno naciagnieta na pierscieniu? Rekawice z dwoch stron gumowe, czy od srodka podklejone taka jakby tkanina? Czy rowniez na calym obwodzie pierscienia sa rowno naciagniete? Nie zrazaj sie do nich:-) Moim zdaniem ten system pierscieni jest rewelacyjny. Tylko musisz znalezc przyczyne przeciekow. A jeszcze jedno - czy zakladasz jakies ocieplajace rekawiczki pod spod, moze z nich jakies nitki wystaja i sie placza na oringach?

[ Dodano: 16-05-2017, 15:58 ]
Z tym "typu viking" moze byc cos na rzeczy. Skads sie ta roznica w cenie bierze.
P.s. przepraszam za brak polskich ogonkow, ale poprawne pisanie na tablecie jest ........... :-)

woland66 - 16-05-2017, 16:09

Mam je od około 20- 30 nurków, nigdy nie pociekły, mojemu koledze na trochę większą ilość zanurzeń dwa razy. Obydwa były spowodowane błędem przy zakładaniu. Teraz sprawdzamy optycznie czy równo przylegają i problem więcej się nie pojawił.
wiecznychlopiec - 17-05-2017, 10:13

woland66 napisał/a:
Teraz sprawdzamy optycznie czy równo przylegają i problem więcej się nie pojawił.

dokładnie też mi się coś takiego zdarzyło, po prostu źle włożyłem albo rękawiczka się podwinęła i weszła miedzy prowadnice

adamjoker napisał/a:
Tak gdybam, moze oringi suche i przy skrecaniu cos sie z nimi dzieje? Podwijaja sie czy jakas inna chol....ra. trudno mi powiedziec.

jak są suche - kiedyś nie smarowałem ich ponad pół roku, były całe w piachu i jakiś włosach po prostu ciężej chodziły, ale było sucho.

dodatkowych oringów kupiłem sobie 10 kiedyś w jakimś sklepie, zabrałem na wymiar, zapłaciłem jakieś grosze, czy mam teraz oryginalne czy zamienniki nie wiem. Zawsze oring czy dwa trzymam w suchym w środku na wypadek gdyby wypał mi oring, żeby nie szukać. Zdarzyło się to 1 raz.

leon - 17-05-2017, 10:35

Kilka uwag do Vikingów
Systemu Viking do suchych rękawic używam od kilku lat w dwóch skafandrach No Gravity:.
W pierwszym suchym No gravity Baltic mam wykonane około 500 nurkowań, w drugim Traveler około 200.
Skafander Baltic- system Viking kupiony wraz ze skafandrem od producenta (nie wiem czy orginał)
Skafander Traveler - system Viking kupiony u Mlinke (zamiennik, kopia orginału)
Obydwa Vikingi wyglądają identycznie, jednak mają inny rozmiar oringów, kiedyś przypadkowo pomyliłem rękawice i założyłem z drugiego kompletu, zalało mnie całkowicie, najciekawsze że rozmiar podawany wszędzie jako pasujący czyli 90x3mm lub 92x3mm nie pasują do rzadnego z powyższych.
Zabrałem pasujące oringi do sklepu z oringami, dokupiłem po kilka sztuk oznaczyłem który jest który i na razie mam spokój, niestety nie znam rozmiaru.
System Viking jest rewelacyjny jednak warunkiem szczelności jest prawidłowy rozmiar oringów.
W jednym ze skafandrów z pierścieni które nie mają założonych rękawic bardzo łatwo wypadają oringi, problem rozwiązałem w ten sposób że zdejmuję rękawice tylko w czasie zakładania, zdejmowania skafandra poza tymi czynnościami zawsze są połączone.
Do autora tematu:
ubierz się w skafander lub napompuj go na lądzie (wkładając wcześniej manszetę szyjną na jakiś przedmiot, aby ją uszczelnić) posmaruj pierścienie i rękawice czymś pieniącym (mydłem, szamponem) zobacz gdzie będziesz miał bombelki powietrza, może tak zlokalizujesz przeciek.
Pozdrawiam
Leon