| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Kaptur z maska
jajcek - 27-05-2017, 18:45 Temat postu: Kaptur z maska Cześć,
do tej pory nurkowałem w basenie i nie był mi potrzebny kaptur. Jednak niedługo wybieram się na nurkowanie na wodach otwartych w Polsce i raczej się przyda. Zakupiłem Waterproof 3/5mm (link) i po założeniu kaptura z maską, kaptur od góry (po nałożeniu go na silikon) bardzo spycha maskę w dół i czuję jak się wgniata przy ustach.
Wydawało mi się ze to kaptur jest za duży i za bardzo nachodzi na czoło albo maska za duża, ale po obejrzeniu paru zdjęć u innych wszystko leży podobnie. Może tak po prostu ma być i muszę się do tego przyzwyczaić albo źle coś ubieram (po ubraniu krawędź kaptura mam prawie przy krawędzi maski)?
Podzielicie się swoimi spostrzeżeniami?
Dzięki,
Jacek
md1974 - 27-05-2017, 19:05
Zasadniczo to jedno powinno zachodzić na drugie. Po założeniu maski spróbuj tak to wszystko poukładać żeby krawędź kaptura leżała na fartuchu maski a ten z kolei bezpośrednio na skórze. Ja po założeniu maski rozciągam "okno" (nie znalazłem innego określenia) w kapturze tak aby wyszedł spod maski (maska osiada na skórze) a potem opuszczam kaptur na maskę.
Poprawia to szczelność maski i termikę.
Pozdrawiam,
Mariusz
jajcek - 27-05-2017, 19:20
Kaptur właśnie mam na fartuchu maski, ale na tyle daleko że prawie dotyka on plastikowej krawędzi maski (jak już się silikon kończy) i zastanawiam się czy to nie za daleko i właśnie chyba to powoduje nacisk na maskę od góry że wgniata mi się przy ustach. Odchylić kaptura za bardzo nie mogę, bo tworzy się przestrzeń z tyłu głowy, może po prostu kaptur niedopasowany na moją głowę i muszę poszukać innych...
md1974 - 27-05-2017, 20:45
Ten kaptur wygląda na dość typowy. Jaką masz maskę? Może jest za duża?
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista - 27-05-2017, 21:26
| jajcek napisał/a: | i po założeniu kaptura z maską, kaptur od góry (po nałożeniu go na silikon) bardzo spycha maskę w dół i czuję jak się wgniata przy ustach.
| Szukaj innej maski lub przytnij część uszczelniającą, szyjąc nowe zamki, na końcach sklejek.
pozdrawiam rc
jajcek - 27-05-2017, 22:10
Posiadam Technisub Ventura i faktycznie może być za duża (gdzieś przed chwilą przeczytałem, że pasuje do szerokiego profilu twarzy, a to chyba nie mój). Zrobiłem sobie teraz zdjęcie z tą maską i wyglądam trochę jak welonka: link
Mam również pytanie co do kaptura, dokleja się na krawędziach twarzy niby spoko, ale jest pusta przestrzeń koło skroni i nawet na zdjęciu widać jakbym miał świnkę mając kaptur założony (link). Jak obracam głowę to neopren na szyi nie stoi w miejscu w szoruje po szyi, tzn. że jest za luźny?
W poniedziałek podskoczę do sklepu z kapturem i przymierzę inne maski.
md1974 - 27-05-2017, 22:22
Jakby to powiedzieć .... ta maska na twojej twarzy wygląda na "ciut" wielką. Spraw sobie jakąś niedużą "koszerną" maskę - są znacząco mniejsze/węższe np. frameless scubatecha czy scubapro (kształtem właściwie się nie różnią, te pierwsze zdecydowanie tańsze a równie skuteczne).
Co do kaptura to trzeba byłoby pomacać ale wygląda na to, że tu i ówdzie jesteś dość szczupły i możesz mieć problem ze znalezieniem dopasowanego kaptura.
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista - 28-05-2017, 08:09
| md1974 napisał/a: | Co do kaptura to trzeba byłoby pomacać ale wygląda na to, że tu i ówdzie jesteś dość szczupły i możesz mieć problem ze znalezieniem dopasowanego kaptura.
| Ewidentnie jest spieprzony uszczelniasz. R.Gałach opowiedział o stosowanych trickach.
Ten co młotkiem wkręca zawory, nie chodzi o technikę młotek przecinak. Zupełnie inny wariant z gumowym młotkiem.
pozdrawiam rc
jajcek - 28-05-2017, 08:56
Spróbuję przymierzyć rozmiar niżej, ale skoro pasuje na twarzy a na szyi nie do końca leży to pewnie z rozmiarem niżej, mimo że na szyi może być już dobrze to twarz będzie uciskać. Spróbuje też przymierzyć kaptury innych firm.
Czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o trickach, o których opowiadał Gałach? Nie mogę nic znaleźć na ten temat a chętnie poczytam.
anarchista - 28-05-2017, 11:59
| jajcek napisał/a: | ]Czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o trickach, o których opowiadał Gałach? Nie mogę nic znaleźć na ten temat a chętnie poczytam.
| Ja Tobie opowiem a On mi nogi z dupy wyrwie. Na serio to sztuczki na poziomie wykroju i wklejania elementów. Najlepiej prześlij jemu zdjęcia twojej głowy, skroi dobrze pasujący łeb. Profil, En face i obwody szyi i głowy. Lepiej bezpośrednio rozmawiaj.
Jak zrobił wykrój dla mnie sam sklejałem to pasował.
Co do tricków, to prostym jest nieco większa łata, niż wielkość dziury w neoprenie. Inny to neopren z dzianiną nie rozciąga się tak samo w obu kierunkach. wtedy możemy jeszcze manipulować rozciągliwością, na szyi bardzo się rozciąga, kolejny to skośne cięcie neoprenu. Nadal istotnego nie podałem.
pozdrawiam rc
adamek73 - 28-05-2017, 21:06 Temat postu: Kaptur Najlepsza metoda na dopasowanie sprzętu to:
A - zakupy w centrum/sklepie nurkowym które ma dużą ilość sprzętu różnych producentów.
B - Wizyta na znanym i zatłoczonym nurowisku gdzie masz szansę zaczepić kilka osób i ogladać, dotykać mierzyć interesujący Cię sprzęt..
C - Pożyczka i testy sprzętu kolegów klubowych
Z własnego doświadczenia wiem że niestety rozmiarówka jednego producenta nie pokrywa się z rozmiarówką innego.
Niestety tak to już funkcjonuje.
Zakupy przez internet bez przymiarki i testów pod wodą akcesoriów które muszą być dobrane indywidualnie do budowy ciała bywają nietrafione w większości przypadków...
Jeśli kaptur nie pasuje to nie kombinuj tylko go oddaj gdzie kupiłeś albo wystaw na komisie nurkowym i kup taki który leży bez przeróbek.
To samo z maską...
Niestety dobór sprzętu nie jest łatwy..
|
|