FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Light For Me GoPro SET 1800 warto?

komando77 - 29-06-2017, 12:50
Temat postu: Light For Me GoPro SET 1800 warto?
Cześć. Pytanie do znawców tematu foto/video. Dokładnie chodzi mi o zestaw Light For Me GOPRO SET 1800 składający się z 2x3XPG w wersji video. Czy jest sens zakupu takiego cuda oczywiście do czysto amatorskich filmów/zdjęć głównie w naszych wodach? Może lepiej zainwestować w głowicę GralmarineLED 8 WIDEO. Koszt LFM to ok. 750 pln (uchwyt i łączniki motylkowe już mam innej produkcji, ale beda pasować), głowica Grala ok. 1000 pln.
wiecznychlopiec - 03-07-2017, 11:39

ten set sprawdza się tylko w nocy i to w specyficznych miejscach, najlepiej mocno ograniczonych. W każdym innym miejscu lub gdy nie jest ciemno to praktycznie nic nie uzyskasz, moc jest malutka. Dodatkowo i tak zabieram światło video.

[ Dodano: 03-07-2017, 11:40 ]
dodatkowo warto odsunąć latarki na jakimś ramieniu - ja mam 10 cm bo tak są za blisko obiektywu

komando77 - 03-07-2017, 12:22

Dzięki za uwagi, potrzebowałem opinii użytkownika tego zestawu. To co napisałeś w sumie potwierdza moje przemyślenia na ten temat. Ujęcia w ciemności, przy ograniczonej przestrzeni i z bliskiej odległości to chyba warunki konieczne do uzyskania jakiegokolwiek efektu. Pzdr
mi_g - 10-07-2017, 09:21

Dużo zależy od wizury. Jak woda jak jest "kryształ" to nie jest najgorzej:
2-3 minuta filmu (Gene Springs)
oczywiście jak na amatorskie i niskobudżetowe oświetlenie.

wiecznychlopiec - 10-07-2017, 10:27

warunki dla tego zestawu, aby cokolwiek było widać
1. ciemno - całkiem ciemno :)
2. ograniczona przestrzeń
3. woda kryształ.

ja i tak doświetlam jeszcze latarką główną, planuje wymienić te głowice na inne większe a latareczki mieć do rozkładania na ziemi, żeby oświetlić większą scenę

do tego ramiona mam 10 cm

za 800 zł DLSM robi głowice wideo z prawdziwego zdarzenia kilkadziesiąt W, do tego aku u masz kilka razy więcej światła.