FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Jaki kompaktowy aparat fotograficzny

leymann - 09-08-2017, 09:51
Temat postu: Jaki kompaktowy aparat fotograficzny
Witam,
do tej pory fotografowałem kamerką GoPro swoje podwodne przygody, jednak nie zadowala mnie jakość zdjęć w nocy, czy możecie mi polecić jakiś aparat kompaktowy, który mógłbym też wykorzystać na urodzinach? Lustrzankę już miałem, ale ze względu na gabaryty i cały osprzęt czyli swoją niepraktyczność zrezygnowałem z niej. Pozdrawiam

dariusznow - 09-08-2017, 16:36

co do lustrzanki miałem to samo :beer3:

zerknij tutaj http://dariusznow.fmix.pl

aparat masz w opisie zdjęc :papa:

xaltuton - 09-08-2017, 19:45
Temat postu: Re: Jaki kompaktowy aparat fotograficzny
leymann napisał/a:
Lustrzankę już miałem, ale ze względu na gabaryty i cały osprzęt czyli swoją niepraktyczność zrezygnowałem z niej. Pozdrawiam

Cos za cos, rezygnujac z dobrego lustra na rzecz wygody rezygnujesz tez z lepszej jakosci.
W wodzie muszisz miec duzo swiatla i tego nie przeskoczysz, zwlaszcza, ze piszesz o nocy. Moze wiec lepiej pojsc w tym kierunku a nie szukac mniej lub bardziej ulomnego kompaktu?
Sam mam TG-3 i w dobrych warunkach mozna nim uzyskac swietne rezultaty (np. w trybach mikroskopu) ale wystarczy zejsc nieco glebiej/ciemniej i czar bez doswietlenia pryska.

al_fik - 10-08-2017, 16:56
xaltuton napisał/a:
...
W wodzie muszisz miec duzo swiatla i tego nie przeskoczysz, zwlaszcza, ze piszesz o nocy...

tak, ale dokładnie odwrotnie

xaltuton - 11-08-2017, 10:29
al_fik napisał/a:

tak, ale dokładnie odwrotnie

Podkrecisz jasnosc wypowiedzi?

al_fik - 11-08-2017, 16:29

okej
w wodzie potrzeba duuuużo światła ... i to jest prawda
zwłaszcza w nocy ... nie do końca :)
- światełko które w nocy śmiało wystarcza do filmowania ( no powiedzmy dwa światełka, odpowiednio rozsunięte ), a nawet jest/są za mocne pomimo kąta 120 stopni i nie pozwalają się zannadto zbliżyć do filmowanego obiektu - w dzień nic nie dają, ledwo coś widać.
Zeby w dzień sensownie używać sztucznego światła potrzeba strumienia o dużej gęstości - duuużo lumenów

monsun - 20-08-2017, 11:15

Jest jeszcze rozwiązanie pośrednie. Bezlustrze/Mirroless. Na pewno nie jest tanio ale pewne jest to że gabaryty zestawu będą mniejsze niż DSLR może z wyjątkiem pełnej klatki Sony. Można używać konwerterów mokrych ale też trochę super jasnych szerokich szkieł jak np Fisheye f/1.8 Olympusa. IMHO ISO 1600 jest używalne w m4/3. Kompletny zestaw mieści się w bagażu podręcznym.
Ja już nie liczę na dobry kompakt w przystępnej cenie bo to się producentom nie opłaca. Jest też problem z obudowami do niektórych kompaktów. Do m4/3 jest cała masa obudów budżetowych.

RZ - 22-08-2017, 20:51

Najlepiej SeaLIfe - znajdziesz tutaj: https://www.underwater.pl...70-sealife.html

Robert Borzymek

TomekP - 23-10-2017, 11:15

al_fik napisał/a:
okej
w wodzie potrzeba duuuużo światła ... i to jest prawda
zwłaszcza w nocy ... nie do końca
- światełko które w nocy śmiało wystarcza do filmowania ( no powiedzmy dwa światełka, odpowiednio rozsunięte ), a nawet jest/są za mocne pomimo kąta 120 stopni i nie pozwalają się zannadto zbliżyć do filmowanego obiektu - w dzień nic nie dają, ledwo coś widać.
Zeby w dzień sensownie używać sztucznego światła potrzeba strumienia o dużej gęstości - duuużo lumenów

?????
bardzo ciekawa teoria :) :) :)

W temacie to z kompaktów fajny hest RX100 niestety cenowo wychodzi tyle co mirrorless więc popieram co pisze monsun,

al_fik - 23-10-2017, 21:01

TomekP napisał/a:

?????
bardzo ciekawa teoria :) :) :)

dużo nurkujesz nocą ? eksperymentując ze światłem, porównując jak to wychodzi za dnia ? Zestawiasz może jak różne światło obejmuje obszar filmowania w nocy, a jak w dzień. Sprawdzałeś może jak na obszar o właściwym naświetleniu wpływa temperatura barwowa użytych lamp ? Jak zmieniają się warunki ekspozycji, tak tylko pytam :bee;

TomekP - 23-10-2017, 22:53

al_fik, cały czas się uczę :P
np. o tym, że
al_fik napisał/a:
.... na obszar o właściwym naświetleniu wpływa temperatura barwowa użytych lamp ?

ale faktycznie nie filmuje tylko czasem robię zdjęcia, więc pewnie w tym tkwi różnica :)

al_fik, nie chcę wywoływać dyskusji typu "burza w szklance wody" :P W Krakowie masz wielu uznanych fotografów podwodnych, jeśli którykolwiek z nich potwierdzi, że oświetlenie video świeci w nocy mocniej niż za dnia to chętnie pójdę na kurs do takiej osoby :P

Podejrzewam (ale to tylko takie gdybanie), że masz słabe światło, które za dnia nie jest mocniejsze niż światło zastane, dlatego filmując w trybie auto, Twoja kamera, ustawia ekspozycję na światło zastane. W nocy kamera daje wszystkie nastawy na max. aby wyciągnąć jakiekolwiek światło, dlatego masz wrażenie, że Twoje światło więcej doświetla w nocy.

al_fik - 24-10-2017, 16:43

masz racje nie warto ... :pa:
4bery - 12-02-2019, 13:49
Temat postu: Olympus TG5
Pociągnę temat, bo rozważamy kupno kompaktu Olympusa TG5. Cel głównie podwodny, do 40m, zdjęcia i filmy dla siebie + jako aparacik "wyprawowy". Mamy gopro 4 i mieliśmy porównanie z TG4 w tych samych warunkach i gopro4 bez szans, szczególnie przy gorszym świetle + TG miało fajne makro - stąd decyzja.
Czy ewentualnie ktoś korzystający lub z doświadczeniem ma może inne sugestie w tym samym budżecie ? Mówię o aparacie + obudowa + światło ?

maran - 12-02-2019, 18:54

Możesz rozważyć jeszcze sony RX-100 albo panasonic lx-15.

Z tego co się orientuje to TG5 ma fajne macro, a reszta tak jak napisałeś aparacik, który nie jest zaawansowanym kompaktem i ma małą matrycę.

pmk - 13-02-2019, 09:21

Z kompaktów to chyba najlepszym rozwiązaniem jest RX-100 - zwłaszcza, że dostępne są porządne obudowy w dobrej cenie. Zwróć uwagę tylko, że w stosunku do GoPro będziesz mieć znacznie mniejszy kąt widzenia obiektywu pod wodą. No chyba, że zainwestujesz w port kopułowy/konwerter wide. Niestety są to dodatkowe koszty ale warto :)
Później pojawi się kwestia światła ale to odrębny temat ;)

Myślę, że TG5 w stosunku do RX100 jest bez szans jeśli chodzi o jakość ale wygrywa gabarytami i mobilnością.

Jeśli szukasz rozwiązania "budżetowego" to zwróć uwagę na sprzęt używany - często można kupić coś ciekawego, a jeśli nie interesuje Cię kręcenie filmów to możliwości masz całkiem sporo - niejeden aparat który nie kręci filmów w HD potrafi robić całkiem niezłe zdjęcia.

A i tak wszystko zależy od tego co, gdzie i jak chcesz fotografować. No i ile $$$ chcesz/możesz na to przeznaczyć.

4bery - 13-02-2019, 10:24

pmk napisał/a:

Myślę, że TG5 w stosunku do RX100 jest bez szans jeśli chodzi o jakość ale wygrywa gabarytami i mobilnością.
.

Chodzi też o kaskę :ping: TG5 jest w cenie RX100; polecana III nie mówiąc o VI są jednak poza budżetem. A dochodzi obudowa i światło. Aparat ma być głównie wyjazdowy i głównie pod wodę a reszta niejako przy okazji. Jesteśmy z żoną jednak laikami i przemawiają do nas te tryby i jednak pewne nastawienie na "podwodę" w TG. Ale jeżeli nawet RX100 classic jest tak dużo lepszy to muszę jeszcze pomyśleć :ping:

pawel123 - 13-02-2019, 11:37

Kupiłem używany tg4 za 600 ( jeszcze na gwarancji ),
do tego nowa obudowa z chin za 175 $ .

xaltuton - 13-02-2019, 12:40
Temat postu: Re: Olympus TG5
4bery napisał/a:
mieliśmy porównanie z TG4 w tych samych warunkach i gopro4 bez szans, szczególnie przy gorszym świetle + TG miało fajne makro - stąd decyzja.

GoPro4 gorsze od TG4 w czym? W zdjeciach zgadzam sie, ale filmy z Olka sa bardzo slabe, wyraznie brakuje mu bitrate i przy ruchu na ekranie, zwlaszcza duzo malych obiektow, jest kaszana.

4bery - 13-02-2019, 15:12

Cytat:
GoPro4 gorsze od TG4 w czym? W zdjeciach zgadzam sie, ale filmy z Olka sa bardzo slabe, wyraznie brakuje mu bitrate i przy ruchu na ekranie, zwlaszcza duzo malych obiektow, jest kaszana.

Akurat w zdjęciach to chyba najmniejsza różnica... Gorsze w makro ale i przy filmach wg mnie też. Najgorzej było przy ok. 20m, zaraz po wschodzie, widoczność słaba (ok.20-30m) - filmowaliśmy rekiny odległość ok. 3-8 m, bez świateł. Filmy nieporównywalne, wisieliśmy koło siebie wiec te same warunki. Dochodzi brak podglądu w gp4 co też utrudnia filmowanie - trzeba jedna wprawy żeby obiekt był centralnie w kadrze i trudniej o ładne ujęcia. Generalnie ładne filmy z GP4 wychodziły tak do 10m a najlepiej na 5m przy przystanku ;-)