| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
ZAPROSZENIA - Szukam partnera okolica Wałcza Piły
Trupek1 - 21-08-2017, 23:19 Temat postu: Szukam partnera okolica Wałcza Piły Jak w temacie. Najchętniej nie na Płotkach tylko jakiś nowy zbiornik. Jestem otwarta na wszelkie propozycje. Pozdrawiam
al_fik - 22-08-2017, 15:43
chciałbym zapytać o genezę nicka ...
Trupek1 - 22-08-2017, 23:40
Znajomi tak nazwali moją mokrą pianke, i tak juz zostało
al_fik - 23-08-2017, 19:20
ciekawe ...
dudiss - 23-08-2017, 22:34
Cześć
W planie mam wyjazd na początku przyszłego tygodnia do Ińska (baza vipdiver).
Po drodze ze Złotowa mogę Cię zabrać. Potwierdź jeżeli termin i miejscówka pasuje.
Pozdrawiam Adam
Trupek1 - 24-08-2017, 17:51
Chętni tylko na tygodniu pracuje do 16 więc popołudniowe nurkowanie pewnie odpada? W każdym razie dzięki za odpowiedz, ale moze w jakiś weekend zanurkujemy w okolocy chociażby Złotowa?
dudiss - 24-08-2017, 20:53
Wyjeżdzam we wtorek rano. W planie są 2-3 nurki. W takim razie innym razem.
W okolicy Złotowa często nurkuję na "płotkach" - forma rekreacyjno-ćwiczeniowa.
Warto się wybrać na równie Czyste jezioro Leśne koło Okonka. Byliśmy tam na początku lipca, wizura 5-6m.
Pozdrawiam
wpawlicki - 26-08-2017, 20:55
| dudiss napisał/a: | | Czyste jezioro Leśne koło Okonka |
Mógłbyś napisać coś o tym akwenie, ciężko cokolwiek znaleźć a z chęcią bym się wybrał. Przydałaby się informacja o głębokości i o dogodnych wejściach.
dudiss - 27-08-2017, 00:09 Temat postu: J. Leśne, Borowe, Trzecie. Przed nurkowaniem szukałem informacji na jego temat poniżej szczegóły z prasówki -
Jezioro Leśne (Borowe, Trzecie) położone jest w rynnie polodowcowej, otoczony malowniczymi skarpami porośniętymi lasem mieszanym.
Od strony zachodniej zachodniej graniczy z mokradłami będącymi siedliskiem wielu gatunków zwierząt i roślin.
Parametry: powierzchnia jeziora wynosi ok. 15 ha, długość lini brzegowej ok. 1600 m, średnia głębokość 7 m natomiast maksymalna 30 m.
Woda charakteryzuje się dużą przejrzystością. Nurkując spotkasz szczupaki, okonie, płocie, liny, wzdręgi oraz sielawę.
Nad jeziorem są dwa parkingi: jeden od strony północnej z dłuższym dojściem do linii brzegowej ok. 150m, natomiast drugi od zachodu znajdujący się w bliskiej odległości.
Nurkując na początku lipca, wykorzystaliśmy drugą opcję bezpośrednio przy małym pomoście, którego wykorzystaliśmy do złożenia szpeju i bezpiecznego wejścia do wody.
Dno wejścia piaszczyste z lekkim spadkiem, po siedmu krokach będziesz na głębokości 2 m.
Termoklina 5-6 m, temperatura 5-19 st. Wizura 3-6m.
Z uwagii na typowo zapoznawczo-turystyczne zanurzenie, nie szukaliśmy maksymalnej głębokości ( maksymalna faktycznie zmierzona i potwierdzona przez nurkujących to 28-29m).
Wykonaliśmy orbitę o średnicy 60-80m. W odległości do 15-20 m od brzegu, występuje ciekawa roślinność, sporo dorodnych szczupaków, okoni oraz setki gęsto pływającej drobnicy. Głębiej martwica i marsjańskie klimaty.
Jak zawsze przy okazji oczyściliśmy, wyłowiliśmy pamiątki po nabrzeżnych libacjach " ludzkiej trzody ".
Nurek udany warty, opłynięcia całego akwenu.
Daj znać kiedy planujesz wyjazd z chęcią powtórzę.
Pozdrawiam Adam.
[ Dodano: 27-08-2017, 00:23 ]
Dojazd na parking od strony zachodniej - jadąc z Okonka należy kierować się pierwszym zjazdem w prawo (drogowskaz na drogę do ujęcia wody). Droga typowo leśna.
MIEJSCÓWKA
wpawlicki - 28-08-2017, 07:01
Dziękuję, wczoraj pojechaliśmy do Okonka pobiegać po wrzosowiskach i tak nas urzekła uroda miejsca, że na pewno jeszcze na jesieni pojedziemy na wyjazd nurkowanie + grzybobranie. Odezwę się jak będziemy jechać.
W drodze powrotnej postanowiliśmy odwiedzić kolegę w Łubowie i na drodze Szczecinek - Borne mijaliśmy jezioro Śmiadowo gdzie była tablica informująca że jest to jezioro lobeliowe. Lało okrutnie i nie zdecydowaliśmy się na ocenę akwenu, ale moje doświadczenia z jeziorami tego typu podpowiadają, że akwen też może być bardzo atrakcyjny.
dudiss - 28-08-2017, 10:38 Temat postu: Jezioro Leśne, Borowe Okonek - Lędyczek FOTA MIEJSCA Z POMOSTEM OD STRONY ZACHODNIEJ oraz MAPA DOJAZD
|
|