| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Olympus C4040 czy moze Sony DSC P-120 ??
Sonny - 27-09-2004, 13:04 Temat postu: Olympus C4040 czy moze Sony DSC P-120 ?? No wlasnie...w czasie spotaknia w Bachotku rozmawialem z Kjar'em na temat apartu cyfrowego do 2 tys. zl (tak plus minus), ale tylko do normlanych zdjec i w sumie zostalme przekonany do zakupu aparatu Olympus C4040, jedank ostatnio spotakalem uzytkownika aparatu Sony DSC P-120 i zobaczylem ze ten apartat robi naprawde ladne zdjecia takze podwoda i nie kosztuje jak C5050 albo C5060 3,5 tys zl. I teraz mam dylamat czy kupic C4040 dzieki ktoremu bede mogl robic zdjecia bardzo dobre, ale tylko na ladzie, czy moze jednak Sony P120 i miec mozliwosc robienia zdjec pod woda...
kjar - 27-09-2004, 13:22
Sonny,
Sprawa jest prosta. Jesli odpowiada Ci jakość oferowana przez sony DSC (zbieżność imion przypadkowa ) To bierz to, czym bedziesz mógł robić zdjęcia po obu stronach powierzchni wody.
Sonny - 27-09-2004, 20:50
a czy Ty miales stycznosc z tym aparatem ?? Jesli tak to co o nim sadzisz ??
PS.
Co do zbierznosci to sprawa wyglda tak:Moj Nick to SONNY, a firma od elektorniki to SONY, wiec jak widac moj nick jest pisany przez dwa "N", a firma przez jedno...
kjar - 27-09-2004, 21:33
| Sonny napisał/a: | a czy Ty miales stycznosc z tym aparatem ?? Jesli tak to co o nim sadzisz ??
|
Nie nie małem go w rękach, ale widziałem robione nim zdjęcia i znam jego opis. To chyba przyzwoity aparat (5Mpixeli) + obiektyw Vario Tessar (w opisie nie podają jasności, więc obawiam sie że niezbyt wielka) pozwala spokojnie mysleć nawet o średnich powiększeniach (to jest powyzej pocztówki).
Cena aparatu też nie jest wysoka (366EUR w Niemczech). Nie wiem natomiast w jakiej cenie jest obudowa.
kjar - 27-09-2004, 21:35
P.S.
Jesli masz od kogo wypożyczyć na jeden dzień, to popróbuj a bedziesz wiedział, czy Ci pasuje.
KrzyHo - 27-09-2004, 23:20
| kjar napisał/a: |
pozwala spokojnie mysleć nawet o średnich powiększeniach (to jest powyzej pocztówki).
|
Chciałem tylko powiedzieć, że 5M matryca pozwala spokojnie na wydruk bardzo dobrej jakości A4 a nie tylko pocztówki. Wiem, że A4 jest powyżej pocztówki, ale piszę coby uściślić to "powyżej"
Pzdr
KrzyHo
kjar - 27-09-2004, 23:56
| KrzyHo napisał/a: |
Chciałem tylko powiedzieć, że 5M matryca pozwala spokojnie na wydruk bardzo dobrej jakości A4 a nie tylko pocztówki. Wiem, że A4 jest powyżej pocztówki, ale piszę coby uściślić to "powyżej"
|
Tak, to prawda. Nawet matryca 4M z przyzwoitym obiektywem pozwala spokojnie powiekszać do A4 (sam sprawdziłem na moim starym dobrym Olympusie C4040Z).
Teraz bardziej należy zwracać uwagę na: jakość obiektywu, rodzaj procesora (o ile producent podaje) i fizyczną wielkość (rozmiar) samej matrycy, niż na jej rodzielczość (4, 6 czy 8Mpx).
Sonny - 28-09-2004, 09:35
| Cytat: | | Teraz bardziej należy zwracać uwagę na: jakość obiektywu, rodzaj procesora (o ile producent podaje) i fizyczną wielkość (rozmiar) samej matrycy, niż na jej rodzielczość (4, 6 czy 8Mpx). |
Kjar, a jak okresla sie jakos obiektywu, procesora, rozmiar matrycy ??
kjar - 28-09-2004, 09:58
| Sonny napisał/a: | | Kjar, a jak okresla sie jakos obiektywu, procesora, rozmiar matrycy ?? |
Jakość obiektywu - poprzez sprawdzenie rozdzielczości (ilość linii na mm) zarówno w centrum kadru, jak i (to nawet ważniejsze) na jego rogach.
Wielkości te są albo podawane przez producenta, albo należy je zmierzyć doświadczalnie. Ale jest jeszcze pewna praktyczna wskazówka - jeśli obiektyw jest jasny (2.8 i powyżej) to mozna mniemać że jest przyzwoity, jeśli ciemny (4.5 i poniżej) nie ma przesłanek do to takich mniemań
W zasadzie należało by sprawdzać jeszcze winietowanie i dystorsję, ale szczęśliwie w fotografii cyfrowej obie te wady można łatwo skorygować podczas obróbki cyfrowej.
Jakość procesora - w zasadzie tylko w oparciu o specjalistyczne opisy, ale test praktyczny (zdjęcia w różnych, trudnych warunkach) pozwala ocenić łącznie jakość procesora i obiektywu.
Rozmiar matrycy - większy gabaryt przy mniejszej ilości pikseli daje wiekszy rozmiar pojedynczego piksela (przeważnie) co łączy się z możliwością uzyskania lepszej światłoczułości matrycy bez obawy o zauważalny wzrost szumów. Rozmiar matrycy, jesli nie jest jawnie podany przez producenta, można oszacować w oparciu o tzw. krotność w stosunku do klatki małoobrazkowej (to raczej producent podaje).
|
|