FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Centrum nurkowe w Paphos na Cyprze

ple - 02-03-2018, 23:53
Temat postu: Centrum nurkowe w Paphos na Cyprze
Cześć,

Polecicie jakieś dobre centrum nurkowe w Paphos, ewentualnie coś w okolicy.
Wyjazd planuję w lipcu na 12 dni.

Z góry dzięki za dobre rady.

michalsca - 14-05-2018, 21:17

Polecam ten artykuł :)

https://blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/26/gdzie-nurkowac-na-cyprze/

xaltuton - 15-05-2018, 08:08
Temat postu: Re: Centrum nurkowe w Paphos na Cyprze
ple napisał/a:
Cześć,

Polecicie jakieś dobre centrum nurkowe w Paphos, ewentualnie coś w okolicy.
Wyjazd planuję w lipcu na 12 dni.

Z góry dzięki za dobre rady.

Pafos to malo ciekawe miejsce do nurkowania (juz lepiej wyzej w Akamas).
Najlepsze miejscowki masz na wschodzie wyspy, a tam z Pafos CN jezdzic raczej nie beda
(max. do Zenobii w Larnace, a jesli nawet znajdziesz jakes CN, to doplaty beda zabijac). Najlepszym chyba wyjsciem - mieszkajac w Pafos - jest wynajecie auta i dojezdzanie
do jakiegos CN na wschodzie. Wyjdzie taniej.

Chyba, ze po prostu nie chcesz nigdzie dalej wyjezdzac to olej porade.

PiotrKl - 16-05-2018, 17:41

Byłem dawno - ale może Cydive cydive.com - mieli otworzyć nowe wraki w okolicy Paphos do nurkowania (nie tylko Zenobię na która i tak sie pchaj ;) ) Jest trochę grot (cavern) ale poza tym kamole jak to w tych okolicach. W porównaniu do raf egipskich możesz być rozczarowany ale zawsze warto ponurkować w ciepłych wodach.
ple - 17-05-2018, 22:16

xaltuton napisał/a:
Najlepszym chyba wyjsciem - mieszkajac w Pafos - jest wynajecie auta i dojezdzanie
do jakiegos CN na wschodzie. Wyjdzie taniej.

Auto wynajmujemy na cały czas pobytu, więc nie zamykamy się na Pafos. Poszukam w necie co tam ciekawego jest na wschodzie.

PiotrKl napisał/a:
W porównaniu do raf egipskich możesz być rozczarowany ale zawsze warto ponurkować w ciepłych wodach.

Jestem tego świadom :-)

Piotr B. - 18-05-2018, 09:03

Hejka!

Dobrze, że temat dot. miejsc nurkowych "żyje". Proszę po powrocie o podsumowanie informacji i opinii. W przyszłym roku pewnie wybiorę się w te rejony.

Tomasz Łach - 19-05-2018, 12:42

Ja mogę polecić ABC Dive z Pafos. Nurkowaliśmy z nimi w zeszłym roku.
Mają kilka miejscówek w okolicy oraz jeżdzą do Larnaki na Zenobię i parku Akamas.
Obok bazy masz fajne apartamenty w dobrej cenie na bookingu.

xaltuton - 19-05-2018, 19:51

ple napisał/a:

Auto wynajmujemy na cały czas pobytu, więc nie zamykamy się na Pafos. Poszukam w necie co tam ciekawego jest na wschodzie.

Tu masz troche mojego opisu sprzed paru lat:
http://www.xaltuton.com/w...urki/nurki.html

ple - 28-07-2018, 18:58

Piotr B. napisał/a:
Dobrze, że temat dot. miejsc nurkowych "żyje". Proszę po powrocie o podsumowanie informacji i opinii. W przyszłym roku pewnie wybiorę się w te rejony.

Niedawno wróciłem więc jeszcze za świeżej pamięci opiszę wyjazd.

Nocleg mieliśmy 35 km na schód od Pafos w Pissouri, a dokładniej w Pissouri Bay. A samo Pissouri to przyjemna i spokojna miejscowość, z niewielkim klimatycznym rynkiem i kilkoma dobrymi knajpami - polecam.

Przed urlopem napisałem do kilku okolicznych bzz aby mi przedstawili ofertę nurkową na 5 dni.
Wybrana zostało centrum z Pissouri - https://www.cyprusdivingadventures.com/
Mailowo wydawali się najbardziej konkretni a karta przetargową była oferta, że będziemy mieć dla nas dwojga osobistego przewodnika. Może nie byli najtańsi, ale biorą pod uwagę to, że na nurkowiskach widywaliśmy grupy w krótkich piankach, które wyskakiwały z wody po 20-30 minutach, warto było dołożyć te kilka euro, nie oglądać się na nikogo i siedzieć po 50-70 minut.
Nitrox po 5-6 euro w zależności od mocy.

Nurkowiska:
1. Pistol Bay & The Stage zaraz z Coral Bay, północny-zachód do Pafos.
Łatwe i przyjemne nurkowanie z brzegu w formacjach skalnych na max 12 - 20 metrów, w zależności od miejsca. Ryb mało, za to ciekawa topografia - duże wgłębienia i sporo dziur do zwiedzania.

2. St George Island Akamas obok Latchi
Nurkowanie z łodzi. Miejsce dobre na nieco głębsze nurkowanie. Nieco skalnych ścianek, łąki z trawą posejdona, całkiem sporo ryb.

3. Wraki w Limassol: LADY THETIS, COSTANDIS
Nurkowanie z łodzi na max 24 metry. Do Zenobii nie umywają się, ale można tam przyjemnie spędzić czas. Atrakcją są mieszkające tam na stałe mureny i groupery które potrafą spedzić całe nurkowanie z tobą.
http://www.alohadivers.com/limassol-wrecks.php

4. Zenobia
Spędziliśmy tutaj dwa dni a szczerze mówiąc, można siedzieć i 5 z dobrym przewodnikiem.

Na wschodzie nie byliśmy nurkować. Zostawiamy to na przyszłość.

Jeśli ktoś jedzie na dłużej (ponad 10 dni), niech rozważy opcję połowę pobytu w sąsiedztwie parku Akamas (na przykład Latchi), który jest bardzo fajnym miejscem na piesze wędrówki, a drugą połowę gdzieś na wschodzie gdzie skupi się głównie na nurkowaniu.