FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Potrzebna pomoc przy ustawieniach C-5060

Piterek - 02-10-2004, 17:12
Temat postu: Potrzebna pomoc przy ustawieniach C-5060
Witam

Potrzebuj pomocy, sugestii dotyczacych ustawien aparatu C-5060 + PT-020 do fotografowania oczywiscie pod woda. Bede wdzieczny za rady :lol: . Wyczytalem miedzy innymi, ze w akcesoriach jest ikonka obudowy podwodnej, ale czy jej wlaczenie zmienia cos w aparacie? Czy kombinowac cos z czuloscia, czy zdac sie na AUTO itd, itp. A i jeszcze jedno, zdjecia zamierzam robic w Egipcie i nie mam jeszcze zadnego dodatkowego zewnetrznego oswietlenia (po co jest ta biala przeslonka w obudowie na wysokosci lampy?). Dzieki bo wiem, ze jak zwykle mozna na Was liczyc :razz: :chainsaw: .

kjar - 02-10-2004, 22:52
Temat postu: Re: Potrzebna pomoc przy ustawieniach C-5060
Piterek napisał/a:
... po co jest ta biala przeslonka w obudowie na wysokosci lampy?...

Służy do rozpraszania błysku lampy wbudowanej w korpus.
Jakkolwiek zmniejsza praktyczny zasięg lampy, to jednak dzieki rozproszeniu światła mniej widoczne są elementy zawiesiny w wodzie.

Waldemar Jarzynka - 06-10-2004, 17:20
Temat postu: Olumpus 5060
Cześć
Możesz ustawić ikonkę obudowy podwodnej ale ja nie zauważyłem jakiejś znacznej różniczy w
jakości zdjęć z lub bez niej. Czułość na 80 lub 100 - brak ziarna przy słabej ekspozycji i kontrola nad wartosciami migawki i przesłony. Zacznij od trybu AUTO a poźniej przejdź do
trybu priorytetu migawki/lub przesłony (co Ci bardziej będzie odpowiedac lub wynikac z warunków). AUTO FOCUS koniecznie na SPOT. Rób zdjecia wolno (nie zawsze widoczna jest
zielona kontrolka autofocusa a sam autofocus działa pod wodą często wolno i z błędami) i
rób dublety - nie zmarnujesz w ten sposób ujęć.
Lampa wbudowana jest słaba (liczba ok.11) i praktycznie nadaje się tylko na makro ale
uwaga na spoty z zawiesiny w wodzie. najlepiej jednak miec oddzielną lampę poza osią
obiektywu. Rób zdjecia do max. 5/6 metrów - dobre oświetlenie i kolory !
Poeksperymentuj z balansem bieli ustawiając go pod wodą na białą tabliczkę lub prościej
(nie znaczy lepiej) ustaw ręcznie balans na powierzchni ustawiając dominantę koloru czerwonego 2/3 kreski.
Udanych zdjęć

Waldek/Wally :-D

Piterek - 07-10-2004, 09:01

Witam

Dzięki, chociaż muszę się trochę pozastanawiać np. "dominanta koloru czerwonego".

Waldemar Jarzynka - 07-10-2004, 16:33

Cytat:
Dzięki, chociaż muszę się trochę pozastanawiać np. "dominanta koloru czerwonego"

Mode Menu
Picture
WB +/-
W Preset 1 lub Preset 2 ustawiasz kursor w stronę RED
I gotowe
Zdjęcia będą miały wiecej tonacji czerwonej a tej długości fal brakuje głownie na dole.
Można co prawda obrabiać zdjęcia programem graficznym ale po co dodawać sobie pracy.
Uważam też że lepiej ingerowac prawie na poziomie bazowego zapisu z matrycy (szczególnie
przy zapisie JPG). Można zapisywac w RAW (wówczas są nieograniczone mozliwości obróbki
''surowego zdjecia" i brak jest strat z kompresjii ale to teoria- za duże pliki i za długo
zapisują się na kartę.

Pozdr.
Waldek/Wally[/quote]

[ Dodano: Czw 07-10-2004 16:34 ]
Cytat:
Dzięki, chociaż muszę się trochę pozastanawiać np. "dominanta koloru czerwonego"

Mode Menu
Picture
WB +/-
W Preset 1 lub Preset 2 ustawiasz kursor w stronę RED
I gotowe
Zdjęcia będą miały wiecej tonacji czerwonej a tej długości fal brakuje głownie na dole.
Można co prawda obrabiać zdjęcia programem graficznym ale po co dodawać sobie pracy.
Uważam też że lepiej ingerowac prawie na poziomie bazowego zapisu z matrycy (szczególnie
przy zapisie JPG). Można zapisywac w RAW (wówczas są nieograniczone mozliwości obróbki
''surowego zdjecia" i brak jest strat z kompresjii ale to teoria- za duże pliki i za długo
zapisują się na kartę.

Pozdr.
Waldek/Wally

Piterek - 07-10-2004, 21:32

Witam

Jeszcze raz dzieki

Ide probowac na sucho, byc moze wymysle jeszcze pare pytan (wpisze jutro). W sobote lece :lol: sprawdzic to w praktyce.

tlasica - 21-10-2004, 18:57

Cóż, miałem ten sam problem.
Wróciłem z Egiptu, gdzie otrzymałem nieco światłych wskazówek od Wojtka i od Franka, które udało mi się zastosować z różnym skutkiem. I tak:

SHARPNESS i CONTRAST ustawiałem na +5
SATURATION +1 lub +2

często ustawiałem WB po prostu robiąc CUSTOM na danej scenie, zazwyczaj pomagało.

Chętnie poczytam o wrażeniach po powrocie i wynikach ;-)

Lech-u - 22-10-2004, 17:13

A może wiecie jak w tym aparacie ustawić datę. Ale tak, zeby było ją widać na zdjęciu (np. po wywołaniu). W samym aparacie mam ustawiona datę, mogę ją zobaczyć we właściwościach zdjęcia, ale nie mam jej na zdjęciu.
Piterek - 22-10-2004, 17:27
Temat postu: Data
Witam

Bezpośrednio w aparacie nie znalazłem takiej możliwości, ale data przechowywana jest razem z zdjęciem i korzystając z dołączonego do aparatu oprogramowania CAMEDIA Master (ja mam V 4.10) umieszczasz ją na zdjęciu w prawym dolnym rogu (z czasem lub bez) jednym kliknięciem przy przeglądaniu zdjęć i przygotowywaniu do zrobienia wydruku (odbitek).

Lech-u - 22-10-2004, 17:44

A jak to zrobić? Nie chcę drukować tylko wywołać.
Piterek - 22-10-2004, 20:29
Temat postu: DATA
Witam

O.K. Wprawdzie nigdy nie próbowalem drukowac zdjec z data (i lub czasem) uwazam, ze psuja ekspozycje (wylaczylem ta opcje w Minolcie i w analogowym Canonie) ale sprobuje pomoc. Nie wiem jaka masz instrukcje ale jezeli tak zwana "pelna" (154 strony) to odsylam do strony 120. Jezeli nie to sprobuj w opcji "ustawienia wydruku" w aparacie ustawic wydruk daty dla wszystkich zdjec przed skopiowaniem do komputera (nie bedzie jej widac ani na ekranie ani w komputerze ale jezeli labolatorium obsluguje standard DPOF to powinna pojawic sie na odbitce (chyba :mrgreen: )).

Lech-u - 22-10-2004, 21:44

Dzięki,
Spróbuję!
Ja też uważam, że data często psuje ekspozycję, ale czasami pozwala śledzić rozwój wypadków np. kolejne wydarzenia na imprezach itp.

GrzegorzWS - 23-10-2004, 23:32

tlasica napisał/a:
... otrzymałem nieco światłych wskazówek od Wojtka i od Franka, które udało mi się zastosować z różnym skutkiem. I tak:

SHARPNESS i CONTRAST ustawiałem na +5
SATURATION +1 lub +2

Bardzo mnie zaintrygowało to ustawienie. Do tej pory w c5060 eksperymentowałem tylko z WB - jakie efekty przynosi podbicie Sharpness i Contrast? a Saturation?

Czy próbowałeś robić zdjęcia z i bez tych ustawiń? Jaka jest różnica?

Dziękuję i pozdrawiam, GrzegorzWS

Piterek - 24-10-2004, 22:16
Temat postu: ustawienia cd...
Witam

Tez z checia sie dowiem co mozna jeszcze przestawic w C-5060, eksperymentowalem jedynie z WB i czuloscia.

Jezeli ktos wie to prosze tez o info jak wstawic zdjecie do postu, sprobuje podajac link ale jak do tej pory link pozostawal linkiem i juz.

http://www.pupa.pl/album_...41a57d1d84a22b7

[img]http://www.pupa.pl/album_pic.php?pic_id=1156&sid=64c2cd4751cbcfabc41a57d1d84a22b7[/img]

Sonny - 21-12-2004, 18:48

Moze to dziewnie zabrzmi...ale ja nie mam (czyt. nie wiedze) u Siebie zapisu zdjec w formacie jpg :oops:
wybieram "mode menu" potekm zakladke "picture" wybieram pierwsza z gory ikonke (pod nia jest "WB") i tma mam mozliwosc ustawiania formatow: RAW TIFF SHQ HQ (ten mam ustawony) SQ 1 SQ2 a jgp ani widu ani slychu... :evil:

czy ktos moze wie o co chodzi ??

Beeker - 21-12-2004, 18:52

Oprócz raw i tiff reszta to .jpg w różnej rozdzielczości
:mrgreen:

Sonny - 21-12-2004, 18:54

Cytat:
Oprócz raw i tiff reszta to .jpg w różnej rozdzielczości

Jezeli to odpowiedz na moje pytanie...to obawiam sie ze bedzie musial sie troszke rozwinac bo w aparatach to jestem laik jak...no, powiedzmy ze wiem bardzo malo...

Beeker - 21-12-2004, 19:09

To pewnie tak jak z nuraniem ... :roll:

Najpierw nieco teorii, a potem ... pstrykać, obrabiać, pstrykać, słuchać mądrych ludzi, pstrykać, drukować, pstrykać ... :sleep:

No i przede wszystkim dobrze się przy tym bawić :multi:

Dorota i Wojtek - 21-12-2004, 19:12

...toś se Chłopie narobił... :roll: pewnie zepsuty jakiś ten Twój aparat ? ;-)

wszystkie inne niż tify i rawy to jotpegi...

(zrobili tak pewnie dla zmyły :22: )

Miłej zabawy

:wave:

Beeker - 21-12-2004, 19:17

:) :-D :razz: :lol: :mrgreen: :cool:

:pa: DiW

kjar - 21-12-2004, 19:40

Sonny napisał/a:
mam mozliwosc ustawiania formatow: RAW TIFF SHQ HQ (ten mam ustawony) SQ 1 SQ2 a jgp ani widu ani slychu... :evil:
czy ktos moze wie o co chodzi ??

To właśnie SHQ (SuperHightQuality) i dalej HQ, SQ i SQ2 są zapisem w formacie "jpg" przy różnych rozdzielczościach i różnych stopniach kompresji.

P.S.
Zatrzymało mnie na poprzedniej stronie i nie zauważyłem, że już wszystko wyjaśnione. Przepraszam.

Sonny - 21-12-2004, 19:54

Czyli na swiete wygrlaem konkurs najbardziej nie kumatej osoby w tym roku... :oops: Teraz jesli pozwolicie ide za nurac...na jakies 30m na Tlenie :22:
Martin Kasiński - 23-12-2004, 10:55

Cytat:
SHQ HQ

to oznaczenie plików typu .jpg w aparacie Olympus
SHQ oznacza super wysoką jakość zdjęć jpg (mniejsze upakowanie pliku, czyli większy rozmiar)
HG oznacza wysoką jakość zdjęć (większe upakowanie pliku, czyli plik jest mniejszy w stosunku do SHQ).
Generalnie czym większa kompresja tym gorsza jakość zdjęcia, wieksze uproszczenia w zapisie. Jednak jezeli aparat ma 5MPix a my wywołujemy zdjęcia w formacie 10x15cm to nie bedzie widać różnicy. Jeżeli mamy małą kartę pamięci to format HQ jest zupełnie OK. Od trzech lat używam aparatu Canona A40 i doświadczalnie stwierdziłem że najlepsze zdjęcia są na ustawieniu M (a do dyspozyji mam S,M,L jak łatwo zgadnąć S to najgorsza jakość a L najlepsza)
Trochę informacji o fotogragii podwodnej mam nastronie
http://nurkomania.pl/a0032.htm
polecam przynajmniej zaglądnąć

Piterek - 24-12-2004, 00:04
Temat postu: Należy czytać instrukcje obsługi
Na stronie 18 instrukcji obsługi PT-020 jest wyraźnie napisane "Najbardziej efektywną metodą przetestowania wodoszczelności obudowy jest zanurkowanie z pustą obudową na zamierzoną głębokość." lub / or " :20: The most suitable method for checking water leakage is to forum-nuras the Case to the intended water depth.".
waldo - 24-12-2004, 00:26
Temat postu: Re: Należy czytać instrukcje obsługi
Piterek napisał/a:
"The most suitable method for checking water leakage is to forum-nuras the Case to the intended water depth"

Można to potraktować jako test wytrzymałości konstrukcji i oringów, a nie wodoszczelności, która jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od użytkownika - wystarczy, że podczas zamykania obudowy włos dostanie się pod oring.
Producent zaleca, aby każdorazowo przed nurkowaniem dokonać testu szczelności obudowy, która polega na obserwacji obudowy po krótkim zanurzeniu jej, a następnie po dłuższym zanurzeniu - ja tak postępuję z obudową.

amalcz - 01-01-2005, 19:58

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Olka, i mam pytanko, czy ktoś mógłby się spotkać ze mną i wyjaśnić mi do czego służą te różne funkcje i jakie mają zastosowanie.

Będę bardzo wdzięczny :beer:

Pozdrawiam :pa:

Sonny - 01-01-2005, 21:43

Andrzejku...To ja sie z Toba bardzo chetnie spotkam...bo jako posiadacz tego samego Olka...tez nie mam pojecia do czego sluza i jak maja byc ustawone...ale spotkam sie chetnie... :lol:
amalcz - 01-01-2005, 21:51

Sonny napisał/a:
Andrzejku...To ja sie z Toba bardzo chetnie spotkam...bo jako posiadacz tego samego Olka...tez nie mam pojecia do czego sluza i jak maja byc ustawone...ale spotkam sie chetnie... :lol:

To jest nas juz dwoch, tylko jeszcze potrzebujemy nauczyciela

TomM - 04-01-2005, 01:55

No właśnie. Ja też potrzebuję nauczyciela. Kupiłem sobie właśnie lampę Inon D-2000 z systemem S-TTL. Zamierzam toto zastosować do Olympusa 5060. Jaka jest idea? No więc wbudowany flesz całkowicie zasłonięty w zakresie światła widzialnego, lampa jest wyzwalana w zakresie podczerwieni światłowodem. Realizuje przedbłyski pomiarowe, a więc teoretycznie 5060 w czasie pomiaru oświetlenia Through The Lens przedbłyskiem pomiarowym otrzyma oświetlenie z lampy Inona, ustawi czas błysku ekspozycyjnego wg tego pomiaru, a lampa zrealizuje błysk o odpowiednim czasie trwania.
Innymi słowy zamiast wbudowanego flesza działa Inon, a aparat tego "nie wie" i reguluje ekspozycję tak, jakby miał oświetlać wewnętrzny flesz. Taki bajer.
Wszystko to bardzo pięknie, ale jak ustawić 5060 do tego zadania? To już nie External Auto, nie wiem więc, czy programy preselekcji w wydaniu Olympusa nie zakłócają całego procesu. Może ktoś bawił się S-TTL?
Instrukcja do tej lampy jest w druku :evil:
Dołączona dokumentacja jest bardzo skromna, nawet nie podstawowa. Z grubsza rozumiem jak bawić się lampą w trybie S-TTL, ale nie bardzo wiem, jak najlepiej ustawić 5060.