| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Zorganizowane centra nurkowe
Piotrek19991 - 15-05-2018, 18:35 Temat postu: Zorganizowane centra nurkowe Cześć
To moj 1. post na tym forum. Mam na imie Piotrek, w stopniu zaledwie OWD, przy okazji student ostatniego roku architektury.
Z góry przepraszam, jeśli temat zostanie uznany z offtop, jeśli tak proszę o przesunięcie do właściwego działu. Myślę jednak, że tenat wielu Kolezankom i Kolegom może się spodobać.
Na cele pracy mgr poszukuję zlokalizowanych w dowolnym miejscu na świecie KOMPLETNYCH centrów nurkowych. Projektuję wlasnie taki obiekt, z basenem, salami wykladowymi, strefa handlowa, basenem
W czesci pisemnej pracy muszę podac przyklady takich obiektow.
Moze komus przychodzi do glowy jakies takie miejsce?
Pozdrawiam,
Piotr
wiecznychlopiec - 15-05-2018, 19:25
w jaki sposób chcesz zaprojektować tak skomplikowaną rzecz, jeśli nigdy nie pracowałeś w takim miejscu jako np. instruktor/manager i tak naprawdę nie wiesz jakie są potrzeby takiego miejsca?
oczywiście w pracy możesz na pewno puścić wodze fantazji, budżet cię nie ogranicza więc mógłbyś zaprojektować coś wspaniale wygodnego. Jednak do tego musisz mieć wiedzę na co zwrócić uwagę, a istotnych rzeczy są setki. To mega przedsięwzięcie planistyczne i projektowe.
samo zaprojektowanie pomieszczenia sprężarki z wygodnym dostępem do bicia butli, transportu gazów itp. jest wyzwaniem. Są dziesiątki elementów o których trzeba pomyśleć bo później plecy dają znać jak się nosi butle 50l z tlenem czy helem... O tym powie ci tylko blender, który bije gazy itd. itd.
nie lepiej było domek jednorodzinny?
post nie ma być złośliwy, po prostu zastanawia mnie to jak chcesz to zrobić.
Piotrek19991 - 15-05-2018, 19:36
Witaj,
dziekuje za Twoja odpowiedź i zgłoszone wątpliwości masz racje, ze nigdy w takim miejscu nie pracowałem.
Podobnie nie każdy kardiolog przeszedl zawal, a niejeden okulista ma sokoli wzrok
Co do rozkładu pomieszczeń etc korzystam z grzecznosciowej pomocy dwoch centrow nurkowych, ktorych pracownicy zgłaszają ew uchybienia.
Pozdrawiam
wiecznychlopiec - 15-05-2018, 20:24
| Piotrek19991 napisał/a: |
Podobnie nie każdy kardiolog przeszedl zawal, a niejeden okulista ma sokoli wzrok
|
tylko oni w ramach praktyki pracowali w szpitalu przy zawałach i chorych oczach przez połowę studiów i całą rezydenturę... więc pewnie dobrze wiedzą co ich irytuje w szpitalu i co by zmienić aby było lepiej
a ty jako pacjent masz mgliste pojęcie o pracy lekarzy
osoba która będzie sprawdzała twoją pracę będzie miała jeszcze mniejsze pojęcie niż ty, a jeśli tak jak piszesz zaangażujesz w to ludzi z centrum nurkowego to tym bardziej
mimo wszystko powodzenia i udanego projektu
[ Dodano: 15-05-2018, 20:26 ]
dodam, że nie wątpię, że umiesz zaprojektować budynek z instalacjami tak jak trzeba i zgodnie z normami, przecież po to te studia kończysz. Moje wątpliwości budził inny fakt, o którym wspomniałem
Piotrek19991 - 15-05-2018, 21:02
Kolego,
dziękuję za Twoje wątpliwości. Myślę jednak, że rozmowa zaczyna odbiegać od tematu.
DawidP - 16-05-2018, 09:14
Projektując pomieszczenie sprężarkowni powinieneś zapoznać się z ustawą o napełnianie zbiorników ciśnieniowych. Jest to obwarowane sporymi ograniczeniami.
mi_g - 17-05-2018, 14:45
| Piotrek19991 napisał/a: | | zlokalizowanych w dowolnym miejscu na świecie KOMPLETNYCH centrów nurkowych |
Pytanie co masz na myśli "kompletny"
- sprężarkownia
- cześć handlowa
prawie każde centrum ma...
- wiatki na sprzęt
- wc / przebieralnia
- sala wykładowa
to w PL zostanie chyba tylko Zakrzówek
jak dodasz basen (kryty) to byłem w jednym takim Moby Dives na Gozo
Tak na marginesie możesz napisać do kraken'a i zapytać jakby sobie wyobrażał Zakrzówek gdyby nie ograniczenia różnego typu
Piotrek19991 - 17-05-2018, 16:21
| mi_g napisał/a: | | Piotrek19991 napisał/a: | | zlokalizowanych w dowolnym miejscu na świecie KOMPLETNYCH centrów nurkowych |
- sprężarkownia
- cześć handlowa
- wiatki na sprzęt
- wc / przebieralnia
- sala wykładowa
jak dodasz basen (kryty) to byłem w jednym takim Moby Dives na Gozo
Tak na marginesie możesz napisać do kraken'a i zapytać jakby sobie wyobrażał Zakrzówek gdyby nie ograniczenia różnego typu |
Dziękuję Ci za odpowiedź.
Tak, idealnie odczytałeś to, czego ja nie napisałem.
Projekt funkcjonować ma, jako centrum nurkowe, z własnymi salami szkoleniowymi, basenem, wypożyczalnią sprzętu itp.
Oprocz tego, w projekcie przewidziana będzie też część hotelowa z niewielkim spa, część handlowa + infrastruktura.
Właśnie o takie miejsce chodziło w moim pytaniu. Zarowno w Pl, jak i za granicą.
Pozdrawiam
Jacek Wo - 17-05-2018, 19:42
| mi_g napisał/a: |
- sprężarkownia
- cześć handlowa
- wiatki na sprzęt
- wc / przebieralnia
- sala wykładowa
|
Wszystko to (może wyjątkiem części handlowej) ma w Polsce też np. Piechcin.
Za granicą więcej, ale chyba raczej rzadko są te centra zlokalizowane bezpośrednio przy akwenie ...
Piotrek19991 - 21-05-2018, 20:45
Koledzy, Wasza pomoc jest nieoceniona.
Wspomnieliście o Piechcinie, o Zakrzówku. Mówiliście też o zagranicznych przykładach. Skoro je znacie, czy mogę prosić o wskazanie konkretnych? Jestem na finish'u części opisowej pracy
Z góry dziękuję.
mi_g - 22-05-2018, 09:25
| Piotrek19991 napisał/a: | | Skoro je znacie, czy mogę prosić o wskazanie konkretnych? |
Jak już pisałem trochę ten twój opis "kompletnej" bazy jest niejasny. Szczególnie, że bazy różne jak pisali koledzy, niekoniecznie przy akwenach.
Jak wcześniej nadmieniłem kryty basen w bazie widziałem tylko na Gozo. Z drugiej strony na Zakrzówku jest wydzielony obszar "basenowy" w kamieniołomie a przykładowo ja kiedyś ćwiczyłem wsteczna żabkę w basenie ogrodowym w Jastani
A pomijając ten basen, to poniżej 3 dość "egzotyczne" z uwagi na typ nurkowań.
Oliv'air w Gramat, Francja - część handlowa jest, salka wykładowa również, wypożyczali i sprężarkownia też.
Sparmann Kamenz, Niemcy - handlowej jako takiej nie ma nie ma ale jest gastronomiczna no i cała reszta
Cave Excursions Live Oak, FL USA - nie wiem czy maja salkę wykładową... choć pewnie coś się znajdzie...
Takie "mniej egzotyczne" bez trudu znajdziesz w google. Dive Center w połączeniu z: Dahab, Safaga, Hurgada, Sharm el Sheikh, Vis, Moalboal, Palawan, Malapascua, Corn, Playa del Carmen to będą dziesiątki wyników.
wiecznychlopiec - 22-05-2018, 09:35
no sprężarkownia u Olivera to jest coś
TYMOTEUSZ - 22-05-2018, 10:22
ostatnimi czasy powstaja w bazach tzw rebroomy - oddzielne pomieszczenia dla nurków CCR. Jedna z nich jest w bazie Nautici na VIS
ziutek - 22-05-2018, 10:23
Nie wiem czy o takie centrum chodzi ale dosyć ciekawie jest zorganizowane Janos-Molnar w Budapeszcie. W samej jaskini są wydzielone stanowiska do przygotowania sprzętu, skrzynki, wiszące obręcze na komputery czy markery, specjalne miejsce do szuszenia skafandrów z nierdzewnej stali , oczywiście sprężarkownia, wypożyczalnia głównie butli, miejsce do ładowania akumulatorów, kawa/herbata i mikro sklepik w którym można kupić np. koszulki. To miejsce jest nastawione głównie na wygodne przygotowanie do nurkowania. Toalety (nie mówię o toytojach) też są i od biedy nawet sala wykładowa.
Ziutek
tom444 - 22-05-2018, 16:52 Temat postu: kraken Akurat Kraken ma basen do ćwiczeń tylko nie kryty, bardzo ciekawy pomysł do zastosowania w innych centrach...
Piotrek19991 - 28-05-2018, 21:11
Koledzy,
chciałbym Wam bardzo podziękować za pomoc i trud, jaki włożyliście w odpowiedzi na moje pytania. Teraz mam ostatnią prośbę - 3majcie kciuki za pomyślny egzamin
Do zobaczenia na nurkowaniach!
Piotrek
|
|