| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Co to jest "nurkowanie stażowe"?
marcin94pzn - 03-07-2018, 17:42 Temat postu: Co to jest "nurkowanie stażowe"? Czym, według KDP/CMAS jest "nurkowanie stażowe". Nie mogę nigdzie znaleźć definicji.
Assad - 03-07-2018, 18:53
Nurkowania stażowe to nurkowania po odbyciu kursu na określony stopień.
Do uzyskania kolejnego stopnia zazwyczaj wymagana jest pewna ilość nurkowań pomiędzy stopniami i są to tzw. nurkowania stażowe.
Przykładowo warunkiem wzięcia udziału w kursie P3 jest 40 zalogowanych nurkowań po uzyskaniu stopnia P2, to są właśnie nurkowania stażowe.
mi_g - 04-07-2018, 08:56
| Assad napisał/a: | | Do uzyskania kolejnego stopnia zazwyczaj wymagana jest pewna ilość nurkowań pomiędzy stopniami i są to tzw. nurkowania stażowe. |
Przy czym tak rozumiane "nurkowania stażowe" są dość popularne w różnych organizacjach na różne stopnie, choć nie nazywa się ich nurkowaniami stażowymi a tylko w wymaganiach kursu mówi się o: XX zalogowanych nurkowaniach lub XX zalogowanych nurkowaniach po uzyskaniu stopnia YY.
Jednak w KDP CMAS, przynajmniej jakiś czas temu, "nurkowania stażowe" oznaczały zalogowane nurkowania w których uczestniczył przynajmniej P3 lub instruktor i który je "autoryzował".
Prawdę powiedziawszy nie wiem jak to teraz przepisy KDP CMAS ujmują.
Assad - 05-07-2018, 11:38
| mi_g napisał/a: | | Jednak w KDP CMAS, przynajmniej jakiś czas temu, "nurkowania stażowe" oznaczały zalogowane nurkowania w których uczestniczył przynajmniej P3 lub instruktor i który je "autoryzował". |
Obecnie praktyka jest taka, że płetwonurek P3 lub instruktor potwierdza wykonane nurkowania, ale nie musi w nich uczestniczyć.
Możliwe, że nie jest to sformalizowane i zależy od relacji (zaufania) między instruktorem a płetwonurkiem-stażystą.
Jeden z wymogów skopiowany z programu szkolenia KDP/CMAS na stopień P3:
• zalogowane 40 nurkowań stażowych po uzyskaniu stopnia KDP/CMAS** P2, w tym przynajmniej 10 w przedziale głębokości 30–40 m
Jak widać, określenie "nurkowanie stażowe" jest w dalszym ciągu używane.
marcin94pzn - 10-07-2018, 12:19
Więc, jeśli instruktor lub nurek P3 nie potwierdzi danego nurkowania, nie zostanie ono uznane za stażowe?
Assad - 10-07-2018, 14:42
Tak, bo wtedy nie masz żadnego dowodu, że takie nurkowanie odbyłeś.
Jakimś dowodem mogą być logi z twojego komputera nurkowego, ale średnio mocnym, bo ktoś mógł go używać za ciebie.
mi_g - 11-07-2018, 12:50
Nie wiem jak to jest teraz, moje ostanie "stażowe nurkowanie" było jakieś 7lat temu, ale dawniej potwierdzenie wymagało stempelka z imieniem, nazwiskiem, stopniem i nr patentu P3 lub instruktora.
O ile instruktorami nie było problemu to nie każdy P3 miał stempelek
Mam nadzieje że to zmieniono bo wymóg był dość absurdalny.
|
|