| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Patofizjologia vs DAN BLF i OFA
DawidP - 07-07-2018, 12:22 Temat postu: Patofizjologia vs DAN BLF i OFA Witam. Zastanawiam się nad powyższymi kursami.
Oba uprawniają do rozpoczęcia P3 ale który jest lepszy.
Bardziej merytoryczny wydaje się w KOHM. Dostajemy wpis do książeczki.
DAN łatwiej zrobić bo jest rozbity na dwa. Ale według DAN co 2 lata trzeba odnawiać. Czy to oznacza że jeśli zrobię taki kurs a w ciągu 2 lat nie zrobię P3 to trzeba odnawiać.
Może ktoś ma jakieś własne spostrzeżenia.
Pozdrawiam.
anarchista - 07-07-2018, 17:01
| DawidP napisał/a: | Może ktoś ma jakieś własne spostrzeżenia.
| KOMH jeśli kurs prowadzi dr hab J.Kot. W drugiej kolejności u lekarzy wojskowych należących do PTMiTH, trudno z terminami. Ostatni DAN.
pozdrawiam rc
DawidP - 17-08-2018, 16:25
Okazuje się że do końca roku KDP nie organizuje kursów patofizjologi że względu na zmianę organizatora. Ponadto okazuje się że dotychczas wcale nie były prowadzone w KOMH. Uległy też zmianie przepisy odnośnie kursu KPP i zwykła szara osoba z ulicy nie może przystąpić do ww kursu jeśli nie jest strażakiem, policjantem itp. (Oczywiście można kombinować z lokalnym OSP ).
A zatem zostaje tylko DAN.
wiecznychlopiec - 17-08-2018, 17:47 Temat postu: Re: Patofizjologia vs DAN BLF i OFA
| DawidP napisał/a: | Ale według DAN co 2 lata trzeba odnawiać.
Pozdrawiam. |
po 2 latach bez ćwiczeń będzie słabo w realnej sytuacji, nie bez przyczyny wszystkie kursy ratownictwa trzeba cały czas odnawiać.
nie widzisz takiej potrzeby?
DawidP - 17-08-2018, 21:52
Nie o to mi chodziło. Bardziej w kwestii formalnej co do przystàpienia do kursu p3 A nie wiedziałem jak mi się ułoży. Wiem że to praktyka czyni mistrza.
wiecznychlopiec - 18-08-2018, 08:46
| DawidP napisał/a: | | Nie o to mi chodziło. Bardziej w kwestii formalnej co do przystàpienia do kursu p3 A nie wiedziałem jak mi się ułoży. Wiem że to praktyka czyni mistrza. |
niestety na to pytanie ci nie odpowiem, skieruj je do instruktora cmas, ale podejrzewam, że podobnie jak ze wszystkimi kwitami instruktorskimi - uprawnienia tlenowe, ratownicze itp. musza być aktualne. Jaki sens ma posiadanie nieaktualnych kwitów?
na certyfikatach DAN jest data wygaśnięcia uprawnień, po 2 latach musisz zrobić wznowienie, otrzymasz nowy aktualny certyfikat. Odbywasz skrócony kurs, cena jest również mniejsza.
podobne zdanie mam o kursie rescue. Nie znam wielu osób, które ćwiczą później te umiejętności. Oczywiście poza instruktorami prowadzącymi takie zajęcia.
|
|