FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Patofizjologia vs DAN BLF i OFA

DawidP - 07-07-2018, 12:22
Temat postu: Patofizjologia vs DAN BLF i OFA
Witam. Zastanawiam się nad powyższymi kursami.
Oba uprawniają do rozpoczęcia P3 ale który jest lepszy.
Bardziej merytoryczny wydaje się w KOHM. Dostajemy wpis do książeczki.
DAN łatwiej zrobić bo jest rozbity na dwa. Ale według DAN co 2 lata trzeba odnawiać. Czy to oznacza że jeśli zrobię taki kurs a w ciągu 2 lat nie zrobię P3 to trzeba odnawiać.
Może ktoś ma jakieś własne spostrzeżenia.

Pozdrawiam.

anarchista - 07-07-2018, 17:01

DawidP napisał/a:
Może ktoś ma jakieś własne spostrzeżenia.
KOMH jeśli kurs prowadzi dr hab J.Kot. W drugiej kolejności u lekarzy wojskowych należących do PTMiTH, trudno z terminami. Ostatni DAN.

pozdrawiam rc

DawidP - 17-08-2018, 16:25

Okazuje się że do końca roku KDP nie organizuje kursów patofizjologi że względu na zmianę organizatora. Ponadto okazuje się że dotychczas wcale nie były prowadzone w KOMH. Uległy też zmianie przepisy odnośnie kursu KPP i zwykła szara osoba z ulicy nie może przystąpić do ww kursu jeśli nie jest strażakiem, policjantem itp. (Oczywiście można kombinować z lokalnym OSP ).
A zatem zostaje tylko DAN.

wiecznychlopiec - 17-08-2018, 17:47
Temat postu: Re: Patofizjologia vs DAN BLF i OFA
DawidP napisał/a:
Ale według DAN co 2 lata trzeba odnawiać.

Pozdrawiam.

po 2 latach bez ćwiczeń będzie słabo w realnej sytuacji, nie bez przyczyny wszystkie kursy ratownictwa trzeba cały czas odnawiać.

nie widzisz takiej potrzeby?

DawidP - 17-08-2018, 21:52

Nie o to mi chodziło. Bardziej w kwestii formalnej co do przystàpienia do kursu p3 A nie wiedziałem jak mi się ułoży. Wiem że to praktyka czyni mistrza.
wiecznychlopiec - 18-08-2018, 08:46

DawidP napisał/a:
Nie o to mi chodziło. Bardziej w kwestii formalnej co do przystàpienia do kursu p3 A nie wiedziałem jak mi się ułoży. Wiem że to praktyka czyni mistrza.

niestety na to pytanie ci nie odpowiem, skieruj je do instruktora cmas, ale podejrzewam, że podobnie jak ze wszystkimi kwitami instruktorskimi - uprawnienia tlenowe, ratownicze itp. musza być aktualne. Jaki sens ma posiadanie nieaktualnych kwitów?

na certyfikatach DAN jest data wygaśnięcia uprawnień, po 2 latach musisz zrobić wznowienie, otrzymasz nowy aktualny certyfikat. Odbywasz skrócony kurs, cena jest również mniejsza.

podobne zdanie mam o kursie rescue. Nie znam wielu osób, które ćwiczą później te umiejętności. Oczywiście poza instruktorami prowadzącymi takie zajęcia.