| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Automat Scubapro
Mumar - 25-07-2018, 08:25 Temat postu: Automat Scubapro Witam.
Stoję przed zakupem własnych automatów, do tej pory korzystałem z pożyczonych. Mam okazję kupić od znajomego zestaw Scubapro Mk25/R390. Mało jest informacji na temat takiego zestawu, większość wypowiedzi kończy się kup coś na "A" bez podania konkretów, stąd proszę o informację co do jego działania i awaryjności osoby które miały z nimi doczynienia a nie gdzieś coś słyszały itp.
Nurkuję rekraacyjnie głównie w mazurskich zimnych jeziorach na niedużych głębokościach , jestem zmarźlak i nie mam suchara, i tu musi się sprawdzić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
xaltuton - 25-07-2018, 08:42 Temat postu: Re: Automat Scubapro
| Mumar napisał/a: |
Nurkuję rekraacyjnie głównie w mazurskich zimnych jeziorach na niedużych głębokościach |
Taka ogolna informacja dla Ciebie, ze dobrze by bylo, aby automaty spelnialy chociaz norme EN 250. Nie pamietam, czy wymienione spelniaja - sprawdz w dokumentacji. To nie daje oczywiscie zadnej gwarancji na zalodzenie, ale przynajmniej producent przewidzial ich prace w wodzie ponizej 10 st. C. (AFAIR testy sa chyba robione w temp. wody w zakresie 2-4 st. C.)
bananowy - 25-07-2018, 10:27
Z tego co widze, MK25 EVO spelnia norme EN 250 dokument z 2014
Jesli patrzysz na nie-EVO, to nie jestem pewien co do normy, ale ogolnie to sprawdzony przez tlumy nurkow 1 st. i nie bylbys z nim pierwszy w zimnej wodzie.
Jesli chodzi o doswiadczenia ze Scubapro, to sam mam MK17 EVO (tez EN 250), nurkuje zarowno w UK jak i na wyjazdach (najzimniejsze nurki ok 5 st. C od powierzchni do dna) i poki co bez zarzutu. Z tym ze to rozne konstrukcje bo MK17 jest membranowy a MK25 tlokowy. Ale SP w swoich materialach o obu pisze, ze sa odizolowane od warunkow zew. i odpowiednie do zimnej wody.
MK25 jest obrotowy, wiec pewnie latwiej z nim dobrze ulozyc weze niz z MK17.
Nie serwisuje sam, wiec nie wiem czy jest to latwe czy trudne w prorownaniu do Apeksa.
2 st. R390 nie ogladalem z bliska, wiec trudno cos powiedziec (mam G260 i zadnych uwag). Widze, ze to prosty 'kompaktowy' 2 st., chyba nawet z zewnetrzna regulacja przeplywu.
Taka juz specyfika polskich forow, ze w kazdym watku o automatach od razu pada Apeks i mozna zamykac temat. Moze czesciowo przyczyna jest dystrybucja. Kiedys chyba byl tu watek o tym, jak wujowy dystrybutor Scubapro w Polsce raczej nie pomagal ich opinii/popularnosci. A Apeksa ponoc latwo w PL kupic, serwisowac i naprawiac. W reszcie swiata SP to bardzo powszechnie uzywana marka i realnie tez nie powinienes miec problemu z dostaniem czesci, wiec jak masz okazje kupic to bym sie nie bal.
Karollo - 25-07-2018, 11:33
Popieram, ze automaty scubapro to dobry sprzet. Znam grupe nurkow, ktorzy wola je od tych automatow na 'A'. Takze nie mam zastrzezen do marki i tez spokojnie nadaja sie do nurkowan w zimnej wodzie. Tak samo nadaja sie do powaznych nurkowan glebokich. Co do poszczegolnych modeli nie wypowiadam sie, bo za malo mam z nimi doswiadczenia.
Rzeczywiscie problem jest z promocja i dystrybucja w Polsce, ale i ogolnie w Europie. Rodowod maja za oceanem. Stalem sie klientem tych na 'A', bo polecali je prawie wszyscy zanim zetknalem sie ze Scubapro. Dla mnie jednak wymiana calego pakietu w tym momencie na inna marke bylaby dosc kosztowna i dlatego nieuzasadniona.
wiecznychlopiec - 25-07-2018, 15:23
apeksy to taki tani wół roboczy, trochę im do scubapro brakuje, widać po plastikach nawet - kosztują jednak połowę tego co scubapro. Dochodzi do tego ich powszechność w PL, łatwy serwis, dostępność serwisów, czy to oryginalnych czy zamienników, dostępność części zamiennych, itd. W związku z powyższym łatwiej je sprzedać, wymienić, cokolwiek. Nie dziwi zatem ich powodzenie w PL i to, że każdy je poleca. To automat dla ludu jak stary Passat.
sam używam apeksów ze względu na w/w czynniki
anarchista - 25-07-2018, 20:21
| Karollo napisał/a: | | Tak samo nadaja sie do powaznych nurkowan glebokich. |
| bananowy napisał/a: | | Taka juz specyfika polskich forow, ze w kazdym watku o automatach od razu pada Apeks i mozna zamykac temat. Moze czesciowo przyczyna jest dystrybucja. Kiedys chyba byl tu watek o tym, jak wujowy dystrybutor Scubapro w Polsce raczej nie pomagal ich opinii/popularnosci. |
Jak się nie rozumie konstrukcji, to łatwo uwierzyć w bałach marketingowy.
Czy ciśnienie między stopniowe jest stałe w Apeksach ?
Druga sprawa, jak zmienia się wydatek przez zawór, w ciśnieniach pod i nadkrytycznych ?
Gdyby ktoś chciał zrozumieć, to mogę polecić książkę "Aparaty powietrzne" Hiszpański i artykuły w nuras.info o tłokowych 1 stopniach i elektrozaworze, z ubiegłego roku.
pozdrawiam rc
Morox25 - 31-07-2018, 20:08
Mk25 - dobry wybor, obrotowa glowica bardzo wygodna w uzytkowaniu. dobre polaczenie do niego to G250 lub S600. Swietnie spisuje sie przy stage. Jesli zamierzasz plywac tylko z pojedyncza flaszka, przemysl zakup MK17. Drugie stopnie takie same jak wczesniej. Jesli przyszlosciowo planujesz podwojne flaszki to radzilbym MK21. Jesli uzywki to warto przemyslec zakup MK20 i zrobic upgrade do MK25. Uzywam calej plejady automatow scubapro w szkole ale rowniez i prywatnie. Uprzedze krzyk uzytkownikow Apeksa, uzywam rowniez XTX200, DS4 i DST z 50.
Mumar - 02-08-2018, 23:58
Dzięki za odpowiedzi.
anarchista - 03-08-2018, 10:07
| Mumar napisał/a: | | za odpowiedzi. | Scubapro dobra firma, długo działa na rynku wchłonęła Haeathways. W czasach kiedy Apeksa nie było. Produkuje dobry sprzęt. polityka cenowa zafundowała wypadnięcie z głównego nurtu w Polsce. Apeks produkuje różne odkówki, bebechy są takie same. Z niezbyt optymalnym układem redukcji (Auer miał lepszy od lat 70).
pozdrawiam rc
|
|