FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Avanti Quattro+ opinie

standart2 - 30-01-2019, 23:32
Temat postu: Avanti Quattro+ opinie
Witam,
Chciał bym kupić swoje pierwsze płetwy i najprawdopodobniej będą to płetwy od Mares - quattro+ tylko troszke się obawiam, że mogą być za miękkie.
Nurkuje w piance ale widziałem nurków, którzy nawet w sucharze śmigają pod woda.
Czytalem trochę o tych płetwach ale nigdzie nie moglem znaleźć jakiegokolwiek porównania z innymi.
Jest takas alternatywa w podobnym budrzecie? Czy to dobry wybór i nie zastanawiać się nad innymi?
Pozdrawiam.

DarekS - 31-01-2019, 00:04

W tej klasie cenowej lepszych płetw nie znajdziesz.
Ja osobiście polecam te płetwy.

wiecznychlopiec - 31-01-2019, 08:23

to bardzo dobre płetwy, dają radę do suchara i twina. Zmieniłem kiedy wzrosły moje wymagania co do sztywności.

Teraz bym je zostawił jednak i zabierał na lekkie wyjazdy. Jety swoje jednak ważą

Darek Grabowski - 31-01-2019, 08:46

Potwierdzam opinie poprzedników.
Mam i bardzo chwalę, używałem do suchara i pojedynczej butli. Zmieniłem na Jety dopiero po jakimś czasie pływania z twinem. W tej chwili używam ich na wakacyjne lajtowe nury zarówno do pianki jak i suchara.
Spokojnie w nich popływasz żabką do tyłu i zrobisz helikopter, a jednocześnie są na tyle miękkie, że kraul też jest wygodny.
Inne plusy to mała waga i możliwość założenia gumy czy sprężyny zamiast paska.

Może są inne tańsze które też dadzą radę, ale osobiście nie testowałem więc się nie wypowiadam. Te na pewno są dobre.

DawidP - 31-01-2019, 10:05

Cóż nic dodać nic ująć.
Na "codzień" pływam w jetach A te płetwy używam na lekkie nurki lub po prostu popływać z fajką. Generalnie do bardzo dobre płetwy i lubię je.

FABER - 31-01-2019, 12:35

wiecznychlopiec napisał/a:
. Zmieniłem kiedy wzrosły moje wymagania co do sztywności.

:aaa:

standart2 - 31-01-2019, 21:38

Bardzo dziekuje za wypowiedzi. Na tym forum nagradza się urzytkownikow, którzy pomogli czy...?
Zamówione 76€ z kurierem, dość tanio w porównaniu do cen w Polsce

mi_g - 01-02-2019, 09:20

Moja żona zasuwa w podobnych (Mares tre) czasem z 2x18 na plecach i stage. Trochę się wyginają ale jej to nie przeszkadza...
Będziesz zadowolony... No chyba że na pierwszym nurkowisku spotkasz nurka w jedynie słusznej czerni od stóp do głów, który stwierdzi, że w takich żółtych to już z uwagi na kolor się gorzej pływa :humor:

standart2 - 01-02-2019, 10:41

Dont łory zamówiłem czarne :D
Kuba71 - 29-08-2019, 01:49

Odświeżę temat z racji pytania o te płetwy a nie chce nowego tematu zakładać.

Kupiłem je niedawno i mam pewien problem, jak mierzyłem w sklepie wszystko pięknie ale kiedy mam je dłużej na stopach czuję ucisk w górnej części stopy( w najwyższym punkcie). Rozmiar mam S ( w Mce stopa latała a guma była prawie luźna).

Boję się że przy dłuższym pływaniu będzie to problem. Fakt miałem je na sobie może 4 razy ( 30-40min). Czy jak je poużywam dopasują się? Czy może są jakieś sposoby na takie przypadłości? Może kwestia to kwestia buta? Kupując na szybko wziąłem taniochę z dużego sklepu na D.

Fiktor - 29-08-2019, 09:15

Rozwiązanie w ostatnim poście: https://forums.deeperblue.com/threads/stretching-foot-pockets.83983/
mi_g - 29-08-2019, 11:25

Kuba71 napisał/a:
Czy jak je poużywam dopasują się?

Trochę tak, kaloszówki (na nich bardziej widać ten efekt) Maresa po 10 latach użytkowania spadają mi z nóg podczas pływania a kiedyś były idealne ;-) Ale zapewne nie o taki okres czasu ci chodzi...
Kuba71 napisał/a:
Może kwestia to kwestia buta?

Może. Może kształtu stopy dobranego buta jak i samej płetwy. Jak kupowałeś płetwy to przymierzałeś z tymi samymi butami?
Kuba71 napisał/a:
Fakt miałem je na sobie może 4 razy ( 30-40min).

Może po pewnym czasie, kilkunastu razach, przyzwyczaisz się. Płetwy to trochę jak buty: trochę się one dopasowują a znacząco ty się przyzwyczajasz. Właściwie po pierwszych nurkowaniach w jakichś innych płetwach niż moje (szczególnie o innej twardości lub budowie) zawsze coś jest nie tak.
Jeśli nie masz doświadczenia z pływaniem z płetwami to pierwszy kontakt jeśli chodzi o komfort, nie jest raczej przyjemny.
IMHO Zanim zaczniesz wymieniać popływaj tak z 10h, jak zaczniesz zauważać że jest lepiej to może po kolejnych 10h problem minie. Jak się nic nie zmieni to pożycz od kogoś inne płetwy (zwykle łatwiej niż pożyczyć buty) i sobie przetestuj.

Kuba71 - 30-08-2019, 14:10

Fiktor napisał/a:
Rozwiązanie w ostatnim poście: https://forums.deeperblue.com/threads/stretching-foot-pockets.83983/

Postanowieniem skorzystać z tego rozwiązania. W pierwszej płetwie poszło idealnie pasuje teraz jak ulał, nic nie gniecie, nic nie uciska, a nawet chyba odrobinę przesadziłem. Zabierając się za drugą stwierdziłem, że będę mniej ją rozciągnę i najwyżej poprawie. No i tutaj pojawił się problem, bo pojawiło się nie duże pęknięcie. Pęknięcie ma ok. 1cm. Co proponujecie z tym zrobić? Myślałem żeby zakleić to jakimś klejem do gumy i podkleić łatkę od spodu żeby nie poszło dalej.

Assad - 30-08-2019, 17:33

Kuba71 napisał/a:
Co proponujecie z tym zrobić? Myślałem żeby zakleić to jakimś klejem do gumy i podkleić łatkę od spodu żeby nie poszło dalej.

Dokładnie tak zrobiłem ze swoja płetwą, pęknięcie było na ok. połowę wysokości łatki.
O ile pamiętam, zastosowałem klej cyjanoakrylowy, trzyma już ze 20 lat.