FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - X mission

Fika Fika - 07-03-2019, 12:50
Temat postu: X mission
Siemka! Czy wiecie coś o tym że niby bare zaczeło używać w x missionach inny materjał niż wcześniej? Dałem do poprawy x missiona i wszyli mi inny materjał. Tłumaczą się że nowe są z innego materjału HB172.
TomKur - 07-03-2019, 19:27

Hej, a z którego roku masz skafander ?
Fika Fika - 07-03-2019, 20:44

2018. Rozwarstwił mi się materjał ten 420 gr./mkw. (elementy najbardziej narażone na uszkodzenia: dolna część rękawów na pośladkach oraz w kroku)
wiecznychlopiec - 07-03-2019, 20:53

bare ma jakiś problem z tym rozwarstwianiem się materiałów. Cordurowe suchary to samo. Mamy w grupie 3 i wszystkich to dotyczy. Pierwsze rozwarstwienia po 2-3 latach się pojawiły.
Fika Fika - 07-03-2019, 21:00

I co wymienili w nich na Hb172 ?
Wrócił do mnie z malty wczoraj Ss i Nie wiedziałem oco kaman
Ale skoro producent zastosował ten materjał to chyba będzie git 🤔

tukot - 15-03-2019, 13:43

U mnie dokladnie to samo - podejrzewam ze nasze skafandy byly nawspolnych wakachjach na malcie - tez moj wlasnie wrocil.
Jak zerkniesz na stronke bare sports - jest tam ich nowy x-mission - X-Mission Evolution. wyglada ze wlasnie ten material zostal zastosowany - ale tak na oko, nie drążyłem - ale brzmi to wiarygodnie.

dudiss - 17-04-2019, 21:56

Kilkanaście dni temu byłem zmuszony ponownie wysłać mojego red ss do reklamacji.
X-mission dwukrotnie wylądował na Malcie.
Pierwszy raz problem dotyczył przecieków na szwach. Powodem był błąd procesu sklejania taśm.
Wymieniono i na nowo klejono taśmy.
Tym razem pojawił się problem z rozwarstwiającym się trojwarstwowym materiałem.
Trilaminat rozwarstwia głównie w górnej części, barki okolice obojczyka, kryzy szyjnej, rękawach, kroku i części nogawek.

Tymczasem jest w fabryce i z niecierpliwością czekam na wieści z Malty.
Pozdrawiam i trzymajcie się mocniej niż trilaminat...
.