| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
POWITANIA I PODZIĘKOWANIA ... - Mistrzostwo świata...
Dorota i Wojtek - 10-10-2004, 07:44 Temat postu: Mistrzostwo świata... Kilka dni temu otrzymałem takiego oto sms'a:
Irenka Radomska z domu Kobrzyńska robi najlepsze śledzie na tej półkuli
(dostałem go od Tomka, kóry nie ma nic przeciwko publikacji )
a piszę o tym dlatego, że wyrób babci Irenki to moim zdaniem absolutne mistrzostwo świata... śledzie z cebulką w zalewie lekko kwaśnej z grzybami.
podobno przygotowane wg najtajniejszego sposobu...
Dlaczego o tym piszę? Ano dlatego, że egiptowie śledź jako taki jest niezwykle mało znany, natomiest w wersji "śledź dobrze smakujący" nie wystepuje wogóle.
Powyższym chciałem w imieniu swoim własnym, jak i pozostałych, których dopuściłem do konsumpcji w niewielkim zakresie podziękować babci Irence za uratowanie mnie od śmierci głodowej z powodu braku śledzi .
W opini wszystkich śledzie (choć martwe), są naprawdę rewelacyjne
Tomkowi i Ani serdecznie dziękujemy za dostarczenie
główny śledziożerca - Wojtek
bann - 10-10-2004, 12:43
sledzie mowisz...
... a ja dzisiaj do mcdonalda musialem pojsc
Misteres - 11-10-2004, 10:08
Sledzie Babci Irenki mowicie...
Z calym szacunkiem dla Babci Irenki, bede bronil tezy, iz moja Tesciowa robi najlepsze sledzie na polnocnej polkuli. Zarowno te z cebulka, jak i te ze sliwkami i rodzynkami, jak i te w smietanie, a takze ze smietana, jablkami i orzechami...
Jak ktos ma odmienne zdanie, zapraszam na ubita ziemie...
---------------------------------------------
Przemek - 11-10-2004, 11:17
No i masz... mistres stawaj do walki bo moim zdaniem[w tym wypadku nie skromnym ] to moja babcia robi najlepsiejsze śledzie...
zatem czekam naklepisku.... ,
tylko ostzregam nie ma litości
maczaty - 11-10-2004, 12:56
Nareszcie wojna w słusznej sprawie, a nie tylko CMAS/PADI, PADI/CMAS
yvette - 11-10-2004, 15:39
nie ma to jak pozabijac się o śledzie
maczaty - 11-10-2004, 17:03
martwe, dodajmy
bann - 11-10-2004, 17:38
hm...
tylko te osci, ale w sumie to zalezy od poziomu zamarynowania
Marcin B - 11-10-2004, 20:06
Wszyscy się mylicie nnnnnnnaaaaaaaaaajjjjjjjjjjlepsze śledzie to "śledzie pod pierzynką", które robi moja żona. I bez głupich insynuacji ):) co do nazwy, ale one, znaczy te śledzie naprawdę tak się zwą w tym przepisie , parę osób z forum może coś o nich powiedzieć.
[ Dodano: Pon 11-10-2004 20:08 ]
A może tak nowy dział, lub poddział "Sprawdzone przepisy kulinarne", lub jak kto woli "Przepisy kulinarne godne polecenia"
Mania - 11-10-2004, 20:25
To prawda - sledzie pod pierzynka to ABSOLUTNA REWELACJA!!!!!!!!!!
Mania
Piotr N. - 12-10-2004, 08:42
| Marcin B napisał/a: | | Wszyscy się mylicie nnnnnnnaaaaaaaaaajjjjjjjjjjlepsze śledzie to "śledzie pod pierzynką", które robi moja żona. ....... parę osób z forum może coś o nich powiedzieć. |
Marcin to Wy tak te śledzie nie dość, że pod pierzynką to jeszcze w kilka osób...?
Pozdro
Dorota i Wojtek - 12-10-2004, 09:11
...się porobiło...
wojna na/o śledzie; jedyna słuszna wojna... hehe
...a wszystkiemu winna moja żarłoczność...
przemyślałem sprawę:
w zasadzie jestem zdecydowanym pożeraczem/konsumentem (niemal ostatnie ogniwo w całej egzystencji biednego, zazwyczaj nieżywego już śledzia) i...
przyznaję się bez tortur, że moja wiedza o śledziach jest w znacznym stopniu ograniczona, m.in. przez niepohamowaną chęć ich pochłaniania...
jak bardzo proces ten jest zaawansowany? ano bardzo... powiedziałbym nawet, że za bardzo przez co, "wyrób" Edi został przezemnie zaliczony do kategorii "potrawka ze śledzia", natomiast śledzie Babci Irenki, potraktowałem jako śledzie...
...w efekcie: nie brałem pod uwagę wyrobu Edi jako produktu konkurencyjnego (po namyśle - całkowicie niesłusznie )
żeby nie było niedomówień: zżarłem cały zapas śledzi Edi, a potem zrobiła jeszcze jedne i te też długo nie cieszyły oka... (dla tych co nie próbowali; wyrób pierwsza klasa)
śledzie babci Irenki potraktowałem z większym sprytem: postanowiłem zjeść trochę, a później jeszcze trochę i tak do końca... Okazałem się geniuszem - jadłem śledzie przez około 1,7 dnia (celowo pomijam akty przemocy, których musiałem się dopuscić w celu chronienia tajnego miejsca w lodówce, gdzie ukryłem biedne śledzie)
Podsumowanie:
śledź, śledziowi nierówny... a ja arbitrem w tej sprawie jestem wyjątkowo kiepskim...
Paolo - 12-10-2004, 09:50
A najlepsze śledzie to są przy namiotach, ostre i na twardo. Chociaż po ich zjedzeniu parę spraw może się zawalić. ogólnie nie polecam.
yvette - 12-10-2004, 20:14
ja tam zazwyczaj wcinam koreczki "pirackie" mnnniam...;] a o tych spod pierzynki nic mi nie wiadomo... to chyba dalszy stopien wtajemniczenia a imie Irenka kojarzy mi sie jedynie z moja matematyca,co to dzisiaj doszla do wniosku ze jest szybka kobieta (dodajmy ze ma ponad 60 lat i to nie bylo jej jedyne madre przemowienie bez kontekstu )
pozdrawiam Was i wszystkie żywe i martwe śledzie + Irenke oczywiście..;]
Victoria - 17-10-2004, 14:20
Uprzejmie informuje, ze jakies sledzie sie wybieraja do DiW wraz z ekipa na safari. Uprzejmie uprzedzam, ze po Waszych zachwytach nie jestem w stanie zagwarantowac, ze przetrzymaja droge
Sandii - 18-10-2004, 09:58
| Victoria napisał/a: | | Uprzejmie informuje, ze jakies sledzie sie wybieraja do DiW wraz z ekipa na safari. Uprzejmie uprzedzam, ze po Waszych zachwytach nie jestem w stanie zagwarantowac, ze przetrzymaja droge :) |
a w ramach wyjazdu ćwiczenie pt: "oddychanie partnerskie" ;)))))
z cebulką! ;)
Sandii
Tomek Radomski - 27-10-2004, 22:44
Wyrazy uznania od Doroty i Wojtka przekazalem Babci Irence - byla delikatnie mowiac bardzo zadowolona (prosila aby Was pozdrowic co tez czynie). Po chwili dodala, ze sledzie owszem potrafi zrobic, ale bigos to dopiero ............. mysliwski ........... na dziczyznie................... mniam. Obiecala wyczarowac na nastepny raz
Victoria - 27-10-2004, 22:57
| Tomek Radomski napisał/a: | Po chwili dodala, ze sledzie owszem potrafi zrobic, ale bigos to dopiero ............. mysliwski ........... na dziczyznie................... mniam. Obiecala wyczarowac na nastepny raz |
Tomku... w sam raz na safari... napewno DiW wszystkich z checia poczestuja... Moze produkcja zostanie uruchomiona?
|
|