| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Jaki klej do gumy przy zaworze suchego
xaltuton - 04-08-2019, 13:16 Temat postu: Jaki klej do gumy przy zaworze suchego Zaczela mi sie odklejac guma przy zaworze w sucharze. Jakim klejem to podkleic?
TomM - 05-08-2019, 08:26
Np. nieśmiertelny TipTop SC4000.
Tyle, że żaden klej nie będzie trzymał "na brudno", czyli zawór odkręcić, odczyścić powierzchnie z resztek starego kleju (trudne). Być może trzeba wkleić nową gumę, a starą usunąć.
Myślę, że to nie przecieka (skręcony zawór ściska), więc do rozważenia czy w ogóle to kleić na tą chwilę.
xaltuton - 06-08-2019, 10:11
Dzieki.
Nie przecieka, ale chcialbym to zrobić bo mnie drazni. Wlasciwie ta guma dosc szybko zaczela sie w tym sucharze odklejac, ale teraz juz wyraznie za duzo.
Niestety ten klej wystepuje chyba tylko w dosc duzych (jak na moje potrzeby) opakowaniach, wiec moze ma ktos koncowke na zbyciu? A co do czyszczenia -jakis patent?
Assad - 06-08-2019, 13:04
Stachul - 07-08-2019, 10:00
Z opisu wynika, że to klej do taśmociągów. Kiedyś klejem Monolith PKT doklejałem odpadające uchwyty i odwarstwioną od drewnianej rufy podłogę pontonu. Trzymają dobrze choć carny klej na jasnym pontonie wygląda tak sobie. Podobnie jak SC4000 to był klej dwuskładnikowy a generalnie jego trwałość ok roku (przynajmniej oficjalnie) więc faktycznie kupowanie dużego opakowania na zapas nie ma sensu, dodatkowo trzeba dokładnie odmierzyć ten aktywator. Swój niestety wykończyłem.
Może spróbuj u jakiegoś wulkanizatora (TipTop robi wiele produktów dla wulkanizacji) a najlepiej w zakładzie gdzie naprawiają taśmociągi (jak masz gdzieś taki w okolicy), może ktoś klei gumowane plandeki, zbiorniki polowe na wodę/paliwo (wojskowe).
|
|