| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Płetwy-zakup
kacperos12 - 28-08-2019, 09:57 Temat postu: Płetwy-zakup Witam,
Jakie płetwy możecie polecić mi do pływania żabką? Gumowe Jet z Scubatech się sprawdzą?
grol - 28-08-2019, 11:35
Tecline Powerjet
bananowy - 28-08-2019, 12:46 Temat postu: Re: Płetwy-zakup
| kacperos12 napisał/a: | Witam,
Jakie płetwy możecie polecić mi do pływania żabką? Gumowe Jet z Scubatech się sprawdzą? |
Scubatech powinny sie sprawdzic. Mnostwo nurkow jest z nich zadowolonych. Ogolnie "jetowate" to dobry trop. Wez od razu ze sprezynami zamiast paskow.
Najlepiej jakby kazdy mogl przetestowac kilka modeli w wodzie ale nie zawsze sie da, wiec proponowalbym przynajmniej sprawdzic czy dana pletwa pasuje do Twoich butow. I czy rozmiar pasujacy na but odpowiada Ci wielkoscia piora. Ja np. mialem silne postanowienie kupienia sobie ulubionych przez wielu jetow Scubapro ale nie bylo opcji - albo za duze albo za male. W ogole rozmiarowka SP (ogromny przeskok rozmiaru piora przy zmianie rozmiaru kalosza) jest dla mnie dziwaczna, co nie zmienia faktu ze sa bardzo popularne.
Kilka innych propozycji tego typu:
Deep 6 Eddy
Apeks RK3
Northern Diver Jet Fins
Hollis F1
OMS Slipstream
XDeep EX1
Na pewno na forum znajda sie uzytkownicy wiekszosci ww.
Ja mam Apeksy RK3 i sa w porzadku, bez problemu zabka przod/tyl/modyfikowana/helikopter. Mam wersje lzejsza (nie HD); to dla mnie dobry kompromis jako jedne pletwy do lokalnych nurkowan i podrozy. Nie plywam z twinem, stage'ami albo wielkim/ciezkim sprzetem foto wiec nie przeszkadza mi ani ich nieco mniejszy power, ani brak dociazenia stop, czy to w sucharze czy w piance. Za to nie ograniczaja mi tak bardzo bagazu lotniczego. Tak samo Deep 6 Eddy sa odpowiednio lekkie do walizki zachowujac "jedyny sluszny" ksztalt i dobra sztywnosc.
Jak nie zamierzasz z tymi pletwami za czesto latac albo masz wiecej ciezaru na plecach (twin), to wiekszosc pewnie doradzi opcje ciezsze, gumowe.
mi_g - 29-08-2019, 11:34
| bananowy napisał/a: | Kilka innych propozycji tego typu:
Deep 6 Eddy
Apeks RK3
Northern Diver Jet Fins
Hollis F1
OMS Slipstream
XDeep EX1 |
Można jeszcze dodać:
Manta 112
Poseidon Trident Fin
Z Matami był taki problem że nie do każdego buta/stopy pasowały. Z drugiej strony może to przypadłość wszystkich "jet'ów". Nie mam zbyt dużego doświadczenia.
Osobiście używam OMS Slipstream i jestem zadowolony, albo Mares Avanti Quattro i właściwie wtedy też jetem zadowolony
Turlogh - 29-08-2019, 11:46
Tutaj masz ciekawy wątek w temacie. http://forum-nuras.com/vi...hlight=p%B3etwy
Fiktor - 29-08-2019, 12:17
Manty mają chyba największy wybór różnych wielkości kieszeni na but: cztery wysokości, cztery długości sprężyn i jeszcze chyba różne szerokości (M-XXL).
pawel123 - 29-08-2019, 12:44
Oms Slipstream do suchego i pianki, niska waga do samolotu
mi_g - 29-08-2019, 13:15
| Fiktor napisał/a: | | Manty mają chyba największy wybór różnych wielkości kieszeni na but: cztery wysokości, cztery długości sprężyn i jeszcze chyba różne szerokości (M-XXL). |
Tak mają duży wybór ale to wysokość i długość (głębokość? - rozmiar znaczy się ). U mnie problem był z szerokością, miałem wąskie buty w sucharze i but latał w płetwie w poprzek (co nie zmienia faktu że przez rok czy dwa tak nurkowałem wiec nie był to aż tak duży problem )
Drugi problem z Mantami który miałem to długa "podeszwa" płetwy sięgające głęboko pod buta. Moje buty były nietypowe i miały coś w rodzaju niskiego obcasa. Kolidowało to z podeszwą Manty. Finalnie Manty zostały "dopasowane" przy użyciu noża...
|
|