FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Sunnto Vyper Novo

markustech - 02-09-2019, 18:29
Temat postu: Sunnto Vyper Novo
Witam mam pytanie do szanownych kolegów o opinie na temat tego komputera i najważniejsze czy można przełączać w nim gazy pod wodą?[/b]
grol - 02-09-2019, 20:00

Jest to komputer 3-gazowy... więc, z definicji, można
markustech - 02-09-2019, 21:31

Chcę go kupić za granicą, więć jeśli odpisał by ktoś kto go ma i potwierdził byłbym spokojny. Obecnie mam Vyteka i wydaje mi się że to jest jakby to samo tylko nowsze. Czy tak?
dlugix - 06-09-2019, 09:29

Użuwam tego komputera ale nie korzystałem ze zmiany gazów pod wodą. Instrukcja mówi że można:
"Zmiana gazów podczas nurkowań z wieloma mieszankami
Jeśli korzystasz z wielu mieszanek podczas nurkowania, Suunto Vyper Novo pozwala na zmianę dostępnych mieszanek w trakcie nurkowania.

Nurkowanie rozpoczyna się zawsze z Mix1 (Mix1 - Mieszanka 1). Możesz zmienić gaz na inną dostępną mieszankę, która znajduje się w obrębie ustawionego maksymalnego parcjalnego ciśnienia tlenu. Obliczenie nasycenia tkanek podczas nurkowania jest oparte na mieszankach, które zostały wybrane jako gazy Primary (Podstawowe).

Procedura zmiany mieszanki podczas nurkowania:

Naciśnij i przytrzymaj UP.
Przewijaj dostępne mieszanki za pomocą UP lub DOWN i wybierz gaz, z którego chcesz skorzystać, naciskając SELECT.
UWAGA:
W przypadku nienaciśnięcia żadnego przycisku w ciągu 15 sekund komputer nurkowy powróci do ekranu nurkowania bez dokonania zmiany mieszanki.

Podczas przewijania wyświetlany jest numer mieszanki, O2% i PO2 mieszanek. Po przekroczeniu ustawionej wartości granicznej PO2 wartość PO2 zaczyna migać. W tym przypadku nie można zmienić mieszanki. Mieszanka jest wyświetlana, ale nie można jej wybrać do użycia.

Podczas wynurzania Suunto Vyper Novo przypomina o zmianie mieszanki gazowej, kiedy poziom PO2 ustawiony dla kolejnej mieszanki pozwala na jej zmianę."

markustech - 06-09-2019, 16:01

Czuli tak jak myślałem. Bardzo dziękuję Ci kolego za fatygę, pozdrawiam i życzę udanych nurów.Hej.