| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Program do obróbki video
Fantomass - 05-09-2019, 14:01 Temat postu: Program do obróbki video Chciałbym zapytac kolegów z czego korzystacie do montażu video.
Kiedyś był prosty Windows movie maker.
Teraz ściągnałem dwa programy wersja darmowa to strasznie ograniczona a trial to mega kombajn.
Co polecicie prostego do zrobienia jednego, dwóch filmów rocznie
pietka - 06-09-2019, 11:10
Osobiście używam KDenlive - w pełni darmowy, dużo tutoriali i możliwości
kazanski - 17-12-2019, 11:11
Ja używam bezpłatnego Da Vinci Resolve. Na początku może się wydawać ciężki w obsłudze, ale jest naprawdę genialny. Jak na to, że jest bezpłatny to narzędzie petarda.
Fantomass - 17-12-2019, 19:50
też zainstalowałem da vinci ale początki mnie zniechęciły.
Do tego przez to że to taka kobyła, a mój sprzęt leciwy przycina mi filmiki .
Niestety do te pory nie udało mi sie znależć coś tak prostego jak kiedyś był windows movie maker.
Assad - 17-12-2019, 22:01
Chyba najwięcej korzystałem z dość starego programu VirtualDub, jest też nowszy VirtualDub 2.
Zabiera mało miejsca (cały katalog ok. 4,5 MB), ma duże możliwości, trzeba się go trochę nauczyć.
qbaar - 18-12-2019, 09:21
Mogę polecić Shotcut - w pełni darmowy i posiadający wiele możliwości, na YT znajdziesz kilka kanałów szczegółowo opisujących montaż materiału za pomocą tej aplikacji
Fantomass - 18-12-2019, 09:50
dzieki za info, zblizaja sie swieta bedzie wiec czas do sprawdzenia podanych propozycji
DarekS - 18-12-2019, 23:04
Jest jeszcze Pinnacle (na Aledrogo licencję można za rozsądne pieniądze kupić) i Sony Vegas
bananowy - 19-12-2019, 13:35
GoPro Studio jest bardzo prostym edytorem, mowie glownie o starszej wersji jeszcze niezintegrowanej z Quikiem (ktora jako ze jest "nieaktualna" mozna bez problemu znalezc za darmo chocby na dobreprogramy). Nie jest to najlepszy edytor, ale jesli pytanie bylo o prosty i podobny do movie makera to warto sprawdzic.
Nie jestem tylko pewien jak zareaguje na rozne formaty plikow, czy w ogole pliki niepochodzace z kamerki GoPro (mgliscie pamietam ze moze to byc problem).
mi_g - 20-12-2019, 15:33
| bananowy napisał/a: | | GoPro Studio (...) Nie jest to najlepszy edytor, ale jesli pytanie bylo o prosty i podobny do movie makera to warto sprawdzic. |
Niestety dość często się zawiesza i wysypuje. Ale faktycznie łatwy w użyciu. Przykładowy wysyp na 100% to znak z poza ASCI na ścieżce do pliku
Finalinie zmianiłem na Pinnacle, jak pisał DarekS, nie jest specjalnie drogi.
|
|