FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Azja nurkowanie

pawel23 - 14-11-2019, 19:43
Temat postu: Azja nurkowanie
Cześć,
Chciałbym się wybrać w podróż do Azji, nie mam jeszcze konkretnego kierunku bo chciałbym szukać czegoś pod katem dobrych miejsc do nurkowania. moze ktoś był i doradzi gdzie najlepiej się zatrzymać?

pawel123 - 17-11-2019, 01:30

Cześć moje doświadczenie jest ograniczone do 3 lokalizacji w Indonezji, tj rejon między Tulamben-Amed na Bali, Park Komodo szczególnie południowa cześć , i obecnie wyspa Kri i okolica w Raja Ampat. Miejsca różnią się między sobą przede wszystkim pod względem ilości dużych ryb oraz kosztów pobytu i nurkowań. Najwiecej dużych ryb w Raja i największe koszty, zaraz potem Komodo, makro wszędzie dobre , na Bali najtaniej
wro_bel - 18-11-2019, 09:31

I ja podłączę się przy okazji pod pytanie, bo latam służbowo do Chin (rejon Guangzhou) i Hong Kongu i pomyślałem czemu by nie spróbować kiedyś połączyć tego z nurkowaniem, więc jeżeli ktoś ma doświadczenie z tymi rejonami (lub Chinami ogólnie) pod kątem nurkowania to będę wdzięczny za info.
Kuba71 - 10-12-2019, 12:58

Ja z mojej strony polecę Wyspę Gili Meno ( zaraz przy Lomboku) Konkretnie GILI MENO DIVE CLUB. Nurkowanie bardzo przyjemne na wielu miejscach prądów praktycznie nie ma, widoczność 25+do tego bardzo tanio ( Taniej niż na Bali :) ) a centrum o którym wspominam ma nowy sprzęt świetną atmosferę.