FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Nabijać stage tlenem

steve1973 - 09-03-2020, 21:21
Temat postu: Nabijać stage tlenem
Nie chcę siać paniki ale jeżeli czytam, że w Polsce może zabraknąć respiratorow i zestawów do tlenoterapi to może powinniśmy zrobić potencjalne, rezerwowe źródło zestawów do tlenoterapi z naszych stage czystych tlenowo
Karollo - 10-03-2020, 12:12

Na szczescie woda ostatnio zimna i nie sprzyja dlugim dekompresjom. Tlen mozna wykorzystac w lepszych celach.

Swoja droga widze juz ta dyskusje w pracy:
- Czy przygotowujesz sie jakos na ewentualna epidemie?
- Tak, kupilem makaron, ryz, papier toaletowy i tlen...
- Tlen?
- Nie pytaj, moze sie przydac ;)

Pozdrawiam spokojnych, z dosc niespokojnego miejsca w tym momencie. Oby przeszlo bokiem...

wiecznychlopiec - 10-03-2020, 13:24

ciekawe jakby to było jakbym wyskoczył na ulicę w środku miasta w masce pełnotwarzowej w rebie i białym uniformie :)

widzicie już tą panikę :P

Karollo - 10-03-2020, 13:59

I jeszcze jako ekspert od wszystkiego daj wywiad uspokajajac spoleczenstwo, ze nic sie nie dzieje :)

Co moze pojsc nie tak???

wiecznychlopiec - 10-03-2020, 14:18

:D
DarekS - 10-03-2020, 22:38

Wy się śmiejecie, a ja widziałem już człowieczka pomykającego przez miasto w OP1 i masce przeciwgazowej
Karollo - 11-03-2020, 11:09

Generalnie temat jest doslownie smiertelnie powazny. Jednak zaluje, ze nie jestem obecnie socjologiem szukajacym tematu na habilitiacje. Poligon doswiadczalny jak sie patrzy. Swiat nie przestaje mnie zadziwiac.

Co wazne dla nurkowej spolecznosci, to ze sezon wyjazdowy moze okazac sie bardzo klopotliwy. Takze zycze wszystkim dobrych ubezpieczen od odwolania wyjazdu oraz spokoju od masowej turystyki, gdziekolwiek uda Wam sie juz dotrzec :)

Yavox - 25-03-2020, 10:43

Ja tam zakładam, że:
- mogę się pochorować
- może to nastąpić w takim szczycie epidemii, że wszystkie szpitale w okolicy będą już rozłożone na łopatki
- w związku z tym gdybym miał wybierać między posiadaniem a nieposiadaniem tlenu w tej sytuacji, to jednak wolę mieć niż nie mieć.

W garażu jest jedna S080 i zestaw 2x7 z tlenem. Mam nadzieję, że stage się nie przyda a mały twin posłuży do namieszania kiedyś w większych nitroxu.

Choć biorąc pod uwagę aspekty praktyczne, w sumie warto byłoby mieć reba...

wiecznychlopiec - 25-03-2020, 14:12

jakoś zatargam do domu 6x50l tlenu powinno na trochę styknąć ;) zestaw na żądanie też mam, w razie kryzysu po prostu dokupię wapna do reba i po wszystkim obudzę się kiedyś jako "LEGENDA" ;)
DarekS - 26-03-2020, 17:25

Musicie pamiętać że tlen wysusza śluzówki i najlepiej podawać go przepuszczonego przez wodę.

coś takiego