FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Pierwszy suchy skafander (BARE czy Santi)?

Aga_Puma - 06-08-2020, 10:28
Temat postu: Pierwszy suchy skafander (BARE czy Santi)?
Cześć Kochani!

Potrzebuję skorzystać z Waszego nurkowego doświadczenia i obeznania w sprzęcie.
Za chwilę (2 tygodnie) idę ja kurs suchego skafandra. Zaraz po nim, planowałam zakup własnego.
Jaki polecacie ze swojego/ zaobserwowanego doświadczenia?

Chciałabym nurkować sporo w Polsce, również zimą, docelowo pod lodem, niebawem na wrakach i w jaskiniach, możliwie szybko technicznie i głębiej niż 40m. - to jeżeli chodzi o cele i potrzeby.
Weźcie proszę pod uwagę:
* cenę
* czas wykonania
* jakość wykonania
* możliwość przeróbek w cenie
* gwarancję
* serwis (jakość, oczekiwanie)
* model/materiał/serię którą polecacie

Dzięki za pomoc,
Puma :cmoook:

gienas - 06-08-2020, 11:55

Cena jest podobna w/w producentów.
Czas wykonania - jeśli masz standardową sylwetkę to w dwa dni masz suchara
Przeróbki są w cenie - wymiana kryzy/wymiana butów - jedynie pierścienie trzeba dokupić
Gwarancja też jednakowa dla wsiech - 2 lata
Serwis pogwarancyjny... cóż muszą z czegoś żyć = o czym niżej
Do jaskiń tylko kordura - pancerna jest.

Mam Santi kordurę - w kilkukrotnym serwisie typu wymiana zamka/wymiana manszet/kryzy w testach szczelności wychodziło kilkanaście dziur wg których wychodziłbym mokry... byłem suchy.
Ale doskonały, dla mnie, mają system suchych rękawic - Smart gloves.
Mam Bare i serwis chyba ten sam :D zamiast wymiany kryzy neoprenowej na większą wklejono kliny...

Niemniej polecam zakupy na macanego :) czyli wkładasz skafander na siebie i do wody, ewentualnie na nurkowisku pomacaj/popytaj/ pooglądaj.
Widzę w dobrej cenie mnóstwo sucharów po kilku nurach - na fejsie.

Morox25 - 06-08-2020, 18:08

Jeśli zakup nowego to poleca Santi a przy okazji trochę reklamy😊. Kup u nas suchy skafander a kurs na suchy masz w cenie 👌🦑
Karol Susicki - 09-08-2020, 09:31

Cześć!

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, które chciałabyś wziąć pod uwagę. To dobrym wyborem będzie SANTI albo AVATAR (od Santi) https://divezone.pl/skafandry-suche/suchy-skafander-avatar.html

* cenę - na korzyść AVATARA
* czas wykonania - przy standardowych rozmiarach SANTI i AVATAR od ręki dostępne w standardowych wymiarach
* jakość wykonania - wysoka w obu przypadkach

* możliwość przeróbek w cenie - zależy jakie to przeróbki. Czy mówimy o wklejeniu manszet, czy o szyciu na miarę.
* serwis (jakość, oczekiwanie) - oba skafandry serwisowane w tym samym, bardzo dobrym serwisie SANTI
* model/materiał/serię którą polecacie - jeśli wybierasz to zostają tylko tkaniny typu cordura/trylaminat itp.

W przypadku AVATARa model jest jeden. Jeśli chodzi o SANTI to tutaj sprawa budżetu :)
Czym ładniejszy - tym droższy.

Pozdro!
Karol Susicki
DIVEZONE.PL

komando77 - 09-08-2020, 15:26

Osobiście polecam Santi. Jestem z Gdyni, więc producenta i serwis mam na miejscu (i to było decydujące w podjęciu decyzji) Serwis działa sprawnie, trzeba jednak pamiętać, że wszędzie czas oczekiwania zależy od aktualnej ilości zleceń. W cenie są zasadniczo cztery przeróbki, więcej-to już raczej dodatkowo płatne szycie na miarę. Z czasem oczekiwania bywa różnie, od ręki to raczej słabo (chyba, że z półki w sklepie będzie idealnie pasował...) Na swój z trzema delikatnymi modyfikacjami czekałem w sezonie prawie dwa miesiące. Mam klasyczny Elite i jestem zadowolony. Dla mnie uniwersalny, materiał wytrzymały i jednocześnie wystarczająco wygodny, model od wielu lat na rynku, więc sprawdzony. Odpuściłbym ortaliony typu Emotion - za cienkie, oraz cordurę bo to zbroja, ale to moje preferencje, każdy lubi co innego.
Cena to największy minus Santi, jest sroga, ale z drugiej strony kupując jeden z topowych modeli masz praktycznie wszystko w cenie, możliwość wyboru poszczególnych komponentów suchara (buty, kryza, zawory, kieszenie, kaptur, system suchych rękawic, kilka przeróbek, bezpłatne przeglądy raz w roku itd) oraz przedłużoną gwarancję (Stay Dry Club)
Idź do Santi Concept Store tam obejrzysz wszystko i dostaniesz wszelkie informacje.

O Bare się nie wypowiem bo nie nurkowałem w ich skafandrach. Polski przedstawiciel firmy to ECN Systemy Nurkowe w Drawsku Pomorskim, szyją bodajże na Malcie, ale serwis skafandrów prowadzi chyba na miejscu wspomniany ECN, nie wiem czy w pełnym zakresie i z jakim skutkiem. Ile ludzi tyle opinii. Jedni narzekają na Bare inni na Santi, normalka.

Tak czy siak wydasz sporo kasy, o wiele za dużo niż realna wartość :ping:

qbaar - 10-08-2020, 15:03

cześć,

nawiązując do posta powyżej oraz Twoich zapytań sugeruję dodanie jeszcze pkt nt aktualnej lokalizacji kupującego i możliwości technicznych zakupu skafandra (przymiarka, obejrzenie i praktyczne sprawdzenie).

Nurkowałem w Bare TechDry przez ponad 10 lat i złego słowa nie mogę powiedzieć, sprzedałem bo wyrosłem (a może przytyłem ?)

Aktualnie nurkuję w suchym od Santi, ale tylko dlatego że do ich siedziby mam 15 minut drogi samochodem, więc potencjalny serwis etc mam na miejscu.

yeti - 15-08-2020, 14:32

Mnie najbardziej przekonał materiał użyty na skafander Avatar "umożliwia paro-przepuszczalność od wewnątrz" dawno takiego bełkotu reklamowego nie czytałem. Czyli po każdym wyjściu z miejscówki będzie w niej więcej wody o mój pot?????
Karol Susicki - 15-08-2020, 15:54

yeti napisał/a:
Mnie najbardziej przekonał materiał użyty na skafander Avatar "umożliwia paro-przepuszczalność od wewnątrz" dawno takiego bełkotu reklamowego nie czytałem. Czyli po każdym wyjściu z miejscówki będzie w niej więcej wody o mój pot?????

Nie wiem jak w Avatarze, ale miałem skafander Ursuit Kevlar, który taką tkaninę oddychaną ma i w Dahab w Egipcie była ta różnica odczuwalna względem zwykłego.

Karol