FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Wyrównywanie cisnienia

Cas - 30-11-2020, 20:34
Temat postu: Wyrównywanie cisnienia
Witam, chciałbym zacząć nurkować ale mam taki problem że mam krzywa przegrodę nosową. Kiedy zatykam nos i wydmuchuje przez niego powietrze nie czuje żadnego strzelania w uchu ani przytkania. Dopiero wtedy kiedy mocno dmucham w zatkany nos i jednocześnie przełknę ślinę lekko mi przytyka uszy ale po 2, 3 sekundach odtyka. Myślicie że mogą nurkować?
DarekS - 30-11-2020, 20:36

udaj się na początek do laryngologa niech on oceni czy da się tą przegrodę "naprawić".
Cas - 30-11-2020, 20:38

Ale myślisz że jak przy dmuchaniu i przełykaniu śliny przytyka mi lekko uszy to znaczy że będę mógł nurkowac
DarekS - 30-11-2020, 20:44

Nie potrafię Ci odpowiedzieć, to jest zawsze jakieś ryzyko, a ja nie jestem lekarzem.
Nie miałem nigdy problemów z przedmuchiwaniem się i jest to mi trochę obce :)

Morox25 - 30-11-2020, 21:16

Jeśli jesteś w stanie wyrównać nie doprowadzajac do dyskomfortu to nie ma problemu. Tez mam skrzywiona przegrodę i nic się nie dzieje 😊
wiecznychlopiec - 07-12-2020, 08:57

Idź do laryngologa mającego pojęcie o nurkowaniu. Jak powie, że jest ok to możesz zapisać się na intro nurkowe. Maksymalna głębokość 5m. Będziesz wtedy w stanie ocenić czy masz problem z przedmuchiwaniem się czy nie i czy w ogóle to jest sport dla ciebie.
Nacium - 09-12-2020, 12:47

Z tego co ja się orientuję to przegroda nosowa i zatroki to jedno a wyrównywanie ciśnienia i generalnie ucho to drugie czyli przegroda nie powinna mieć wpływu na wyrównywanie ciśnienia.
martin - 09-12-2020, 13:17

Przegroda moze miec wplyw na wyrownywanie cisnienia w zatokach.
Olaff - 21-12-2020, 10:54

Nurkuje od 9 lat i w ogole nie dotykam nosa - wyrownuje cisnienie poprzez przelykanie sliny jedynie. Na poczatku probowalem przedmuchiwac, co konczylo sie zalana maska we krwi, z czasem sam odkrylem ze w ogole nie musze dmuchac, a samo przelykanie pomaga.