FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Węże FLEX a kryza

dr_abol - 24-03-2021, 16:22
Temat postu: Węże FLEX a kryza
Przyszedł czas wymiany węży w moim zestawie SM.
Kusi mnie do węży lekkich, elastycznych i... kolorowych.
Niestety każdy używany którego dotykałem miał zadziory (pojedyncze, pęknięte żyłki).

Nie niszczy Wam to kryz szyjnych?

Fiktor - 24-03-2021, 17:32

Ja mam ponoć najgorszy pod tym względem miflex (ale przy twinie, co chyba nie ma znaczenia, bo wąż jest stale na szyi) i kryza (neoprenowa) nie niszczy się od niego. Czasem kleję pęknięcia na "wyjściu", ale to się dzieje wskutek rozciągania.
Nigdy tym żyłkom się nie przyglądałem ani nie opalałem ich.

wiecznychlopiec - 25-03-2021, 09:08

używam do lat - wszystkie typu miflex oprócz długiego węża. Do tego nie nadają się węże w oplocie, próbowałem różnych - splot zewnętrzny ma wpływ na to jak układa się ten wąż przy owijaniu. Osobiście nie lubię tego jak się skręca.

Gumowe kolorowe też są dostępne, choć trochę twarde.

dr_abol - 25-03-2021, 10:32

wiecznychlopiec napisał/a:
wszystkie typu miflex oprócz długiego węża. Do tego nie nadają się węże w oplocie,

No to tu mnie zaskoczyłeś.
Bardziej myślałem o gumowym krótkim, do lewej butli, a długi właśnie flex (bo nie przylega tak do szyi).
Ostatnio meksykański instruktor jaskiniowy dowodził mi że gumowy wąż jest za sztywny by sprawnie układać wąż na butli po s-drillu. Stwierdził że tylko miflex.

wiecznychlopiec - 25-03-2021, 11:14

dr_abol napisał/a:

gumowy wąż jest za sztywny by sprawnie układać wąż na butli po s-drillu.

Sztywność zależy od producenta i temperatury wody/powietrza. Kolorowe gumowe np. od mlinke, są dosyć twarde. Na stage spoko, ale na długi wąż nie. Dotychczas bardzo dobrze sprawdzały się węże Danicorp, niestety nie są już dostępne w Europie. Obecnie używam 2 rodzajów od Tecline: zwykłe i rubber. Te drugie (droższe) są moim zdaniem twardsze.

Zarówno do sm jak i do twina preferuję 2m gumowe ze względu na to, że lepiej się układają jak się już "wygniotą" ;) i nie skręcają się przy zaginaniu, czego nie mogę powiedzieć o tych długich w oplocie.

Jeśli jest tylko 1 zagięcie, bez żadnych pętli itd. to lepiej sprawdzają się te w oplocie i takie montuje.

Jak widzisz to są bardzo indywidualne sprawy :) i kwestia osobistych oczekiwań.

Nie mam też żadnego problemu z układaniem gumowego węża w sm w wodzie o temp. 4 stopni, co więcej uważam, że lepiej się stabilizuje niż miflex za pomocą gum płaskich na butli (dętka czy opaska - nie bunge!!!).

Może teraz dla odmiany spróbuj węża typu miflex, sam ocenisz który wąż lepiej się u ciebie sprawdza.

wiesiek01 - 22-10-2021, 09:51

gutven napisał/a:
Po pierwszej wizycie tam.

"Tam" to gdzie Smoku ? :-)