FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Pierwsze kroki filmowania - porazka

Victoria - 17-10-2004, 11:59
Temat postu: Pierwsze kroki filmowania - porazka
Zanurzylam sie pierwszy raz z moja kamerka Sony TRV 22e w obudowie http://www.mps.netius.pl/obudowy.html

Piekne rafy i rybki wyszlo zielono ;(

Slyszalam hasla:
- ustaw balans bieli
- kup filtr
- kup oswietlenie

Prosze o rozszyfrowanie i rady dla blondynki, jak otrzymac kolory :)

urwis - 17-10-2004, 12:01

Nie zrażaj się rób następne próby z lepszym światłem
nuras5 - 17-10-2004, 12:59

Cytat:
Prosze o rozszyfrowanie i rady dla blondynki, jak otrzymac kolory

Wszystkie podane rady są dobre, ale:
1/ nie wiem czy Twoja kamerka ma balans bieli i czy można go ustawiać pod wodą- musisz sprawdzić w instrukcji i czy obudowa ma odpowiednie manipulatory.
2/Filtry na obiektyw są dobrym wyjściem, ale zakładasz je na obiektyw przed umieszczeniem kamery w obudowie[jeśli to obudowa, do której link podałaś]- eliminuje to możliwość robienia zdjęć np. z wody na łódkę. Zaleta tego wyjścia jest taka, że korygują barwy w całym kadrze, a nie tylko oświetlony fragment.Żeby wydobyć kolory musisz robić zdjęcia stosunkowo z bliska i na niezbyt dużej głębokości-
innej w Polsce innej w Egipcie.
Ja swoje filtry kupowałem w RaysFoto w Poznaniu - są dobrzy i jako fachowcy i mają odpowiednie gwinty filtrów. Ich adres : www.raysfoto.pl
Pamiętaj, że musisz mieć inne filtry do filmowania w Polsce[ wycinające zieleń] i inne na Egipt[ wycinające niebieski] - pogadaj z nimi wszystko szczegółowo Ci wyjaśnią.

3/ Oświetlenie dodatkowe - wyjście najdroższe, ale mające ten plus, że wydobywa barwy z każdej głębokości i w ciemnych miejscach, np. gdzie nie będziesz mogła filmować z filtrami z braku światła.
Niestety amatorskie oświetlenia zwykle nie oświetlają równo całego kadru i są stosunkowo słabe/ nawet 2x50W to mało/

Waldemar Jarzynka - 17-10-2004, 19:19

Cierpliwość oto jest klucz do doskonałości.
Słuchaj, czytaj ale przede wszystkim trenuj jak najwiecej.
Zrobic dobre zdjęcie na lądzie ( a szczególnie sekwencję video) to nie jest takie proste (choć
w przypadku aparatów cyfrowych i szczególnie kamer jest to relatywnie łatwe - mam na
mysli kontrole parametrów ekspozycji). Za to pod wodą zaczynają się niezłe schody.
Największy problem - to światło a raczej jego brak . I jak zawsze w życiu są dwie drogi - ale
tylko pod powierzchnią albo sztuczne..........itd.
Ja bawię się aparatem dopiero niecały rok i wiem że droga do doskonałości jeszcze daleka.
Pozdowienia
Waldek/Wally

Victoria - 17-10-2004, 19:32

Czy znacie moze jakis specow od filtrow w Warszawie?
Mania - 17-10-2004, 19:57

Viktoria pogadaj z ocn - on naprawde jest niezly w te klocki...
Mania

ukusek - 17-10-2004, 20:28

Viki no i nie wstydź sie i umieśc jakieś linki do swej twórczości na FN. Zawsze łatwiej będzie coś doradzić oglądając chciaz fragment Twego (pewnie nie tak złego) materiału spod wody. Pozdrawiam i kibucuję Twym postępom. :-D
Victoria - 17-10-2004, 20:52

ukusek napisał/a:
Viki no i nie wstydź sie i umieśc jakieś linki do swej twórczości na FN. Zawsze łatwiej będzie coś doradzić oglądając chciaz fragment Twego (pewnie nie tak złego) materiału spod wody.

Dzieki za zachete :)
Jak tylko mi sie uda zlozyc cos z 3 godzin filmu, to umieszcze :)
Narazie jestem za bardzo zalamana patrzac na to ;)

Slawek Packo - 18-10-2004, 06:37

Viki,

Wszystko zależy gdzie te kolory chcesz uzyskać. Jesli np. w Egipcie to tylko kombinacja filtr + balans bieli (ewentualnie sam filtr jeśli nie masz możliwosci zmiany balansu pod wodą). Jeśli chcesz filmować w miejscach ciemnych (jaskinie, wraki, głęboko) to niestety tylko kombinacja światło + balans bieli (ew. samo światło w przypadku jw.). Światła im wiecej tym lepiej. Do szerokich planów minimum to 2 x 200W halogen lub 2 x 50W HID. Wiem - to kosztuje :cry: ale zawsze jest coś za coś. W polskich jeziorach albo relatywnie płytko w Bałtyku znowu filtr (wycinający zielony) + bb.
Pytałaś się kiedyś jaką obudowę kupić. Odpowiedziałem że taką z możliwością zmiany bb pod wodą. Teraz już wiesz dlaczego.

Victoria - 18-10-2004, 13:05

Slawek Packo napisał/a:
Pytałaś się kiedyś jaką obudowę kupić. Odpowiedziałem że taką z możliwością zmiany bb pod wodą. Teraz już wiesz dlaczego.

Tak, teraz juz wiem :) wtedy balas bieli to dla mnie po chinsku bylo.
Kupilam obudowe pod naglym impulsem - potrzebowalam ja w 2 dni...
Na przyszlosc, bede miala zamontowany system sterowania, ale to za jakis czas.
Narazie musze sobie na piechote poradzic :(
Czy da sie jakos balans bieli ustawic na powierzchni - pewnie metoda prob i bledow?

Slawek Packo napisał/a:
Jesli np. w Egipcie to tylko kombinacja filtr + balans bieli (ewentualnie sam filtr jeśli nie masz możliwosci zmiany balansu pod wodą).

A gdzie w Wawie magicy od filtrow urzeduja? Po sieci znalazlam 5 typow filtrow :(

Slawek Packo napisał/a:
Do szerokich planów minimum to 2 x 200W halogen lub 2 x 50W HID. Wiem - to kosztuje :cry: ale zawsze jest coś za coś.

Ze tez musialo mi sie filmowanie spodobac :(
U Ciebie na filmach wszystko wyglada takie jasne :)
Jakie oswietlenie stosujesz?
Masz moze zdjecie swojego sprzetu wraz z oswietleniem?
Ile to wszystko wazy na ladzie i w wodzie?

Andrzej Kosko - 18-10-2004, 20:09

Mam podobne doświadczenia z kamerą pod wodą-wszystko na niebiesko...
A to dlatego (między innymi) że oświetlenie nieporęczne jest i...nie chciało mi sie montować..

Victoria - 18-10-2004, 23:11

Znalazlam w swojej kamerze nastepujace mozliwosci zmiany balansu bieli:

Auto
Hold - filmomwaanie jednonbarwnego przedmiotu lub tla
Outdoor - nagrywanie zmierzchu, wschodu slonca, neonow, filmowanie pod lampa jarzeniowa
Indoor - warunki oswietlenia szybko sie zmieniaja, zbyt jasne miejsce, pod lampami sodowymi lub rteciowymi.

Chyba nie o to chodzilo? :(

kjar - 18-10-2004, 23:39

Victoria napisał/a:

Auto
Hold - filmomwaanie jednonbarwnego przedmiotu lub tla
Outdoor - nagrywanie zmierzchu, wschodu slonca, neonow, filmowanie pod lampa jarzeniowa
Indoor - warunki oswietlenia szybko sie zmieniaja, zbyt jasne miejsce, pod lampami sodowymi lub rteciowymi.

Czy próbowałaś w trybie AUTO ?
Jeśli tak i pomimo tego nie było poprawnie, to poszukaj trybu w rodzaju MANUAL.
Chodzi o to by pod wodą, albo założyć na chwilę mleczno-biały filtr (raczej płytkę, bo będzie to przecież poza obudową) na obiektyw, albo skierować obiektyw na białą powierzchnię i wówczas przy użyciu tego trybu wybalansować kolory.

Victoria - 18-10-2004, 23:43

kjar napisał/a:
Czy próbowałaś w trybie AUTO ?
Jeśli tak i pomimo tego nie było poprawnie, to poszukaj trybu w rodzaju MANUAL.
Chodzi o to by pod wodą, albo założyć na chwilę mleczno-biały filtr (raczej płytkę, bo będzie to przecież poza obudową) na obiektyw, albo skierować obiektyw na białą powierzchnię i wówczas przy użyciu tego trybu wybalansować kolory.

Filmowalam w trybie auto i wyszlo raz zielone raz niebieskie.
Nie mam trybu MANUAL przy balansie bileli :( wyrzucam kamere przez okno :(
Poza tym, przeciez w mojej obudowie nie ma mozliwosci regulacji niczego :( obudowe tez wyrzucam :(

kjar - 18-10-2004, 23:45

Victoria napisał/a:
Nie mam trybu MANUAL przy balansie bileli :( wyrzucam kamere przez okno :(
Poza tym, przeciez w mojej obudowie nie ma mozliwosci regulacji niczego :( obudowe tez wyrzucam :(

No i po problemie. Widzisz jakie to proste. :-D :-D :-D

Victoria - 19-10-2004, 00:10

Kolejny problem - miejscami film wyglada jakby byl przeswietlony - jest za bialy, szczegolnie przy lapaniu powierzchni wody od dolu - jest na to jakas rada?
nuras5 - 19-10-2004, 04:11

Prawdopodobnie filmowałaś"pod słońce" - nawet pod wodą trzeba uważać w którym kierunku pada światło i filmować zgodnie z tym kierunkiem.
Slawek Packo - 19-10-2004, 12:44

Viki,

Bez manualnego bb będzie ciężko. Automatyka bedzie pracować w miarę dobrze tylko bardzo płytko lub przy silnym i równomiernym oświetleniu.
To samo dotyczy kontroli ekspozycji. Jeśli nie masz możliwości manualnego ustawiania przesłony to niestety musisz zrezygnować z planów o bardzo dużych kontrastach (np słońce filmowane przez wode z niedużej głębokości)
Ja używam kamery Sony DCR-TRV2000 i obudowy Amphibico do tej kamery. Oświetlenie to 3 x 50W HID Halcyona z reflektorami video. Zasilanie oświetlenia to zasobnik 16Ah na ogniwach NiMH. Całość troszkę waży :sad: , ale tylko na powierzchni :) . Pod wodą całość lekko ujemna. Nie dotyczy to oczywiście zasobnika który mocuję na pasie uprzęży (tam gdzie każe DIR :cool: ) i który jest mocno ujemny - ca 2kg w wodzie. Zdjecie sprzetu podeślę lub zobaczysz go sama jak wybierzesz sie z nami na Bałtyk (przez Łebę oczywiście).

Victoria - 04-11-2004, 14:14

Zakupilam filtr czerwony na zakladany na obudowe - mozna go zdjac zeby np nakrecic lodz z wody lub krecic na malej glebokosci.
Trzymajcie kciuki, po powrocie z safari dam znac, co z tego wyniklo :)

urwis - 04-11-2004, 18:20

Życzę powodzenia i myślę ,że coś znajdziemy na FTP po Twoim powrocie.
Miłych nureczków ;dol; :wyn;

sharkey - 06-11-2004, 19:29

Cytat:
Zakupilam filtr czerwony na zakladany na obudowe - mozna go zdjac zeby np nakrecic lodz z wody lub krecic na malej glebokosci.

Witaj
- gdzie zakupiłaś taki filtr , pasujący na bulaj Twojej obudowy ( masz zdaje się "robioną "a nie "gotową ), mam podobny problem.
pzdr.

Victoria - 14-11-2004, 08:25

sharkey napisał/a:
Cytat:

Witaj
- gdzie zakupiłaś taki filtr , pasujący na bulaj Twojej obudowy ( masz zdaje się "robioną "a nie "gotową ), mam podobny problem.
pzdr.

Hej,
Kupilam ten filtr za ok. 350 PLN w www.pstryk.pl. Bede go sprzedawac pewnie, bo zamierzam zmienic sprzet. Bardzo spodobalo mi sie filmowanie i mam w planach zakup sprzetu z dodatkowymi funkcjami.