FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Zarost i przeciekająca maska

ŁukaszOWD - 29-03-2022, 18:53
Temat postu: Zarost i przeciekająca maska
Witam Kolegów - bo to do nich w głównej mierze mam pytanie: przez ostatni czas zapuściłem zarost na twarzy. Broda myśle nie będzie przeszkadzać, pójdzie pod kaptur, ale pojawił się problem z przeciekającą maską. Miałem po części kłopot w poprzednim sezonie, gdzie wąs pod nosem choć nie za duży powodował na powierzchni przeciekanie maski. Teraz obawiam się, że problem będzie większy, bo i więcej pod nosem 🙂 Nie chciał bym skracać i w związku z tym mam pytanie: miał ktoś z tym kłopot, może jakieś patenty na uszczelnienie? 🙏
nowy - 30-03-2022, 08:08

Regularnie nurkuję z większym lub mniejszym zarostem (choć fakt nie jest to typowy "drwal") a raz miałem epizod z wąsami. Na zarost można położyć tłusty krem do twarzy po prostu (akurat mi pomaga), wąs to albo podgolenie albo z tego co słyszałem tylko warstwa wazeliny (ja stosowałem ww. krem ale godziłem się z regularnym przedmuchiwaniem maski). Grunt to też dobrze dopasowana maska.
A i mi generalnie trochę wody w "nosku" nigdy nie przeszkadza dopiero jak wchodzi na szkła to wtedy staje się irytujące.
Broda w niczym nie przeszkadza no chyba, że jest za długa by już chować pod kaptur (to nie wiem, co wtedy). Powodzenia.

Jacek Wo - 30-03-2022, 20:04

Wąs przestaje powodować podciekanie maski w chwili, kiedy przestajesz się tym przejmować. Inne patenty się - przynajmniej u mnie - nie sprawdzały. Jak przestałem z tym walczyć, to się samo skończyło.
Czasem i tak się maska zaleje, ale to okazja żeby przećwiczyć przedmuchiwanie.

ŁukaszOWD - 31-03-2022, 01:12

Dzięki :) Na dniach dam znać jak wyszło
nowy - 31-03-2022, 07:47

Cytat:
Dzięki :) Na dniach dam znać jak wyszło

Spoko, powodzenia!
Jacek Wo napisał/a:
Wąs przestaje powodować podciekanie maski w chwili, kiedy przestajesz się tym przejmować.

Dokładnie nurkujemy w wodzie i trzeba o tym pamiętać. :D