FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Zestaw startowy

spioch - 02-03-2023, 21:16
Temat postu: Zestaw startowy
Cześć wszystkim
Na start jestem zupełnie nowy w temacie nurkowania. Od dwóch lat bawimy się z żoną w snorkeling i padła decyzja że idziemy dalej i robimy kurs nurkowania.

Kurs już wybrany IANTD Open Water Diver Nitrox, zamierzamy pływać głownie w polskich jeziorach, plus wakacje w jakimś ciepłym miejscu. Raczej wyłącznie w "sezonie" jako że oboje z żoną zimą nie wyściubiamy nosa poza okolice :)

Generalnie zerkam co trzeba kupić na "start" i padło na zestaw: komputer, pianka i automat. Tym niemniej dla kogoś kto temat nurkowania zna jedynie z YT to ciężki wybór.

Po przeglądzie dostępnych opcji padła decyzja na

Komputer Aqualung i470TC
Czysto teoretycznie ma wszystko co potrzebuje w najbliższych kilku(-nastu) latach nurkowania

Automat
Dive Rite XT Advanced Open Water - czytałem dużo dobrego o tym zestawie a w moim miejscu zamieszkania akurat mają ich serwis.

Pianka
Wstępnie myśleliśmy o półsuchej coś jak np. Apex thermiq albo Scubapro novascotia. Nie będziemy nurkować wczesną wiosną i późną jesienią, wiec nie wiem czy jest sens pchać się w suchy kombinezon, gdzie zapłacimy więcej + dodatkowa opłata za kurs (wstępnie patrzyłem na Scubapro EXO DRY). Dodatkowo nie wiem czy jako ktoś zupełnie nowy powinienem brać się od razu za suchy kombinezon :)

Maska jest, płetwy sobie poradzę, reszta będzie z wypożyczalni (przez jakiś czas).
Generalnie plan nie na raz ale chce mieć kierunek w którą stronę iść z zakupami.
Prośba o poradę i ewentualną krytykę od starych wyjadaczy.

Pozdrawiam

wro_bel - 03-03-2023, 09:21

Cześć,
Starym wyjadaczem nie jestem, ale poradzę Ci to co pewnie większość osób nurkujących - na razie nic więcej nie kupujcie. Zróbcie najpierw kurs, na którym sprzęt macie w cenie, później ponurkujcie trochę na wypożyczanym żeby się opływać w różnym sprzęcie i dopiero decydujcie jak będziecie wiedzieć, że nurkowanie to na pewno coś co Was wciągnie.

angelares - 03-03-2023, 12:05
Temat postu: Re: Zestaw startowy
spioch napisał/a:
Cześć wszystkim
Na start jestem zupełnie nowy w temacie nurkowania. Od dwóch lat bawimy się z żoną w snorkeling i padła decyzja że idziemy dalej i robimy kurs nurkowania.

Kurs już wybrany IANTD Open Water Diver Nitrox, zamierzamy pływać głownie w polskich jeziorach, plus wakacje w jakimś ciepłym miejscu. Raczej wyłącznie w "sezonie" jako że oboje z żoną zimą nie wyściubiamy nosa poza okolice :)

Generalnie zerkam co trzeba kupić na "start" i padło na zestaw: komputer, pianka i automat. Tym niemniej dla kogoś kto temat nurkowania zna jedynie z YT to ciężki wybór.

Po przeglądzie dostępnych opcji padła decyzja na

Komputer Aqualung i470TC
Czysto teoretycznie ma wszystko co potrzebuje w najbliższych kilku(-nastu) latach nurkowania

Automat
Dive Rite XT Advanced Open Water - czytałem dużo dobrego o tym zestawie a w moim miejscu zamieszkania akurat mają ich serwis.

Pianka
Wstępnie myśleliśmy o półsuchej coś jak np. Apex thermiq albo Scubapro novascotia. Nie będziemy nurkować wczesną wiosną i późną jesienią, wiec nie wiem czy jest sens pchać się w suchy kombinezon, gdzie zapłacimy więcej + dodatkowa opłata za kurs (wstępnie patrzyłem na Scubapro EXO DRY). Dodatkowo nie wiem czy jako ktoś zupełnie nowy powinienem brać się od razu za suchy kombinezon :)

Maska jest, płetwy sobie poradzę, reszta będzie z wypożyczalni (przez jakiś czas).
Generalnie plan nie na raz ale chce mieć kierunek w którą stronę iść z zakupami.
Prośba o poradę i ewentualną krytykę od starych wyjadaczy.

Pozdrawiam

Alternatywnie:
1. Sunnto Zoop Nuovo
2. APEKS ATX40 / DS4 + Octopus ATX40 + Manometr (atx przerobic na 50tki)
3. Pianka Bare jakaś superelasticfantastic - półsuchy to droga donikąd

Ewentualnie potem:
4. jacket a'la https://teclinediving.eu/pl/start-mono-start-double/#/ (nie jestem fanem marki) z płytą i oponką
5. płetwy jakies półtwarde, bo wszyscy mają nadzieję, że szybko zaczniecie pływać żabką:)
6. maska musi przylegac idealnie i mieć strapa, a nie pasek
7. easy cut (przymocowany do kompa, bo dzikie sieci) i jakaś latareczka (cos a'la xtar 1600S)

Taki zestaw będzie ok w PL i w ciepłych krajach. Przed suchym pływałem w piance 5mm + żyleta 3mm z kapturem, skarpety 3mm + buty 2mm, rekawice 5mm. Pod woda przydaje sie tez kompas. O ile noża może nie będzieci mieli okazji użyc to kompas na pewno:).

Kursy:
1. OWD by się nie utopić - mozna przyjemnie nurać w jeziorach, kamieniołomach, Bałtyku i zagramanicą
2. kompas zwany nawigacją
3. nocny (wciąż lubie nocnikować i robie to często) - do ciemności trzeba się przyzwyczaić, ryby nie spieprzają

Ewentualnie potem:
1. AOWD
2. Basic Nitrox

A potem to już waryjacto Panie, same waryjaty potem som, Panie mówie:)

Powo
Slav

nowy - 06-03-2023, 10:23

wro_bel napisał/a:
na razie nic więcej nie kupujcie.

Amen. Kurs najpierw.

ŁukaszOWD - 15-03-2023, 06:49

nowy napisał/a:
wro_bel napisał/a:
na razie nic więcej nie kupujcie.

Amen. Kurs najpierw.

Najświętsza prawda 👌