| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Amatorskie foto-video
Express - 28-08-2023, 19:24 Temat postu: Amatorskie foto-video Witam,
Nie jestem jeszcze nawet początkujący (choć po ostatnich wypowiedziach syna -12 lat - może niedługo będę).
Jedynie snorkling i zbieranie "artefaktów" na kilku metrach w ciepłych morzach.
Kilkanaście lat temu na rafie w Egipcie porobiłem parę fotek i filmów zwykłą idiotkamerą z obudową (dedykowaną) - nie pamiętam modelu, to był pożyczony aparat, ale już wtedy leciwy.
W tym roku - użyłem taniej kamerki "sportowej" GoExtreme.
Oczywiście, w żadnym wypadku nie uzyskałem jakości rodem z filmów przyrodniczych, ale liczyłem, że będzie ona zbliżona. Ale gdzie tam - zdjęcia sprzed kilkunastu lat są o niebo lepsze! Oczywiście, wymagają obróbki (choćby balans bieli), ale nie spodziewałem się aż takiej różnicy.
I teraz przechodzę do właściwych pytań:
W przyszłym roku zapewne znów wybierzemy się na snorkling, a jak czas i budżet pozwoli - może spróbujemy nurkowania. I oczywiście chciałbym mieć z tego fotopamiątki. Czego więc szukać?
W profesjonalny sprzęt podwodny pchać się nie będę na pewno, ale chciałbym coś wyraźnie lepszego niż mam.
Czy szukać kamerek sportowych lepszej jakości (jak GoPro), czy jednak lepiej wspóczesną idiotkamera w worku foliowym z allegro? A może jeszcze inne rozwiązanie?
Mam Canona EOS 550D, ale obudowy do niego też kosztują sporo, choć właśnie widzę u chińczyków jakąś tańszą za 1400zł, co już jest porównywalne z GoPro. Ale czy to dobre rozwiązanie?
Bardzo proszę o jakieś porady.
maran - 29-08-2023, 17:58
Takich pamiątkowych fotek rybek z Egiptu są miliony, po co wydawać kasę na zrobienie kilku następnych.
Natomiast jeżeli chodzi o ludzi/znajomych/rodzinę to lepszą pamiątką są filmiki niż fotki.
Dlatego niechcąc wydawać dużej kasy moim zdaniem najrozsądniej jest kupić GoPro.
Te najnowsze ładnie stabilizują obraz.
|
|