| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Buty, rękawice - pod czy na piankę
Amator303 - 08-12-2023, 13:48 Temat postu: Buty, rękawice - pod czy na piankę Witam.
Czy buty zakłada się pod piankę czy na piankę?
Analogiczne pyta z rękawicami.
Przymierzam się do zakupu. (mam szanse kupić z drugiej ręki ale nie używane)
Dodatkowym problemem w moim przypadku są zamki na rękach i nogach oraz manszety pod nimi.
Skafander mokry scubapro definition 7mm.
Dzieki
maran - 08-12-2023, 19:32
Na piankę.
Bąbel - 08-12-2023, 21:02
| maran napisał/a: | | Na piankę. |
Buty na piankę? 🤣🤣🤣
nowy - 11-12-2023, 12:55
| Bąbel napisał/a: | | maran napisał/a: | | Na piankę. |
Buty na piankę? 🤣🤣🤣 |
A co w tym dziwnego? Ja tak pływałem. Pewnie obecnie do radę naciągnąć nogawki na buty ale czy to będzie lepsze rozwiązanie?
Gryzli - 11-12-2023, 13:51
Wszystko zależy od konstrukcji butów i skafandra, konkretnie od ilości manszet, zamków/rzepów w obu miejscach styku. I każde rozwiązanie jest możliwe, o ile zapewnia względną szczelność. W moim przypadku np. nogawki skafandra wchodzą na buty, ale już rękawiczki na rękawy skafandra. W każdym razie, jeśli mamy gdzieś podwójne manszety, to trzeba pamiętać o zrobieniu "przekladanki", żeby to miało sens.
ŁukaszOWD - 16-12-2023, 21:16
W zależności jak będzie Ci wygodniej i będziesz miał lepsze uszczelnienie. Najbardziej nie lubię ubierania rękawic w wodzie, zwłaszcza mokrych. 🙈 kto pływał w piance ten mnie rozumie
Piotr Stańczuk - 24-09-2024, 23:11
jako nurek egipski stosuję buty pod piankę.
Jak wchodzę z brzegu przy sfalowanej wodzie to lepiej zabezpiecza przed możliwością dostania się kamyków i muszli do butów.
Jak dla schłodzenia rozciągnę trochę piankę pod szyją, żeby złapać wody pod piankę to potem łatwiej przy wyjściu woda wylatuje przez nogawki.
|
|