| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - DOBRY APARAT DO ZDJĘĆ PODWODNYCH!!!!
surya - 19-10-2004, 00:13 Temat postu: DOBRY APARAT DO ZDJĘĆ PODWODNYCH!!!! Witajcie,
Chchiałbym zapytać jaki aparat powinienem kupić aby robić dobre zdjęciówki pod wodą. Chodzi mi o taki sprzęt, który ma:
1. dobry balans bieli
2. możliwość podłączenia alternatywnego oświetlenia
3. łatwość w mocowaniu, dostępności filtrów
Na aparat wraz z obudową chcę przeznaczyć 3 tys peelenów.
Proszę o Wasze rady.
Pozdro,
Surya
Dorota i Wojtek - 19-10-2004, 07:12
Witaj.
Jako wyznawcy Olympusów, proponujemy te właśnie:
w podanej cenie możesz zdobyć C-5050, a gdyby dobrze poszukać C-5060.
Parametry i związane z nimi różnice znajdziesz m.in. w dziale "Fotografia".
waldo - 19-10-2004, 10:18
Ja również polecam Olympusa C-5050 lub C-5060.
Kilka dni temu wpadł mi ręce Olympus C-8080 wraz z obudową.
O ile aparat robi bardzo dobre wrażenie i zapewne super zdjęcia (nie testowałem), to obudową byłem załamany, a dokładnie wielkością (!!!) podstawowego iluminatora obiektywu.
Wysuw obiektywu w C-8080 jest odwrotny, niż w C-5060 i C-5050 - w pozycji krótkiej ogniskowej obiektyw jest maksymalnie schowany do obudowy, a w pozycji tele, jest wysunięty do przodu. Taka konstrukcja wymusiła na projektantach obudowy, zastosowanie iluminatora o ogromnej średnicy, który w praktyce uniemożliwia zastsosowanie jakiegokolwiek zewnętrznego konwertera szerokokątnego.
Można stsosować firmowy konwerter wewnętrzny z alternatywnym iluminatorem płaskim, ale umożliwia on uzyskanie ogniskowej tylko 22,4 mm.
Być moze Olympus lub producenci niezależni coś wymyślą, ale ja w to wątpię, ponieważ zapewne pojawi się za kilka miesięcy następca C-8080.
tlasica - 21-10-2004, 18:50
Trudno mi polecać cokolwiek, bo fotograf ze mnie o tyle kiepski co nowy, ale służę informacją cenową. Dostaliśmy niedawno (w prezencie) C-5060 i z tego co mi wiadomo koszty były nastepujace:
- aparat (z dodatkami, gwarancją itp) jakieś 2500
- obudowa ok. 1100
kupowane było ze 3 tygodnie temu, ale nie wiem w jaki sposób (w razie potrzeby moge popytać).
Moje wrazenia z robienia zdjęć : nie zauważyłem żadnych opóźnień podczas fotografowania (a tego się bałem). Zauważyłem także znacznie lepsze zdjęcią nieco gorszym aparatem u znacznie lepszego fotografa
surya - 21-10-2004, 21:07 Temat postu: Zgodnym głosem... Wielka dziękówka, zgdodnym głosem idę za Wami i kupuję C-5060. Znalazłem ofertę nowego aparatu na allegro za niecałe 2000 peelenów i porównując z cenami z e-bay, wypada rewelacyjnie.
Nic tylko, nurkować, pstrykać i doskonalić się... kupić nie kłopot, ale dobre zdjęcia robić...
Podzielę się wrażeniami po powrocie z Dahabu na początku listopada.
Wszystkiego dobrego.
Surya
Piterek - 22-10-2004, 15:20 Temat postu: C-5060 Witam
Potwierdzam trafnośc wyboru. Ja po radach koleżanek i kolegów na forum nabyłem to cudo kilka tygodni temu i już sprawdziłem w Dahab (kilkaset zdjęć po wodą), przymierzam się do wrzucenia paru do galerii (jedno, teraz dwa na próbę juz tam jest http://forum.jds.pl/album_pic.php?pic_id=1143 http://www.pupa.pl/album_...f2ba97d086185). Aparat był na miejscu testowany przez bardziej doswiadczone osoby niż ja i zebrał same dobre opinie. W nawiązaniu do pytania z innego postu to jego cena w USA wyniosła C-5060 + PT-020 odpowiednio 461$ + 199$ + 12$ (przesyłka na terenie USA 3 dniowa). Aparat i obudowa nowe (nie refurbished), z pełnym wyposażeniem, oryginalnie zapakowane jedynie bez gwarancji poza USA (elektronika w 99% psuje się po gwarancji), instrukcje po polsku są do otrzymania w OLYMPUS Polska.
Lech-u - 22-10-2004, 18:23
5060 jest super!!!
wypróbowałem i mogę polecić. Cena podana w poprzednich postach jest dobra. Ja płaciłem trochę więcej...
Ale koniecznie zastanów się nad oświetleniem zewnetrznym!
UWAGA! Olympus nie zrobił wysięgnika do lampy (ale ma za to bardzo dobrej jakości obudowy). Pasuje Sea&Sea (koszt ok. 600 PLN)
|
|