| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Jacket hybryda
mcs - 04-12-2024, 10:20 Temat postu: Jacket hybryda Cześć,
też zaczynam / uczę się.
Już parę nurków było. Sprzęt z wypożyczalni. Kompletuję swój.
W związku z tym pytanie.
W jednym miejscu miałem okazję założyć Tusa x Wing BCJ 8000. Okazało się, że to taka hybryda jacketu ze skrzydłem. Nie ma pasa krocznego jak skrzydło, ale nie ma też pompowanego "pasa biodrowego" jak klasyczny jacket i tak nie obciska w pasie.
Bardzo mi się to spodobało. I coś takiego chciałbym kupić.
Szukałem takiego Tusa x Wing BCJ 8000. Nie jest to sprzęt nowy. W sklepach drogo, używek jak na razie nie znalazłem (jedna na olx w chorej cenie).
Czy moglibyście podpowiedzieć jeszcze jakieś modele takich hybryd?
I czy lepiej zainwestować w sprzęt z górnej półki ale używany (zakładając, że będzie w dobry stanie), czy nówkę sztukę ale słabszy.
I może podpytałbym jeszcze o automat na polskie wody, czyli jakiś niezamarzający najbardziej popularny: apeks ds4/atx40 + atx40? Czy coś innego jeszcze szukać?
Z góry dzięki za odpowiedź
nowy - 20-12-2024, 13:55
hej! sporo tych tematów znajdziesz na forum ale 2 zdania ode mnie:
1. jeżeli rozważasz nurki "rozwojowe" to zainwestuj nawet w używany worek i skrzydło - płyta może być alu jak będziesz chciał latać ze sprzętem - dojdzie Ci doświadczenia i ochoty na głębsze nurki to kupisz worek do twina i jazda. Zawsze to jakiś koszt mniej.
2. Apeks atx40 + ds4 to chyba najpopularniejszy zestaw w PL. Sam jako pierwszy kupiłem ds4 plus xtx ale to tylko dlatego, że chciałem mieć dłuższą kierownicę wydechu. Dobry sprzęt, moim zdaniem taka mocna półka średnia ale wystarczająca na wiele lat w szczególności na początek. Zero problemów z serwisem/częściami etc.
powodzenia i bezpiecznych nurków!
mcs - 20-12-2024, 14:14
Dzięki za odpowiedź.
Widzę, że forum trochę umiera.
Szkoda.
Bąbel - 22-12-2024, 10:48
Pamiętaj, że to podkowa więc żeby przetaczać powietrze z lewej do prawej i odwrotnie będziesz się musiał zawsze lekko wypionować. Wygodniej jest ze skrzydłem z okrągłym workiem, a może i taniej.
nowy - 28-01-2025, 08:31
| mcs napisał/a: | Dzięki za odpowiedź.
Widzę, że forum trochę umiera.
Szkoda. |
taki los już Forów, można się nie zgadzać ale jai jest koń zobaczymy czy to pójdzie w stronę słońca czy jeszcze będzie dychać.
Napisz, co wybrałeś
DarekS - 11-02-2025, 21:07
Nadejdzie czas, że FB i inne temu podobne będa chciały tyle danych że ludzie zaczną uciekać i po to jest to forum Nie atakujemy reklamą i nie inwigilujemy
maciek811 - 14-04-2025, 09:59
| nowy napisał/a: | hej! sporo tych tematów znajdziesz na forum ale 2 zdania ode mnie:
1. jeżeli rozważasz nurki "rozwojowe" to zainwestuj nawet w używany worek i skrzydło - płyta może być alu jak będziesz chciał latać ze sprzętem - dojdzie Ci doświadczenia i ochoty na głębsze nurki to kupisz worek do twina i jazda. Zawsze to jakiś koszt mniej.
2. Apeks atx40 + ds4 to chyba najpopularniejszy zestaw w PL. Sam jako pierwszy kupiłem ds4 plus xtx ale to tylko dlatego, że chciałem mieć dłuższą kierownicę wydechu. Dobry sprzęt, moim zdaniem taka mocna półka średnia ale wystarczająca na wiele lat w szczególności na początek. Zero problemów z serwisem/częściami etc.
powodzenia i bezpiecznych nurków! |
Dokładnie!
Kompletne skrzydło z płytą i uprzężą można sobie poskładać już za powiedzmy ok 1000zł
Automaty Apeksa widziałem na OLX też za ok 1000zł
Tak więc niedużym kosztem można mieć bardzo dobry sprzęt.
|
|