| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - .
TomS - 20-10-2004, 21:13 Temat postu: .
lobster - 20-10-2004, 21:44 Temat postu: Re: Organizacja: PSS (Professional Scuba Schools)
| TomS napisał/a: |
Czy ktoś z Was zna PSS i wie coś o jej popularności na świecie? Czy widzieliście kiedyś nurka PSS? |
Spytaj sie ich. Wygladaja na stricte cieplowodnych i egiptocentrycznych. Pierwszy raz o nich slysze.
Victoria - 20-10-2004, 21:58 Temat postu: Re: Organizacja: PSS (Professional Scuba Schools) Jakas pusta ta ich strona...
Jakas poczatkujaca bardzo sie wydaje ta organizacja...
Ale PADI tez kiedys zaczynalo
Tak z ciekawosci - czy kazdy moze zalozyc organizacje, ktora bedzie wydawala licencje, czy sa jakies przepisy?
Na jakiej podstawie sa uznawane licencje danych organizacjach przez bazy nurkowe?
Michał Kosut - 20-10-2004, 22:28
O ile się nie mylę to w Polsce każdy kto posiada uprawnienia państwowe instruktora nurkowania może sobie założyć własną federację, która powinna działać na podstawie Rzoporządzenia RM nr 646 zamieszczonej w Dz.U. nr 70 w sprawie uprawiania płetwonurkowania (http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr16963193&ver=-1&jedn=-1).
Co do światowego uznania uprawnień to nie wiem czy jest taka organizacja ale np. RSTC wyznacza minimalne standardy odnośnie pewnych poziomów szkolenia. Ostanio spotkałem się też z normami europejskimi odnosnie szkoleń na konkretne pzoimy (np. OWD, DM).
Pozdrawiam,
Michał Kosut
lobster - 20-10-2004, 22:40
| Michał Kosut napisał/a: | | np. RSTC wyznacza minimalne standardy odnośnie pewnych poziomów szkolenia. |
RSTC jest jedynie stowarzyszeniem agencji z manifestem ideowym nt. minimalnych standardow. Przynaleznosc jest dla chetnych i niczego specjalnego nie gwarantuje. NAUI na przyklad do RSTC nie nalezy a jest jak najbardziej szanowana organizacja nurkowa.
Mania - 21-10-2004, 08:53
Spotkalam sie z ta organizacja w Chorwacji - papiery byly wystawiane we Wloszech. Z tego co mi powiedziano, to PSS powstal jako europejski odlam chyba wlasnie NAUI, ale moge sie mylic.
Mania
TomS - jesli byles na Ist ( a wyczytalam, ze byles) to pewnie tam wlasnie widziales ten znaczek - Muki i Roberto sa PSS
TomS - 21-10-2004, 17:28
Aston - 21-10-2004, 21:23
Witam!
PSS - mnie to sie kojarzy z PSS Spolem.
ale ja to nieuczony jestem...
Mania - 22-10-2004, 09:23
TomS - wszystko wiem. I oczywiscie natychmiast sie domyslilam, ze to z Roberto plynales. To juz chyba drugi rok z rzedu jak jezdzimy na IST. A ocn i Pedro to chyba jeszcze dluzej....
Ja tam jeszcze pamietam jak baza byla w rekach Maestra. A teraz chlopaki odwalily niezla robote....
Swoja droga ciekawe czy Stefan juz skonczyl wszystkie malunki na scianach....
Mania
PS. Naprawde IST to urokliwe miejsce
TomS - 22-10-2004, 09:44
Mania - 22-10-2004, 09:57
Cycki syrenki sa OK, o co ci chodzi????
Mnie tam sie jednak bardziej podoba Posejdon
Mania
TomS - 22-10-2004, 20:19
|
|