| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE REKREACYJNE - Pakowanie
MikeN - 29-10-2004, 15:18 Temat postu: Pakowanie Witam serdecznie.
Poczytałem sobie troszeczkę na temat zabezpieczania sprzętu na wyjazd za granicę np. do Egiptowa. Spakowalem się i zobaczyłem ooooogrom bagażu i nasuneło mi się pytanko: ile wychodzi wam walizek bagażu na 2 nurkujące osoby Czy przy wylocie każda osoba powinna mieć 1 walizkę (bagaż główny) i jeden podręczny Czy może być więcej?
Pozdrawiam
Dorota i Wojtek - 29-10-2004, 16:06 Temat postu: Re: Pakowanie
| MikeN napisał/a: | | ile wychodzi wam walizek bagażu na 2 nurkujące osoby |
Przy wyjeździe na 14 dni nurkowania rekreacyjnego (nie jedziemy do pracy, nurkowania z pojedynczą butlą)
Sezon ciepły:
-jeden plecak 70 litrów
-jedna torba na sprzęt nurkowy (oczywiście nienurkowa, żeby móc się jakoś ze sprzętem nurkowym zmieścić...)
-torba na sprzęt foto
-ew. torba na komputery (jeżeli mimo wszystko podejrzewamy, że gdzieś tam popracujemy )
Sezon zimny (grudzień - marzec)
-jedyna różnica polega na większym plecaku - 80 litrów
Przy dłuższych wyjazdach, każde z nas zabiera swój plecak.
Obecna sytuacja na polskich lotniskach nie jest nam niestety znana, ale pogadaj z Viki - ma pewnie "jasność tematu"
Piotr N. - 29-10-2004, 16:28 Temat postu: Re: Pakowanie
| MikeN napisał/a: | Czy przy wylocie każda osoba powinna mieć 1 walizkę (bagaż główny) i jeden podręczny Czy może być więcej?
|
Cześć.
Twój bagaż nie powinien przekroczyć 20kg na osobę. Jełśi przekroczy płacisz dodatkową opłate za każdy kilogram. Nie pamiętam ile tego jest.
Pamiętam, że opłacało się spkować cały sprzęt w jedną torbę nawet znacznie przewyższającą wagę i powiedzieć, że to bagaż nurkowy bo płaciło się zryczałtowaną opłatę. LOTem było to chyba 25$ a w innych liniach 15$ za cały sprzęt bez względu na wagę. Dokładnie nie pamiętam.
Tak jak DiW napisali spytajcie Viki albo bezpośrednio nalootnisku:
http://www.lotnisko-chopina.pl/
pozdrawiam
P.S.
Automaty i komputery lepiej wziąść na bagaż podręczny bo to najdelikatniejsze i najcenniejsze.
Piotr - Malediwy - 29-10-2004, 17:34
Przede wszystkim powinniscie wiedziec o tym, ze jesli wyjezdzacie razem to i Wasz bagaz moze byc wazony razem. To znaczy ogolnie nie mozecie w sumie przekroczyc 40 kg. Tzn. ze w jednej torbie moze byc np. 25kg a w drugiej 15kg. itp.
Victoria - 29-10-2004, 20:53 Temat postu: Re: Pakowanie Sprawa mam nadzieje zostala na tyle zalatwiona, ze nasz forumowicz nie zaplaci za nadbagaz
Przy okazji:
Za nadbagaz nurkowy placi sie:
w AirPolonii - 15 dolarow
w LOT-cie - ok 250 PLN
Czasami udaje sie czarodziejskim sposobem uniknac placenia za nadbagaz, jak? info na priv
Tomek Radomski - 04-11-2004, 00:54
My z Anią lecieliśmy AirMemphis i mimo WIELKIEJ CIĘŻKIEJ TORBY NA SPRZĘT NURKOWY DLA DWÓCH OSÓB orazi innych podręcznych i bagażowo głównych maneli - nie płaciliśmy za nadbazgaż.
Patryś - 12-11-2004, 11:06 Temat postu: Re: Pakowanie
| MikeN napisał/a: | Witam serdecznie.
Poczytałem sobie troszeczkę na temat zabezpieczania sprzętu na wyjazd za granicę np. do Egiptowa. Spakowalem się i zobaczyłem ooooogrom bagażu i nasuneło mi się pytanko: ile wychodzi wam walizek bagażu na 2 nurkujące osoby Czy przy wylocie każda osoba powinna mieć 1 walizkę (bagaż główny) i jeden podręczny Czy może być więcej?
Pozdrawiam |
Ja tam byłbym się z normalnymi rzeczami spakował jak tam chcesz, a rzeczy do nurkowania do torby nurkowej (a od wielkości toreb to zależy jak chcesz się ubierać - jeśli masz ochotę chodzić w tym co jedziesz, to po co dodatkowe ubrania logiczne nie?)
P.S. www.lotnisko-chopina.pl już to chyba ktoś pisał,ale na wszelki wypadek
|
|